fbpx Skip to content

THIS POST IS ALSO AVAILABLE IN : English

Grote goudkleurige Boeddha boven op een berg., met 360 graden uitzicht over Krabi.
Tiger Cave Tempel, grote Gouden Boeddha boven op het tempel complex, met uitzicht over Krabi.

TIGER CAVE TEMPLE (WAT THAM SUEA)

De Tiger Cave Temple vlakbij Krabi Town is geen tempel voor watjes! Om het letterlijke hoogtepunt van dit tempelcomplex te kunnen zien zal je eerst 1.237 treden moeten beklimmen! De traptreden zijn steil, ongelijkmatig en soms wel 30 centimeter hoog. Spierpijn is dan ook gegarandeerd als je geen getrainde benen hebt. Om de moed erin te houden staat met regelmaat aangeven hoeveel treden je al gepasseerd bent. Als je af en toe een rustpauze neemt, dat bijna iedereen doet, kan ook jij deze tempel beklimmen!

Eigenlijk vonden wij de sfeer op de trappen wel erg gezellig. Bezoekers aan de top van Tiger Cave Temple, die op de terugweg zijn, moedigen mensen die nog op de heenweg zijn aan. Dit levert ook leuke gesprekken op met onbekenden, terwijl je naar adem staat te happen. Ga er voor het gemak van uit dat je drie kwartier onderweg bent (enkele reis). Je kunt ook proberen het huidige record van 10 minuten en 21 seconden verbreken (wow!).

Uitzicht over Krabi vanaf de top van de Tiger Cave Temple

Image: ThailandMagazine.com

WIST JE DAT?
Op het bord onderaan de trappen staat dat de Tiger Cave Temple 1.237 treden heeft, maar als je boven bent staat er op de railing 1.260 treden! Dat zijn toch even 23 loodzware treden meer!

Begin van de trappen naar boven Tiger Cave Tempel Krabi

Image: ThailandMagazine.com

Tijgers bij de Tiger Cave in Krabi?

Hoewel dat wel het record van tien minuten naar de top dat zou verklaren, zijn er geen tijgers (meer) te vinden bij de Tiger Cave Temple. Waarom de naam Tiger Cave? Nog niet zo heel erg lang geleden was er daar een grot waarin een tijger zijn schuilplaats had. De tijger sliep af en toe buiten de grot in het ochtendzonnetje waarbij de wildebras soms zijn woeste brul liet horen. De jagers in het bos hoorden dat gebrul en noemde de grot de Tiger Cave.

In 1975 werden er door een eerbiedwaardige monnik, andere monniken en nonnen het gebied in geleid om het Dharma (de leer van de Boeddha) te beoefenen. De tijger heeft zich toen landinwaarts verplaatst richting de Phanom Mountain Range en is nooit meer gezien. Let op, ondanks dat er geen wilde tijger meer is, zijn er vooral bij de eerste set traptreden regelmatig aapjes (makaken) te zien. Stop al je dierbare bezittingen goed in een gesloten tas, want aan vriendelijk vragen doen ze niet.

Een standbeeld van de tijger die vroeger in de grot van de Tiger Cave Temple in Krabi leefde

Image: kosmsos111

Je bent er!

Op de top van de Tiger Cave Temple berg staat onder andere een groot gouden Boeddhabeeld. Ook is er een voetafdruk waarvan wordt gezegd dat deze van heer Boeddha hemzelf is, een erg belangrijke plaats voor de boeddhistische Thai. De tempel zelf is niet heel bijzonder of groot, maar het uitzicht maakt dat helemaal goed! Vanaf de top kun je een groot deel van de omgeving van Krabi zien. Je staat midden tussen de hoge kalkstenen kliffen die je overal in de provincie Krabi ziet,  je kunt zelfs de kust zien, het uitzicht is waanzinnig mooi!

Tempel op de top van de Tiger Cave met uitzicht op karstgebergte van Krabi

Image: ThailandMagazine.com

Heel welkom was de kraan met lekker koel drinkwater die op de top te vinden is. Het is echt veilig om je lege waterfles weer bij te vullen, want we leven nog steeds. Omdat je 300 meter hoog bent staat er bijna altijd een lekker briesje, daar knapt een mens van op! Probeer in ieder geval ook een beetje uit te rusten want ook het traplopen naar beneden kost behoorlijk wat energie en concentratie! Dit komt mede door de ongelijke treden. Nu is het jouw taak om de mensen die op weg naar boven zijn aan te moedigen!

Steile betonnen trap naar de Tiger Cave Tempel met uitzicht over Krabi

Image: ThailandMagazine.com

TIP!
Nog iets anders op de planning na de Tiger Cave? Neem naast veel water (minimaal een fles van een liter) een setje droge kleding mee. Je bent na de klim doorweekt van het zweet, mocht je willen, er zijn douches met koud water bij de eerste toiletten aan de rechterkant van de ingang.

Kleine gouden Boeddha's bij de Tiger Tempel met op de achtergrond uitzicht over Krabi en de zee.

Image: ThailandMagazine.com

Verwonder je in Wonderland!

Wonderland is het deel van de Tiger Cave Temple waar de monniken slapen. In dat deel vind je ook een aantal de grotten zijn die je nog steeds kunt bezoeken. Hier is ook de grot waar de tijger in geleefd zou hebben en waar de naam Tiger Cave Temple ontstaan is. Het wandelpad gaat door een mooi stukje jungle. De bekende hoge zoem- / fluittoon van de cicade zorgt voor wat extra drama. Je ziet tempels en kleine huisjes waarin de monniken in slapen, een mooi beeld zijn hun oranje gewaden die aan de waslijn hangen om te drogen.

