fbpx Skip to content

THIS POST IS ALSO AVAILABLE IN : English

Boeddha vanaf de grond in het 'Paviljoen van de Verlichte' in het Ancient City (Muang Boran) Park
Boeddha vanaf de grond in het 'Paviljoen van de Verlichte' in het Ancient City (Muang Boran) Park

IN THE PICTURE #74: ADAM KLANN

In deze rubriek genaamd In the Picture vragen we fotografen van over heel de wereld om hun 10 meest favoriete foto’s van Thailand met onze lezers te delen. Bekijk Thailand door de lens van de fotograaf, lees de achtergrondverhalen hierover en leer meer over het land van de glimlach.

Eind vorig jaar kwamen we op de Instagrampagina van Adam terecht en natuurlijk vroegen we ook hem of hij mee wilde doen aan onze rubriek. Binnen een maand hadden we al antwoord met onderstaande, supersnel en supermooie beelden. Erg interessant wat Adam allemaal te melden heeft, lees je mee?

Thanks Adam, chock dee krub / kaa! 

Hoi Adam! Zou jij jezelf willen introduceren aan onze lezers? 

Hallo en sawatdee khrap uit Bangkok, Thailand!

Mijn naam is Adam Klann en ik ben een portret-, straat- en commerciële fotograaf. Ik kom uit de buitenwijken van Milwaukee, Wisconsin in de VS met een voorliefde voor vriendelijke mensen, cultuur en lekker eten. Dus hoewel Thailand natuurlijk een totaal andere wereld is, zijn er toch wel wat overeenkomsten als springplank om te assimileren. We houden van veel van dezelfde dingen op een basisniveau. Van beroep ben ik geschoold op het gebied van risicobeheer en verzekeringen. Maar fotografie is mijn passie. Ik hou ook van reizen, hoewel dat de laatste tijd moeilijker te realiseren is door de pandemie.

Mijn reis begon lang geleden met het gebruik van automatische modi op low-end camera’s (met voorspelbare resultaten), maar het was pas begin 2019 dat ik echt mijn vaardigheden begon aan te scherpen en probeerde om iets meer speciaals te produceren. Het is grappig dat in het begin mijn primaire wens was om alleen familieherinneringen en misschien wat toeristische exploten te documenteren. Daarna, naarmate mijn vaardigheden vorderden, verschoof ik naar het documenteren van de straat en de mensen. Nu in mijn reis begin ik meer serieus na te denken over wat de kunst eigenlijk betekent. Wat zeg ik met deze foto? Hoe kan ik deze kunst gebruiken als een vorm van expressie? Welk verhaal wil ik vertellen? Ik zou graag beginnen die verhalen te vertellen, en belangen en doelen te belichten die lokaal en daarbuiten een doel hebben. Niet alleen ‘welk verhaal’, maar ‘wiens verhaal’ is belangrijk om naar buiten te brengen?

Ik denk niet dat je reis in de fotografie ooit ‘eindigt’, maar eerder een nieuwe vorm aanneemt naarmate je ervaringen veranderen. Dus ik ben enthousiast over waar het volgende hoofdstuk van mijn reis me brengt.

Chock dee krub!

Adam Klann

#1

Danser bij de Erawan Shrine in Bangkok

Erawan Shrine in Bangkok, november 2020

Het Erawan heiligdom is, voor mij, een perfecte kleine microkosmos van Bangkok. Een van de drukste straten in Bangkok, Sukhumvit Road, is een echte betonnen jungle met kantoorpersoneel dat pendelt, enorme betonnen stijgpunten voor verhoogde treinen, en winkelcentra vol met consumenten. En toch staat hier in een van de drukste gebieden een traditionele tempel op de hoek van de straat, die zowel gelovigen als toeristen uitnodigt om deel te nemen aan de traditie.

