fbpx Skip to content

THIS POST IS ALSO AVAILABLE IN : English

De HTMS Chang in de buurt van Koh Chang
De HTMS Chang in de buurt van Koh Chang

Image: BB Divers

DE BESTE DUIK- EN SNORKELLOCATIES VAN KOH CHANG!

No troubles, only bubbles…

Vrijwel dagelijks bezoekt het team van BB Divers, de beste duikschool van Koh Chang, verschillende duiklocaties in de wateren van Koh Chang. Wij voeren naar onder andere de HTMS Chang, een erg populaire duikstek op zo’n uur varen van het olifanteneiland Koh Chang. Meer over dit 117 meter lange scheepswrak vind je verderop in dit artikel. 

Duikers en snorkelaars varen beiden uit op dezelfde boot. Wij vonden het erg leuk om tussen zowel ervaren als onervaren duikers te zitten.Zo hoorden we talloze verhalen over monsterlijke vissen en magische koraalkolonies. Wat we ook constant hoorden, waren de positieve reacties over het team en de dienstverlening van BB Divers. Mede daarom is BB Divers, naar onze mening en die van vele anderen, de allerbeste duikschool van Koh Chang.

Een Free Diver van BB Divers

Image: BB Divers

De verschillende duik- en snorkelroutes van BB Divers rondom Koh Chang

BB Divers heeft drie vaste routes (duiktrips). Met regelmaat vertrekt er een boot naar het Koh Rang National Park, de tweede zeer populaire route, diegene die wij genomen hebben, vaart naar het grootste duikwrak van Thailand, de HTMS Chang. Onderweg stop je nog bij een aantal andere coole duik-/ snorkelspots. Tot slot de derde route die op aanvraag is, dit is de Koh Mak route. Koh Mak is een klein eiland niet ver van Koh Chang en wordt meestal bezocht voor een verblijf van een aantal nachten na een bezoek aan Koh Chang.

Tijdens de duiktrips (ook voor snorkelaars) worden de duikers in kleine groepen door een professionele divemaster onderwater gegidst. Gasten die mee zijn om te gaan snorkelen krijgen ook iemand mee die ze de mooiste snorkelplekjes laat zien. In dit artikel gaan we in op de twee populairste duiktrips, die naar het Koh Rang National Park en die naar de HTMS Chang. 

Een kapitein van BB Divers op Koh Chang

Image: Thailand Magazine

Duik- en snorkeltrip naar Koh Rang National Park

Koh Rang National Park is een populaire duik- en snorkelbestemming niet ver van Koh Chang. Tijdens deze trip verken je verschillende koraalriffen en stop je bij een aantal piepkleine eilandjes, waarbij je zelfs gezamenlijk luncht op een klein, tropisch en zo goed als verlaten strand. Hieronder laten we je weten waar je mogelijk stopt tijdens de Koh Rang National Park trip van BB Divers.

Tijdens de duiktrips (ook voor snorkelaars) worden de duikers in kleine groepen door een professionele divemaster onderwater gegidst. Gasten die mee zijn om te gaan snorkelen krijgen ook iemand mee die ze de mooiste snorkelplekjes laat zien. In dit artikel gaan we in op de twee populairste duiktrips, die naar het Koh Rang National Park en die naar de HTMS Chang. 

Koh Rang Pinnacle (Hin Gue Daeng)

De Koh Rang Pinnacle, ook wel bekend als Hin Gue Dueng, ligt een kilometer ten noordwesten van Koh Rang, op een diepte van vijftien tot dertig meter. Er is zicht van vijf tot dertig meter. De Koh Rang Pinnacle is een klif met een bijzondere structuur, de rots lijkt namelijk op een kathedraal. Dit is tevens een van de diepste duikspots tijdens de Koh Rang National Park route. Wat is er te zien? Keizersvissen, vleermuisvissen, kogelvissen, barracudas, diklipvissen en baarzen, maar minder koraal dan op de andere Koh Rang duikplekken.

Koh Tien West

Koh Tien West ligt vanaf Koh Chang gezien in het noordwesten en vrijwel tegen Koh Rang aan. Je duikt hier op een diepte van tien tot maximaal zestien meter. Koh Tien is in het verleden nogal toegetakeld door het vissen met dynamiet. Inmiddels heeft deze duikstek in de buurt van Koh Chang een ongelooflijk mooie nieuwe koraaltuin. Wat is er te zien? Behalve vele soorten koraal zie je hier ook een grote variatie aan vis.

