fbpx Skip to content

THIS POST IS ALSO AVAILABLE IN : English

De Sarasin brug van Phuket gezien vanaf de lucht met een drone
De Sarasin brug van Phuket gezien vanaf de lucht met een drone

DE SARASIN BRUG OP PHUKET - EEN BIJZONDERE BRUG MET EEN TRIEST VERHAAL

Dankzij de voltooiing van de 660 meter lange Sarasin brug werd Phuket, het grootste eiland van Thailand, voor het eerst verbonden met het vasteland. Hierdoor werd het sinds 1967 een stuk makkelijker om vanaf Khao Lak, Phang Nga en zelfs Krabi naar Phuket te reizen. Niet alleen voor de groeiende toeristenstroom uit het buitenland maar ook voor de Thai zelf. Hieronder gaan we dieper in op deze brug en de (trieste) geschiedenis daarvan. Naast wat weetjes zullen we je ook een aantal goede restaurants in de omgeving tippen. Welkom in Phuket!

Inhoudsopgave

Klik op de balk waarin de inhoudsopgave staat. Hiermee kun je gemakkelijk naar een onderwerp navigeren.

De Sarasin brug met aan de overkant de Phang Nga provincie, het vasteland van Thailand

De ontstaansgeschiedenis van de Sarasin brug op Phuket

Het is 1951, het startschot wordt gegeven voor de bouw van een brug die Phuket met het vasteland van Thailand via de provincie Phang Nga moet verbinden. De brug moet worden gebouwd over de straat van Prak Pah, een nauwe waterweg gelegen in de Andamanse Zee. Op woensdag 7 juli 1967 wordt de brug, na zestien jaar, officieel geopend. De Sarasin brug van Phuket is een feit. De naam Sarasin komt van een bekende voormalig premier van Thailand, Khun Pote Sarasin. De Sarasin familie is van oorsprong een welvarende Chinese familie uit Bangkok met veel invloed in Thailand.

De Sarasin brug met aan die het vasteland van Phang Nga met Phuket verbindt

Image: Denis Costille

De nieuwe Sarasin brug (Thao Thep Krasattri brug)

In de loop der jaren werd de Sarasin brug te laag voor boten om er onderdoor te varen. Ook bezochten steeds meer binnen- en buitenlandse toeristen Phuket waardoor de regering besloot om twee hogere bruggen te bouwen. De bruggen werden ook een stuk breder waardoor er een vierbaansweg ontstond. Hierdoor kon er meer verkeer van en naar Phuket reizen.

In 2011 was de nieuwe brug af. Veel Thai noemen deze nieuwe brug gewoon lekker makkelijk “de nieuwe Sarasin brug” of “Sarasin brug nummer 2”. De officiële naam van de nieuwe brug is eigenlijk de Thao Thep Krasattri – Thao Sri Sunthorn Bridge. Letterlijk vertaald de mevrouw Thep Krasattri – Mevrouw Sri Sunthorn brug. Maar we snappen de Thai wel… 

De Sarasin brug met aan de overkant het eiland Phuket

Image: Narong Niemhom

De nieuwe brug is vernoemd naar Khun Thep Krasattri en Khun Sri Sunthorn. Twee zussen die Thailand in 1785 een belangrijke dienst hebben bewezen. Dat jaar vielen de Birmezen namelijk Thailand binnen, maar deze twee zussen hielden stand. Samen vochten ze met mannelijke soldaten vijf weken lang tegen de Birmeze invasie. Uiteindelijk wonnen ze en verdreven ze de vijand.

Er gaat een verhaal rond dat de twee zussen zich hadden verkleed als soldaten. Hierdoor gaven de “Thaise soldaten” de indruk dat er versterking van het Thaise leger uit Bangkok was aangekomen. De Birmezen namen geen risico en besloten zich direct terug te trekken. Sinds 1967 staat er een standbeeld van deze twee zussen in het midden van een drukke kruising op het eiland Phuket.

