fbpx Skip to content

THIS POST IS ALSO AVAILABLE IN : English

Een Boeddhabeeld bij Wat Pan Tao tempel, Chiang Mai
Een Boeddhabeeld bij Wat Pan Tao tempel, Chiang Mai

IN THE PICTURE #80: SUPHAT SAQUANDEEKUL

In deze rubriek genaamd In the Picture vragen we fotografen van over heel de wereld om hun 10 meest favoriete foto’s van Thailand met onze lezers te delen. Bekijk Thailand door de lens van de fotograaf, lees de achtergrondverhalen hierover en leer meer over het land van de glimlach.

We zijn erg blij met de bijdrage van Khun Suphat! De ingezonden zijn niet alleen prachtig om te zien, maar ook heel erg leerzaam! Wie weet vragen we deze kenner van de Thaise cultuur eens om mee te werken aan wat interessante content over het Boeddhisme.

Thanks Khun Suphat voor de waanzinnige foto’s! 

Hoi Khun Suphat! Zou jij jezelf willen introduceren aan onze lezers? 

Beste lezers van Thailand Magazine,

Mijn naam is Suphat Saquandeekul en ik ben geboren en opgegroeid in Bangkok, Thailand. Toen ik 16 jaar oud was ben ik in Japan gaan studeren, en daarna heb ik ook nog in verschillende landen gewerkt, alles bij elkaar zo’n 30 jaar in het buitenland gewoond. Na mijn pensionering enkele jaren geleden, ben ik weer thuis gaan wonen in de provincie Nonthaburi dat beschouwd wordt als een deel van Groot Bangkok. 

Ik heb interesse in foto’s sinds ik een jongen was omdat mijn vader van fotograferen hield. Ik had mijn eigen camera toen ik ongeveer 16 jaar oud was, maar natuurlijk was het een heel eenvoudige goedkope camera. Ik kreeg mijn eerste spiegelreflexcamera toen ik in de 30 was. Sindsdien is fotograferen een van mijn hobby’s. 

Ik hou van reizen en leer over nieuwe culturen, denkwijzen en het leven van de lokale bevolking. Ik heb een passie voor kunst, dus ik ben geïnteresseerd in de lokale kunst van de landen die ik bezocht. Het wonen in het buitenland heeft mijn interesse gewekt in Thaise kunst, vooral de kunst in tempels en Boeddhabeelden. Ik neem veel foto’s van Boeddhabeelden en Thaise tempels.

Fijne dag allemaal!

Suphat

#1

Een hemellantaarn en de volle maan op de Loy Krathong dag in Chiang Mai. November 2017

November 2017: Een hemellantaarn en de volle maan op de Loy Krathong dag in Chiang Mai 

Het festival wordt lokaal “Yee Peng Festival” genoemd en alom bekend om de spectaculaire foto’s van massa’s lantaarns die in de lucht worden losgelaten. Het was mijn eerste keer dat ik Chiang Mai bezocht tijdens het Loy Krathong Festival. Traditioneel drijft men “Krathong” op de rivier, maar het loslaten van luchtlantaarns lijkt ook in andere regio’s meer en meer aan populariteit te winnen tijdens het Loy Krathong Festival

#2

"Poort des Tijds" bij de ruïne van een oude tempel "Wat Phra Ngam" in de provincie Ayutthaya

Februari 2020: “Poort des Tijds” bij de ruïne van een oude tempel “Wat Phra Ngam” in de provincie Ayutthaya

Op de plaats staan nu alleen nog een kleine Chedi (pagode), een wit Boeddhabeeld en deze door bomen bedekte boogpoort. Deze oude verlaten tempel ligt in het midden van nergens, omringd door huizen van de plaatselijke bevolking. Ik hou van de sfeer en de pittoreske overblijfselen van de tempel, vooral bij zonsondergang. Je moet bij de lokale bevolking informeren naar de locatie, want de Google Maps wijst niet naar de juiste locatie.

Wat is je favoriete plek / bestemming in Thailand?

Ik ga graag naar de stranden. Een van mijn favoriete bestemmingen is het eiland Koh Lanta in de provincie Krabi, in het zuiden van Thailand. In mijn “10 Beelden” heb ik een foto van de prachtige zonsondergang op een strand in Koh Lanta geselecteerd (foto 4) om hier te delen, samen met wat informatie en ook de reden waarom ik van deze bestemming houd.

