fbpx Skip to content

THIS POST IS ALSO AVAILABLE IN : English

Koh Yo, Songkhla
Koh Yo, Songkhla

IN THE PICTURE #78: MAJA

In ‘In the Picture’ delen fotografen van over de hele wereld hun 10 mooiste foto’s van Thailand. Bekijk Thailand door de lens van de fotograaf, lees achtergrondverhalen over de foto’s en kom meer te weten over het prachtige Thailand!

De foto’s van Maja vinden we te gek omdat ze een bepaalde manier van vrijheid uitstralen! Normaal vragen we zelden fotografen die veel foto’s van zichzelf plaatsen, maar in dit geval wisten we dat deze vrijgevochten dame ons foto’s zou sturen van het mooie Thailand. Zie hieronder het resultaat – Thanks Maja – Leuk om je erbij te hebben!

Hoi Maja! Zou jij jezelf willen introduceren aan onze lezers? 

Hoi!

Mijn naam is Maja, en ik woon in de grootste zuidelijke stad van Thailand, Hat Yai. Hat Yai, en Thailand in het algemeen, is nu al meer dan 5 jaar mijn thuis. Oorspronkelijk kom ik uit een klein Europees land, Bosnië-Herzegovina. Ik denk graag dat ik de enige Bosniër in Thailand ben.

Ik ben een paralegal van roeping, maar ik besloot naar Thailand te komen en te zoeken naar andere mogelijkheden. Ik werd verliefd op het land, begon als lerares te werken, en ben graag gebleven.

Ik hou van fotografie, maar wat me echt op gang brengt is het zoeken naar de perfecte hoek, compositie en licht. Ik spendeer de weekends op mijn scooter, op zoek naar zonsondergangen, afgelegen dorpjes, bochtige wegen, en in het algemeen, elk klein detail dat deze plek speciaal maakt inademend.

Ik ben verre van professioneel, en hoewel ik begon met Nikon D5500, ben ik overgestapt op een Xiaomi telefoon. Ik gebruik momenteel de Xiaomi Note 10, met de toevoeging van een Google-camera (perfect voor nachtfotografie). Ik ben van plan om mijn gereedschap te upgraden, maar tot die tijd zal ik mijn kiekjes klein en eenvoudig houden.

Ik heb meerdere malen door Thailand gereisd, maar de foto’s die ik met jullie wilde delen komen specifiek uit de provincie Songkhla, in het zuiden van Thailand. Deze plaats ligt ver van de toeristische attracties die Thailand gewoonlijk te bieden heeft en al deze foto’s zijn genomen tijdens de lockdown periode in 2021. Ik wil graag mijn perspectief op Songkhla delen en u een kijkje geven in het minder geziene Thailand.

Veel dank aan Ilonka & Riel voor hun hulp en ik hoop dat jullie het leuk vinden om dingen door mijn lens te zien.

De groeten uit Songkhla,

Maja

#1

Natuurlijke boomtunnels in lange , Thailand

Provincie Songkhla, januari 2021
Dit moet de eerste zijn omdat het mijn hartstochtelijke hunkering toont naar wegen, deze natuurlijke boomtunnels die je overal in Songkhla kunt vinden, en vrijheid. Dat is alles wat je nodig hebt, een kleine scooter, een beetje benzine en een fles water. Ik heb er uren op rondgereden en nieuwe hoekjes van Zuid-Thailand ontdekt.

#2

Man met vogel

Songkhla, juli 2021
Wat zou Thailand zijn zonder zijn mensen? En de glimlach?  Ik was op mijn gebruikelijke zondagse rit, en terwijl ik stopte op deze locatie om foto’s te maken van rijstvelden en waterbuffels, zag ik deze man spelen met zijn vogel. De Thais geloven dat ze in hun volgende leven een lang leven zullen hebben als ze vogels of vissen vrijlaten, vanwege hun geloof in karma. Wat er gewoonlijk gebeurt, is dat de vogel, nadat hij is weggevlogen en je ongeluk heeft meegenomen, een rondje maakt door het gebied waar hij kort was bevrijd, voordat hij weer terugkeert naar zijn kleine kooi. Deze man heeft een goede dag omdat zijn vogel is teruggekeerd (of is het slecht karma?). Zijn glimlach zegt duizenden woorden.

Wat is je favoriete plek / bestemming in Thailand?