De Sarasin brug als toeristische attractie?

Veel Thai dachten dat met de komst van een nieuwe brug de oude Sarasin brug gesloopt zou worden. In plaats daarvan werd de oorspronkelijke brug gerenoveerd en in ere hersteld. Het middenstuk van de oude brug werd verhoogd en er werden twee uitkijktorens en een paviljoen op de verhoging gebouwd. Ook werd er nieuwe straatverlichting geplaatst. Nadat alles netjes was gerenoveerd konden er alleen nog maar voetgangers de oude brug gebruiken.

Het verhoogde gedeelte van de oude Sarasin Brug op Phuket
Uitkijktoren op de oude Sarasin brug van Phuket, Thailand
Paviljoen op de oude Sarasin brug van Phuket, Thailand

Sindsdien wordt de oorspronkelijke Sarasin brug veelvuldig bezocht door Thai uit hele land. Men wandelt er graag overheen en er wordt veelvuldig vanaf de brug gevist. Daarnaast is de brug een ideale plek om te genieten van een mooie zonsondergang. Er zijn zelfs een paar stoere kinderen die voor de fun van deze brug af springen. Helaas wordt de Sarasin brug ook regelmatig gebruikt om zelfmoord te plegen, mede omdat de Sarasin brug een triest liefdesverhaal belichaamd…

Iemand die aan het vissen is vanaf de Sarasin brug
Kind die voor de fun van de Sarasin brug springt

Gew & Dam, voor altijd samen…

Heb je een zakdoek bij de hand want hieronder volgt een waargebeurd liefdesdrama. Deze treurige geschiedenis heeft ervoor gezorgd dat de Sarasin brug een belangrijke (Thaise) toeristische trekpleister is geworden. Er is zelfs een film over gemaakt, de ‘Brug van de Liefde’, Thais vertaald ‘Saphan Rak Sarasin’.

De Sarasin brug tijdens zonsondergang. Een brug met een liefdesdrama

Image: Narong Niemhom

Dit tragische liefdesverhaal eindigt op 22 februari 1973 met een gezamenlijk sprong van twee geliefden in zee… Met in de hoofdrol Khun Dam Saetan en zijn vriendin Khun Kanchana Sae-Ngo ook wel Gew genoemd. Dam kwam uit een arm gezin en moest keihard werken om rond te komen. Hij was chauffeur van een Songthaew (soort van busje) en werkte daarnaast ook op de rubberplantage om de eindjes aan elkaar te knopen. Gew had het stukken beter, ze kwam uit een vermogend gezin en was een voorbeeldige studente. Haar hele familie was ervan overtuigd dat ze zou gaan trouwen met een welvarende man.

De oude Sarasin brug, een brug met een triest liefdesgeschiedenis

Zoals het zo vaak in de liefde gaat liepen zaken anders dan de familie van Gew had gedacht… Dam bracht Gew regelmatig met zijn Songthaew naar de lerarenopleiding die ze volgde. Tijdens een rit raakten ze met elkaar aan de praat en de vonk sloeg over. De liefde bloeide op en er werden zelfs trouwplannen gemaakt. Toen de smoorverliefde Gew het nieuws aan haar vader vertelde wilde de rijke zakenman hier niets van weten. Hij was zelfs fel tegen het huwelijk tussen de twee geliefden. Gew mocht van haar vader haar geliefde Dam nooit meer zien! Wanhopig en geschokt door dit nieuws maakten het stel al snel de keuze om voor altijd bij elkaar te blijven…

Donkere wolken boven de Sarasin brug van Phuket

Als wanhoopsdaad bonden Gew & Dam zich op donderdag 22 februari 1973 met een doek aan elkaar vast. Aan elkaar vastgebonden inclusief loeizware steen sprongen ze die dag van de Sarasin brug af. Het moment dat de autoriteiten hun lichamen vonden waren ze nog steeds aan elkaar verbonden met het door hun gebruikte doek. Gew & Dam voor altijd samen! 