Een andere favoriete strandbestemming voor mij is de provincie Chumpon aan de zuidkust in de Golf van Thailand. Langs de zuidkust zijn er tal van mooie stranden van Prachuab Khiri Khan Provincie tot aan Chumpon Provincie. De meeste toeristen gaan naar Koh Samui, Koh Pangang of Koh Tao gelegen voor de kust van Chumpon, maar niet veel bezoeken de stranden langs de kust van Chumpon zelf. Daarom kun je genieten van de serene en (meestal) schone stranden. 

Ik hou van Thung Wua Lan Beach dat een lang wit-zand strand heeft en Pha Daeng Beach. Dit laatste is een strand langs de roodgekleurde kliffen dat erg rustig is omdat het een beetje verscholen ligt van de weg. Naast de sereniteit zijn de accommodatie en het eten in Chumpon lager dan in Koh Samui. U zult echter een auto nodig hebben om de stranden langs deze kust te bezoeken, aangezien er geen ander openbaar vervoer lijkt te zijn.

Welke bestemming in Thailand staat er nog op je wensenlijst om te bezoeken?

Hin Sam Wan, wat “Drie Walvis Rotsen” betekent. Het is een groep van 75 miljoen jaar oude reusachtige rotsformaties die majestueus uit de bergen steken in de provincie Bueng Kan in het noordoosten van Thailand. Het heeft zijn naam gekregen omdat het vanuit het juiste perspectief (vooral van bovenaf) lijkt op een familie walvissen. Ik denk dat het leuk zal zijn om naar de top van deze rotsen te wandelen en met een drone te vliegen om de foto’s vanuit vogelperspectief te nemen.  

#3

De zonsondergang op het eiland Samui

Juli 2017: De zonsondergang op het eiland Koh Samui

Het was bij een klein restaurant op de klif langs de hoofdweg van de westkust van Koh Samui. Ik herinner me niet de exacte locatie noch de naam van het restaurant maar vergeet nooit deze prachtige zonsondergang. Met het panoramische uitzicht over de hele baai en een fles koud bier in mijn hand, is dit een van de beste zonsondergangen die ik ooit heb gezien.

#4

Een zonsondergang op Bakantiang Beach op het eiland Koh Lanta

December 2019: Een zonsondergang op Bakantiang Beach op het eiland Koh Lanta

Koh Lanta, een eiland in de Andaman Zee in de prefectuur Krabi. Dit prachtige eiland maar minder bekend is gemakkelijk te bereiken omdat je met de auto vanuit Krabi kunt gaan. Er zijn twee eilanden, Lanta Yai (Big Lanta) en Lanta Noi (Small Lanta), die nu beide te bereiken zijn via bruggen die aansluiten op het vaste land. Ik hou van dit eiland omdat het minder druk is in vergelijking met Koh Samui en andere eilanden langs de zuidkust van de Golf van Thailand. Accommodatie en eten zijn hier ook minder duur dan op andere eilanden in de Andamanse Zee, zoals Koh Phi Phi. En bovenal kunt je hier een prachtige zonsondergangfoto maken met het silhouet van de heuvels in de verte, waardoor het verschilt van de gewone zonsondergang aan een strand. 

Welke plek / bestemming raad je onze lezers aan te bezoeken en waarom?

De provincie Nan in het noorden van Thailand. Het is een kleine provincie met een stad met dezelfde naam aan de grens met Laos. Huizen en winkels in het stadje zijn nog van vroeger, zo ook het leven van de lokale bevolking hier. Rondom de provincie zijn er ook verschillende plaatsen om te bezoeken. Ik ben een paar keer in Nan geweest en heb daar genoten van het rustige leven. Nan’s oude stad is door de Green Destination Standard van Nederland geselecteerd als een van de Top 100 Duurzame Bestemmingen in de Wereld.

Waar eet je het liefst?

Cabbages and Condom” in Bangkok. De naam van het restaurant geeft je misschien een vreemd beeld van het restaurant maar het is zeker een fatsoenlijk restaurant. Het is vernoemd naar de eigenaar van het restaurant, de heer Mechai Viravaidya, die een voormalig politicus en activist in Thailand is die condooms, gezinsplanning en AIDS bewustzijn in Thailand promootte.  Wat ik zo leuk vind aan dit restaurant is de rustige en gezellige sfeer, ook al ligt het in de wijk Sukhumvit waar het wemelt van de hoogbouwflats en hotels. Er is een grote binnentuin omringd met bomen en soms is er een show van Thaise klassieke muziek. Ze serveren uitstekende Thaise en internationale gerechten en de prijs is $$$$.

