fbpx Skip to content

THIS POST IS ALSO AVAILABLE IN : English

De yellow boxfish in de zee van Koh Tao
De yellow boxfish in de zee van Koh Tao

IN THE PICTURE #88: IRIS DE LAAT

In deze rubriek genaamd In the Picture vragen we fotografen van over heel de wereld om hun 10 meest favoriete foto’s van Thailand met onze lezers te delen. Bekijk Thailand door de lens van de fotograaf, lees de achtergrondverhalen hierover en leer meer over het land van de glimlach.

Yes, eindelijk weer eens onderwaterfoto’s! Deze keer van Iris de Laat een geweldige duikinstructrice bij een bevriende duikschool van ons. Mocht je een goede duikschool op Koh Tao zoeken, laat het ons dan weten of voeg jezelf toe aan onze WhatsApp-groep en wie weet krijg je zelfs korting bij een boeking.

Dank je Iris voor de mooie onderwaterfoto’s!

Hoi Iris, zou jij jezelf willen introduceren aan onze lezers? 

Hallo Thailand Magazine lezers,

Mijn naam is Iris! Ik ben een Nederlandse fotografe en duikinstructeur uit Breda, een prachtige stad in Nederland. Na een tijdje als diëtiste in Nederland gewerkt te hebben was het tijd voor iets nieuws. Ik heb na mijn studie al door Zuid Oost Azië gereisd maar ik besloot om nog een keer te gaan. Ik wilde heel graag terug naar de plek waar ik het meest van hield, Koh Tao. Dus boekte ik een ticket naar Thailand en verbleef in Koh Tao voor 3 maanden om Divemaster te worden.

Na de Divemaster cursus reisde ik weer door Zuidoost Azië maar keerde uiteindelijk terug naar Thailand. Terug in Koh Tao boden ze me een baan aan als duikinstructeur en die heb ik aangenomen! Ik deed de Instructor cursus en een nieuw avontuur begon. Ik werk nu al 4 jaar als duikinstructeur in Koh Tao bij Impian Divers Dutch Dive center. Het is de plek waar ik verliefd op ben geworden tijdens mijn reizen en het is de plek waar ik mijn echte passies heb gevonden, Duiken en later Onderwaterfotografie.

Vroeger maakte ik veel foto’s tijdens mijn reizen maar om eerlijk te zijn ben ik pas een jaar geleden begonnen met het maken van “professionele” foto’s. 

Naast onderwaterfotografie doe ik ook lifestyle fotografie, zoals portretten en branding shoots.

De groetjes uit Koh Tao!

Iris de Laat

#1

Selfie van een duiker bij Sail Rock

9 november 2021 @ Duikplek Sail Rock

Ik maak graag portretten onder water. Waar je op moet letten bij het maken van een onderwaterportret is timing en belichting, anders zit je portret vol bubbels of backscatter. Sail Rock (Koh Tao) is een van de beroemdste duikplaatsen in de Golf van Thailand.

Wat is je favoriete plek / bestemming in Thailand?

Koh Tao is duidelijk mijn favoriete bestemming in Thailand. Ik hou echt van de sfeer, de natuur en de onderwaterwereld. Maar op het vasteland zijn mijn favoriete locaties Chiang Mai en Pai, ook voor de sfeer en de natuur, maar ik hou ook van de zondagavondmarkten!

Welke bestemming in Thailand staat er nog op je wensenlijst om te bezoeken?

Ik zou graag een keer naar Koh Lipe gaan. Ik hoor geweldige verhalen over het duiken daar. Dus dat moet ik zeker eens gaan bekijken!

#2

Hin Pee Wee duikplaats

26 maart 2022 @ Duikplek Hin Pee Wee

Dit is mijn favoriete foto tot nu toe. De belichting en de positie van mijn student en de anemoon is gewoon perfect! Ik fotografeer op dit moment alleen studenten, dus ik heb niet echt de tijd om mensen te positioneren voor een foto en de beste hoek te zoeken. Daarom ben ik altijd blij als foto’s beter uitvallen dan ik had verwacht!

Welke plek / bestemming raad je onze lezers aan te bezoeken en waarom?

Ik zou aanraden om het Khao Yai National Park te bezoeken. Dit was een van mijn favoriete locaties toen ik voor het eerst naar Thailand kwam. Als je van natuur en wilde dieren houdt, is dit de plek om heen te gaan. Ik zag veel Gibbons, Olifanten, Neushoornvogels en nog veel meer wilde dieren tijdens mijn verblijf. Fijne herinneringen aan dat bezoek!

Waar eet je het liefst?

Ik zou aanraden om het Tree House Cafe niet ver van Aow Leuk op Koh Tao te bezoeken. Ik hou van de gezellige sfeer, de eigenaren zijn erg aardig en het Thaise eten is gewoon geweldig. Boordevol groenten en MSG vrij. Moet je echt proberen! Bij het restaurant heb je een mooi uitzicht over Koh Tao en met goed weer kun je Koh Phangan en Koh Samui zien liggen. Naast het restaurant hebben ze ook leuke bungalows om te verblijven. Deze zijn te boeken bij Tree House Bungalows.

#3

Duiken bij Shark Island, Koh Tao

24 maart 2022 @ Duikplek Shark Island

Als het licht de koralen bereikt, toont het hun ware kleuren.

#4

Anamonen bij de Japanese Garden een bekende duikplek van Koh Tao

19 februari 2022 @ Duikplek Japanese Garden

Anemonen in de ondiepe baai van Japanese Garden. Deze duikstek ligt dicht bij het beroemde eiland Koh Nang Yuan. Ik hou van de kleuren!