Three Finger Rock (Hin Kuak Ma)

Three Finger Rock, ook wel Hin Kuak Ma genoemd, is werkelijk prachtig. De rots ligt een kilometer ten noordoosten van Koh Rang. Deze duikspot in de Koh Rang National Park route ligt op een diepte van tien tot maximaal zestien meter. Wat is er te zien? Murenen, naaktslakken, egelvissen en een grote variëteit aan koraal. Er is een heel mooie rotsmuur waar duikers geregeld murenen, triggerfish, naaktslakjes etcetera spotten.

Twee murenes in de wateren van Koh Chang
Mooie onderwaterwereld in de wateren van Koh Chang

Koh Yak en Koh Laun (Koh Yak Lek)

Koh Yak en Koh Laun liggen op een paar honderd meter van Koh Rang vandaan. Rondom deze twee kleine eilandjes kun je snorkelen en duiken tot een diepte tussen de acht en twaalf meter (zicht tussen de vijf en twintig meter). Deze twee eilandjes zijn prettige duikspots omdat het er redelijk ondiep is en je er daardoor lekker lang kunt duiken. Volgens veel snorkelaars die met BB Divers deze route nemen is dit ook een van hun favoriete stops. Het zijn ook de beste twee plekjes om je eerste proefduiken te doen. Wat is er te zien? Er hangen scholen snappers en kleine barracudas, ook zie je er veel anemonen met de grappige anemoonvisjes, grote garnalen, kogelvis en nog veel meer.

Koh Tong Lang en Koh Kra

Koh Tong Lang en Koh Kra zijn nog twee kleine eilandjes, maar deze keer op zo’n twee kilometer ten noordoosten van Koh Rang. Deze stop, nog zo’n favoriete plek onder snorkelaars, ligt op een diepte van zeven tot twaalf meter en heeft zicht van vijf tot twaalf meter. Wat is er te zien? Gigantische tafelkoralen, verschillende soorten anemonen, veel groupers en aan de oppervlakte naaldvisjes. Op de rotsbodem vindt men een mooie variëteit aan zeesterren. De mooie oranje gekleurde rotsen maken dit eiland heel anders dan de rest van het Koh Rang gebied.

Duik- en snorkeltrip naar het scheepswrak de HTMS Chang

De 117 meter lange HTMS Chang is het grootste duikwrak van Thailand, ook voor snorkelaars is dit een bijzondere spot om te mogen bezoeken. Niet vreemd dat wij juist deze trip kozen toen we een keuze moesten maken met welke BB Divers trip we mee wilden. We zullen nooit meer het moment vergeten dat we boven dit kolossale scheepswrak in het water dreven, we werden er zelfs helemaal stil van. Zo’n machtig schip onder water, dat zie je niet iedere dag! De luchtbellen van de duikers die naar boven komen borrelen gaven het beeld een extra magische dimensie. Een snorkeltrip om nooit meer te vergeten! De stop bij de HTMS Chang was indrukwekkend, maar ook de rest van de HTMS Chang route was erg leuk.

Op avontuur met BB Divers naar de HTMS Chang

Image: Thailand Magazine

De HTMS Chang

Dan de reden om voor de HTMS Chang route te kiezen, de HTMS Chang zelf! Als je de kans krijgt om naar het grootste duikwrak in de Thaise wateren te gaan, dan moet je dat echt doen. Duiken of snorkelen op deze plek is  fantastisch! Als snorkelaars zagen we duidelijk het kraaiennest aan de mast. De luchtbellen van de duikers onder ons maakten het alleen nog maar spectaculairder. Als je op Koh Chang slaapt en je vindt duiken of snorkelen leuk, dan is dit bij deze eigenlijk een moetje. Je krijgt via Thailand Magazine ook nog eens 10% korting! Stuur een mail naar info at thailandmagazine.com of contacteer ons via onze WhatsApp Thailand Reisgroep, Facebook of Instagram.

