fbpx Skip to content

THIS POST IS ALSO AVAILABLE IN : English

Gekleurde vogelkooien in Bangkok
Gekleurde vogelkooien in Bangkok

IN THE PICTURE #68: GORAN EHREN

In deze rubriek genaamd In the Picture vragen we fotografen van over heel de wereld om hun 10 meest favoriete foto’s van Thailand met onze lezers te delen. Bekijk Thailand door de lens van de fotograaf, lees de achtergrondverhalen hierover en leer meer over het land van de glimlach.

Op een dag kwamen we een aantal waanzinnig mooie foto’s van Thailand op het fotoplatform Flickr tegen! Natuurlijk vroegen we direct of deze goede fotograaf ook mee wilde doen aan onze rubriek, die overigens bijna 70 talentvolle fotografen heeft mogen uitlichten. Hieronder laten we een aantal van zijn eigen favoriete kliekjes zien, wij vinden ze geweldig! Dank Goran en een mooi 2022 voor jou, je familie en iedereen die je lief hebt! (Dat geldt natuurlijk ook voor iedereen die dit bericht leest).    

Hoi Goran! Zou jij jezelf willen introduceren aan onze lezers? 

Hallo Thailand Magazine lezers,

Ik ben Goran Ehren. Geboren in Stockholm, Zweden. Eerste bezoek aan Azië was in 1981, en in 1989 verhuisde ik permanent naar Azië. Eerst Bangkok, toen Hanoi en toen weer terug naar Bangkok. Als kind kreeg ik de Brownie camera van mijn grootvader, waardoor ik begon met fotograferen. Maar het was pas na mijn pensionering zo’n tien jaar geleden dat ik de tijd kreeg om me meer op mijn fotografie te richten. Waar ik het meest van geniet is rondlopen en foto’s maken van mensen in hun dagelijkse leven. Meestal vind ik mijn onderwerpen in de achterafstraatjes van Bangkok en andere plaatsen in Thailand en Azië. Op deze plaatsen vind je het “echte” Azië en niet de gepolijste façade die normaal wordt gepresenteerd aan bezoekers en toeristen.

Maak er een mooi 2022 van!

Goran

#1

Boten op de Mekong rivier

Boten op de Mekong Rivier.

Dit is vroeg in de ochtend in de noordoostelijke provincie Bueng Kan. Aan de overkant ligt Laos, en overdag zijn deze boten druk in de weer om mensen en goederen van en naar Laos te vervoeren. De rust is voelbaar op dit vroege tijdstip van de dag.

#2

Kokospalm aan een klong in Bangkok

De enige horizontale kokospalm van Bangkok.

Het is moeilijk te geloven dat deze foto is genomen in het centrum van Bangkok, op slechts een paar minuten lopen van Sukhumvit Road. Ik nam de foto vijf jaar geleden, en de boom staat er nog steeds. Maar zo’n mooie middaglucht zie je niet elke dag.

Wat is je favoriete plek / bestemming in Thailand?

Omdat ik graag nieuwe plaatsen verken, ga ik liever niet te vaak terug naar dezelfde oude plaatsen. Er is zoveel meer te ontdekken. Mijn favoriete bestemmingen in Thailand zijn daarom iedere die ik nog niet heb bezocht. Aangezien ik in Bangkok woon, ligt het voor de hand dat ik hier de meeste tijd doorbreng met rondlopen. En er is altijd wel iets nieuws te zien, en te fotograferen.

Welke bestemming in Thailand staat er nog op je wensenlijst om te bezoeken?

De provincie Phattalung in het zuidelijke deel van Thailand. Er is dit grote meer Thale Noi met de Hua Lan Hua Lieo gemeenschap in het Thale Noi dorp. De vissers daar doen aan vissen door visnetten op te tillen. Dit geeft enkele spectaculaire uitzichten.

#3

Planten van rijst in de Isaan, Thailand

Het planten van de rijst.

Rijst is zowel het hoofdvoedsel van Thailand, als het belangrijkste exportproduct. Het is een zeer arbeidsintensieve teelt waarbij elke zaailing met de hand wordt geplant. De Isaan regio in het noordoosten van Thailand is goed voor de helft van de rijstproductie in Thailand, en hier wordt rijst geplant aan het begin van het regenseizoen in juni.

