fbpx Skip to content

THIS POST IS ALSO AVAILABLE IN : English

De Wat Pho tempel in Thailand van buitenaf gezien
De Wat Pho tempel in Thailand van buitenaf gezien

IN THE PICTURE #72: ALASTAIR MACDONALD

In deze rubriek genaamd In the Picture vragen we fotografen van over heel de wereld om hun 10 meest favoriete foto’s van Thailand met onze lezers te delen. Bekijk Thailand door de lens van de fotograaf, lees de achtergrondverhalen hierover en leer meer over het land van de glimlach.

Met deze In the Picture willen we ook laten zien dat veel, bijna alles, mogelijk is als je maar doorzet. Daarom zijn we erg verheugd met de bijdrage van Alastair, een echte doorzetter die prachtige foto’s schiet!

Yes you can Alastair! Thanks for joining us!

Hoi Alastair! Zou jij jezelf willen introduceren aan onze lezers? 

Hallo allemaal!

Mijn naam is Alastair MacDonald en uit mijn naam kun je waarschijnlijk al opmaken dat ik uit Schotland kom, dat momenteel nog steeds deel uitmaakt van het Verenigd Koninkrijk. Ik ben geboren in Edinburgh en opgegroeid aan de rand van een stad die Queensferry heet. Die stad is beroemd om de Forth Bridges, een spoorbrug gebouwd in 1890 en een verkeersbrug in 1964. In 2014, toen de tweede verkeersbrug werd gebouwd, de Queensferry Crossing, verhuisde ik naar de overkant van het water en woon nu in een dorp net ten westen van Dunfermline in Fife.

Ik ben een Facilities Manager die zich bezighoudt met Soft Services voor een overheidsgebouw in Edinburgh. Ik was 11 toen ik van mijn broer mijn eerste foto mocht maken met zijn camera. Ik hield van het gevoel van de camera en de beslissende knak die hij maakte toen de spiegel omhoog knalde en de sluiter open en dicht knipte. Kort daarna kreeg ik die Pentax S1a en droeg hem trots op een schoolreisje naar een plaatselijke olieraffinaderij. Vanaf dat moment was ik verslaafd. Ik fotografeerde vele jaren met negatieve film en diafilm. Op de middelbare school kon ik hun donkere kamer gebruiken als onderdeel van mijn kunstcursus en leerde ik hoe ik mijn eigen foto’s kon ontwikkelen en afdrukken. 

Ongeveer 10 jaar later verdween mijn interesse omdat ik geen afdrukken maakte en moedeloos werd van afdrukken die terugkwamen van laboratoria. Mijn interesse nam pas weer toe toen digitale camera’s meer gemeengoed werden en ik mijn eerste DSLR kocht, een Nikon D90, kort voor mijn eerste reis naar Thailand in 2009. Ik ben nu gelukkiger omdat ik mijn foto’s kan bewerken zoals ik wil. Net zoals in de donkere kamer dagen.

Jarenlang was fotografie een nevenactiviteit van mijn sport. Ik vertegenwoordigde Groot-Brittannië en Schotland als junior en daarna Schotland als senior in de sport van het pistoolschieten. Dit was een passie en vergde veel toewijding, discipline en tijd. Helaas voor mij werd ik, samen met vele anderen, ziek tijdens en na de Gemenebestkampioenschappen in India in 1995.

In 1997 werd ik gediagnosticeerd met het postviraal syndroom en daarna met myalgische encefalomyelitis/chronische vermoeidheid (ME/CFS). In 2001 gaf ik de wedstrijdsport op. Daarna kocht ik mijn eerste compacte digitale camera en begon ik me te concentreren op fotografie als tijdverdrijf. 

Door mijn aandoening, die ik over het algemeen min of meer onder controle heb, kan ik geen kilometerslange wandelingen maken of heuvels en bergen beklimmen om mooie landschapsfoto’s te maken. Nadat ik veel YouTube-fotografen had gezien die dat wel deden, besloot ik mijn eigen YouTube-kanaal te beginnen, Accessible Photography genaamd, om mensen te laten zien dat je, ongeacht je capaciteiten, nog steeds foto’s kunt maken. Alle beelden die ik vandaag laat zien zijn toegankelijk. Zelfs scubaduiken. Ik was in staat om scuba lessen te doen in Thailand, zolang ik een paar dagen had om te herstellen van de reis. Dan had ik de energie om mee te doen. Ik vond Scuba erg therapeutisch en kalmerend, wat het algemene energieniveau in het lichaam helpt. 