Noem een leuk koffietentje of bar waar onze lezers kunnen langsgaan

Maya Beach Club aan Sairee Beach op Koh Tao is een leuke plek tijdens zonsondergang. De muziek is erg leuk en het is de perfecte plek om te relaxen na het duiken of een actieve dag op het eiland. Je kunt er ook een paddle board huren, wat ook erg leuk is, vooral tijdens zonsondergang.

Wat is je favoriete Thaise gerecht?

Moeilijk om te kiezen, ik vind Thais eten geweldig! Ik ben een grote fan van de Massaman Curries, Gai Pad Med Mamuang (Kip Cashewnut) en Goong Tod (Gefrituurde Garnalen) met chilisaus.

#5

longfin bannerfish in de zee van Koh Tao

13 oktober 2021 @ Duikplek Twins

Nog zo’n mooie groep koraalvissen. Deze longfin bannerfish zie je veel rond Koh Tao.

#6

Een Titan triggerfish bij White Rock, Koh Tao

26 maart 2022 @ Duikplek White Rock

Een Titan triggerfish! Sommige mensen zijn er gek op, anderen haten ze omdat ze soms een beetje territoriaal kunnen zijn. Ik persoonlijk hou van ze. In Koh Tao hebben we de grootste triggerfish die er is.

Wat is je favoriete accommodatie in Thailand?

Om eerlijk te zijn heb ik al heel lang niet meer in een hostel of hotel gelogeerd, omdat ik hier mijn eigen plekje heb en op het moment niet veel reis. Dus helaas geen aanbeveling voor nu.

Heb je nog een (reis)tip die van pas kan komen in Thailand?

Neem niet te veel mee. Mijn rugzak zat tijdens mijn eerste soloreis vol met onnodige spullen. Haast je ook niet, neem je tijd voor elke bestemming die je bezoekt en ga op zoek naar de hidden-gems! Soms is de plek naast de toeristische plek nog mooier.

Is er een Thaise zin of woord die onze lezers moeten leren?

“Pet nit noi” = Een beetje pittig
“Kip Tang na ka” = Kan ik alstublieft betalen?
“Dam naam” = Duiken

#7

Lion's Mane Jellyfish in de zee van Koh Tao bij Chumphon Pinnacle

8 april 2022 @ Duikplek Chumphon Pinnacle

Soms gaat het er bij het bewerken om iets cools te creëren en dingen uit te proberen. Dus af en toe ga ik voor de extreme bewerkingen, maar meestal houd ik het echt. Ik wilde deze Lion’s Mane Jellyfish alle aandacht geven die hij verdient, dus heb ik de achtergrond een stuk donkerder gemaakt.

#8

De yellow boxfish in de zee van Koh Tao

28 november 2019 @ Duikplek No Name Pinnacle

Een van de eerste foto’s die ik maakte met mijn Olympus TG-5 en ik ben er nog steeds trots op. Onderwaterfotografen en andere duikers weten hoe schuw en klein deze gele boxfish kan zijn. Ik was dan ook erg blij toen ik één scherpe foto had van deze grappig uitziende vis. Een van mijn favorieten.

#9

John Suwan Viewpoint op Koh Tao

5 november 2011 @ John Suwan Uitkijkpunt

Mijn favoriete uitkijkpunt in Koh Tao, het John Suwan Viewpoint. Het uitzicht is gewoon geweldig, vooral tijdens zonsondergang.

WIST JE DAT?
Het John Suwan Viewpoint kijkt uit over twee baaien, met links Chalok Baan Kao Bay en rechts Shark Bay.

Welk type / merk camera gebruik je?

Boven water: de Fujifilm XT-3. Ik hou van deze camera!

Onder water: Op dit moment gebruik ik een Olympus TG-5 met Inon Z330 flitser maar het is tijd voor een upgrade en ik kijk naar het Sony systeem voor mijn nieuwe set-up.

Waar kunnen mensen je werk / foto’s vinden?

Je kunt me volgen op Instagram @iriseve.underwater of op Facebook @Diveinstructoriris.

Tot slot, wie zouden we ook moeten vragen onze Picture This rubriek?

Ik zou @florisgone aanraden. Hij heeft een aantal geweldige (drone) shots van Thailand! Ik hou van drone shots. Je ziet de wereld vanuit een andere hoek en dat is best cool.

#10

Chumphon Pinnacle op 25 meter diepte

16 oktober 2021 @ Duikplek Chumphon Pinnacle

Een duiker duikt met zijn rebreather bij Chumphon Pinnacle. Deze foto is genomen op 25 meter diepte. Duiken met een rebreather is totaal anders dan recreatief duiken. Met een rebreather blaas je geen bellen uit maar recycle je je lucht wat resulteert in langere duiktijden. Ook erg handig voor onderwaterfotografie!

#11

Junkyard Batfish in de zee van Koh Tao

26 november 2021 @ Duikplek Junkyard

De Batfish van Koh Tao. Een van mijn favoriete vissen om te fotograferen. Ze bewegen altijd sierlijk door het water.

NOG MEER LEUKE INFORMATIE OVER THAILAND

klik hier voor al onze Picture This artikelen
Check all our Bangkok articles
Bekijk de eilanden in Thailand, Azië
Slapende vrouw met kat aan een touwtje in Bangkok
Klik hier voor onze In the Picture inzendingen
Klik hier voor alle informatie over het natuurpark Khao Sok National Park in Thailand
Lees hier alle informatie over Railay, een van de mooiste bestemmingen van Thailand
Lees hier alles over Phuket in Thailand
From Thailand with LOVE! Juni 2020
Back To Top