fbpx Skip to content

THIS POST IS ALSO AVAILABLE IN : English

Aankomst op Thong Sala pier in Koh Phangan, Thailand
Aankomst op Thong Sala pier in Koh Phangan, Thailand

Image: ThailandMagazine.com

THONG SALA

De Thong Sala Pier is hoogstwaarschijnlijk de plek waarop je aankomt als je Koh Phangan bezoekt. Achter de pier ligt een klein havenstadje wat tevens de hoofdstad van het eiland Koh Phangan is. Veel bezoekers van Koh Phangan zullen deze plaats alleen maar zien op doorreis naar bijvoorbeeld Haad Rin of Haad Salad. Maar Thong Sala heeft ook best wat leuks te bieden. Het havenstadje heeft bijvoorbeeld een leuke markt, een redelijk fijn strand, verschillende soorten winkels, veel horeca en natuurlijk de aanmeerplaatsen waar de (veer)boten aankomen en vertrekken.

Thong Sala Pier en de haven van Thong Sala

In de haven van Thong Sala liggen diverse pieren waarvan er twee worden gebruikt voor de veerboten die van de kant van Surat Thani / Koh Samui of Chumphon / Koh Tao komen. Voor hele grote schepen die bijvoorbeeld containers met goederen vervoeren is er weer een andere pier beschikbaar. Als je op het vasteland aankomt staan er tal van mensen je op te wachten om je een ritje naar je plaats van bestemming aan te bieden. Ga hier niet op in want niet veel verder zijn de aangeboden ritjes al een stuk goedkoper. Voor Haad Rin (Full Moon Parties) ben je per persoon zo’n 100 a 150 baht kwijt. Om naar het noordwesten te reizen zoals Haad Salad en Malibu Beach ben je ongeveer 150 baht p.p. kwijt. Wil je helemaal naar het noordoosten, nog voorbij Bottle Beach, dan betaal je tussen de 200 en 250 baht per persoon.

WIST JE DAT?
Van maandag t/m zaterdag is er om 18:00 gratis aerobicles op de pier, leuk om te bekijken als je er toch bent. Meedoen mag natuurlijk ook!

Veerboten die aangemeerd zijn in de pier van Thong Sala op Koh Phangan, Thailand

De HTMS Phangan (oorlogsschip bij de pier van Thong Sala)

Als je aankomt in de haven van Thong Sala dan kun je bijna niet om het kolossale marineschip heen. Dit schip is het Phangan Royal Navy Ship, ook wel de HTMS Phangan genoemd. Het schip is in 1957 als blijk van goede wil door het Amerikaanse leger aan Thailand geschonken. Voor het Thaise leger speelde het schip een belangrijke rol in de Vietnamoorlog waarbij het veelvuldig werd ingezet. In juni 2008 werd het oorlogsschip op non actief gesteld. Niet eens zo heel lang geleden dus! Sinds 2011 ligt het schip in een speciaal bassin voor de kust van Koh Phangan. Vandaag de dag heeft de HTMS Phangan een hele andere rol, sinds 2014 is dit schop het onderkomen van het officiële Rama IX Memorial Museum. In dit museum kunt je foto’s, documenten en memorials van koning Rama IX bekijken. Op het dek van het schip worden ook regelmatig ceremonies gehouden.

De HMS Phangan zoals deze tegenwoordig aan wal bij de pier van Thong Sala wordt getoond
De HMS Phangan zoals deze tegenwoordig aan wal bij de pier van Thong Sala wordt getoond

Het strand van Thong Sala

Thong Sala Beach is niet het allerbeste strand van Koh Phangan. Maar mocht je in de buurt verblijven dan is het ook weer geen straf om hier even te genieten van de Thaise zon. Hoe verder je bij de pier vandaan zit hoe beter. Bij de pier is het onmogelijk om te zwemmen door de vervuiling en bovendien erg gevaarlijk door de vele boten die hier varen. Verder naar het zuiden is een een kilometer lang zandstrand. Het is hier vrijwel altijd rustig ondanks de korte afstand naar de stad Thong Sala. In de maanden december t/m maart kun je goed zwemmen in de zee maar de maanden die daarop volgen is het water te ver teruggetrokken. Dan kun je er nog steeds prima zonnen of een strandwandeling maken. Je kunt vanaf dit strand bijna tot Haad Rin wandelen maar dit is wel een flinke wandeling van meer dan 10 kilometer! Neem in ieder geval even een kijkje voor zonsondergang, je kunt vanaf het strand van Thong Sala prachtige foto’s maken van de ondergaande zon die de zee inzakt.

