fbpx Skip to content

THIS POST IS ALSO AVAILABLE IN : English

Het bos in het Sirinat National Park in het noorden van Phuket, Thailand
Het bos in het Sirinat National Park in het noorden van Phuket, Thailand

Image: tonjung

SIRINAT NATIONAL PARK - HET GROOTSTE NATUURPARK VAN PHUKET

In het noorden van Phuket ligt het Sirinat National Park (Sirinath National Park). Dit nationale park van Phuket is ongeveer 90 km2 groot en bestaat voornamelijk uit zee (75%) en een kwart uit land. In 1981, tijdens de stichting van het park heette dit park het Nai Yang National Park. In 1992 werd de naam verandert in Sirinat National Park ter ere van de zestigste verjaardag van koningin Sirikit. Dar jaar werd ook het 10 km lange Mai Khao Beach aan het Sirinat National Park toegevoegd. 

Inhoudsopgave

Klik op de balk waarin de inhoudsopgave staat. Hiermee kun je gemakkelijk naar een onderwerp navigeren.

Het bos van Sirinat National Park aangrenzend aan Nai Yang Beach

Image: Stock Foto.Touch

Mensen…Wat een troep

Soms lijkt het Sirinat National Park helemaal niet op een park. Er zijn namelijk plaatsen waar het behoorlijk toeristisch aanvoelt. Je vindt er o.a. luxe resorts en gezellige restaurants. Deze horeca voelt zich wel betrokken en verbonden met het gebied waardoor het park regelmatig goed wordt schoongehouden. Dat is ook hard nodig want er kan behoorlijk veel plastic en andere rommel uit zee aanspoelen. Hierdoor zijn de stranden van het nationale park regelmatig bedekt met een laag troep.

Plastic en andere troep op een strand van het Sirinat National Park op Phuket
Opruimen van plastic en andere rotzooi in het Sirinat National Park

De hoofdingang en entreeprijs van het Sirinat National Park op Phuket

In het noorden van Nai Yang Beach bevindt zich de hoofdingang en het hoofdkwartier van het Sirinat National Park. Het park is het gehele jaar geopend van 06:00 – 18:00. Kampeerliefhebbers kunnen er zelfs overnachten. Om het Sirinat National Park binnen te komen moet je een toegangskaart kopen. Volwassenen betalen 200 baht en kinderen de helft (100 baht).

Informatie in het hoofdkwartier van Sirinat National Park op Phuket
Informatie in het hoofdkwartier van Sirinat National Park op Phuket

Betalen voor je vervoersmiddel

Als je wilt kun je het park bezoeken met een auto, scooter of fiets. Er loopt een grote weg door het park. Met een fiets betaal je niets, een scooter kost 20 baht en een auto 30 baht. Dit is bij meer parken in Thailand het geval, zo ook tijdens ons bezoek aan de Sai Ngam Hot Spring in Pai bijvoorbeeld.

Geasfalteerde weg die door het Sirinat National Park loopt

Bij de hoofdingang zijn er regelmatig streetfoodstalletjes te vinden en rondom het park zijn er tal van uitmuntende restaurants in Mai Khao, Nai Yang en Nai Thon.

Een bord van het Sirinat National Park op Phuket
Scooter geparkeerd op grote weg van het Sirinat National Park op Phuket

Flora en fauna in het Sirinat National Park

Tegen de kust aan, aan het strand, zijn bestaan de bossen uit voornamelijk dennenbomen. Deze zorgen voor een mooie beeld als je vanaf het strand kijkt. Naast verschillende soorten bomen groeien er natuurlijk ook veel kleurrijke bloemen en prachtige planten in het park. Er is een klein mangrovebos met een aantal meertjes die via een kronkelende zoetwaterstroom uitmondt in zee. Voor de rest bestaat zo’n drie kwart van het park uit zee met al het prachtige leven wat daarin leeft.