De natuur rondom de Tiger Cave is heel erg mooi, met een aantal enorme oude bomen. Wonderland is een fijn alternatief als de vele trappen niet aan jou besteed zijn, of als je met jonge kinderen reist. De Wonderland route heeft iets van 187 treden. Wil je Wonderland combineren met een klim naar boven? Bezoek Wonderland dan eerst voordat je de 1.237 treden omhoog neemt, daarna heb je hoogswaarschijnlijk geen energie meer en dat zou zonde zijn want ook Wonderland is echt de moeite waard!

Velkleurige Pagode bij Wonderland in de Tiger Tempel in Krabi

Image: ThailandMagazine.com

Je vindt wonderland ongeveer 50 meter verder dan de 1.237 treden omhoog, volg de borden Wonderland. De toegang is gratis, een kleine donatie wordt bij de tempeltjes op prijs gesteld. Onderweg naar Wonderland loop je langs een klein aangelegd waterbassin / watervalletje waar soms de aapjes in spelen, erg leuk om te bekijken.

Een Boeddhabeeld in de Tiger Cave Temple van Krabi, Thailand

Image: emcampos

Hoe kom je bij de Tiger Cave Temple

Vanaf Krabi Town kun je gebruik maken van de Songthaew (openbaar vervoer). Ze rijden vaste rondes in en rondom de stad. Steek je hand op als je mee wilt en ze zullen voor je stoppen. De Songthaews hebben ook vaste haltes die je herkent aan het blauwe bord met een bus erop. Er is een halte op de Utara Kit Road aan de rivier, net voorbij de hoek van het River View Hotel. Je betaalt 50 THB per persoon en bent ongeveer een kwarter onderweg naar de tempel (spreek voordat je instapt altijd een prijs af).

Als je echt vroeg naar de Tiger Cave Temple wilt gaan heb je kans dat er minder busjes rijden. Een taxi kost maximaal 300 THB voor een enkele reis. Een scooter huren kost je 250 THB per dag. De afstand van Krabi Town naar de Tiger Cave is zo’n negen kilometer.

Moet je entreekosten betalen bij de Tiger Cave Temple in Krabi?

Een bezoek aan de Tiger Cave Temple in Krabi is gratis, maar een kleine donatie wordt wel op prijs gesteld.

Tiger Cave Temple kledingvoorschriften

Er wordt van je verwacht dat je knieën en schouders bedekt zijn. Als je geen bedekkende kleding hebt, dan kun je ter plekke voor een klein bedrag een sarong / doek huren. Doe je schoenen uit bovenaan de trappen, bij de gouden Boeddha, dit is niet alleen verplicht, maar ook respectvol.

Tempel in grot bij Wonderland met een monnik die de vloer dweilt.

Terug naar Krabi Town

Toen wij het Tiger Cave tempelcomplex wilden verlaten werden we door een politieagent aangesproken bij het politiehuisje bij de uitgang. Hij bood ons een taxirit terug voor 250 THB aan naar ons hotel in Krabi Town. We hebben begrepen dat hij meerdere mensen aanspreekt, een Songthaew (busstop) hebben we niet direct gezien. We kunnen ons voorstellen dat als ze mensen afzetten je hier ook weer kunt opstappen, deze moet er dus zijn.

Van Ao Nang naar de Tiger Cave Temple

De afstand van Ao Nang naar de Tiger Cave in Krabi is 23 kilometer, je bent ongeveer een half uur onderweg. De prijs van een taxi is rond de 500 à 600 THB voor een enkele reis. Meestal lukt het wel om een taxi te vinden die op je wacht, ga dan uit van 1.000 THB voor een retourtje.

Blauw bord voor busstop Songtheaw in Krabi Town

Image: ThailandMagazine.com

SUPPORT ONS
Met een virtuele ijskoffie en/ of boek je hotelovernachtingen, binnenlandse Thailand reizen en bijvoorbeeld reisspullen via onze partnerlinks. Klik op de link die voor jou van toepassing zijn en boek daarna het hotel, resort of hostel naar keuze: Booking.com, Agoda en HostelWorld. Dit hoeft geen accommodatie te zijn die wij op onze site aanbevelen, zelfs niet eens in Thailand. Via 12GoAsia kun je reizen met een bus, mini van, taxi, boot of trein voor in Thailand boeken. Voor vluchten gebruiken we SkyScanner en voor reisspulletjes e.d. kent iedereen Bol.com wel. Dankzij de link krijgen wij een kleine commissie en dit kost jou helemaal niets extra. Dank!

Overnachten in de provincie Krabi, de omgeving van de Tiger Cave Temple

De meeste mensen die in de provincie Krabi verblijven kiezen voor een accommodatie in Ao Nang Beach, maar je kunt er ook voor kiezen om in Krabi Town of Railay (onze favoriet) te overnachtenAo Nang Beach is een (toeristische) badplaats waar je van alle gemakken bent voorzien. Vanaf Ao Nang Beach is het gemakkelijk om de eilanden in de omgeving te bezoeken. Overal zijn tourbureautjes waar je diverse trips kunt regelen.

Een aantal tips voor Ao Nang:

Een aantal tips voor Krabi Town:

Een aantal tips voor Railay:

Bezoeker aan de Tiger Cave Temple die met een kinje in de armen naar beneden loopt

Image: ThailandMagazine.com

Verder reizen vanaf Krabi Town?

Vanaf Krabi Town reis je gemakkelijk door naar andere mooie bestemmingen zoals onder andere Koh Phi Phi, Koh Tao en Koh Samui, regel eenvoudig en veilig al je bus, boot, trein en vliegtickets via 12GoAsia.

Back To Top