Het strand van Thong Sala bij het Phangan Beach Resort op Koh Phangan, Thailand
Het strand van Thong Sala op Koh Phangan, Thailand
Zonsondergang op het strand van Thong Sala in Koh Phangan, Thailand

Thong Sala Beach | Image: Jeremy Davis (Flickr)

Praktische zaken in Thong Sala

In de stad is het mogelijk om boottochtjes en tickets te regelen naar bijvoorbeeld Koh Tao en Koh Samui. Ook pinnen, buitenlandse valuta wisselen of langs een bank is hier mogelijk. Ben je niet lekker, bij de apotheken of klinieken in de stad kun je terecht voor advies en medicatie. Mocht je onverhoopt naar het ziekenhuis moeten dan ligt het Phangan International Hospital op drie kilometer van het centrum vandaan. Ook niet onbelangrijk om te weten is dat het hoofdkantoor van de politie in het centrum gemakkelijk te bereiken is. Vanaf de Thong Sala Pier ben je er lopend in een klein half uur. Allemaal informatie waar je hopelijk niks aan hebt want daarvoor kom je natuurlijk niet speciaal naar Koh Phangan… Gelukkig is er ook veel gezelligheid en levendigheid in havenstadje Thong Sala!

Winkeltjes en barretjes in Thong Sala Town

Thong Sala is het knooppunt van het eiland Koh Phangan. Het is er constant een drukte van komen en gaan. Mocht je een aantal dagen op Koh Phangan overnachten dan is een bezoek aan deze plaats zeker de moeite waard. Er zijn tal van leuke winkels (vaak open tot een uur of 21:00), leuke restaurantjes en gezellige barretjes. Aan de rand van de stad kun je boodschappen inkopen bij de grote Big C Supermarkt en in het centrum is er een grote markt waar je lekker en goedkoop kunt eten.

TIP!
Wil je met de scooter het eiland Koh Phangan verkennen? Dan kun je in Thong Sala een scooter huren bij de vele verhuurbedrijven. Doe van te voren onderzoek naar de betrouwbaarheid van het bedrijf en laat indien mogelijk niet je paspoort achter maar een kopietje van je ID. Maak ook een filmpje of foto’s van rondom de scooter voordat je wegrijdt, het liefst waar de eigenaar bij is. Dit maakt bewijs van schade dat al aanwezig was een stuk makkelijker.

Havenstadje Thong Sala in Koh Phangan, Thailand

Thong Sala Town | Image: Erik Jaeger (Flickr)

Pantip Food Market / Thong Sala Night Market

De Pantip Food Market is een leuke (avond)markt in het centrum van Thong Sala. De markt is dagelijks geopend van 16:00 tot 22:00 met een uitloop tot 23:00. Vanaf de Thong Sala Pier ben je er lopend in een kleine tien minuten. Loop vanaf de pier rechtdoor tot de rotonde en ga het grote ‘Welcome in Koh Phangan’-bord onderdoor. Loop door tot aan de 7-Eleven en je bent er al! Op de Pantip Food Market kun je een typisch Thais streetfood buffet samenstellen en deze vervolgens opeten onder het overdekte terras. Je kijkt waar een plek vrij is en schuift aan, zo simpel is het. Er is veel keuze, zoals saté, vis, kip en worst van de BBQ. mango sticky rice, tal van curries, padthai, vegetarische gerechten en koude dranken. Liever een keer geen Thais? Ook westerse snacks koop je bij de vele stalletjes die de Pantip Food Market rijk is. Voor het bij elkaar scharrelen van een compleet maal inclusief toetje en een drankje ben je maximaal 250 baht kwijt. En geloof ons, dan zit je propvol!