De HTMS Chang werd op 22-11-2012 door de Thaise autoriteiten tot zinken gebracht. Een bijzondere duikstek was geboren. Sindsdien heeft het onderwaterleven het schip overgenomen, met een spectaculaire duiklocatie als gevolg. Het scheepswrak is 100 meter lang en erg gaaf om te zien. Vooral voor duikers, want die kunnen het schip met een professionele duiker van BB Divers gaan verkennen. Zelfs wij als snorkelaars moesten even naar lucht happen toen we deze kolos onderwater aanschouwden. Zo indrukwekkend!

LET OP!
Dit spectaculaire wrak kan alleen in het hoogseizoen van Koh Chang (van oktober tot mei) worden bezocht. In het laagseizoen zijn de golven jammer genoeg te hoog. Onderweg naar de HTMS Chang stop je ook bij een aantal andere duiklocaties. Waar je stopt om te duiken/snorkelen is afhankelijk van de stroming, het zicht en andere factoren. Hieronder een aantal duik-/ snorkellocaties waar je mogelijk stopt als je de HTMS Chang route van BB Divers kiest.

Vlag aan de HMTS Chang

Hin Luk Bath

Hin Luk Bath ligt ongeveer drie kilometer ten zuidwesten van Koh Chang. Duiken doe je er van elf tot maximaal vijfentwintig meter met een zicht van drie tot twintig meter. De rotsen van Hin Luk Bath zijn niet alleen geliefd bij veel duikers. Ook snorkelaars vinden Hin Luk Bath een top stop! Wat is er te zien? Barracudas, vleermuisvissen, talloze koralen, roggen, papegaaivissen en murenen. Hin Luk Bath heeft ook ongelooflijk mooie anemoontuinen. Zo af en toe wordt er zelfs een dolfijn gespot en als de sterren goed staan, zou je zelfs de walvishaai kunnen spotten.  

Hin Raab South (Hin Laab)

Iets verder dan de rotsformatie Hin Luk Bath ligt nog een rotsformatie, namelijk Hin Raab South, dat ook wel Hin Laab wordt genoemd. Hier kan men duiken tot een diepte van elf tot maximaal zestien meter. Deze duikstek heeft meestal heel helder water waardoor het een van de favoriete duikstekken is van de HTMS Chang route. Wat is er te zien? Schildpadden, verschillende soorten koralen, kogelvissen, steenvissen, murenen en ook hier, met heel, heel veel geluk, een walvishaai. 

SUPPORT ONS
Met een virtuele ijskoffie en/ of boek je hotelovernachtingen, binnenlandse Thailand reizen en bijvoorbeeld reisspullen via onze partnerlinks. Klik op de link die voor jou van toepassing zijn en boek daarna het hotel, resort of hostel naar keuze: Booking.com of Agoda. Dit hoeft geen accommodatie te zijn die wij op onze site aanbevelen, zelfs niet eens in Thailand. Via 12GoAsia kun je reizen met een bus, taxi, boot of trein voor in Thailand boeken en Bol.com kent iedereen wel. Dankzij de link krijgen wij een kleine commissie en dit kost jou helemaal niets extra. Dank!

Een walvishaai in de wateren van Koh Chang
Een walvishaai in de wateren van Koh Chang
Een walvishaai in de wateren van Koh Chang

Koh Khlum

Niet ver van Hin Raab South ligt het kleine eilandje Koh Khlum, een perfecte duikstek voor beginners. Op het eilandje Koh Khlum wordt ook gestopt voor een lunch. Er wordt dan eerst aan boord gegeten en daarna kun je het eiland/strand bezoeken. Wat is er te zien? Schildpadden, de panda clownfish, scholen fusiliers en anemoonvisjes. Je ziet hier ook veel zeesterren en soms worden er ongevaarlijke blacktip haaien gespot.

T11 scheepswrak

Ondanks dat het T11 scheepswrak een totaal ander schip is als de HTMS Chang, heeft het wel hetzelfde doel.Tien jaar terug, in 2013, hebben de Thaise autoriteiten bewust het T11 schip laten zinken om er militaire oefeningen op te doen. Zo kreeg de duikgemeenschap van Koh Chang er onverwachts een duikwrak bij. Ondanks dat het wrak nogal toegetakeld is door de legeroefeningen, is het een bijzondere plek om te duiken. 