Ik wens jullie allemaal het allerbeste toe, en weet dat (bijna) alles mogelijk is!

Alastair MacDonald 

#1

Boeddha gewaden kopen

Boeddhistische gewaden kopen in Bangkok
Blijf bij een bezoek aan Bangkok niet bij de belangrijkste toeristengebieden en -locaties. Slenter door de straten en kijk wat de lokale bevolking doet. Dit is op Thanon Bamrung Mueang in de buurt van de “Giant Swing” een bezienswaardig boeddhistisch monument. De winkels hier zijn vol boeddhistische artikelen, van gewaden tot artikelen die tijdens gebeden in een tempel worden achtergelaten. Een zeer interessant gezicht. Ik had echt het gevoel dat ik Thailand leerde kennen terwijl ik deze bezienswaardigheden in me opnam. Ik wilde meer leren over wat ik zag. Misschien had een gids me kunnen helpen, maar over het algemeen loop ik alleen rond en maak ik alleen maar foto’s terwijl ik ga.

#2

De Grand Palace in Bankok

Grand Palace, Bangkok
De Grand Palace in Bangkok is overdag, en dankzij de verlichting ook ‘s nachts, een prachtige bezienswaardigheid. Ik was verbaasd dat toen de duisternis viel het aantal toeristen daalde tot één. Dat was ik. Ik had beelden gezien van het verlichte paleis en wist wat een prachtig gezicht dat was. Ik had enkele foto’s genomen in het blauwe uur, de periode na zonsondergang, maar voor het volledig donker werd. Ik bleef echter rondhangen tot het helemaal donker was, niet uit vrije wil, maar vanwege de stortregens die ongeveer een half uur of langer duurden. Ik schuilde onder een afdak in de buurt en wachtte. Toen het eenmaal was opgeklaard, ging ik op zoek naar plassen. Want plassen geven prachtige reflecties.

Wat is je favoriete plek / bestemming in Thailand?

Mijn favoriete plek in Thailand moet Koh Tao zijn. Ik voel me er in vrede. Als ik het land meer ga verkennen, vind ik misschien wel een andere favoriete plek. Tot die tijd is het Tao.

Welke bestemming in Thailand staat er nog op je wensenlijst om te bezoeken?

Ik heb verschillende plaatsen op mijn Google Maps gemarkeerd om te bezoeken. Chiang Mai in het noorden en Erawan National Park in het westen zijn er twee die ik als volgende moet doen.

#3

De liggende Boeddha in de Wat Pho, Thailand

Liggende Boeddha in Bangkok
Hier het serene gouden gezicht van de liggende Boeddha in Wat Pho in Bangkok. Een beeld zo groot dat je het niet van opzij kunt bekijken vanwege de pilaren die het dak omhoog houden. Je kunt het van beide kanten bekijken, waarbij zijn voeten met wervelmotief het meest gewenst zijn. Als je kunt wachten tot de rij minder wordt, wanneer de tourbussen vertrekken, dan kun je hem in betrekkelijke rust bekijken. Dit is de beste tijd, omdat je dan de sereniteit van het tafereel in je op kunt nemen. Alles aan het boeddhisme heeft een gevoel van vrede en welzijn, zolang je maar weg kunt komen van de hordes toeristen en er echt van kunt genieten.

#4

De Wat Pho tempel in Thailand van buitenaf gezien

Wat Pho in Bangkok
Wat Phra Chetuphon, ook bekend als Wat Pho, is de plaats waar je de glorieuze liggende gouden Boeddha vindt. Ik bezocht de Boeddha voor het eerst in 2009 tijdens mijn eerste bezoek aan Thailand. Nu 7 jaar later, bij mijn 4e bezoek, keerde ik terug naar de plek waar ik voor het eerst verliefd werd op Thailand. De rij was vrij lang, maar ik wist dat het later minder zou worden, dus ik maakte een wandeling rond de gebouwen en stupa’s. Ik kwam terecht op een open plek waar veel kinderen aan het spelen waren. Ik ontdekte dat hier een lagere school was, tot mijn grote verrassing.  Ik zorgde ervoor dat mijn camera van de kinderen af stond gericht en toen ik klaar was om de foto te nemen, renden er twee jongens door de scène. Ik vond het resultaat mooi en verkoos het boven de beter gecomponeerde foto’s die ik even later nam.

Welke plek / bestemming raad je onze lezers aan te bezoeken en waarom?