#4

Iemand die werkt met een autoonderdeel in Talad Noi, Bangkok

Handen met geschiedenis.

Genomen in de wijk Talad Noi in Bangkok, waar tweedehands auto-onderdelen van eigenaar verwisselen. Een hele wijk is voor dit soort handel bestemd. Het verhandelen van deze onderdelen is een zeer arbeidsintensieve en vuile zaak. Deze man kent zijn vak.

Welke plek / bestemming raad je onze lezers aan te bezoeken en waarom?

Als je in Bangkok bent, neem dan de MRT (metro) naar beneden naar Chinatown en loop alle kleine kruiswegen af naar de hoofdweg Yaowarat. Daar krijg je de kans om het dagelijks leven van de lokale bevolking te observeren, zonder de toeristische fanfare. Dat kan je wel een dag of twee bezighouden.

Als je meer tijd hebt, reis dan naar de provincie Bueng Kan in de noordoostelijke hoek van Thailand. Het ligt aan de oevers van de Mekong rivier. Dit is het tegenovergestelde van de hectische levensstijl in Bangkok. En de rustgevende schoonheid langs de Mekong rivier is adembenemend.

Waar eet je het liefst?

Somtum Je Kai Udon in Udon Thani. Zij zijn gespecialiseerd in het Noordoostelijke gerecht Somtam (papayasalade) en hebben meer dan 40 verschillende versies van dit gerecht op hun menu staan, naast de meer traditionele hoofdgerechten.  Het is erg populair, dus wees voorbereid op een lange wachttijd.

#5

Boeddhistische rituelen in Thailand

Boeddhistische rituelen.

Thailand is een boeddhistisch land met tempels in bijna elke buurt. Wierook, kaarsen en olie worden bij veel rituelen gebruikt. Terwijl de tempels doordeweeks vrij leeg zijn, zitten ze in het weekend en op religieuze feestdagen vol met gelovigen.

#6

Worstenverkoper in Chinatown, Bangkok

Chinese worstjes te koop.

Een winkeleigenaar in Bangkok’s Chinatown toont zijn producten aan de voorkant van zijn winkel. Twee keer per week maakt deze familie Chinese worstjes in deze winkel, en rookt ze daar ook gedurende enkele dagen. Wat mij fascineert is dat de enige “reclame” die de meeste familiebedrijven in Chinatown maken, bestaat uit het presenteren van hun producten in de winkel. Wat je ziet is wat je krijgt.

Noem een leuk koffietentje of bar waar onze lezers kunnen langsgaan

Ik ga graag naar oude, originele plekken die nog de sfeer van vroeger ademen. Een duidelijke favoriet is de Earse coffeeshop op Phat Sai Road net naast Yaowarat Road in Chinatown. Ze zitten al sinds 1927 op dezelfde plek! De clientèle bestaat voornamelijk uit gepensioneerden uit de omgeving, met af en toe een toerist erbij. Ik zie er elke keer dezelfde mensen als ik er kom. Het zijn allemaal vaste klanten. Een leuke plek om te zitten en te kijken naar de interactie tussen alle mensen. En de koffie is ook goed.

Wat is je favoriete Thaise gerecht?

Een frisse, zoete, bittere en pittige Yam Som Oo (pittige pomelo salade) is altijd welkom op de eettafel.

#7

Vervoer van verse producten in Bangkok

Dragers van Chinatown.

Bangkok’s Chinatown is een plaats waar veel goederen van eigenaar wisselen vanaf de vroege ochtend. En dit alles gebeurt met de hulp van dragers. Zij pendelen heen en weer tussen kopers en verkopers in de donkere en natte vochtige steegjes van Chinatown. Hier brengt een kruier ijs van de ijsfabriek naar de visverkopers die het nodig hebben om hun voedsel vers te houden. De vochtigheid is zo hoog dat zelfs het ijs “stoom” produceert.

#8

Plek waar varkensbloed wordt gekookt in Chinatown, Bangkok

Bloed koken.