Zeegras in het Sirinat National Park op Phuket

Vogels en varanen

Niet alleen in het water en op het land maar ook in de lucht is het Sirinat National Park goed vertegenwoordigd. Er leven maar liefst 125 verschillende soorten vogels, een waar paradijs voor de enthousiaste vogelaar. Naast vogels kom je hoogstwaarschijnlijk hier en daar een varaan of andere hagedis tegen. Hopelijk geen slangen want die leven er ook.

De White-thorated kingfisher vogel in het Sirinat National Park
De Eurasian Hoopo vogel in het Sirinat National Park

Schildpadden

Tussen november en februari bezoeken leder- en karetschildpadden de stranden van het Sirinat National Park. In die maanden worden de eieren gelegd en uitgebroed. Helaas is populatie de laatste decennia drastisch achteruit gegaan maar dankzij het Mai Khao Marine Turtle Foundation is er nog hoop.

WIST JE DAT?
De lederschildpad is de grootste zeeschildpad ter wereld. Ze kan bijna 250 cm lang worden en weegt tussen de 800 en 900 gram. Je herkent de schildpad aan zeven opvallende richels over haar rug. In plaats van een schild heeft deze schildpad een lederachtige huid op haar rug, vandaar de naam.

Beeld van een lederschildpad bij het Sirinat National Park op Phuket

In 2020 was er ook goed nieuws… Op 10 januari 2020 legde een lederschildpad haar eieren op het strand van Nai Thon. Om de eieren en toekomstige schildpadjes te beschermen hebben de autoriteiten het nest opgegraven en in veiligheid gebracht. Het nest verhuisde naar Nai Yang Beach waar het nest dag en nacht werd bewaakt. Nadat de kleintjes uit hun eieren waren gekomen kropen ze richting open zee. Laten we hopen dat er een aantal van deze babyschidpadjes groot en sterk worden zodat ze nieuwe eieren kunnen leggen in het Sirinat National Park!

Nest met lederschildpad eieren in het Sirinat National Park op Phuket
Baby lederschildpadjes in het Sirinat National Park op Phuket

Honden

Verspreid over de stranden van het park liggen er regelmatig zwerfhonden te genieten van een zeebriesje in een zelf gegraven kuil. Veel van deze honden zijn vriendelijke rakkers maar je weet maar nooit. Pas dus goed, bijvoorbeeld met kleine kinderen. Trouwens wij zijn groot fan van Soi Dog Foundation, een mooi initiatief dat zich jaar in jaar uit inzet voor de straathonden (en katten) in Thailand.

straathonden op een strand van het Sirinat National Park op Phuket
straathond op een strand van het Sirinat National Park op Phuket

In de zee van het Sirinat National Park

Het Sirinat National Park, aan de noordwestelijke kust van Phuket, bestaat merendeel uit het water. Tropische vissen maken dankbaar gebruik van de vele zachte en harde koralen in het gebied. Tegenover Nai Yang Beach kun je heel goed snorkelen als je Phuket bezoekt.

Je kunt goed snorkelen in de zee tegenover Nai Yang Beach in het Sirinat National Park op Phuket

Image: golconda

De vier stranden van het Sirinat National Park in het noorden van Phuket

Naast een bosrijk gebied bestaat het Sirinat National Park uit vier stranden waarvan Mai Khao Beach de grootste en het bekendst is. De andere stranden zijn; Sai Kaew Beach, Nai Yang Beach en Nai Thon Beach. Van noord naar zuid gaan we er per strand iets dieper op in.

Bomen die grenzen aan de stranden van Surinat National Park op Phuket

Sai Kaew Beach

Sai Kaew Beach, ook wel Haad Sai Kaeo genoemd, is het noordelijkste strand van Phuket. Het is er zo rustig dat het strand verlaten aanvoelt. Het Sirinat Tourist Information Center ligt aan Sai Kaew Beach. Vaak is dit informatiecentrum onbemand dus doe vooral geen moeite om hierheen te gaan voor informatie. Waar je voor info wel moet zijn is bij het hoofdkwartier in het zuiden, bij Nai Yang Beach.