#5

Een prachtig Boeddhabeeld bij Phra Mahathat Chedi Pakdee Prakat, provincie Prachuab Khiri Khan

December 2020: Een prachtig Boeddhabeeld bij Phra Mahathat Chedi Pakdee Prakat, provincie Prachuab Khiri Khan

Deze pagode met lange naam is in Rattanakosin-stijl en genoemd door wijlen koning Rama IX. Het werd gebouwd uit het geloof van het volk aan Zijne Majesteit zonder enige financiering van de regering. Het was om de Koning te eren en te schenken ter gelegenheid van de 50e verjaardag van Zijne Majesteit’s Toetreding. Ik denk dat deze plaats nog niet erg bekend is bij buitenlandse toeristen, maar ik zou een bezoek aanbevelen. Het ligt op een heuvel vanwaar je een mooi uitzicht hebt over de stad Phrachuab Khiri Khan. Ik was onder de indruk van het Boeddha beeld “Phra Buddha Lila Kanjanawabophid” (ook een lange naam!!) dat in een lopende houding staat. Het Boeddhabeeld in Sukothai-stijl is zeer delicaat gebouwd met een slank lichaam, lange en slanke vingertoppen die delicaat naar achteren buigen, de voetzolen zijn plat en de hielen projecteren vloeiende rondingen met het vastklampende kloosterkleed, zodat het lijkt alsof de figuur op het punt staat te bewegen.

#6

Een Boeddhabeeld bij Wat Pan Tao tempel, Chiang Mai

December 2016: Een Boeddhabeeld bij Wat Pan Tao tempel, Chiang Mai 

Deze staande Boeddha is een van de Boeddhabeelden in de tempel, afgezien van het principe Boeddhabeeld dat een gouden zittende Boeddha is. Ik hou van de striae op het oppervlak van de figuur waardoor dit Boeddhabeeld er anders uitziet dan andere vergulde Boeddhabeelden. De tempel zelf is ook een van de bezienswaardigheden in Chiang Mai die je niet wilt missen. De tempel is bijna 200 jaar oud en is daarmee een van de oudste tempels in Thailand. De Lanna-stijl vergaderzaal of Viharn is volledig gebouwd met zwart geschilderd teakhout. 

Noem een leuk koffietentje of bar waar onze lezers kunnen langsgaan

De SwingBar in Bangkok is absoluut mijn aanbeveling. Het is een kleine en gezellige open-air bar en restaurant op de dakverdieping van een hostel genaamd Chingcha. Je moet naar de dakverdieping lopen omdat er geen roltrap is, maar ik garandeer je dat het de moeite waard is. Je hebt er een panoramisch uitzicht op de Wat Suthat tempel en zijn reusachtige schommel. (de nummer 8 van mijn foto’s). De beste tijd om te gaan is net voor zonsondergang, maar je moet er een beetje vroeg zijn om een tafel aan de zijkant te kunnen nemen waar je het panoramische uitzicht recht voor je hebt (deze tafel kan niet gereserveerd worden). Ze serveren ook verschillende soorten Thais en internationaal bier, waaronder ambachtelijke bieren.

Wat is je favoriete Thaise gerecht?

“Gaeng Pa” of “Jungle Curry”. Het is een (zeer) hete en pittige curry met kafferlimoenschil en -bladeren, citroengras, groene peperkorrels, galangal, knoflook, erwten aubergine en natuurlijk chili. Maar deze curry is anders dan andere Thaise curry’s omdat hij geen kokosnoot bevat. Hij werd oorspronkelijk bereid met wild zwijn, maar wordt nu vaker bereid met varkensvlees of kip. Deze pittige curry zal je doen begrijpen wat Hot & Spicy betekent!!!