Het is moeilijk om aan te bevelen waarheen te gaan in Thailand. Net als overal eigenlijk, omdat mensen verschillende wensen en behoeften hebben voor een vakantie. Ik zou echter een paar dagen Bangkok aanraden. De kans is groot dat je vliegtuig daar landt, dus blijf een tijdje. De reden dat ik dit zeg is simpel. Overdag kun je de culturele en historische bezienswaardigheden verkennen en ‘s avonds genieten van het geweldige nachtleven. Daarna kun je naar het strand gaan of een rondreis door het land maken, nadat je eerst een beetje over Thailand hebt geleerd.

Waar eet je het liefst?

Ik kan niet een bepaalde plek aanbevelen om te eten. Het restaurant waar ik altijd kwam, is nu definitief gesloten. Ik kan echter wel het eten op straat aanbevelen. Het is goedkoop en heerlijk. Wees niet bezorgd over de hygiëne. Het eten wordt goed gekookt en is meestal erg vers. Let op de klanten voor je. Als het druk is met de lokale bevolking dan is het prima. Het zal je misschien verbazen dat in plaatsen als Bangkok appartementen worden verkocht zonder keuken omdat het eten op straat zo goedkoop en overvloedig is dat de lokale bevolking dat gewoon gebruikt.

#5

Boot in de zee van Koh Tao

Duikboot op Koh Tao
Een van de vele duikboten passeert de boot waar ik op zit. De zee is kalm, de zon schijnt en ondanks dat het regenseizoen is, zijn er geen wolken aan de hemel om je zorgen over te maken. Ik vond scubaduiken een verbazingwekkende activiteit. Van te voren voel ik me angstig, maar eenmaal onder het blauwe water komt een gevoel van diepe ontspanning. Ik kijk naar deze foto en voel mezelf ontspannen en gelukkig worden. Ik zou dit echt moeten afdrukken en aan de muur van mijn kantoor thuis hangen.

#6

Zonsondergang op Koh Tao

Zonsondergang op Koh Tao
Een ander jaar en ik ben terug op Koh Tao. Ik ben van duikschool veranderd, van die op Koh Samui naar Ban’s Diving Resort, dat hier op Sairee Beach ligt. Ik ben gewoon verliefd geworden op dit geweldige kleine eiland. Ik ben geen strandvakantie type, maar ik hou wel van een goede zonsondergang en Tao heeft prachtige zonsondergangen. Hier zit ik graag met een biertje in mijn hand na een dag onder water.

Noem een leuk koffietentje of bar waar onze lezers kunnen langsgaan

Ik ben geen “bar” persoon en vind het moeilijk om zulke plaatsen aan te bevelen. Ik zal er echter één aanbevelen, maar zal eerst een kort verhaal vertellen.

Op mijn eerste reis naar Thailand zat ik alleen in een hotel aan Chaweng Beach, Koh Samui. Tegenover mijn toenmalige hotel was een kleine bar. Ik zie op Google Street View dat het nu verdwenen is. Ik ging er echter op mijn laatste avond naar binnen en vroeg om een maaltijd en een biertje. Het was nog vroeg en het was er erg rustig. Ik maakte een opmerking over het gebrek aan klanten tegen de aardige dame die de zaak leidde. Ze zei: “wacht maar even, mijn vrienden komen zo”. 

Niet lang nadat ik mijn maaltijd op had, begonnen de vrienden te verschijnen. De eigenaar stelde me aan iedereen voor toen ze binnenkwamen. Ik werd bij de groep gehaald en we hadden aanvankelijk leuke gesprekken, meestal over elkaars land. Ik leerde hoe de lokale bevolking Thaise whisky drinkt. Een maat in een hoog glas, gevuld met koud water. Daarna begonnen we te feesten toen de karaoke machine werd aangezet.

Ik verliet de bar zeer gelukkig, maar ook verdrietig om deze lieve mensen te verlaten. De moraal van het verhaal, probeer lokale bars en maak een praatje met mensen, je weet nooit wat er van komt.

De bar die ik aanbeveel is op Koh Tao. Het is Fishbowl Beach Bar en is onderdeel van Ban’s Diving Resort. De oorspronkelijke houten structuur werd afgebroken en vervangen door een betonnen bar en restaurant. Het was oké, maar foto’s laten nu een heel mooie plek zien. Of zoals een duiker op Facebook zei: “het is ziek”, wat blijkbaar goed is. Ik vond het leuk omdat iedereen daar met hetzelfde bezig was. Leren duiken, of hoe instructie te geven of eigenlijk instructie te geven over duiken. Geweldige sfeer en muziek. 

