fbpx Skip to content

THIS POST IS ALSO AVAILABLE IN : English

Een elektrische tuk tuk van MuvMi in Bangkok, Thailand
Een elektrische tuk tuk van MuvMi in Bangkok, Thailand

Image: MuvMi

MUVMI - HET GROENE, GOEDKOPE EN GERUISLOZE TUK TUK ALTERNATIEF

Sinds 2018 heeft Bangkok er een nieuw openbaar vervoermiddel bij, en wat voor één. MuvMi is groen, geruisloos, gemakkelijk en goed geprijsd! Inmiddels heeft MuvMi begin 2022 al meer dan 100 elektrische tuk tuks door Bangkok rijden. Al meer dan 1 miljoen passagiers hebben gebruik gemaakt van deze geweldige dienstverlening waaronder ook wij.

Ondanks dat er soms niks boven een ronkende, ratelende tuk tuk al scheurend door de straten van Bangkok gaat, zijn wij om. Dit is de toekomst van de tuk tuk in Bangkok, jawel MuvMi is een blijvertje! 

Een MuvMi tuk tuk in Bangkok, Thailand

gewone tuk tuk | Image: Dave (Flickr)

Een ouderwetse tuk tuk in Bangkok, Thailand

Een gedachte die werkelijkheid werd

Het idee achter MuvMi was simpel: Omarm moderne IT mogelijkheden zoals een app en verbind die aan een vervoersmiddel die gezelschappen over kleine afstanden kan vervoeren. De bedenkers van MuvMi zagen dat er een gat te vullen was naast de BTS (Sky Train) en MRT (Metro) in Bangkok. De elektrische tuk tuk bood hen deze oplossing, want deze is wendbaar tussen het drukke verkeer en kan ook tot in de wat moeilijker te bereiken stegen en straatjes komen. Een groot voordeel van een elektrische motor is dat het een stuk minder milieubelastend is en ook nog eens stiller. 

Dan is er nog het “shared riding” element waar MuvMi gebruik van maakt. Gebruikers delen mogelijkerwijs de geplande rit met nog een aantal passagiers. Daarom is de dienst zo goedkoop en ook nog eens extra duurzaam. Nog eens een punt voor het milieu, hoera! Drie keer hoera voor MuvMi, want dit is werkelijk een waanzinnig goed idee! 

Blije passagier in een elektrische tuk tuk van MuvMi Thailand

Image: MuvMi

Fans!

Nog voordat we MuvMi zelf hadden kunnen gebruiken, kregen we stiekem al een beetje vlinders in onze buik toen we erover hoorden. MuvMi draagt bij aan een betere wereld en omarmt de mogelijkheden van de digitale wereld. Daarnaast is het een coole 100% elektrische driewieler die stilletjes door de hectiek van Bangkok beweegt. En inderdaad, wij zijn helemaal verliefd op MuvMi! Tijdens ons laatste bezoek aan Bangkok (eind 2021/begin 2022) hebben we meermaals gebruik gemaakt van MuvMi. We kunnen niet wachten om deze grandioze manier van transport door Bangkok weer te mogen gebruiken!

Een MuvMi Tuk Tuk opstapplaats vlakbij Mercure Bangkok Siam en National Stadium in Bangkok, Thailand

Image: Thailand Magazine

SUPPORT ONS
Met een virtuele ijskoffie en/ of boek hotelovernachtingen, Thailand reizen of bijvoorbeeld reisspullen via onze partnerlinks. Klik op de link die voor jou van toepassing zijn en boek daarna het hotel, resort of hostel naar keuze: Booking.com, Agoda en HostelWorld. Dit hoeft geen accommodatie te zijn die wij op onze site aanbevelen, zelfs niet eens in Thailand. Via 12GoAsia kun je reizen met een bus, mini van, taxi, boot of trein voor in Thailand boeken. Voor vluchten gebruiken we SkyScanner en voor reisspulletjes e.d. kent iedereen Bol.com wel. Dankzij de link krijgen wij een kleine commissie en kunnen wij keihard doorknallen met Thailand Magazine. Het mooiste is, dit kost jou helemaal niets extra. Thanks!