Dansers beantwoorden de donaties aan de tempel door hun traditionele kleding en hoofddeksels aan te trekken. Zij dansen op een aanzwellende melodie, eindigen met een ‘wai’, en staan dan klaar voor de volgende rotatie. Hier zien we een van de dansers die klaar is met een dans, zittend in de rij achter haar hoofddeksel. Als klap op de vuurpijl zien we de hedendaagse problematiek van het dragen van beschermende hoofddeksels. 

#2

Iemand aan de straatkant bij de Sri Maha Mariamman Tempel

Sri Maha Mariamman Tempel in Bangkok, november 2021

Over tempels gesproken: het vergaren van verdiensten is een manier van leven in Thailand – en niet alleen voor boeddhisten. We zien hier een vrouw bij een Indiase tempel in Bang Rak, terugkerend van haar verdienste terwijl ze door de drukke oversteekplaats van motorfietsen en tuk-tuks navigeert. De sierlijke en kleurrijke tempel achter haar staat in contrast met de realiteit van de straat. 

Wat is je favoriete plek / bestemming in Thailand?

Ik ben in de bergen in het noorden bij Chiang Mai / Chiang Rai geweest, ik ben naar de stranden in Phuket / Phang Nga / Koh Samet en vele andere eilanden/steden geweest; de jungles en boerenerven zijn bekende bezienswaardigheden in het westen (Kanchanaburi) en noordoosten (Khao Yai), tempels in het nabije noorden. Maar uiteindelijk houd ik gewoon van de levendigheid van de stad Bangkok: de verscheidenheid en kwaliteit van het eten, de bezienswaardigheden en geluiden van de metropool, de cultuur, het leven en de zin van het doel dat het lijkt te hebben. Aan het eind van elke vakantie nodigt de stad me uit om naar huis terug te keren en vind ik er troost in.

Welke bestemming in Thailand staat er nog op je wensenlijst om te bezoeken?

Een groot gapend gat in mijn Thailand reisplan is het Sukhothai gebied. Ik zou daar graag het groen, de culturele / historische gebouwen en parken willen ervaren. Er zijn talloze plaatsen in het land die ik nog moet bezoeken, maar dit staat bovenaan mijn lijstje.

#3

Groep schoolkinderen op bezoek aan een tempel in Bangkok

Wat Pho in Bangkok, december 2018

Behalve natuurlijk de fysieke schoonheid van de tempels zelf, hebben we ook nog de traditie die ermee gepaard gaat. Het is geen toeristische attractie voor de gelovigen, ook al zorgt dat uiteindelijk voor een groot deel van de financiering om deze structuren intact te houden. Er zijn vaak dagelijks ceremonies, en monniken doen hun dagelijkse plicht. Je ziet, zoals op deze foto, groepen schoolkinderen die een bezoek brengen voor verdienste of voor onderwijs.

Ik heb leerlingen de geschiedenis zien bestuderen, en ze kunst zien beoefenen op basis van wat er binnen is. Er wordt vaak voedsel uitgedeeld aan mensen in nood. Het is een gemeenschapscentrum, en niet alleen een religieus gebouw. Ik hou van het contrast tussen de ijverige studenten die bidden en de moderne verleiding van de telefoon. Genomen in Wat Pho in Old Town (Bangkok). 

#4

Boeddha vanaf de grond in het 'Paviljoen van de Verlichte' in het Ancient City (Muang Boran) Park

Ancient City (Muang Boran) in Samut Prakan, september 2021

Ik zou nalatig zijn als ik niet ook een aantal van de sierlijke interieurs van de tempels in Thailand zou laten zien. Hier zien we de Boeddha vanaf de grond in het ‘Paviljoen van de Verlichte’ in het Ancient City (Muang Boran) Park. Er is hier een grootsheid in schaal en symmetrie die echt opmerkelijk is. We kijken in dit geval verschillende verdiepingen omhoog, en men kan dit grote heiligdom van bovenaf of van onderaf vanuit verschillende perspectieven bekijken. Een volwassene zou in de handen van dit beeld kunnen passen! En het is niet alleen hier in tempels. Ik heb wel eens op het platteland gereden om een gouden monnik van vijf verdiepingen hoog te zien die me vanaf de weg een blik gunde. Het is echt iets anders. 