Pantip Markt in Thong Sala Town
Twister aardappel op een stokje op de Pantip Markt in Tonng Sala stad
Lekker eten op de pantip markt van Thong Sala

Goede accommodaties in de buurt van Thong Sala

Thong Sala biedt een aantal prima plaatsen om te overnachten. We hebben ervoor gekozen om je een aantal opties te bieden van heel goedkoop en basic tot luxe met een westers prijskaartje. Ook hebben we rekening gehouden met de afstanden vanaf de Thong Sala Pier. Deze afstand communiceren we ook bij iedere optie zodat er een beter beeld ontstaat m.b.t. bijvoorbeeld de loopafstand vanaf aankomst op de pier van Thong Sala. Trouwens grote kans dat de mensen van je accommodatie je komen ophalen.

Mikasa Beach House

Afstand van Thong Sala Pier = 3,8 km
Mikasa Beach House krijgt van iedereen fantastische reviews! Het hotel heeft een goede prijs-kwaliteitsverhouding en ligt aan het strand van Baan Tai (net naast het strand van Thong Sala). Het is de ideale uitvalsbasis om Koh Phangan voor een paar dagen te ontdekken.
Het hotel heeft leuke budget bungalows, met balkon, ventilator en een eigen badkamer (alleen koud water). Maar er zijn ook luxe kamers met uitzicht op zee vanaf je bed en balkon met airco en warme douche. 

Goedkope hutjes bij Mikasa Beach House in Thong Sala, Koh Phangan
Pad naar het strand van Thong Sala door het groen bij Mikasa Beach House
Slaapkamer van Mikasa Beach House in Thong Sala, Koh Phangan

Sea Love Bungalows

Afstand van Thong Sala Pier = 7,5 km
Tussen Thong Sala en Haad Rin ligt dit leuke stekkie. Je kunt hier lekker ontspannen met een cocktail in de hand aan het zwembad of aan het strand voor de deur. Sea Love Bungalows heeft verschillende soorten kamers beschikbaar zowel met ventilator als met airco. Een klein en intieme locatie waar de manager nog tijd heeft voor haar gasten! Een toplocatie om te boeken tijdens de Full Moon Party!

Slaapkamer met fan bij Sea Love Bungalows vlakbij Thong Sala, Koh Phangan
Het zwembad bij Sea Love Bungalows met uitzicht op het strand
Lekker chillen onder een parasol op het strand bij Sea Love Bungalows op Koh Phangan

LET OP!
In de dagen voorgaande aan een Full Moon Party schieten de prijzen van accommodaties omhoog en raken slaapplekken op Koh Phangan snel volgeboekt. Vaak ben je verplicht om minimaal 2 of 3 nachten te boeken bij dezelfde accommodatie. Wil je dit bucket-list feest meemaken, zorg er dan voor dat je ruim van te voren een accommodatie boekt! Lees in ons artikel over de Full Moon Party alles wat je moet weten en wanneer de volle maanfeesten zijn.

Carpe Diem Residence

Afstand van Thong Sala Pier = 3,7 km
In de prachtige tuin (inclusief zwembad) van Carpe Diem Residence staan de mooie en verzorgde bungalows. De ideale slaapplaats voor gezinnen die in de buurt van Thong Sala willen verblijven. Er zijn twee soorten bungalows, de eerste heeft een slaapkamer met een extra slaapbank in de woonkamer en de ander heeft twee slaapkamers. Bij Carpe Diem is het mogelijk om een scooter of auto te huren. Handig voor als je het eiland wilt gaan verkennen! Pluk de dag!

Slaapkamer van Carpe Diem Residence vlakbij Thong Sala op Koh Phangan
Mooie tuin met zwembad van Carpe Diem Residence vlakbij Thong Sala op Koh Phangan
Bar en zwembad van Carpe Diem Residence vlakbij Thong Sala op Koh Phangan

Back To Top