Schoon en stil

Er zijn erg veel redenen waarom wij (en jullie straks ook) fan van MuvMi zijn. Bangkok is een geweldige stad, maar de luchtvervuiling is verschrikkelijk! Mede daarom is MuvMi zo’n fantastische toevoeging aan het openbaar vervoer in de stad. De 100% elektrische tuk tuks van MuvMi dragen een behoorlijke steen bij aan een schoner en stiller Bangkok. In elk gebied waar MuvMi rijdt, staat een aantal oplaadpunten waar de tuk tuks kunnen “bijtanken”. Daarom is ervoor gekozen de dienst van MuvMi op te splitsen in verschillende gebieden. Een tuk tuk is dan snel bij een oplaadpunt en kan na opgeladen te zijn, direct weer worden ingezet.

MuvMi is helemaal elektrisch

Image: MuvMi

De MuvMi App

MuvMi maakt gebruik van een handige en eenvoudige app die je in de Apple of Android store kunt downloaden. Na de download, voer je je Thaise telefoonnummer in en krijg je het eerste ritje helemaal voor niets! Gebruik referral code 8D14A2 om ons te steunen, want dan krijgen wij ook weer een gratis ritje (:-.. Na registratie kun je beginnen aan het boeken van je eerste MuvMi trip! Uit eigen ervaring kunnen we je vertellen dat de app erg makkelijk in gebruik is! 

LET OP!
Alleen bezitters van een mobiel Thais nummer kunnen de app en dienstverlening van MuvMi gebruiken.

Eerste rit gratis!

Nogmaals, de eerste rit met MuvMi is echt helemaal gratis! Zo kun je in een gebied testen hoe het werkt en ervaren of deze fluisterstille en milieubewuste manier van reizen door Bangkok ook wat voor jou is! Na je eerste rit kun je ervoor kiezen om krediet op je app te zetten. Gebruik referral code 8D14A2, daar worden ook wij blij van!

MuvMi tuk tuk in Bangkok, Thailand

Image: MuvMi

Erg gemakkelijk in gebruik

Na installatie van de MuvMi app en je gratis rit is het gebruik van de app kinderspel. Als de service van MuvMi bevalt, dan voeg je na de eerste rit krediet toe (bahtjes) aan je persoonlijke MuvMi account. Na deze eerste storting krijg je van MuvMi ook een extraatje. Ons advies, maak eerst 100 tot 300 THB over. Zo heb je voldoende krediet voor een aantal ritjes, natuurlijk afhankelijk van het aantal personen waar je mee reist en hoe vaak je denkt deze handige service te gebruiken. Wel kunnen we je meegeven dat je voeten dolblij zullen zijn als je MuvMi een paar keer vervangt met de benenwagen.

Er zijn verschillende mogelijkheden om geld over te maken naar je account, maar de meeste toeristen maken gebruik van een creditcard of Wise card om geld over te boeken. Het is ook mogelijk om via bankoverschrijving geld over te maken, maar wij hebben geen idee hoe lang dit duurt. Zelf gebruikten we de creditcardmogelijkheid. Gebruikers die in het bezit zijn van een Thaise bankrekening kunnen ook betalen via een QR code. Tot slot is er ook een vouchermogelijkheid, deze wordt vaak ingezet als marketing- of promotiemiddel.

Image: MuvMi

In het menu kun je vervolgens de gebieden (areas) kiezen. Op dit moment (begin 2022) zijn er zeven gebieden waar MuvMi rijdt. In de nabije toekomst worden deze uitgebreid. Voor de meeste toeristen in Bangkok zijn de regio’s waar nu gereden wordt al heel erg praktisch. Via het menu kun je ook een code delen met je vrienden waarmee je extra tegoed in je MuvMi opbouwt. Je kunt natuurlijk ook onze code (8D14A2) delen als je ons een warm hart toedraagt. Verder is er een optie om contact op te nemen. Dit is handig mocht er iets aan de hand zijn zoals onenigheid met de chauffeur, een vergeten tas of voor andere vragen.

Als je in het menu een van de zeven gebieden hebt gekozen, kom je in een kaart terecht waarop je allemaal stipjes ziet. Elk stipje vertegenwoordigd een opstap-/uitstaphalte.Ook kun je in- en uitzoomen om zo het gebied te vergroten of te verkleinen. Als je weet waar je wilt op- en uitstappen, dan kun je die ook invullen met de From To optie. Nadat je hebt aangegeven wat je begin- en eindbestemming is, klik je op next. 