De waargebeurde liefdestragedie van Gew & Dam en de zelfdmoord van de Sarasin brug op Phuket

WIST JE DAT?
Vandaag de dag lopen er dagelijks verliefde stelletjes, zoals Chrystal en Jurg (zie foto hieronder), samen over de Sarasin brug. Als jij en je geliefde met ingehouden adem de hele brug over kunt lopen dan kunnen jullie gezamenlijk een wens doen. Deze zal dan uitkomen (zegt men). Wees gerust, ben je alleen, dan kun je natuurlijk ook een wens doen als je zonder adem te halen de oversteek hebt weten te doen.

Een slot aan de Sarasin brug met zonsondergang op de achtegrond

Image: eltonmaxim

Wat is er te doen rondom de Sarasin brug op Phuket?

Phuket Gateway

Op twee kilometer afstand van de Sarasin brug ligt de Phuket Gateway. Phuket Gateway is een openbare plek van 1.600 m2 en is in 2007 ontstaan met als doel het creëren van een herkenningspunt voor iedereen die Phuket komt bezoeken, vandaar de naam. 

Op het terrein van de Phuket Gateway staan tal van zuilen, gebouwen en sculpturen waaronder die van een immense schildpad met tientallen eieren eromheen. Hoogstwaarschijnlijk omdat deze regio van Phuket er bekend om staat een broedplaats voor verschillende schildpadsoorten te zijn. Persoonlijk vinden wij het halfopen en rechthoekige gebouw wat door IDIN Architects gecreëerd is erg mooi. Vooral de schaduw in het gebouw maakt dit een van de beste plekken voor een mooie (Instagram)foto.

Mooie architectuur in de Phuket Gateway
Mooie architectuur in de Phuket Gateway

Verder is er in de buurt van de Sarasin brug niet heel veel te beleven. Maar als je het eiland van Phuket verder inrijdt dan zijn er binnen een kwartier tot half uur genoeg leuke dingen te beleven. Hieronder noemen we er een aantal op.

ACTIVITEITEN EN BEZIENSWAARDIGHEDEN IN HET NOORDEN VAN PHUKET

Lees hier alles over Mai Khao Beach in Phuket, Thailand
Klik hier als je alles wilt lezen over Nai Yang Beach op Phuket
Lees hier alles over Nai Thon Beach en haar mooie omgeving in het noorden van Phuket

De beste accommodaties in de buurt van de Sarasin brug op Phuket

Noord Phuket is een stuk minder toeristisch dan het midden en zuiden van het eiland, ideaal voor rustzoekers. Een bijkomend voordeel is dat het vliegveld van Phuket ook in het noorden ligt. Hierdoor ben je in maximaal een kwartier in een van de mooie resorts die je in het noorden van Phuket kunt vinden. Wil je meer informatie bekijk dan onze artikelen over de stranden waar deze accommodaties te vinden zijn. Door op de naam te klikken ga je direct naar Booking.com waar je meer informatie kunt vinden of direct kunt boeken.

SUPPORT ONS
We investeren veel tijd en geld in Thailand Magazine, daarom zouden we het heel erg waarderen als je ons wilt / kunt supporten! Je doet dit bijvoorbeeld door een virtuele ijskoffie te kopen via Buy me a Coffee. Je helpt / support ons ook door via onze links accommodaties en reizen binnen Thailand te boeken. Ben je van plan iets via Bol.com te bestellen? Dan kun je ons ook al steunen! Het kost je niks extra maar wij krijgen een klein percentage van affiliatepartners als Booking.comAgoda, 12GoAsia en Bol.com. Het maakt zelfs niet uit of je een overnachting in Thailand of in een ander land boekt. Je zit ook niet vast aan een accommodaties die we op onze site tippen. Wel raden we je altijd aan om gratis annuleren optie te kiezen.