#7

Een koninklijk paviljoen in Phraya Nakhon Cave, provincie Prachuab Khiri Khan

Januari 2018: Een koninklijk paviljoen in Phraya Nakhon Cave, provincie Prachuab Khiri Khan

Het paviljoen werd gebouwd in opdracht van koning Rama V om zijn bezoek in 1890 te herdenken. De grot ligt in de Khao Sam Roi Yod berg met drie spelonken, waarvan er twee dakramen sinkholes hebben waardoor zonlicht in de grot kan komen. Het paviljoen kan het best worden gefotografeerd rond 11 uur ‘s morgens, wanneer lichtflarden op het paviljoen vallen. Ik had geen geluk, want het was bewolkt op de dag van mijn bezoek. Wat je moet weten is dat je de grot alleen kunt bereiken door in totaal ongeveer 1 km naar de grot te lopen over twee steile heuvels. Je kunt ook op een boot stappen om een nabijgelegen strand te bereiken en dan ongeveer 500 meter naar de grot lopen.

#8

uitzicht op het plein voor de Wat Suthat tempel met de Giang Swing in de achtergrond, Bankok

Maart 2018: Het uitzicht op het plein voor de Wat Suthat tempel in Bangkok

Ik nam de foto vanuit een gezellige open-air bar & restaurant genaamd “SwingBar” die zich op de dakverdieping van een hostel bevindt. Wat Suthat is een van de oudste tempels in Bangkok gebouwd in de periode 1807-1847 in opdracht van koning Rama I. De tempel is beroemd om zijn langste wijdingshal (Ubosot), de oude grote bronzen Boeddha, en natuurlijk de reusachtige schommel voor de tempel. De schommel is een religieuze constructie die vroeger werd gebruikt in een oude Brahmaanse ceremonie. Ik hou van dit panoramische uitzicht, vooral bij zonsondergang.

Wat is je favoriete accommodatie in Thailand?

Banyan Resort @ Rayong dat aan Suan Son Beach ligt aan de kust van de provincie Rayong. Het is een 3-sterren hotel maar erg mooi, schoon en voorzien van alle faciliteiten (inclusief een elektrische water pot en föhn.) Geen zwembad echter. Er is geen restaurant in het hotel, maar je kunt zoveel restaurants langs het strand vinden. De kamers zijn in bungalow stijl met kleine terrassen aan de voorkant. De meeste van de bungalows zijn individueel omgeven door struiken, zodat ze zeer privé zijn. Het strand ligt aan de overkant van de kleine weg langs het strand. Suan Son Beach, zoals de naam in het Thais betekent “Dennentuin”, heeft een lang strand (ongeveer meer dan 3 km) waar u kunt zitten in de schaduw van pijnbomen (of natuurlijk direct op het strand) genieten van zowel de prachtige zonsopgang als de zonsondergang. Er zijn verschillende stranden langs deze kust die je ook kunt bereiken binnen 10-15km rijden. Ik verblijf altijd in dit hotel wanneer ik Rayong bezoek.

Heb je nog een (reis)tip die van pas kan komen in Thailand?

Buitenlanders die Thailand bezoeken kunnen soms de ervaring hebben dat ze verkeerde informatie krijgen als ze lokale mensen iets vragen. Als je bijvoorbeeld vraagt of ze iets voor je kunnen doen, antwoorden ze dat ze dat kunnen. Maar later kom je erachter dat ze dat vanaf het begin niet konden. Of wanneer je de plaatselijke bevolking vraagt hoe je ergens moet komen, zelfs al weten ze niet precies hoe ze daar moeten komen, dan nog zouden ze je dat vertellen alsof ze het weten. Ik denk niet dat het hun bedoeling is om tegen je te liegen, maar ik denk dat het in de Thaise cultuur zit dat ze de ander willen behagen of niet willen teleurstellen, ook al weten ze het eigenlijk niet of kunnen ze het niet. Verwacht dus geen 100% juiste informatie of antwoord en vraag het ook opnieuw na bij verschillende mensen of andere bronnen.

Is er een Thaise zin of woord die onze lezers moeten leren?

Ik denk dat “Mai Pen Rai” een woord zou zijn dat buitenlanders zouden moeten kennen en begrijpen. Letterlijk wordt het vertaald met “Never Mind” in het Engels, maar ik denk dat dit woord in het Thais een bredere betekenis heeft. Soms betekent het “Maak je geen zorgen” of “Doe het rustig aan” of soms “Nee, dank je, maar ja, alsjeblieft”!!! Het is (te) moeilijk (voor mij) om uit te leggen hoe dit woord in elke betekenis gebruikt moet worden. Ik denk dat, om een vreemde taal te leren, het niet alleen is om de betekenis van woorden te onthouden, maar om het woord te gebruiken of te leren door het te oefenen in het echte dagelijkse leven en het woord te begrijpen vanuit de omstandigheid of de scène waarin je het gebruikt.