Image: MuvMi

Nu kun je kiezen met hoeveel personen je de route neemt, wij als stel kozen vanzelfsprekend voor twee. In totaal kunnen zes passagiers een tuk tuk nemen. Wijzelf hebben het tijdens het gebruik van een MuvMi tuk tuk niet meegemaakt, maar het kan zo zijn dat je de rit deelt. Gezellig toch? Je kunt er ook voor kiezen om een hele tuk tuk te bestellen, dan weet je zeker dat je geen bijrijders hebt. Daarna kun je de betaling doen en klik je “request car”. 

Het vervolgscherm laat je zien waar je kunt opstappen, inclusief foto van de opstapplaats en hoe lang het duurt voordat de chauffeur er is. Ook informatie over de tuk tuk zelf zoals het nummerbord en de naam van de chauffeur wordt met je gedeeld.

Wij hadden tijdens onze eerste twee ritjes best moeite met het vinden van het exacte opstappunt. Dat gaf een tikkeltje stress en we hopen dat MuvMi hier in de toekomst bijvoorbeeld een implementatie met Google Maps o.i.d. kan toepassen.

Als laatste moet je de QR code van de MuvMi tuk tuk scannen voordat je plaatsneemt. Daarna gordel om en je bent klaar om te gaan!

Image: MuvMi

Voordelig

Wat vanaf 10 THB? Jawel een ritje met MuvMi begint al bij 10 THB per persoon. De duurste rit, voor zover wij weten, kost 75 THB. Als voorbeeld, wij (als stel) waren voor een rit vanaf Khao San Road naar Chinatown in totaal 69 THB kwijt. Dit is zoveel goedkoper dan een taxi, grab of echte tuk tuk! Nog een van de vele voordelen van MuvMi!

LET OP!
De tuk tuks van MuvMi rijden tussen 06:30 uur en 21:30 uur. Na die tijd kan er gebruik worden gemaakt van de ouderwetse tuk tuks in Bangkok. De spits in Thailand kan heel druk zijn, wellicht is het dan een beter plan om een ander vervoersmiddel te kiezen.

Image: MuvMi

De zes (eigenlijk zeven) gebieden van MuvMi

Op het moment van schrijven (februari 2022) kan er in zeven gebieden van Bangkok gebruik worden gemaakt van MuvMi. Helaas is het met MuvMi niet mogelijk om van de een naar de ander te reizen, het transport blijft dus binnen de grenzen van een gebied. Hieronder geven we iets meer uitleg over de zeven verschillende MuvMi regio’s. Omdat twee gebieden zo dicht bij elkaar liggen, heeft MuvMi deze onder een gebied gebracht, namelijk Phahol en Kaset

De zones begin 2022 van MuvMi in Bangkok, Thailand

Image: MuvMi

Om het ook wat makkelijker voor jullie als lezers te maken, noemen we ook een paar bekende locaties zodat er mogelijk wat herkenningspunten zijn per gebied. Ook hebben we de voor toeristen bekendste gebieden als eerste genoemd. MuvMi wordt voor Thailand Magazine een handig vervoersmiddel om Bangkok beter en gemakkelijker te ontdekken. We kunnen op deze manier sneller een wijk verkennen en het levert (minder) vermoeide voetjes op!

Rattanakosin

Khao San Road, of je nou liefhebber van deze bekende backpackersstraat bent of niet, (bijna) iedereen kent KSR wel. Ook in het gebied van Khao San Road rijden de elektrische tuk tuks van MuvMi rond! Tevens is er een stop bij het leukere, althans dat vinden wij, Rambuttri Road. Natuurlijk stoppen de MuvMi tuk tuks van MuvMi ook vlakbij de toeristische trekpleisters als Wat Pho, Wat Saket, The Grand Palace en Chinatown.   

Foto van feestende mensen met link naar Khao San Road,l euke buurt in Bangkok
Lees hier alles over de Grand Palace in Bangkok, Thailand
Chinatown Yaowarat Road, vind de leukste plekjes

Asoke en Nana

Asoke, ook wel geschreven als Asok, is een van onze favoriete wijken en we hebben hier regelmatig overnacht, zoals in het prachtige Westin. In Asoke staat bijvoorbeeld het grote winkelcentrum Terminal 21, maar ook Korea Town is erg leuk om te bezoeken, zeker als je van de Koreaanse keuken houdt!

