fbpx Skip to content

THIS POST IS ALSO AVAILABLE IN : English

Nemo visjes zwemmen in bij zacht koraal
3 nemo vissen voor zacht koraal in de zee

SURIN EILANDEN, DE LEUKSTE ACTIVITEITEN

De Surin Eilanden zijn prima geschikt om niets te doen en gewoon te genieten van de prachtige stranden en natuur. Maar nu je er toch bent, er zijn er wel een paar hele mooie en leuke activiteiten om te doen!

Rotsen in blauwe zee met op de achterrond een kleine baai

Snorkelen en zwemmen Ao Mai Ngam 

Snorkelen is naast relaxen de hoofdactiviteit op de Surin Eilanden. Je kunt snorkels huren voor 50 baht per dag en zelf de Ao Mai Ngam baai ontdekken. Doordat de baai lang ondiep is kun je een heel stuk lopen en zo redelijk ver van het strand snorkelen. De Surin Eilanden hebben meer dan 100 verschillende soorten vis.

Delen van het koraal zijn helaas wel aangetast onder andere door de opwarming van de zee. Gelukkig is er nog steeds levend koraal en wordt er ook herstel gezien.

Ao Mai Ngam is heel fijn voor jonge kinderen omdat de baai lang ondiep is en een beschutte ligging heeft. Hierdoor is de zee hier vaak heerlijk kalm. Voor mooie snorkelspots hoef je bij laag water alleen maar een stuk de zee in te lopen! Bij de mangroves worden regelmatig babyhaaitjes gezien.

Snorkellaars in het blauwe water bij Ao Mai Ngam

Snorkeltrips rondom de Surin Eilanden

Elke dag vertrekken er 2 snorkeltrips, een in de ochtend en een in de middag, deze kosten 200 baht per persoon. Hiervoor moet je je ter plaatse inschrijven op een lijst. De snorkeltour duurt ongeveer 2 uur. Meestal bezoek je twee snorkellocaties per trip. De plekken waar je gaat snorkelen veranderen steeds, er zijn namelijk heel veel mooie snorkelspots rondom de Surin Eilanden! Ook is het een betaalbare manier om wat meer van het eiland en de omgeving te zien.

Vissen die je kunt gaan zien zijn onder andere clownvissen, kogelvissen, schildpadden, rifhaaien, mantaroggen (reuzenmanta), dolfijnen en soms zelfs walvissen!

Mooie snorkelplekken van de Surin Eilanden zijn onder andere Ao Mae Yai, Hian Chong Kaad en het eilandje Koh Torinla.

Geel / zwart gestreepte vissen tijdens snorkeltour
Gele vissen zwemmen langs koraal
Mensen in het ondiepe blauwe water van Ao Mai Ngam strand

De mooiste duikplekken

De Surin Eilanden staan bekend om de prachtige duikplekken, één van de mooiste duikplekken in Thailand is Richelieu Rock. Richelieu Rock maakt ook deel uit van het Mu Koh Surin National Park en ligt ten zuidwesten van de Surin Eilanden. Boven water is er niet veel meer te zien dan wat rotsen maar onderwater is het genieten! Er zijn mooie koraaltuinen met harde en zachte koralen. Naast een grote diversiteit aan kleine en grotere vissen heb je hier ook de kans op een ontmoeting met een walvishaai! Deze vissen kunnen ondanks hun dieet van plankton (lucky us!) wel 16 meter lang worden! 

Richelieu Rock, mooie duikplek in het Mu Ko Surin Park

Duiktrip boeken

De meeste duikers gaan mee op meerdaagse tours, je slaapt dan vaak met een andere duikers op een boot en vaart langs de beste duiklocaties in de omgeving. De liveaboard tours boek je het beste van te voren. Ze zijn vrij kostbaar, maar wel waanzinnig mooi als je van duiken houdt! Het is niet mogelijk om dit op het eiland zelf te regelen. Wel op het vasteland in Khao Lak, Krabi en Phuket.

Mooie kleurrijke vis, met blauwe strepen en gele staart
Mooie rose doorzichtige kwal in de zee

Nature trail, een avontuurlijk jungle pad!

Er is een avontuurlijk jungle pad op het eiland, deze gaat van het Ao Chong Khad strand (headquarters) naar het strand van Ao Mai Ngam. Goede schoenen en wat uithoudingsvermogen komen hier goed van pas want het is een behoorlijk ruig pad. De natuur is ongerept en je komt langs een paar kleine verlaten baaitjes. Je hebt kans dat je varanen, aapjes en de kleurrijke Nicobar-duif ziet. De aapjes hier zijn net even anders en hebben een soort varkensstaartjes (pig-tailed macaques). Kijk ook goed in de bomen voor de vliegende Maki, deze bijzondere beestjes leven ook op de Surin Eilanden.

Het junglepad is ongeveer 2 km lang en is “open” van 08:00 tot 17:00. Meer informatie en een kaart is beschikbaar bij headquarters op het eiland.