#9

Een lokaal klein meisje biedt schmink aan met "Thanaka"-poeder op de Mon-brug van Sangkhlaburi, provincie Kanchanaburi.

Mei 2019: Een lokaal klein meisje biedt schmink aan met “Thanaka”-poeder op de Mon-brug van Sangkhlaburi, provincie Kanchanaburi

Het meisje was schattig, vriendelijk en genoot van het kletsen met toeristen. De Mon Brug is een houten brug gebouwd door de Mon stam die de Thaise kant van de stad verbindt met Wangkha, het Mon dorp aan de andere kant van de rivier. Met 400 meter is het de langste houten brug in Thailand en een bezoek waard.

#10

De Boeddhabeelden bij het klooster in Wat Pho tempel of de Liggende Boeddhatempel in Bangkok

Januari 2019: De Boeddhabeelden bij het klooster in Wat Pho tempel of de Liggende Boeddhatempel

Er worden bijna 700 Boeddhabeelden in verschillende houdingen bewaard in dit klooster dat in het Thais “Phra Rabiang” wordt genoemd. Als je af en toe langs het klooster wandelt en deze Boeddhabeelden observeert, zou je merken dat elk van de Boeddhabeelden een andere gezichtsuitdrukking heeft. Ik weet niet meer hoe vaak ik Wat Pho heb bezocht, maar elke keer heb ik altijd mooie foto’s van de Boeddha beelden hier.

Welk type / merk camera gebruik je?

Ik gebruik Canon EOS Kiss X7.

Waar kunnen mensen je werk / foto’s vinden?

Bekijk mijn werk op Instagram.

Tot slot, wie zouden we ook moeten vragen onze Picture This rubriek?

Ik zou @kon_teaw_wat aanraden. Ik ken hem niet persoonlijk maar ik volg zijn Instagramaccount. Hij maakt zeer mooie artistieke foto’s van Thaise tempels.

#11

De liggende Boeddha in de Wat Pho, Bangkok

Augustus 2019: Het liggende Boeddhabeeld bij de Wat Pho tempel, Bangkok

Je weet misschien dat er 7 verschillende houdingen van Boeddhabeeld zijn die de 7 verschillende dagen van de week vertegenwoordigen. De liggende Boeddha staat voor dinsdag en is mijn verjaardags Boeddhabeeld dus ik bezoek Wat Pho regelmatig zoals op de nieuwjaarsdag en mijn verjaardag. Het beeld is 15 m hoog en 46 m lang. Ik kan het niet laten foto’s te nemen van het Boeddhabeeld elke keer dat ik het bezoek en ik vind elke keer weer een nieuwe schoonheid. Bij mijn recente bezoek viel het me op dat de twee prachtige, met glasmozaïek ingelegde kussens waarop de Boeddha rustte, zeer delicate rondingen hadden waardoor het er zacht uitzag als een echt kussen.

#12

enorme Boeddhabeeld bij Wat Muang, provincie Ang Thong

Augustus 2019: Het enorme Boeddhabeeld bij Wat Muang, provincie Ang Thong

Het Boeddhabeeld is het grootste vergulde Boeddhabeeld van Thailand dat is gemaakt ter herdenking van de 50e verjaardag van de troonsbestijging van Zijne Majesteit de Koning Rama IX in 1990. Het is 92 m. hoog en 63 m. breed en is al van verre te zien omdat deze tempel omgeven is door rijstvelden. Terwijl enorme Boeddhabeelden in Thailand altijd op hoge sokkels worden geplaatst die buiten het bereik van mensen zijn, staat deze op de grond zodat je het Boeddhabeeld kunt aanraken. Dit heeft waarschijnlijk meer indruk op me gemaakt dan alle andere grote Boeddhabeelden die ik ooit heb gezien.

NOG MEER LEUKE INFORMATIE OVER THAILAND

klik hier voor al onze Picture This artikelen
Check all our Bangkok articles
Bekijk de eilanden in Thailand, Azië
Slapende vrouw met kat aan een touwtje in Bangkok
Klik hier voor onze In the Picture inzendingen
Klik hier voor alle informatie over het natuurpark Khao Sok National Park in Thailand
Lees hier alle informatie over Railay, een van de mooiste bestemmingen van Thailand
Lees hier alles over Phuket in Thailand
From Thailand with LOVE! Juni 2020
Back To Top