fbpx Skip to content

THIS POST IS ALSO AVAILABLE IN : English

De Saffron Cruise varent over de Chao Phraya rivier in Bangkok met op de achtergrond het reuzerad van Asiatique
De Saffron Cruise varent over de Chao Phraya rivier in Bangkok met op de achtergrond het reuzerad van Asiatique

DE SAFFRON CRUISE - EEN VAREND MEESTERWERK WAAR DE AUTHENTIEKE THAISE KEUKEN DE BOVENTOON VOERT

Over de Chao Phraya rivier van Bangkok varen dagelijks talloze dinner cruises. Sommige met felle knipperende lichten en keiharde muziek,  andere schepen vallen juist op door hun klassieke rustige uitstraling. Zoals de naam al doet vermoeden kun je op dinner cruises eten en drinken, meestal in de vorm van een lopend buffet. Het gaat hier dan vaak ook om kwantiteit boven kwaliteit, maar gelukkig zijn er enkele cruises waar alleen de beste ingrediënten en voortreffelijke service bovenaan staan. Dit zijn Chao Phraya cruiseschepen zoals de cruise van Baan Khanitha, en Banyan Tree Bangkok’s Apsara en de Saffron Cruise

De Saffron Cruise is de allernieuwste aanwinst van het luxe vijfsterren hotel Banyan Tree Bangkok. Dit culinaire concept werd eind 2019, nog net voordat Covid-19 haar intrede deed, gelanceerd. We hebben er lang op moeten wachten, maar in 2022 konden we eindelijk dit varende meesterwerk zelf bewonderen! 

De Saffron Cruise in het water
De Saffron Cruise varent over de Chao Phraya rivier in Bangkok met op de achtergrond het reuzerad van Asiatique

Banyan Tree Bangkok

Banyan Tree Bangkok is een bijzondere vijfsterren accommodatie in Bangkok. Het luxe hotel heeft namelijk niet alleen tal van prachtige suites en een gerenommeerde spa in huis, maar ook tal van restaurants en bars. Bovenop de 200 meter hoge wolkenkrabber ligt een waanzinnig rooftop restaurant (Vertigo) en de supercoole sky bar (Moon Bar). Tot slot is er Saffron, een restaurant op de 52e verdieping van het hotel waar gasten waanzinnig goed kunnen lunchen of dineren. Tot slot is er Saffron, een bekend restaurant op de 52e verdieping van het hotel dat tevens het Contemporary Thai Signature restaurant van de Banyan Tree Group is en waar gasten kunnen genieten van een waanzinnig goede lunch of diner. Vandaag de dag is er ook een Saffron Cruise waar we graag elke week aan boord willen stappen!

De imposante wolkenkrabber van Banyan Tree Bangkok

LEES OOK
Wil je meer lezen over Banyan Tree Bangkok? Check dan onze review, Over Vertigo en Moon Bar hebben we natuurlijk ook een uitgebreid artikel geschreven.

Lees onze uitgebreide review over Banyan Tree Bangkok
Onze uitgebreide over Vertigo and Moon Bar op het dak van Banyan Tree Bangkok

Saffron, het merk

Het bekroonde Saffron is zoveel meer dan alleen een Thais restaurant. Saffron is een merk en staat staat voor het dierbare Thaise erfgoed waaronder we de authentieke Thaise keuken verstaan. Uit de keuken van Saffron komen gerechten met een receptuur uit het oude Siam en uit het moderne Thailand. Gerechten die bereid zijn met pure ingrediënten en hartstocht in een eigentijdse setting waar gasten zich snel zullen thuisvoelen. Saffron staat synoniem voor de verrukkelijke Thaise keuken!

WIST JE DAT?
Van de veertien Saffron restaurants die er vandaag de dag in de wereld te vinden zijn is de eerste geopend in Banyan Tree Phuket. Saffron in Bang Tao bestaat al sinds 1995 en naast Thailand vertegenwoordigd het team van Saffron de authentieke Thaise keuken in negen landen waaronder China, Mexico, Marokko en in buurland Vietnam. 