Welke plek / bestemming raad je onze lezers aan te bezoeken en waarom?

Ik ben een vader en mijn familie is mijn leven. Dus ik zal deze vraag vanuit dat perspectief beantwoorden. Waar zou ik mijn gezin mee naartoe nemen? Mijn eerste antwoord zou ergens aan het strand zijn, zoals Hua Hin of Koh Samet, die beide vanuit Bangkok met de auto te bereiken zijn.

Als je niet naar het strand gaat, ga dan naar Chiang Mai om olifanten te redden, zoals het Elephant Nature Park. De kinderen zullen het geweldig vinden, en je zult leren hoe ze voor geredde olifanten zorgen. Zelfs als je alleen bent, zal deze ervaring je niet teleurstellen. De kinderen hebben genoten van het Sibsan Resort toen we er de laatste keer waren, waar je olifanten kunt zien baden in de rivier achter je hotelkamer. Je kunt naar de plaatselijke boerderijen gaan en aardbeien plukken als het seizoen daar is. En er zijn genoeg tempels en bergachtige gebieden om naar hartelust te verkennen. Het gaat er zeker langzamer aan toe dan in Bangkok. En als je liever met de auto gaat, kijk dan eens naar het nabijgelegen Khao Yai, de kindvriendelijke boerderijen en het enorme park.

Waar eet je het liefst?

Als we het over Thaise restaurants hebben, zijn we altijd dol geweest op Gedhawa, vroeger op Sukhumvit Soi 35 maar nu op 33. Het voelt alsof we in iemands huis in Noord-Thailand zijn, en ze hebben er van alles: Khao soi gai, yam som-o, khanom jeen nam ya, noem maar op. Het is goed. De inrichting is erg traditioneel en de bediening is vriendelijk.

Behalve Thais eten, geniet ik erg van de gezonde kost bij ‘Vietnamese and More‘ in de buurt van Klong Toei, zoals een lekkere Bahn Mi sandwich of een Bun Thit Nuong. (Meestal bezorgd!)

Ik ben ook een grote fan van Ama Bakery in Silom! Die pandanbroodjes – vers gebakken, warm en kleverig – zijn niet van deze wereld.

#5

het Hua Lamphong treinstation in Bangkok

Hua Lamphong treinstation in Bangkok, februari 2021

Ik heb hier een cliché ingediend. Een van de meest gefotografeerde plaatsen in de stad, mensen houden van het Hua Lamphong treinstation. Alleen, ik documenteer het hier met een reden. Het wordt gesloten om het treinverkeer te verplaatsen naar een gloednieuwe, glanzende, moderne faciliteit in Bang Sue. Een groot deel van de stad lijkt die kant op te gaan. We zien buurten achter elkaar verdwijnen, om plaats te maken voor het nieuwe. En dat is niet allemaal slecht. Mensen zullen genieten van de moderne gemakken die nieuwbouw met zich meebrengt, en alles zal naar alle waarschijnlijkheid vlotter verlopen. Maar er is een bepaald karakter aan plaatsen als deze in Bangkok en zelfs in het land als geheel waar we even bij stil moeten staan. Zal de stad, net als het schip van Theseus, nog steeds dezelfde stad zijn als alle onderdelen één voor één zijn vervangen? 