Het T11 scheepswrak ligt zo’n vijf kilometer uit de kust van Koh Chang, niet ver van Hin Raab. Het wrak is zo’n dertig meter lang en ligt op een diepte van dertien meter. Omdat het wrak zelf te klein is voor een volle duik, ga je verder over het zand terug naar de koralen in Hin Raab. Wat is er te zien? Natuurlijk het wrak zelf, dat ook heel mooi is voor onderwaterfotografie. In de buurt ziet men regelmatig grote zandroggen, zeepaardjes, blauwgespikkelde pijlstaartroggen en nog veel meer moois!

Mooie onderwaterwereld in de wateren van Koh Chang

Image: BB Divers

Hin Tai Nam (Blueberry Hill)

Blueberry Hill (Hin Tam Nam) is een kale rots op vijf kilometer ten zuiden van Koh Chang. Duikers kunnen afdalen tot een diepte van maximaal zestien meter en er is zicht van drie tot twintig meter. Wat is er te zien? De zuidelijke kant van Hin Tai Nam is bedekt met verschillende soorten koraal en je ziet er regelmatig trekkervissen, barracudas en snappers.

Hin Rua Tek (Banana Rock)

We blijven naar fruit duiken (en snorkelen), letterlijk. Banana Rock (Hin Rua Tek) ligt dichterbij Koh Chang dan Blueberry Hill en is ook een prettige snorkellocatie. Duikers kunnen hier tot maximaal zestien meter duiken (zicht twee tot vijftien meter). Wat is er te zien? Deze duikspot heeft mooie rotsformaties met zelfs een kleine grot. Het koraal is iets minder kleurrijk, maar de mooie omgeving maakt de duik alsnog interessant. Soms worden er schildpadden gespot en sowieso veel scholen grotere vissen zoals fusiliers, barracudas en snappers.

Mooie onderwaterwereld in de wateren van Koh Chang
Vissen in de wateren van Koh Chang

Duik- en snorkeltrip naar Koh Mak

Deze trip wordt op aanvraag geboekt, stuur een mail naar info at thailandmagazine.com of contacteer ons via onze WhatsApp Thailand Reisgroep, Facebook of Instagram.

Snorkeltrip naar Koh Wai

De Koh Wai route wordt alleen voor privé snorkeling trips geboekt. Koh Wai is een heel mooi eilandje met ondiepe koraalriffen. Het snorkelen is er mooi, maar de attractie is vooral de leuke strandjes, wat het ideaal maakt voor een privé snorkeling trip. het eiland heeft twee kleine restaurantjes, dus lunch kan op het eiland genuttigd worden.

Deze trip wordt op aanvraag geboekt, stuur een mail naar info at thailandmagazine.com of contacteer ons via onze WhatsApp Thailand Reisgroep, Facebook of Instagram.

Een Box Fish in de wateren van Koh Chang
Een pijlstaartrog in de wateren van Koh Chang

10% korting op de tours via Thailand Magazine!

Op alle genoemde tours kunnen we 10% korting geven bij BB Divers. BB Divers is volgens ons de allerbeste duikschool van Koh Chang en ze organiseren vrijwel dagelijks duik- en snorkeltours rondom Koh CHang. Interesse? Laat ze dan weten dat je via Thailand Magazine komt of stuur ons een mail op info at thailandmagazine.com. Je kunt ook met ons contact opnemen via onze Thailand WhatsApp Groep, Instagram en Facebook. Veel plezier en denk erom… No troubles, only bubbles!

Een aantal tips voor je bezoek aan Koh Chang

Lees over de tours en cursussen van BB Divers, de beste duikschool van Koh Chang
Koh Chang, Lonely Beach
Lees hier alles over White Sand Beach, Koh Chang

MORE AMAZING THAILAND

Houten pier bij Koh Kood, omring met een blauwe zee.
Strand met weelderige palmbomen op Koh Mak
Lees alles over Railay in de provincie Krabi
Klik hier voor alle informatie over het natuurpark Khao Sok National Park in Thailand
From Thailand with LOVE! Juni 2020
klik hier voor al onze Picture This artikelen
Klik hier als je al onze artikelen wilt zien over Koh Phi Phi in Thailand
Klik hier voor alles wat je wilt weten over Koh Tao
Klik hier voor alle informatie over de Similan Eilanden in Thailand
Back To Top