Wat midden jaren negentig begon als simpel curryhuis in Phuket, is tegenwoordig uitgegroeid tot een niet te missen vaste waarde voor de Banyan Tree hotels wereldwijd. Saffron is het paradepaardje onder de restaurants van deze hotelketen. Gelukkig zijn er tegenwoordig nog steeds tongstrelende currys op de menukaart te vinden. Echter worden deze afgewisseld met een een breed scala aan andere Thaise heerlijkheden. Van voorgerecht tot dessert en van hoofdgerecht tot amuse, alles wordt bedacht en gecreëerd door de Thaise Chef Renu Homsombat en haar team. Zij en haar team zijn ook verantwoordelijk voor de gerechten die bij de Saffron Cruise worden geserveerd.  

Waar halen de chefs van Saffron eigenlijk hun inspiratie vandaan? Alles komt fundamenteel voort uit de rijke geschiedenis van de authentieke Thaise keuken die, door de geschiedenis heen, beïnvloed is door Khmer, Indiase en Chinese culinaire tradities die in de loop der tijd bewaard zijn gebleven en generaties lang zijn doorgegeven. De traditionele kookmethodes van Thailand zijn divers maar er zit ook veel artisticiteit in, en de culinaire brigade van Saffron, onder leiding van Chef Renu, vertaalt dit culinaire erfgoed voortdurend naar een elegante, hedendaagse ervaring met maar één doel: heerlijk eerlijk eten.

Saffron logo (het Thaise restaurant van Banyan Tree)

Image: Thailand Magazine

Chef Renu van Saffron restaurant

Chef Renu Homsombat en haar geweldige team

De Thaise Chef Renu heeft haar sporen wereldwijd al lang en breed verdient. Ze werkte o.a. met het Duitse Schwarzwaldstube, het langst bestaande Michelinsterren restaurant in Europa met maar liefst drie sterren. Ze is ook gastkok geweest op culinaire evenementen zoals Conde Nast in New York, Millesime in Mexico City en het veelgeprezen St. Moritz Gourmet Festival, en Michelinsterrenrestaurants zoals ECCO in Zürich. Gelukkig heeft ze nog genoeg tijd en energie om meerdere keren per jaar nieuwe gerechten te creëren voor Saffron at Banyan Tree. Zo is er sinds ons bezoek in juli alweer een nieuw menu verschenen op de site van Saffron Cruise (september). 

Renu groeide op in de keuken van het familierestaurant. Al van jongs af aan was het overduidelijk, met zo’n onuitputtelijke liefde voor de Thaise keuken en vurige passie voor de kunst van het koken, kon het niet anders, Renu zou zich gaan ontpoppen tot een gerenommeerde chef. Ondanks dat Khun Renu Homsombat behoort tot de allerbeste chefs van Thailand, is deze vriendelijke dame erg gewoon gebleven. Ze heeft totaal geen sterallures, maar we gunnen haar en haar Saffron team natuurlijk wel een Michelinster.

Chef Renu op de Saffron Cruise

Varen over de Chao Phraya rivier, de rivier van koningen

Tijdens een diner op de Saffron Cruise gaat het niet alleen om de culinaire reis. Integendeel. De Saffron cruise maakt ook deels een reis door de geschiedenis van Bangkok. Het prachtig ontworpen schip vaart in twee uur langs talloze herkenningspunten die aan de oevers van de Chao Phraya rivier gebouwd zijn. De Chao Phraya rivier, ook wel de rivier van Koningen genoemd, werd vroeger als ‘snelweg’ gebruikt waarover de koning door de stad en een deel van het oude Siam reisde. Zo leidde de rivier bijvoorbeeld naar de oude hoofdstad Ayutthaya.