Verlaten strand tijdens Jungle trail
uitzicht tijdens jungle trail op blauwe zee met rotsen

Moken Village

Moken Village is een dorp van houten huizen op palen op het strand van Koh Surin Tai. Dit eiland ligt niet ver niet ver van het eiland Koh Surin Nuea. Het strand waarop op ze wonen is wonderschoon! Moken Village is een authentiek dorp met een vleugje moderne invloeden. Er zijn wat schotel antennes en zonnepanelen te zien. Maar toch is Moken Village alles behalve een toeristendorp. De Moken, ook wel sea gypsies genoemd, wonen al generaties aan en op zee. Daarom worden ze ook wel de Chao Le genoemd, wat mensen van de zee betekent. Je kunt er veel leren over hun cultuur, mythologie en geschiedenis als je geïnteresseerd bent.

Mokum Village, sea gypsy's gezien vanaf de zee
Huis van hout en riet op het strand in Mokum Village

Het is mogelijk om meerdaagse tochten naar Moken Village te maken. Omdat het niet is toegestaan om op Koh Surin Tai te slapen overnacht je op het nabij gelegen eiland Koh Surin Neau. Je leert tijdens deze meerdaagse tochten alles over het eiland en de (eetbare) planten, het vissen en het bouwen van de boten. Ook kun je gaan snorkelen met een gids die je de mooiste plekjes laat zien en je de snorkel technieken leert die de Moken gebruiken.

Kinderen en vrouwen verkopen tegen kleine prijsjes handgemaakte souvenirs zoals armbanden en houten beeldjes. Door iets te kopen ondersteun je de gemeenschap. 

WIST JE DAT?
Ondanks dat je Moken Village vaak als onderdeel van een snorkeltour bezoekt, is het niet gepast om in je bikini of zwembroek door het dorp te lopen.

Toeristen bezoeken dorpje Mokum Village, met huizen gemaakt van hout en riet

Meer informatie over de Surin Eilanden en omgeving, lees je in de InfoBox:

Slapen op de Surin Eilanden

Door te slapen op de Surin Eilanden beleef je de eilanden op zijn best! Want als de dagjesmensen rond 15:00 met ronkende motoren zijn vertrokken daalt er een grote rust neer op het eiland en kun je optimaal genieten van het wonderschone eiland. Lees voor meer informatie over slapen op de Surin Eilanden ons artikel, Surin Eilanden, Stranden & Overnachten.

Hotels In Khura Buri

Khura Buri ligt vlakbij de Khura Buri Pier in dit kleine plaatsje zijn een aantal hotels die handig kunnen zijn als je niet gelijk door kan of wil reizen naar de Surin Eilanden.

Wil je de Surin Eilanden bezoeken met een dag(tour) vanuit Khao Lak? Dan kun je natuurlijk ook gewoon in een hotel in Khao Lak slapen. Populaire hotels in Khao Lak met goede recensies zijn onder andere:

  • JW Marriott Khao Lak Resort & Spa: Luxe gezinsvriendelijk hotel met uitmuntende service, direct aan het strand van Khuk Khak Beach.
  • Apsara Beachfront Resort and Villa: Comfortabel hotel met prachtige zwembaden die door het mooie hotelterrein heen kronkelen. Aan het stand van Pakarang Beach en vlakbij Pakarang Cape.
  • Light Khao Lak Resort: Fijn en betaalbaar resort met klein zwembad, familiekamers aanwezig. Op loopafstand (500 m) van Bang Niang Beach en de avondmarkt
  • DKaYa Hostel: Fris nieuw hostel, bijna voor de deur van de Bang Niang Market, 1,2 kilometer vanaf het strand Bang Niang Beach.

Mensen die de Surin eilanden bezoeken combineren dit vaak met:

De Surin Eilanden zijn vanaf meerdere bestemmingen (redelijk) makkelijk bereikbaar. In ons artikel naar de Surin Eilanden, hoe kom je er? lees je meer over het vervoer van en naar deze wondermooie eilanden in het Koh Surin National Marine Park.

Bekijk onze selectie van indrukwekkende foto’s van bestemmingen of bijzondere dagen in Thailand via onze Picture This rubriek.

We stoppen veel tijd, geld en passie in deze website, we zouden het daarom super vinden als je ons wilt supporten! Je kunt dit doen door via onze links hotels en binnenlandse reizen te boeken. Het kost je niets extra maar wij krijgen een klein percentage van onze partners zoals Booking.comAgoda en 12GoAsia.
Alvast bedankt!

Foto Cheow Lan Lake in Khao Sok, met link naar alle artikelen
Lees hier onze artikelen over Krabi Town en omgeving
Mu Ko Surin National Park, met glashelder water en een knalgele boot
Rod Fai Market 2 in Ratchada, Bangkok
Klik hier om erachter te komen wat er te doen is in Ao Nang
Bangkok's Sky Bars & Rooftop Bars
Back To Top