#6

Lege BTS in Bangkok

BTS Sky Train in Bangkok, februari 2021

Over treinen gesproken – men kan de stad Bangkok niet doorkruisen zonder ooit een reis te hebben gemaakt op de verhoogde BTS Sky Train. Met nieuwe stations die voortdurend worden gebouwd om het einde van elke lijn af te sluiten, wordt de afstand die men in Bangkok met relatief gemak kan afleggen (en zonder een auto in al dat verkeer!) steeds groter. Het is niet perfect, maar het is heel handig en een modern baken voor de oude stad. Ik ving hier een moment op waarop de mensen de trein enigszins hadden verlaten in het midden van de pandemie. Gewoonlijk is deze wagon tot de nok toe gevuld met passagiers die op weg zijn naar hun werk of naar waar het leven hen ook brengt. In dit geval was het zo leeg als ik het in lange tijd gezien had, en ik vond het een beetje surrealistisch. Dezer dagen is de bedrijvigheid op de trein weer wat meer teruggekeerd naar de bruisende normaliteit. 

Noem een leuk koffietentje of bar waar onze lezers kunnen langsgaan

Ik ben geen expert op het gebied van bars, maar voor koffie zijn er zo veel opties. Als ik mijn verpakte / gemalen koffie haal, is het meestal Ceresia Coffee Roasters en de espressomelange, of zelfs Phil Coffee. Als ik in de buurt ben van de Phrom Phong halte op de BTS en ik wil goede koffie, dan pak ik graag een kopje bij 39 Espresso. Of als ik gewoon iets snels en niet te duur nodig heb, ga ik naar een kleine lokale winkel genaamd 41 Coffee.

Wat is je favoriete Thaise gerecht?

Onze kinderen hebben een oppas die geweldig Thais kan koken, en onze favoriet is haar ‘Nam Tok Moo’ geserveerd met ‘Som Tam’ en ‘khao niaw’ kleefrijst (zaap!). Je krijgt de rijkdom van de bouillon die gebruikt wordt met de geroosterde varkensschouder, de geroosterdheid van de rijst en de pit van de manao (limoen). Voeg wat zout en chili toe en je bent in voor een traktatie. Het gaat zo goed samen met de som tam en voelt gezond aan in vergelijking met andere gefrituurde gerechten of kokosmelk opties. Geen disrespect voor die opties, want een goede massaman curry of khao soi noodle is ook in de buurt van de top van de lijst voor mij.

#7

Streetfood verkoper gezien van BTS station

Bangkok, maart 2021

Eten is zo’n belangrijk onderdeel van het dagelijkse leven in Thailand. Hier op deze foto bent u een trap van de BTS afgedaald en kijkt u over de reling naar beneden naar ‘kap khao’ tarief, wat letterlijk ‘met rijst’ betekent. U kunt onderweg een kant-en-klare geurige maaltijd kiezen en die meenemen naar uw werk. Pikante champignon larb als ontbijt? Misschien een verrukkelijke curry van varkensvlees? Waarom niet? De typische ochtendmaaltijd is hier traditioneel zwaarder dan misschien in andere landen. De beschikbaarheid van zo’n verscheidenheid aan soorten voedsel en smaken is een echte trekpleister voor zowel de lokale bevolking als toeristen. 

#8

streetfood verkoper in Bangkok

Poe Sam Ton Markt in Bangkok, maart 2021

Of je nu een inwoner bent, een toerist, een koper, een verkoper, een fotograaf… Je kent de aantrekkingskracht van de natte en droge markten in Thailand. Het zijn levendige, actieve plaatsen vol kleur en conversatie. De producten en ingrediënten zijn lokaal, lekker en niet duur. Het zou geen bezoek aan Thailand zijn zonder op zijn minst één bezoek aan zo’n plaats. De methode van deze vrouw op de foto fascineerde me: Haar eigen kleine assemblagelijn om de mango te deconstrueren, en hem dan weer in elkaar te zetten met een kantje kleefrijst voor de verkoop. Intussen moet je de stroom motorfietsen ontwijken die het smalle steegje doorkruisen. 

Wat is je favoriete accommodatie in Thailand?