Sai Kaew Beach op Phuket tijdens schemering

Image: g43stb

Een goed restaurant in dit gebied is Sai Kaew Beach Restaurant. Tijdens je diner heb je een fraai uitzicht over de Andamanse Zee. Verder is er niet veel te doen op Sai Kaew Beach. Als je toch helemaal in het noorden van Phuket bent, bezoek dan ook de Sarasin brug, een bijzondere brug met een tragisch liefdesverhaal

Mai Khao Beach

Sinds begin jaren negentig hoort Mai Khao Beach bij het Sirinat National Park. Dit strand met een lengte van bijna elf kilometer is het langste strand van Phuket. Mai Khao Beach ligt tussen Sai Kaew Beach en Nai Yang Beach en staat bekend om de laagvliegende vliegtuigen waar veelvuldig foto’s van worden gemaakt.

WIST JE DAT?
Ondanks dat Mai Khao Beach het langste strand van Phuket is, is het Sirinat National Park juist een van de kleinste nationale parken van Thailand. Over nationale parken gesproken…Wij zijn helemaal weg van het Khao Sok National Park dat je zeker moet bezoeken als je naar Thailand reist!

Vliegtuig bereidt zich voor op te landen boven Mai Khao Beach op Phuket

Het lange, meestal verlaten strand van Mai Khao is ideaal voor een romantische strandwandeling tijdens zonsondergang. Zwemmen kan ook maar let vooral op de waarschuwingsvlaggen. De zee kan verraderlijk zijn vanwege muien en onderstroming. Zwemmen en vooral snorkelen kun je beter bewaren voor je bezoek aan Nai Yang Beach.

Strandwanderling op Mai Khao Beach, Phuket

Vroeger kwamen er op Mai Khao Beach talloze schildpadden hun eieren leggen maar helaas is dit tegenwoordig een stuk minder. Gelukkig is er sinds 2002 de Mai Khao Marine Turtle Foundation die zich samen met de rangers van het Sirinat National Park en andere belanghebbenden zich maximaal inzetten voor de bescherming van de schildpadden en hun eieren, hulde!

26 december Wildlife protection day. Protect the wildlife, keep the earth balance

26 December Wildlife Protection Day | Image: Sirinat National Park (Facebook)

Er zijn tal van leuke dingen te doen op Mai Khao Beach maar je kunt er ook heel goed eten en slapen in prachtige resorts.

>>> Meer informatie over Mai Khao Beach lees je in ons uitgebreide artikel.

Nai Yang Beach

Nai Yang Beach ligt onder Mai Khao Beach en vlakbij het vliegveld van Phuket. Het strand heeft fijn wit poederzand en is twee kilometer lang. Een heerlijk strand om te zonnen in het zachte zand of op een strandbedje. Even afkoelen? Neem een verfrissende duik in het water, ga snorkelen of gewoon lekker pootje baden in de branding. Ook zijn er verschillende restaurants en resorts zodat je dagenlang van dit prachtige strand kunt blijven genieten. Nai Yang Beach is een prima plek om je eerste of laatste dagen van een bezoek aan Phuket te besteden. 

>>> Meer informatie over Nai Yang Beach lees je in ons uitgebreide artikel.

Mooie lucht boven Nai Yang Beach in het Sirinat National Park op Phuket
Schemering boven Nai Yang Beach in het Sirinat National Park op Phuket

Nai Thon Beach

Tot slot Nai Thon Beach, een in een baai verscholen klein strand van pakweg een kilometer lang. Dit strand is het zuidelijkste strand van het Sirinat National Park. Het intieme strand is het adres van een aantal hoog gewaardeerde resorts en restaurant. Surfliehebbers kunnen bij Ohm terecht, ook als je wilt leren surfen helpt Ohm je graag. Iets meer in het zuiden liggen er trouwens twee “geheime” strandjes. 