Monumenten die vanaf de Saffron Cruise te bewonderen zijn, zijn onder andere de Wat Arun en de Grand Palace. Hedendaagse bouwwerken die je zal zien zijn bijvoorbeeld het luxe winkelcentrum ICONSIAM en het ernaast gelegen Millennium Hilton. Let vooral op het dak van het Millennium Hilton waarop een ufo vormige sky bar is gebouwd. Saffron Cruise biedt een reis voor jong en oud bestaande uit verrukkelijk eten op een schip met waanzinnige architectuur, zowel binnen als buiten.

Wat Arun in Bangkok, Thailand
Lees hier alles over de Grand Palace in Bangkok, Thailand
Read all about the

SUPPORT ONS
Met een virtuele ijskoffie en/ of boek je hotelovernachtingen, binnenlandse Thailand reizen en bijvoorbeeld reisspullen via onze partnerlinks. Klik op de link die voor jou van toepassing zijn en boek daarna het hotel, resort of hostel naar keuze: Booking.com, Agoda en HostelWorld. Dit hoeft geen accommodatie te zijn die wij op onze site aanbevelen, zelfs niet eens in Thailand. Via 12GoAsia kun je reizen met een bus, mini van, taxi, boot of trein voor in Thailand boeken. Voor vluchten gebruiken we SkyScanner en voor reisspulletjes e.d. kent iedereen Bol.com wel. Dankzij de link krijgen wij een kleine commissie en dit kost jou helemaal niets extra. Dank!

Het schip

Het 38 meter lange schip bestaat uit twee verdiepingen. Er is een boven– en benedendek dat ruimte biedt aan maximaal 150 gelukkige gasten. De 614 m2 aan ruimte is zowel binnen als buiten fantastisch vormgegeven. Het interieur, de materialen, het kleurgebruik, de vormen, alles klopt gewoon. Het unieke schip is speciaal ontworpen voor Banyan Tree Bangkok en er zijn geen andere dinner cruises in Bangkok die je met deze cruise kunt vergelijken. 

De Saffron Cruise met ICONSIAM op de achtergrond
De Saffron Cruise met de Wat Arun op de achtergrond

Het bovendek van de Saffron Cruise

Het bovendek, het ‘Moon Deck’ van de Saffron Cruise heeft haar naam te danken aan de bijzondere sky-high bar die Moon Bar heet. De Moon Bar is gevestigd op het dak van Banyan Tree Bangkok en is volgens veel bezoekers een van de allermooiste sky bars van Bangkok. Aan de achterkant van de Saffron Cruise is een grote ovale bar geplaatst die ook iets wegheeft van de Moon Bar bar. Rondom de Moon Deck bar kan gezeten worden en kun je zien hoe de professionele mixologist jouw cocktail klaarmaakt. Verder zijn er her en der een aantal tafeltjes geplaatst en helemaal achterin kan er gezeten worden op een hele grote loungebanken. De ideale plek om op te zitten als je buiten gaat eten en/of drinken. 

De resterende drie kwart van het dek bestaat uit twee lange bartafels waaraan gestaan of op krukken gezeten kan worden. Deze plaatsen bieden aan weerszijden een goed zicht op de oevers van de Chao Phraya. Je kunt ook het benedendek inkijken vanwege de mooi ontworpen glazen rondingen die als raam van het benedendek dienen (zie foto). 

Het achterdek van Saffron Cruise met de gebogen ramen
Het benedendek van Saffron Cruise met de gebogen ramen

Het benedendek van de Saffron Cruise

Zoals je kunt zien bieden de gebogen ramen van het benedendek een mega mooi uitzicht over het water en de omgeving. Niet alleen de ramen, maar de hele stijl binnen is werkelijk prachtig, een knap staaltje architectuur. Bekijk bijvoorbeeld het prachtige plafond of de vele details rondom als je plaats hebt genomen aan een van de vele tafels. De tafelopstelling kan overigens beneden behoorlijk verschillen. Zo zagen wij afbeeldingen waarbij er een grote rij tafels in het midden geplaatst was, maar toen wij een bezoek aan de Saffron Cruise brachten waren er her en der tafels geplaatst. In het midden waren het vooral tafels voor vier personen en aan de zijkanten tafels voor twee personen. Wij, als paar, mochten helemaal linksvoor aanschuiven. Dit was een geweldige plaats om optimaal te genieten van het weidse uitzicht terwijl we genoten van het verrukkelijke viergangendiner inclusief een aantal cocktails.