Als we op vakantie gaan moet het vakantie zijn, en we proberen ergens heen te gaan waar het echt de moeite waard is. De laatste tijd rijden we naar het Paradee in Koh Samet om vliegen te vermijden indien mogelijk. Het strand heeft wit zand, het water is turkoois blauw, en het is maar 2,5 uur rijden van Bangkok. Er staat een grote boom op het strand zodat de kinderen de hele dag in de schaduw kunnen spelen als de zon te veel is. Ze hebben een mooie catamaran zeilboot voor gebruik, kajaks, snorkeluitrusting, en echt geweldig eten. Het restaurant is buiten-/ openlucht, dus het is ook een ‘pandemie-vriendelijke’ optie.

Als we ervoor kiezen om naar het strand te vliegen, is een andere favoriet het Pimalai Resort & Spa in Koh Lanta. Prachtig uitzicht op de heuvels, schoon wit strand, en excursies naar nabijgelegen eilanden om te snorkelen/duiken zijn heerlijk. Plus, natuurlijk, uitstekend eten.

Heb je nog een (reis)tip die van pas kan komen in Thailand?

Het is mijn mantra bij een bezoek aan een vreemd land dat men zijn best moet doen om de cultuur te leren voor en tijdens het bezoek. Probeer een paar belangrijke Thaise zinnen te leren / gebruiken, sta open voor eten en ervaringen, neem verschillen in de manier waarop dingen worden gedaan op de koop toe. En probeer het standpunt van de lokale bevolking te waarderen. Het zal u bij anderen in de gunst brengen en u de beste ervaring geven, waar je ook heengaat.

Je moet begrijpen dat het leven op verschillende plaatsen in een ander tempo kan verlopen. Als je zich ontspant en een ‘mai pen rai’ houding aanneemt (‘maak je geen zorgen/ geen probleem’), dan zal je tijd hier extra plezierig zijn.

Is er een Thaise zin of woord die onze lezers moeten leren?

Wel, ik denk dat er in deze sectie al veel aan bod is gekomen uit de inzendingen van anderen. Dus hier is er een voor iedereen die niet van pittig eten houdt. Je kunt tegen iemand zeggen, ‘mai phet’ wat niet pittig betekent, of ‘phet nid noy’ wat een beetje pittig betekent. Maar dit kan voor verschillende mensen verschillende dingen betekenen en misschien krijg je iets dat alleen niet pittig is ‘voor een Thais persoon’. Als je echt niet tegen pittigheid kunt, zeg dan gewoon “mai sai prik loy”. Dat betekent: doe er helemaal geen chilipepers in! Het is voor de verkoper veel duidelijker dat je geen pit wilt.

Maar ik zal het toevoegen: Probeer eens iets pittigs in Thailand, gewoon voor de lol. De smaken worden in de meeste gerechten op deze manier enorm versterkt.

#9

Chinatown in Bangkok

Chinatown in Bangkok, september 2020

Voor de bezienswaardigheden en geluiden van de avond, zijn er veel plaatsen om te bezoeken in de stad Bangkok. Maar voor mijn geld is Chinatown moeilijk te verslaan. De neon en fluorescerende lichten doordringen de strip en werpen een gloed op de klanten en verkopers. De doordringende geur van anijs en vijfkruiden. Knapperige eend hangt in de etalage naast de verweerde gezichten van doorgewinterde winkeleigenaars. Jonge feestvierders snacken en drinken, glazen klinken in afwachting van de nacht die komen gaat. Activiteit in overvloed. 

#10

Tuk Tuk in Bangkok

Bij Wat Mangkon in Bangkok, september 2020

Ik heb er bewust of onbewust voor gekozen om in dit stuk vervoersmiddelen te laten zien. De essentiële ervaring van een ritje met een tuk-tuk: luidruchtig, zonder gordels, gevoelig voor regenbuien en de geur van brandende diesel die met de bries meewaait. Maar vooral met de lichten, geluiden en geuren van de avond zowel binnen als buiten het voertuig, krijgt men een hele ervaring. Vergeet niet om scherpzinnig te zijn met uw tariefonderhandelingen. 