Wat is je favoriete Thaise gerecht?

Ik hou van zoveel Thaise gerechten, maar om eerlijk te zijn, het meest van zuidelijk Thais, omdat het verzacht wordt door de kokosmelk. Bij mijn eerste bezoek aan Koh Samui werd ik meegenomen naar een echt lokaal Thais restaurant en werd me verteld dat ik de soep moest proberen. Excuses, ik kan me de naam niet herinneren. De chili olie was rood en dreef op de top. Ik had moeite om er doorheen te komen, omdat ik het verkeerd at. Niet de bovenkant afschuimen en van de lepel nippen. Graaf erin en trek de noedels en groenten door de olie, werd me later verteld. Geen kokosmelk in dat gerecht!   

Pad Thai gaat er bij mij nu goed in en ik zou een echte Pad Thai aanraden. Nogmaals, pratend met de lokale bevolking en ik hoor een zin steeds weer herhaald. Geen chili, niet lekker! Zij houden van heet en als u dat ook doet, sla dan de toeristische plaatsen over en probeer lokale eetgelegenheden.

#7

Bootjes die gerechten verkopen op een drijvende markt

Amphawa Floating Market vlakbij Bangkok
Nu ik gezegd heb dat ik in mijn eentje ronddwaal en foto’s maak, moet ik zeggen dat ik op mijn allereerste reis naar Thailand twee tours heb genomen. Rondleidingen zijn een ongelooflijk nuttige manier om een land beter te leren kennen. De gids kan je vertellen wat je ziet en alles komt tot leven. Een tour brengt je ook naar plaatsen op het juiste moment op de juiste dag. De drijvende markt van Amphawa bijvoorbeeld. Niet zo interessant als het niet gebeurt!

Ik was volkomen weggeblazen door wat ik zag. De levendige kleuren, het exotische eten en natuurlijk de unieke stijl van de markt. Hoewel ik op een rondleiding was, konden we vrij rondlopen en ons eigen ding doen. Dit betekende dat ik op ontdekkingstocht kon gaan en composities kon vinden, terwijl mijn tourcollega’s op weg gingen voor een hapje en een koffie.

Deze ene plek heeft me zoveel laten zien. Op mijn eerste volledige dag maakte ik kennis met fruit dat ik nog nooit had gezien, voedsel dat ik nog nooit had geproefd en bezienswaardigheden die me voor altijd zullen bijblijven.

Wat is je favoriete accommodatie in Thailand?

Als je wilt leren duiken in Thailand, en ik beveel het van harte aan, want je zult het nergens goedkoper leren, dan kun je niet fout gaan met Ban’s Diving Resort op Koh Tao. De accommodatie varieert van goedkoop en vrolijk tot luxe. Ik heb gekozen voor een goede kamer met balkon in een rustig blok. Ja, duikers kunnen hard feesten en ze hebben de neiging om in de goedkopere kamers dicht bij de bars te zitten. Ik was de heuvel op, over de weg en nog verder de heuvel op naar een groot blok met kamers. Verderop zijn de appartementen met eigen zwembaden en uitzicht op zee. 

Heb je nog een (reis)tip die van pas kan komen in Thailand?

Mijn toptip is dezelfde voor elk ver land dat bezocht wordt. Koop voordat je gaat een boek of lees online artikelen over het land op deze site bijvoorbeeld. Niet de politiek, maar de cultuur. Leer wat acceptabel is om te doen en wat u kunt verwachten van de lokale bevolking. Thailand mag dan het land van de glimlach zijn, maar als je een arrogante, onwetende Farang (buitenlander) bent, zullen ze niet lang glimlachen. Leer ook een paar zinnen, op zijn minst hallo en tot ziens. Je zult een betere tijd hebben als je dat doet.

Is er een Thaise zin of woord die onze lezers moeten leren?