Het prachtige benedendek van de Saffron Cruise in Bangkok

Image: Thailand Magazine

Dineren op de Saffron Cruise

De Saffron Cruise biedt een heerlijk viergangenmenu en een kindermenu. Het viergangenmenu kost zo’n 2,000 THB en een cocktail kost tussen de 300 en 400 THB. Omdat de menukaart on de twee maanden verandert, raden we je aan deze op de site van Saffron Cruise te bekijken. Bekijk het recente menu en drankenkaart van de Saffron Cruise.

Het viergangenmenu dat nu op de site staat, bestaat uit drie appetizers waaronder een met kip, pinda en amandel en een ander met krab. De soep wordt heet geserveerd. Letterlijk en figuurlijk, want het betreft een pittige vissoep. 

Gerecht bij de Saffron Cruise van Banyan Tree Bangkok
Gerecht bij de Saffron Cruise van Banyan Tree Bangkok

Het hoofdgerecht bestaat uit langzaam gegaard varkensvlees met kwarteleitjes en een gerecht met gegrilde sint jacobsschelpen. Bij het hoofdgerecht worden twee soorten rijst geserveerd, de welbekende jasmijnrijst en…. heerlijk geurige saffraanrijst. Om dit fantastische viergangendiner af te sluiten bieden Chef Renu en haar team een trio aan desserts aan. De welbekende mango sticky rice, zoete paarse aardappel in kokosmelk en een selectie van vers fruit,

Het vorige dessert bestond uit een bijzonder bolletje ijs, namelijk Miang Kham-ijs. Als dessert hebben we Miang Kham nog nooit geproefd, we zijn heel erg benieuwd en hopen op een dag deze in Saffron te mogen proeven! 

YUMMY
Miang Kham is een authentiek Thais voorgerecht en betekent letterlijk één-haps-verpakking. De meestvoorkomende ingredienten voor deze wrap zijn; gedroogde garnalen, geroosterde pinda’s, fijngesneden sjalot, geraspte geroosterde kokosnoot, verse gember en een stukje limoen met schil. Verpak een klein beetje van deze ingrediënten in een betelblad en hap. Wij zijn dol op Miang Kham en bestellen dit voorgerecht regelmatig als we het op de menukaart zien staan. Het is een smakelijk klein cadeautje met verschillende texturen en gelagerde smaken.

Heb jij weleens Miang Kham (ijs) gegeten? We zijn erg benieuwd wat jij ervan vindt. Laat het ons weten via onze Thailand Magazine Facebookgroep en/of Thailand WhatsAppgroep.

Gerecht bij de Saffron Cruise van Banyan Tree Bangkok
Miang Kham bij de Saffron Cruise van Banyan Tree Bangkok

Onze ervaring tijdens de Saffron Cruise

In juli 2022 om 18:45 uur moesten we ons melden op pier nummer twee aangrenzend aan het luxe winkelcentrum ICONSIAM. We werden vriendelijk ontvangen bij de servicedesk waar we onze naam moesten opgeven. Iets verderop lag de wonderschone Saffron Cruise al aan wal en na een klein kwartier wachten was het zo ver. We konden aan boord en werden naar het bovendek begeleid. Hier werden we welkom geheten met een mocktail en een vriendelijke groet.  

Door het voltallige personeel werden verschillende foto’s van de gasten gemaakt. “Would you like me to take a picture of you two” werd ons gevraagd. Een paar foto’s met ICONSIAM op de achtergrond later voelden we dat het schip langzaam van de kant af vaarde. Een heerlijk briesje verwelkomde ons en niet lang daarna werd ons verzocht om beneden aan tafel plaats te nemen. We hadden tijdens inchecken een nummer gekregen, dat gekoppeld is aan een tafel beneden werd ons verteld. 