Bloed is een veel voorkomend ingrediënt in de Thaise keuken. Vooral het bloed van varkens wordt veel gebruikt. Ik had het geluk een kleine lokale werkplaats in Bangkok te bezoeken waar het bloed wordt bereid voordat het aan de winkels en restaurants wordt geleverd. Deze specifieke werkplaats is meer dan 80 jaar oud en gebruikt dezelfde bereidingsmethode als vroeger. Er zijn grote houtgestookte vaten waar het bloed wordt gekookt en bereid. Het lijkt echt op een vervlogen tijdperk.

Wat is je favoriete accommodatie in Thailand?

Terugkomend op mijn interesse in oude klassieke gebouwen, Centara Grand in Hua Hin is een favoriet. Dit is het oude Railway hotel, gebouwd in 1922. Alle oude originele architectuur is verbazingwekkend goed bewaard gebleven, zodat je het gevoel hebt dat je terug in de tijd wordt gebracht.

Heb je nog een (reis)tip die van pas kan komen in Thailand?

Doe het rustig aan. De sleutel tot het krijgen van een gevoel voor de plaats is om te vertragen en in je op te nemen wat je ziet, hoort, ruikt en voelt. Die ervaringen zullen je lang bijblijven. Als je je alleen maar haast langs alle beroemde toeristische plekken, dan kun je net zo goed thuis zitten en YouTube-video’s van deze plaatsen bekijken. En zoals hierboven vermeld, verlaat de hoofdstraten en ga naar de binnenwegen. Hier zie je het echte Thailand.

Is er een Thaise zin of woord die onze lezers moeten leren?

“Chai”. Dit kan veel verschillende betekenissen hebben, zoals Ja, ik begrijp het en ik ben het ermee eens. Als je iemand ontmoet en begint te praten, voeg dan af en toe een “Chai” in als ze aan het praten zijn en ze zullen nooit meer stoppen. Je komt op die manier veel te weten, en maakt je gesprekspartner erg blij.

#9

Chilipepers verkoopster in Thailand

Het selecteren van de beste chilipepers.

Een meisje sorteert chilipepers op “perfectie” op een lokale markt in Bangkok, Thailand. Voor een goed uitziende chilipeper kun je een premium prijs vragen.

#10

Grote ijsblokken in Bangkok

IJs uit Bangkok.

Op de lokale voedselmarkten wordt veel ijs gebruikt om de producten vers te houden. IJsblokken worden gewoonlijk per vrachtwagen van grote ijsfabrieken naar de lokale markten gebracht om te worden geplet en verder te worden geleverd.

Welk type / merk camera gebruik je?

Een Fuji X-T3 met een standaard 18-55mm lens is een erg praktische setup om mee te nemen op mijn normale wandelingen.

Waar kunnen mensen je werk / foto’s vinden?

Op Flickr, Instagram en via mijn eigen portfolio.

Tot slot, wie zouden we ook moeten vragen onze Picture This rubriek?

Kijk alsjeblieft eens naar Atsushi Hariu. Niemand bestrijkt heel Thailand zoals hij dat doet.

#11

Gekleurde vogelkooien in Bangkok

Zijn zingende vogels buiten hangen voor wat frisse lucht.

Als je door de lokale gemeenschappen in Bangkok wandelt, zie je veel verschillende taferelen uit het dagelijkse leven. Deze man heeft een aantal zingende vogels bij zijn huis, en als het mooi weer is neemt hij ze mee naar buiten voor wat frisse lucht in de ochtend voordat de zon te sterk wordt.

NOG MEER LEUKE INFORMATIE OVER THAILAND

klik hier voor al onze Picture This artikelen
Check all our Bangkok articles
Bekijk de eilanden in Thailand, Azië
Slapende vrouw met kat aan een touwtje in Bangkok
Klik hier voor onze In the Picture inzendingen
Klik hier voor alle informatie over het natuurpark Khao Sok National Park in Thailand
Lees hier alles over Phuket in Thailand
klik hier voor alle informatie over Phang Nga
From Thailand with LOVE! Juni 2020
Back To Top