Chụ̄̀x k̄hxng c̄hạn khụ̄x (Chee kong Chang Coo). Mijn naam is…

#8

China Town Gateway in Bangkok

China Town Gateway in Bangkok
Om heel eerlijk te zijn, zou ik niet naar China Town zijn gegaan als dit beeld er niet was geweest. Ik had het elders gezien en wilde mijn eigen versie. Een tijdje na het nemen van deze foto heb ik China Town verkend en het is fantastisch. Ik hou van de drukte in de straten en het lawaai en de geuren van de eetstalletjes en restaurants. Een absoluut genot. Voordat ik op verkenning ging, liep ik eerst naar die tempel aan de overkant van de weg. วัดไตรมิตรวิทยาราม (Wat Traimit Wittayaram) heeft geloof ik een bezienswaardige gouden Boeddha, maar toen ik ging, was er een ceremonie aan de gang. Ik stond achteraan en keek en luisterde. Natuurlijk kon ik niet verstaan wat er gezegd werd, maar het was prachtig. Zeer ontspannend en kalmerend.

Welk type / merk camera gebruik je?

Ik gebruik Nikon-camera’s sinds vlak voor mijn eerste reis naar Thailand.  Ik begon met de D90, kreeg toen een D7000 en vlak voor mijn laatste bezoek kocht ik domweg een D750. Niets mis met de camera, maar een nieuwe camera leren tijdens een reis is niet goed. Ik gebruik ook een kleine Panasonic Lumix DMC-TZ60. Dat is geweldig voor straatfotografie en ik heb het zelfs gebruikt voor nachtelijke straatfotografie rond een nachtmarkt. De resultaten waren erg goed gezien zijn kleine formaat.

Waar kunnen mensen je werk / foto’s vinden?

Het overgrote deel van mijn foto’s staat op Flickr. Ik heb sinds kort een website die hoort bij mijn YouTube kanaal: Accessible Photography.

Tot slot, wie zouden we ook moeten vragen onze Picture This rubriek?

Anek Suwannaphoom op Flickr. Ik heb zijn werk inspirerend gevonden en zijn beeldkwaliteit vooral ‘s avonds en ‘s nachts is uitzonderlijk.

#9

Blikjesverkoper in Thailand met een lach op haar gezicht

Thailand – Land van de glimlach
Ik had zoveel foto’s kunnen laten zien van lieve Thaise mensen die naar me glimlachen. Ik heb echter deze gekozen, omdat ik achter de camera ook glimlach. Ik ben echt blij dat ik op een boot zit op weg naar Koh Tao. Ik had leren duiken in een zwembad op Koh Samui, maar nu neemt mijn instructeur ons mee naar Koh Tao en ik ben gelukkiger dan ik in lange tijd geweest ben.

Als ik het me goed herinner, is dit op Koh Phangan, waar we kort gestopt zijn op weg naar Koh Tao. Er waren een paar dames op de boot die ons drankjes en eten aanboden. Een gekoeld biertje was ook goed geweest, maar ik wilde mijn hoofd helder houden.

#10

Muay Thai gevecht

Muay Thai gevecht op Phuket
Tijdens een bezoek aan Phuket ontdekte ik via het hotel dat ik korting kon krijgen op kaartjes voor Muay Thai. Ik kocht zitplaatsen aan de ring en nam mijn camera mee. Ik vroeg of het toegestaan was om foto’s te maken en kreeg ja te horen. Ik ben er niet zeker van dat ze zich realiseerden dat ik eigenlijk op het doek zou rusten. Het evenement begon, tot mijn afgrijzen, met vechtende kinderen. Ik veronderstel dat ze vroeg moeten beginnen om echt goed te worden. Ik ontdek dat dit voor arme gezinnen een geweldig inkomen kan zijn. De deelnemers voeren een gebedsritueel uit voordat ze de strijd aangaan. Dat is op zich al een interessant gezicht.

Dan begint de wedstrijd. Ik ben niet zeker van de regels, en het kan me niet echt schelen wie er wint. Ik ben daar om mooie beelden te maken en vermaakt te worden. Ik ben niet echt dol op vechten, maar het was een leuke avond. Veel interessanter dan een bokswedstrijd. Ik ging weg met een behoorlijk gevoel van opwinding in me. Ook al heb ik geen band met de vechters of interesse in de afloop, de sfeer van het evenement was opwindend.

NOG MEER LEUKE INFORMATIE OVER THAILAND

klik hier voor al onze Picture This artikelen
Check all our Bangkok articles
Bekijk de eilanden in Thailand, Azië
Slapende vrouw met kat aan een touwtje in Bangkok
Klik hier voor onze In the Picture inzendingen
Klik hier voor alle informatie over het natuurpark Khao Sok National Park in Thailand
Lees hier alle informatie over Railay, een van de mooiste bestemmingen van Thailand
Lees hier alles over Phuket in Thailand
From Thailand with LOVE! Juni 2020
Back To Top