Inchecken bij de Saffron Cruise bij de pier van ICONSIAM aan de Chao Phraya Rivier

Image: Thailand Magazine

Mocktail als welkomstdrankje bij de Saffron Cruise

Image: Thailand Magazine

Een trap aan de zijkant van het schip leidde ons naar het beeldschone benedendek. “De laatste tafel linksvoor, die is voor jullie gereserveerd” zei Khun Kwang, onze gastvrouw voor de avond. Eenmaal aan tafel geschoven en een beetje stil van al de indrukken rondom, werd ons netjes gevraagd of we bepaalde voedselallergieën hadden. Dat is gelukkig niet het geval. “Willen jullie iets te drinken bestellen?” vroeg de nette dame. We werden gewezen op de cocktailkaart en kozen voor de Talk to the Palm en de Life’s A Beach cocktail. Een mooi begin om deze gastronomische reis officieel in te wijden. 

Onze tafel rechtsvoor beneden in de Saffron Cruise

Image: Thailand Magazine

Cocktail bij Saffron Cruise

Image: Thailand Magazine

Nog voordat onze cocktails werden gebracht, kregen we een klein houten dienblad met daarop drie kleine potjes en twee dichtgevouwen papieren zakjes. Hierin zaten twee soorten crackers waarop de verschillende dips uit de potjes gesmeerd konden worden. Een licht, leuk en vooral lekkere starter. Nadat we een aantal hemelse slokken van onze cocktails hadden genomen was het tijd voor de officiële eerste gang; Een sint jacobsschelp met jong dun gesneden citroengras en een chili-, limoen-, yuzudressing. Heel fris en smakelijk. De appetijtelijkste appetizer was echter de salade van pomelo met krokante garnalen en een tamarindedressing. 

Appetizer tijdens het viergangendiner van de Saffron Cruise

Image: Thailand Magazine

Voorgerecht tijdens het viergangendiner van de Saffron Cruise

Als soep kregen we een pittige soep met zalm flakes en vlezige eryngii (paddestoelen). Ondertussen keken uit op tal van bijzondere bouwwerken die aan de oever van de Chao Phraya rivier de revu passeerden. Nadat we het Grand Palace terrein waren genaderd wisten we dat de Rama VIII brug niet ver meer was. De brug was goudgeel verlicht en ligt vlakbij de backpackersstraat Khao San Road en het gezellige Rambuttri Road. Altijd fijn om deze bijzonder mooie brug weer terug te zien. De vorm ervan doet ons denken aan de Erasmusbrug van Rotterdam.

Er werd een pauzemoment ingelast, we snelden naar buiten om een paar mooie foto’s van onze favoriete brug in Bangkok te maken. Nadat we op het buitendek een aantal foto’s hadden gemaakt en van de gezellige ambiance hadden genoten was het tijd voor het hoofdgerecht.

Soep tijdens het viergangendiner van de Saffron Cruise

Image: Thailand Magazine

Rama VIII Bridge over de Chao Phraya River gezien vanaf de Saffron Cruise

Image: Thailand Magazine

Rama VIII Bridge over de Chao Phraya River gezien vanaf de Saffron Cruise

Image: Thailand Magazine

Ondanks dat we al honderden curries achter de kiezen hebben, worden we zo af en toe nog verrast door een nieuwe combinatie… Een rode curry met gemarineerde eend, ananas en gegrilde banaan die we het liefst morgen weer willen eten, zo on-ge-loof-lijk lekker!!! Het tweede hoofdgerecht dat we deelden was krokant gebakken buikspek met baby bok choy en een saus gemaakt van chilies en holy basil (pad krapow iemand?). Erg lekker, maar misschien net een tikkeltje te zout. De romige rode curry was de winnaar, met vlag en wimpel!