WIST JE DAT?
Tegenwoordig rijden er ook elektrische tuk-tuks door Bangkok. Check ons artikel over MuvMi.

Welk type / merk camera gebruik je?

Ik gebruik een Sony A7III en een groot aantal lenzen, meestal primes met een vaste brandpuntsafstand en een groot diafragma. Ik heb in de loop der tijd geleerd dat de meeste full frame camera’s veel van dezelfde dingen kunnen doen, en hoewel kleine verbeteringen belangrijk kunnen zijn voor weinig licht of autofocus, kan een ervaren fotograaf uiteindelijk geweldige foto’s maken met een iPhone of goedkopere aps-c camera. Het belangrijkste is hoe je de wereld ziet, hoe je de opname plant of samenstelt, en welk verhaal je wilt vertellen. Een full frame camera zal je geen betere fotograaf maken. Begin vanaf de basis met het aanleren van de belangrijkste fotografische vaardigheden, en upgrade alleen als je het gevoel hebt dat je camera je beperkt in je mogelijkheden om de foto te maken die je wilt.

Waar kunnen mensen je werk / foto’s vinden?

Bekijk mijn werk op IG: https://www.instagram.com/adamklann/ en Flickr: https://www.flickr.com/abkbadger.

Ik ben niet zo van Facebook maar kan gecontacteerd/ gelokaliseerd worden op https://www.facebook.com/adamklannphotography. Gloednieuwe twitter account: https://twitter.com/abkvisualart

Portfolio = https://abkvisualart.myportfolio.com

Tot slot, wie zouden we ook moeten vragen onze Picture This rubriek?

Check @erik_visuals op Instagram als je dat nog niet gedaan hebt. Hij maakt prachtig sfeerwerk waaronder ook mooi beeldmateriaal uit Thailand (en daarbuiten).

#11

Hond op een kruk in Chinatown, Bangkok

Chinatown in Bangkok, september 2020

Je vindt de meest interessante dingen in de straten, vooral ‘s nachts. Deze hond staat trouw naast of op de kruk van een winkeleigenaar en observeert de voorbijganger. Hij is grotendeels onbeheerd, maar wordt duidelijk goed verzorgd. Evenzo vinden de voorbijgangers altijd belangstelling voor het levende hondenbeeldje. Misschien staat hij daar daarom, voor het geval er een paar ongewenste hapjes worden doorgegeven voor zijn avondeten.

#12

Thaise man met Thais kindje

Bangkok Old Town, november 2021

Wat is een ander blijvend, bepalend kenmerk van Thailand? Dat moeten de mensen zijn. Hun vriendelijke, open houding is zo verfrissend in vergelijking met veel andere landen. En plezier is een van de grondbeginselen van hun ethos. Is het ‘mai sanuk’ (niet leuk)? Doe geen moeite. Sanuk? Volle kracht vooruit. Als fotograaf is het een genot om in Thailand te zijn, niet alleen vanwege de rijkdom aan onderwerpen en ervaringen, maar ook vanwege de geweldige instelling die de meeste mensen met zich meebrengen. Het gevoel is aanstekelijk! Hier nemen een man en zijn zoon in hun kleurrijke gele kleding een pauze van het vissen in de Chao Praya rivier voor een snel portret. 

NOG MEER LEUKE INFORMATIE OVER THAILAND

klik hier voor al onze Picture This artikelen
Check all our Bangkok articles
Bekijk de eilanden in Thailand, Azië
Slapende vrouw met kat aan een touwtje in Bangkok
Klik hier voor onze In the Picture inzendingen
Klik hier voor alle informatie over het natuurpark Khao Sok National Park in Thailand
Lees hier alle informatie over Railay, een van de mooiste bestemmingen van Thailand
Lees hier alles over Phuket in Thailand
From Thailand with LOVE! Juni 2020
Back To Top