Nana wordt steeds hipper, en ook hier hebben we regelmatig geslapen, de laatste keer in januari 2022 in het Novotel op Sukhumvit 4. Nana heeft o.a. een aantal coole sky bars, zoals Above Eleven en Spectrum.  

Lees onze review van The Westin Grande Sukhumvit in Bangkok
link naar artikel over Shopping Mall Terminal 21 winkelcentrum in Bangkok, Thailand
Klik hier als je alles wilt lezen over Above Eleven in Bangkok

Chula en Samyan

Chula, dat wij zelf het Siam gebied noemen, is ons favoriete gebied in Bangkok. Vrijwel altijd als wij Bangkok bezoeken, slapen we minstens een paar nachten hier. Bijvoorbeeld in het Mercure Bangkok Siam. Dit gebied is het centrum van het centrum waar heel veel winkelcentra vrijwel naast elkaar liggen, zoals MBK Center, Siam Paragon en CentralWord. Ook het supercoole Red Sky (restaurant en sky bar) ligt in deze wijk. 

Samyan ligt ten oosten van Chula en schuurt tegen Lumpini Park aan. Handig want zo kun je dus bijvoorbeeld na een dag winkelen direct door naar het park om even tot rust te komen. 

Lees onze review over Mercure Bangkok Siam in het centrum van Bangkok (Siam gebied)
Lees hier alles over het Siam Paragon winkelcentrum in Bangkok
Lees alles over Lumpini Park in Bangkok

Ari en Pradat

Ari is de hippe wijk van Bangkok waar veel jonge Thai en expats graag komen. Dit gebied heeft veel trendy café’s en coffeeshops, een gebied met een rijke coffee culture.

Pradipat is een wijk in Bangkok waar je lekker en goedkoop kunt eten en waar je met MuvMi tot aan de Chatuchak Weekend Market kunt komen. Chatuchak Weekend Market is de grootste markt van Thailand en misschien wel van heel Azië.

Phahol en Kaset

Eigenlijk zijn dit twee van de zeven MuvMi regio’s, maar omdat ze vrijwel in elkaar overlopen en er veel vraag vanuit de MuvMi reizigers kwam, heeft MuvMi besloten deze te combineren in een grote regio. Beide gebieden zijn vrijwel onbekend voor ons. Phahol, dat eigenlijk Phaholyothin heet, bestaat vooral uit kantoorgebouwen en woongebieden en we weten dat in Kaset een grote universiteit staat, de Kasetsart University. Verder locatie onbekend…

On-Nut

On-Nut ligt niet heel ver van Bang Kachao, waar wij met de fiets over bijzondere eilandje midden in Bangkok hebben gereden. Maar ook in On-Nut moeten we het gebied nog uitpluizen. Bangkok is gewoon gigantisch groot! We weten zeker dat MuvMi ons helpt om Bangkok verder en sneller te ontdekken!

Lees hier alles over de Chatuchack Weekend Market in Bangkok, Thailand
Klik hier als je wilt weten hoe je zelf een fiets kunt huren in Bangkok

MuvMi is de toekomst!

Allereerst zijn we ervan overtuigd dan bezoekers aan Bangkok steeds vaker een MuvMi tuk tuk zullen spotten. De verwachting is dat er eind 2022 meer dan 1.000 elektrische tuk tuks door alle buurten van Bangkok zullen rijden! Wellicht is de volgende stap een MuvMi Longtailboot door de grachten van Bangkok?

De karavaan met MuvMi tuk tuks in Bangkok, Thailand

Image: MuvMi

MuvMi is de toekomst!

Image: MuvMi

NOG MEER LEUKE INFORMATIE OVER THAILAND

Lees over de beste restaurants in Bangkok en nog veel meer
Lees hier onze artikelen over Krabi Town en omgeving
Klik hier als je al onze artikelen wilt zien over Koh Phi Phi in Thailand
klik hier voor alle informatie over Phang Nga
Khao Lak rustig mooi stranden in Thailand
klik hier voor al onze Picture This artikelen
Pattaya, Lees hier alles over het uitgaan de stranden, activiteiten, rooftop bars en hotels
Bekijk hier een aantal supermooie foto's van Koh Samui
Klik hier voor onze In the Picture inzendingen
Back To Top