Hoofdgerecht tijdens het viergangendiner van de Saffron Cruise

Image: Thailand Magazine

Hoofdgerecht tijdens het viergangendiner van de Saffron Cruise

Image: Thailand Magazine

Helaas waren we inmiddels al aan onze terugreis begonnen. We vroegen onze gastvrouw of het mogelijk was om ons dessert buiten geserveerd te krijgen. “No problem sir, I will make sure we deliver it outside on the Moon Deck” kregen we als antwoord. Gelukkig voor ons was er nog een plekje vrij op een wel heel comfortabele loungebank achterin. Plof daar zaten we dan, bijna languit, op een van de mooiste, danwel mooiste dinner cruiseschepen van Bangkok. Een mooi moment voor onze laatste cocktail, de Paloma Thai en Not From South. Bekijke alle cocktails op de menukaart van Saffron Cruise Bangkok.

Loungebanken en bar op het Moon Deck van de Saffron Cruise met de Wat Arun op de achtergrond

Onze laatste gang, het nagerecht, bestond uit niet niet één, nee niet twee, maar drie kleine desserts. Op een plateau werden een paar kleine koude blokjes watermeloen op een stokje geserveerd. Eroverheen een topping van gedroogde vis en een krokantje van sjalotjes. Gedurfd, maar eerlijk is eerlijk, het was heerlijk! Het tweede mini-dessert was een inventieve crème brûlée van amandelroom en zoete pompoen. Tot slot een oude bekende, een bolletje kokosijs geserveerd in een halve kokosnoot met wat mais en gepofte mungbonen. Allemaal zo ontzettend lekker!!

Dessert tijdens het viergangendiner van de Saffron Cruise

Image: Thailand Magazine

Dessert tijdens het viergangendiner van de Saffron Cruise

Image: Thailand Magazine

Wat een heerlijke avond op de Saffron Cruise

Image: Thailand Magazine

Voordat we het door hadden waren we alweer aangemeerd voor ICONSIAM. Eigenlijk wilden we nog niet naar ‘huis’, we keken om ons heen en zagen dat we de laatste gasten aan boord waren. We maakten nog een paar groepsfoto’s van het geweldige Saffron Cruise team en bedanken ze zoals we nu weer doen. THANKS Saffron team, het was in alle opzichten FANTASTISCH! 

Het team van Saffron Cruise van Banyan Tree Bangkok

Algemene informatie zoals opstapplaats

Opstaplocatie: Pier 2 van ICONSIAM
Adres ICONSIAM: 299 Charoen Nakhon Rd, Khlong Ton Sai, Khlong San, Bangkok 10600, Thailand
Adres ICONSIAM in het Thais: 299 ถ. เจริญนคร แขวง คลองต้นไทร เขตคลองสาน กรุงเทพมหานคร 10600
Cruisedagen: Donderdag t/m zondag
Cruisetijden: 18:45 – 21:00 uur
Contact: +66 2 679 1200
E-mail: hostesses-bangkok@banyantree.com
Website: https://www.banyantree.com/thailand/bangkok/dining/saffron-cruise 

Aantal tips voor je bezoek aan Bangkok

Chinatown Yaowarat Road, vind de leukste plekjes
Hier lees je alles over ICONSIAM in Bangkok
Bekijk de beste eetgelegenheden in ICONSIAM, Bangkok

NOG MEER LEUKE INFORMATIE OVER THAILAND

Klik hier voor alle informatie over het natuurpark Khao Sok National Park in Thailand
Lees hier alles over Phuket in Thailand
From Thailand with LOVE! Juni 2020
klik hier voor alle informatie over Phang Nga
Klik hier voor alle informatie over het eiland Koh Phangan in Thailand
klik hier voor al onze Picture This artikelen
Klik hier als je al onze artikelen wilt zien over Koh Phi Phi in Thailand
Lees hier verder voor alle informatie over Chiang Mai, stad in het Noorden van Thailand.
Klik hier voor onze In the Picture inzendingen
Back To Top