Om er een te noemen zou dat de provincie Krabi zijn. Ik zeg provincie omdat ik dan ook de schoonheid van het binnenland en de meest spectaculaire eilanden en stranden kan zien. Krabi is een kleine, soms verwaarloosde Thaise provincie, veel minder duur dan Phuket, met tal van kleine verrassingen. Van de mooiste zonsondergangen aan het strand, rotsklimmen, kamperen, glamping, smaragdgroene zwembaden, dichte jungles, indrukwekkende kalkstenen heuvels aan de horizon tot schattige nachtmarkten, funky koffieshops, pubs en accommodatie. Krabi heeft het allemaal.

Welke bestemming in Thailand staat er nog op je wensenlijst om te bezoeken?

Hoewel ik hier al vijf jaar woon, zijn er nog steeds plaatsen die ik graag zou willen bezoeken. De meeste daarvan liggen in het noorden. De eerste op de lijst zou de eerste Thaise hoofdstad zijn, een oude stad in Sukhothai met goed bewaarde Boeddhabeelden en boeddhistische tempels en pagodes van de oude stempel. Er is ook een prachtige plek ver in het noorden, dicht bij de grens met Laos, waar je kunt ervaren hoe het is om in een hotel te verblijven, met uitzicht op de rivier en olifanten in hun natuurlijke habitat, omringd door jungle. Perfecte Indiana Jones vibes.

#3

Ton Pliw waterval, Songkhla

Ton Pliw waterval, Songkhla, mei 2021
Wat zou de jungle zijn zonder een echte waterval? Deze is een van de drie in de buurt van Hat Yai stad. Ik was nogal verbaasd dat alleen lokale gezinnen van deze plek afwisten. Als ik zeg lokaal, bedoel ik dorpsbewoner. Deze mensen hebben waarschijnlijk nog nooit een buitenlander gezien en ze rennen met me mee om foto’s te maken terwijl ik dit waterwonder probeer te bewonderen. Ton Pliw ligt goed verborgen in de jungle en is niet gemakkelijk te bereiken. Wandelschoenen zijn aanbevolen.

#4

mooie meer in Songkhla

สระมรกต ตำบลบางกล่ำ อำเภอบางกล่ำ จังหวัดสงขลา, Songkhla, oktober 2021
Dit is een echt verborgen juweeltje en een volkomen toevallige ontdekking. Als je op je google kaart naar een meer zoekt zul je het niet vinden. Ik heb het gezien tussen de foto’s van mijn studenten en vroeg naar de locatie. Verdwaald, en bijna opgegeven toen ik er op stuitte. En ik ben niet teleurgesteld geweest. Dit is mijn go-to plek nu. Kristalhelder turkoois water, veel schaduw van nabijgelegen bomen, en een paar bankjes om te rusten maken het volledig privé en vredig. Ik zou aanraden om ‘s ochtends te gaan als je het meeste uit de perfecte verlichting wilt halen.

Welke plek / bestemming raad je onze lezers aan te bezoeken en waarom?

Ik raad altijd ten zeerste aan om de zuidelijke Thaise provincies te bezoeken: Songkhla, Phatthalung, Trang, Satun, Yala. Deze plaatsen zijn voor mensen die op zoek zijn naar Thailand van de ansichtkaarten. Regenwouden, jungles, verbazingwekkende landschappen waar je boten kunt huren en mangrovebossen, kalkstenen labyrinten en grotten kunt verkennen, op luxueuze campings kunt overnachten, echte tropische nationale parken kunt bewonderen, en je dag kunt afsluiten op het strand, nippend aan cocktails met vredige zonsondergangen. Dit zijn ook plaatsen buiten de gebaande paden, waar toeristen langs komen op weg naar Maleisië. Alles zou je minder kosten, en je zult echt de traditionele, lokale vibes ervaren.

Waar eet je het liefst?

Mijn favoriete restaurant is het Sunset Café op het kleine visserseiland Koh Yo, in Songkhla. Ik mis goed westers eten omdat de zuidelijke Thaise provincies niet zo open staan voor andere keukens als andere delen van Thailand. Sunset Cafe biedt diverse pastagerechten, pizza’s, met als aanvulling Thaise visgerechten. Met lokale bieren kun je volledig ontspannen terwijl je kijkt naar de vissers die hun visnetten verzamelen, inschepen, en terugkomen met hun dagelijkse vangsten in Songkhla meer.