>>> Meer informatie over Nai Thon Beach en de “geheime” strandjes lees je in ons uitgebreide artikel.

Het strand van Nai Thon Beach in het Sirinat National Park op Phuket
Mooie lucht boven Nai Thon Beach in het Sirinat National Park op Phuket
Mooie lucht boven Nai Thon Beach in het Sirinat National Park op Phuket

Slapen in het Sirinat National Park

Doorgewinterde kampeerliefhebbers komen ook aan hun trekken in het Sirinat National Park! Op het kampeerterrein kun je een eigen tent opzetten of maakt het jezelf gemakkelijk en boek een bungalow. Een staplek voor een meegebrachte tent kost 30 baht per persoon en een overnachting in een bungalow kost 2.000 baht per nacht. Heel eerlijk, voor dat geld kun je volgens ons beter een accommodatie in Mai Khao, Nai Yang of Nai Thon boeken.

SUPPORT ONS
We investeren veel tijd en geld in Thailand Magazine, daarom zouden we het heel erg waarderen als je ons wilt / kunt supporten! Je doet dit bijvoorbeeld door een virtuele ijskoffie te kopen via Buy me a Coffee. Je helpt / support ons ook door via onze links accommodaties en reizen binnen Thailand te boeken. Ben je van plan iets via Bol.com te bestellen? Dan kun je ons ook al steunen! Het kost je niks extra maar wij krijgen een klein percentage van affiliatepartners als Booking.comAgoda, 12GoAsia en Bol.com. Het maakt zelfs niet uit of je een overnachting in Thailand of in een ander land boekt. Je zit ook niet vast aan een accommodaties die we op onze site tippen. Wel raden we je altijd aan om gratis annuleren optie te kiezen.

Met Thailand Magazine proberen we Thailand zo goed mogelijk te supporten en te promoten. Met jullie support kunnen we dit blijven doen. Hartelijk dank! 

Route naar het Sirinat National Park?

Het Sirinat National Park ligt op nog geen kwartier rijden van Phuket’s vliegveld. Vanaf de populaire stranden zoals Patong, Karon en Kata is het via de hoofdweg van Phuket een half uur tot uur met de auto. Vanaf Phuket Town sta je met de auto binnen 45 minuten voor de ingang van het park.

Wegwijzer van het Sirinat National Park
Bomen in het Sirinat National Park op Phuket

Wat valt er allemaal nog meer te beleven in de omgeving van het Sirinat National Park?

Je kunt een bezoek aan het Sirinat National Park goed combineren met een aantal leuke of informatieve activiteiten of bezienswaardigheden in de buurt zoals:

Jungle in het Sirinat National Park op Phuket
Zonsondergang in het Sirinat National Park op Phuket

Tot slot

Willen we via dit stukje de rangers en medewerkers van het Sirinat National Park plus alle andere betrokken partijen bedanken voor het werk dat wordt verricht om de natuur in het noordwesten van Phuket te beschermen. Zie onderstaande foto’s als bijvoorbeeld. Fantastisch toch?

Voor de schoonmaak op een strand in het Sirinat Natioanl Park op Phuket

Image: Mai Khao Marine Turtle Foundation

Na de schoonmaak op een strand in het Sirinat Natioanl Park op Phuket

Image: Mai Khao Marine Turtle Foundation

Bekijk onze kaart van noord Phuket

Speciaal voor jullie hebben we een kaart van noord Phuket gemaakt. Hierop staan de stranden, de beste eet- en drinktentjes, leuke bezienswaardigheden en andere activiteiten. Veel plezier!

Foto van Sok Rivier in Khao Sok, met link naar het artikel Khao Sok National Park in Thailand
Klik hier om al onze Ao Nang artikelen te bekijken
Klik hier voor onze In the Picture inzendingen
Lees hier alles over Koh Tarutao
klik hier voor al onze Picture This artikelen
Klik hier voor alle informatie over de Similan Eilanden in Thailand
Back To Top