Met Thailand Magazine proberen we Thailand zo goed mogelijk te supporten en te promoten. Met jullie support kunnen we dit blijven doen. Hartelijk dank! 

Anantara Mai Khao Phuket Villas
Lobby van de Phuket Marriott resort and Spa aan Nai Yang Beach op Phuket, Thailand
Pullman Phuket Arcadia aan Nai Thon Beach op Phuket, Thailand

Waar kun je lekker eten in de buurt van de Sarasin brug op Phuket?

Thanoon Seafood

Als je vanaf het vaste land (Phang Nga) richting de Sarasin brug rijdt dan kom je net voordat je de brug overgaat Thanoon Seafood tegen. Hier kun je fijn buiten zitten en genieten van verrukkelijke verse zeevruchten, schaaldieren en visgerechten die hier voor je worden klaargemaakt. Mocht je in de buurt zijn dan is een bezoek aan dit restaurant zeker de moeite waard. Vanaf het restaurant heb je namelijk een supermooi uitzicht op de Sarasin brug. 

TIP!
Vlakbij Thanoon Restaurant vind je een rijtje marktkraampjes en winkeltjes. Leuk om even langs te lopen als je er toch bent.

Uitzicht op de Sarasin brug vanaf Thanoon Seafood aan de Phang Nga kant
Thanoon Seafood aan de Phang Nga kant van de Sarasin brug
Eten en drinken bij Thanoon Seafood in de Phang Nga kant van de Sarasin brug

Rimpan Seafood

Over het water, aan de overkant van Thannon Seafood, ligt Rimpan Seafood op Phuket. Een gezellig en sfeervol restaurant waar je buiten in een soort van kleine overdekte hutjes met eigen tafel kunt eten. En ook hier serveren ze verrukkelijke visgerechten, schaaldieren en zeevruchten. 

Rimpan Seafood aan de Phuket kant van de Sarasin brug
Rimpan Seafood aan de Phuket kant van de Sarasin brug

Similana Tortoise Restaurante

Het Similana Tortoise Restaurante blinkt volgens ons juist uit in de lekkere taarten, cakes en koekjes. Heb je voor de verandering eens trek in een zoete snack met een verkoelend drankje dan kun je hier goed vertoeven! Life is sweet!

Chocoladecake bij Similana Tortoise Seafood Restaurante op vlakbij de Sarasin brug op Phuket

WIJ WAARDEREN JULLIE MENING!
Ondanks dat de door ons geselecteerde locaties in Phuket erg goed staan aangeschreven kan het zijn dat door bijvoorbeeld nieuw management de kwaliteit minder goed is geworden. Of misschien hebben locaties gedwongen hun deuren moeten sluiten vanwege de aanhoudende Covid-19 pandemie… Heb je nuttige informatie dan horen we dat heel graag van je! Ook als je zelf een favoriete horecagelegenheid of andere leuke tip voor Phuket hebt, laat het ons dan zeker weten via onze Thailand Magazine Facebookgroep, of Instagram- en Facebookpagina. Je kunt ons natuurlijk ook gewoon mailen. THANKS!

VOOR SFEERBEELDEN
Picture This #34: Noord Phuket met daarin o.a. verschillende sfeerbeelden van de Sarasin brug, Mai Khao Beach, Sirinat National Park, Nai Yang Beach, Nai Thon Beach en Trisara.

De kaart van noord Phuket

Speciaal voor jullie hebben we een kaart van noord Phuket gemaakt. Hierop staan de stranden, de beste eet- en drinktentjes, leuke bezienswaardigheden en andere activiteiten. Have fun!

klik hier voor alle informatie over Phang Nga
Khao Lak rustig mooi stranden in Thailand
klik hier voor al onze Picture This artikelen
Check all our Bangkok articles
Klik hier voor alle informatie over het natuurpark Khao Sok National Park in Thailand
Bekijk de eilanden in Thailand, Azië
Back To Top