#5

Chinese tempel genaamd Wat Tham Khao Rup Chang in Padang Besar Subdistrict

Padang Besar Subdistrict, augustus 2021
Ik denk dat ik mijn scooter aan het testen was toen ik er deze dag een ritje van vijf uur mee maakte. Maar het was het waard. Dit is een Chinese tempel genaamd Wat Tham Khao Rup Chang, een boeddhistische tempel en een grot met Kuan Yin standbeeld en vele godheden erin. Hij ziet eruit als een buitenaardse geheime locatie en is een mengeling van Indiase, Chinese en Thaise stijlen in zijn verschillende compositorische elementen. Een prachtige en krachtige tempel die je sprakeloos zal laten.

#6

Wat Hat Yai Nai in Hat Yai, Thailand

Hat Yai, september 2021
Als het om Thaise tempels gaat, kan ik het gewoon niet overslaan om mijn favoriete tempel te noemen, Wat Hat Yai Nai. De tempel is bijzonder groot en heeft een Thaise bouwstijl. Hij is gewijd aan de op twee na grootste liggende Boeddha ter wereld, 35 meter lang. Het hele complex ziet er spectaculair uit en ik had het geluk dat ik deze foto kon nemen tijdens de zonsondergang. Ik hou van hoe rustig en stil deze plek is als we in aanmerking nemen dat het in het centrum van de stad ligt.

Noem een leuk koffietentje of bar waar onze lezers kunnen langsgaan

Ik heb een lijst van mooie, schilderachtige cafés met een behoorlijke koffiekwaliteit. Sommigen van hen die zijn gevestigd in Hat Yai zijn Rustic Cafe, TW Cafe, The Section Cafe, HUM… Er zijn plaatsen die lijken op vliegtuigen waar u nog steeds uw perfecte ochtend cafeïne kopje als Healthylicious Cafe, of een kleine bus omgebouwd tot een coffeeshop te krijgen. Thaise mensen in het zuiden houden van koffietentjes met een thema en je vindt er een overvloed van in de omgeving.

Wat is je favoriete Thaise gerecht?

Thais eten is van een ander niveau als je je richt tot de lokale bevolking. Mijn nummer één Thaise schotel is zeker Larb Moo. Dit gerecht wordt gemaakt met gehakt rauw varkensvlees of rundvlees, rauw bloed, nieren, vet, en gal, en gemengd met specerijen, krokant gebakken uien, verse kruiden, en andere ingrediënten. Larb en zijn andere variaties worden geserveerd met een assortiment verse groenten en kruiden en gegeten met kleefrijst. Er zit iets in die Larb-kruiden dat ik niet in woorden kan vatten. Het is een must als u het nog niet hebt geprobeerd.

#7

De centrale Songkhla Moskee

Songkhla, december 2020
We kunnen het verhaal over Songkhla niet afronden als we deze schoonheid niet vermelden. De centrale Songkhla Moskee vertegenwoordigt trots de coëxistentie en eenheid van de Songkhla bevolking. Thailand is een boeddhistisch land, maar wat veel mensen vergeten is dat er al eeuwenlang moslim Thais in het zuiden wonen. Dit imposante gebouw ligt halverwege de hoofdweg die Hat Yai en Songkhla stad verbindt en is dagelijks mijn go-to zonsondergang plek. Het verzamelt rond alle fotografen in het gebied, mensen die komen om te doen een beetje joggen of romantische koppels om te genieten van het prachtige landschap van Thai Mahal zoals de lokale bevolking het noemen.

#8

Lokale visser in Songkhla, Thailand

Songkhla, augustus 2021
Tijdens de 2021 lockdown konden mijn vrienden en ik de provincie waar we wonen niet verlaten. Songkhla is een geweldige plek, maar het is niet te vergelijken met andere provincies als het gaat om de stranden. We hadden het geluk dat we de enige open plek in de omgeving vonden, met een fatsoenlijke toegang tot het strand. Ik nam deze foto op de laatste dag van ons verblijf, en het is niets anders dan de lokale boot vol met visgerei, klaar om uit te varen. Tenminste, als de storm gaat liggen.

Wat is je favoriete accommodatie in Thailand?

Het beste hotel waar ik verbleef is Sripakpra Boutique Resort in Phatthalung. Mijn kamer keek uit op de Thale Noi, een meer dat bekend staat om zijn waterbuffels, vogelspotten en prachtige waterlelies (in februari). Als u wilde, minder geziene, tropische Thai op het land wilt ervaren, moet dit uw plaats zijn. In het algemeen heeft deze provincie ongelooflijke kleine natuur juweeltjes, geheime locaties, grotten, meren, en lokale, maar echt zelfvoorzienende Thaise straatmarkten te bieden waar u handwerk en producten uit het zuiden kunt kopen.

Heb je nog een (reis)tip die van pas kan komen in Thailand?

Ik maak altijd grapjes als ik aan vrienden probeer uit te leggen wat ze nodig hebben als ze naar Thailand komen. Geduld en dikke zenuwen. Dat is alles wat je misschien nodig hebt. Thaise mensen lijken te ontspannen, niet punctueel en zeer slechte chauffeurs. Kom met een glimlach en neem nooit iets te persoonlijk op. Thailand is alleen een geweldig land als je bereid bent te begrijpen dat je met een glimlach veel kunt krijgen. Reis licht, en stel je open voor alles wat dit beïnvloedbare land te bieden heeft.

Is er een Thaise zin of woord die onze lezers moeten leren?

Als er iets is dat je moet weten in de Thaise taal dan zijn het wel alle woorden voor aardig, mooi, schattig, lieflijk… De woorden die Thaise mensen het liefste horen. Om het gebruikelijke woord voor mooi te vermijden zou ik gewoon น่ารัก (Ǹā rạk) zeggen, wat “schattig” betekent. De situatie, persoon, of de scène in het algemeen.

#9

Koh Yo, Songkhla

Koh Yo, Songkhla, januari 2020
Na een lange dag op het strand, heb ik besloten om bergopwaarts te rijden en de noordkant van dit visserseiland te bekijken. Koh Yo is een klein eiland gelegen aan het Songkhla meer. De overgrote meerderheid van de plaatselijke bevolking trekt visnetten langs de kust, en tijdens de zonsondergang zijn die uitzichten niet eens in woorden uit te drukken. Klein plaatselijk juweeltje is een enorm museum op de heuveltop, gewijd aan de lokale folklore van waaruit deze foto werd genomen.

#10

Hat Yai met een storm die komt aangedreven

Hat Yai, november 2021
Deze is nogal persoonlijk. Vanaf nu, als mensen me vragen wat voor weer het is in Thailand, zal ik deze sturen. Tropisch. Zo eenvoudig is dat. Ik vind het prachtig hoe ik erin geslaagd ben om de zware storm die eraan komt vast te leggen, en tegelijkertijd de kalme heldere hemel aan de andere kant van dit tropische spectrum, zoals te zien is in de weerspiegeling van het raam. Deze stemmige, krachtige en prachtige lucht is iets waar ik gelukkig elke dag van kan genieten. En ik ben er dankbaar voor.

Welk type / merk camera gebruik je?

Ik gebruik een Xiaomi Note 10 telefoon met een geïnstalleerde Google Camera voor duidelijkere nachtopnames.

Waar kunnen mensen je werk / foto’s vinden?

Als je meer wilt weten over het zuiden van Thailand, lokale plaatsen in Songkhla, of als je ander advies nodig hebt met betrekking tot Thailand, kun je contact met me opnemen op Instagram. Mijn profiel is: majaradujko17, of Facebook: Maja Radujko.

Tot slot, wie zouden we ook moeten vragen onze Picture This rubriek?

Ik zou mijn goede vriendin en geweldige jonge fotograaf, Jovana, ten zeerste aanbevelen. Ze is gevestigd in Thailand, en haar perspectief op het Thaise straatleven zou inspirerend kunnen zijn voor iedereen die van Thailand houdt. Haar Instagram-account is: yophotoo.

NOG MEER LEUKE INFORMATIE OVER THAILAND

klik hier voor al onze Picture This artikelen
Check all our Bangkok articles
Bekijk de eilanden in Thailand, Azië
Slapende vrouw met kat aan een touwtje in Bangkok
Klik hier voor onze In the Picture inzendingen
Klik hier voor alle informatie over het natuurpark Khao Sok National Park in Thailand
Lees hier alles over Phuket in Thailand
klik hier voor alle informatie over Phang Nga
From Thailand with LOVE! Juni 2020
Back To Top