fbpx Skip to content

THIS POST IS ALSO AVAILABLE IN : English

Zwart wit foto met licht wat door de palmbomen schijnt op een Mae Pam boerderij in Thailand
Zwart wit foto met licht wat door de palmbomen schijnt op een Mae Pam boerderij in Thailand

IN THE PICTURE #65: KHUN JEREMY

In deze rubriek genaamd In the Picture vragen we fotografen van over heel de wereld om hun 10 meest favoriete foto’s van Thailand met onze lezers te delen. Bekijk Thailand door de lens van de fotograaf, lees de achtergrondverhalen hierover en leer meer over het land van de glimlach.

Op een dag kwamen we een aantal erg mooie foto’s tegen op Flickr. We twijfelden geen moment en stuurde de fotograaf een bericht of hij mee wilde doen aan onze rubriek. Het moge duidelijk zijn dat zijn antwoord een volmondig JA was. Want hieronder zie je een aantal van zijn eigen favoriete geschoten afbeeldingen! Thanks Khun Jeremy, foreverer young!

Hoi Khun Jeremy! Zou jij jezelf aan onze lezers willen introduceren? 

Hallo allemaal!

Mijn naam is Jeremy en omdat ik tegenwoordig bijna overal in Thailand de oudste ben, word ik heel beleefd ‘Khun’ Jeremy genoemd, wat beter is dan ‘uncle’ in Singapore.

Ik kom oorspronkelijk uit een klein plattelandsstadje in Lincolnshire, Engeland, maar beschouw mezelf liever als een inwoner van de aarde, omdat ik meer dan de helft van mijn leven niet in mijn geboorteplaats heb gewoond. Als het dezelfde plaats was als waar ik ben opgegroeid, was ik misschien al lang naar huis gegaan, maar sindsdien heb ik plaatsen ontdekt die niet zo veel verschillen van de plaatsen die ik me uit mijn kindertijd herinner, namelijk de boerengemeenschappen in het noorden van Thailand, die net zo mooi zijn als alles wat mijn geheugen me tegenwoordig voorschotelt.

Mijn passie voor fotografie is relatief nieuw het oppakken van mijn eerste full frame camera in 2016 en alleen dan omdat mijn vrouw kon niemand vinden in staat om foto’s te maken van haar taarten voor haar Phuket gebaseerde coffeeshop op dat moment. Het zag er toch niet zo moeilijk uit. Maanden later probeerde ik het nog steeds, maar terwijl ik er langer over nadacht, herinnerde ik me dat ik toch al het grootste deel van mijn leven foto’s in mijn hoofd had gemaakt, zeker sinds mijn eerste vaardigheid als kind met een verfkwast, het soort dat doeken schildert dat is, en dat ik misschien dezelfde principes moest toepassen. Helaas verdween mijn vaardigheid met een penseel toen mijn liefde voor muziek mij dwong tot een leven van slecht geknipt haar en motorcafés gedurende meer dan tien jaar, en ik ben er jammer genoeg nooit meer teruggekeerd. Maar mijn passie voor kunst heeft me nooit verlaten en ik geloof dat het echt gaat om het hebben van visionaire dromen en het verbinden met die momenten van glorieus licht die we allemaal in ons leven tegenkomen. Er zijn geen grenzen aan onze creativiteit als er liefde aan verbonden is en een camera is gewoon een andere manier om dit uit te drukken.

Ik verblijf momenteel in Chiang Mai, in Chiang Dao om precies te zijn, een Covid-19 vluchteling die niet kan terugkeren naar mijn huis in het zuiden van Thailand, maar ik ben niet zo ongelukkig gezien mijn passie voor dit gebied en heb besloten dat ik net zo goed een kleine boerderij kan bouwen op een stuk land waar mijn vrouw en ik de laatste paar jaar onze groenten hebben verbouwd. Als we klaar zijn voordat de huidige sancties worden opgeheven, kunnen we heel goed hier blijven om onze beoogde zelfvoorzienende levensstijl uit te voeren.

Hou vol en een mooi 2022 toegewenst!

Jeremy

#1

Ya Nui Beach op Phuket tijdens omstuinig weer

Ya Nui Beach, Phuket
Het strand van Ya Nui op het zuidelijkste puntje van Phuket is al lang een favoriet van me en nog meer wanneer er zware stormen worden voorspeld voor de Andamanse kust. Op deze dag slaagde ik er echter nauwelijks in om op het strand te komen, zo hevig was de stromende regen en op een gegeven moment moest ik me zelfs terugtrekken naar mijn auto met mijn kleding tot op de huid doorweekt.

Uiteindelijk loonde mijn geduld en een korte onderbreking in de regen viel samen met een zonnestraal op het strand waardoor ik de turquoise kleur van de zee kon vastleggen samen met de nogal onheilspellende donkere regenwolk aan de andere kant van de baai.

#2

Een vallei in de provincie Chiang Mai, Thailand

Chiang Rai valleien
Een paar jaar geleden kreeg ik een tip om de kwaliteit van multi-shot pano’s te verbeteren en hoewel de techniek nooit echt werkte, was ik nu helemaal verslaafd aan het maken van zeer brede pano’s speciaal voor drukwerk. Het kostte wat oefening om het mechanisme te begrijpen en hoe ‘boemerang’ beelden te vermijden, maar uiteindelijk werd het een geprefereerde manier om mijn landschappen vast te leggen.

Van alle plaatsen in Thailand waar ik deze panorama’s het liefst maak, is Chiang Rai waarschijnlijk mijn favoriet, met zijn eindeloos uitgestrekte valleien en met mist bedekte bergen in de verte. Als je op een ander moment van de dag langs dit tafereel in de richting van Mae Sui rijdt, zou je er waarschijnlijk geen tweede blik op werpen, maar door mijn vele reizen daarheen ben ik vertrouwd geraakt met hoe het licht in de valleien verandert als de zon het laatste van haar directe licht tussen de bergen perst. Als ik maar plaats had voor één grote pano aan mijn muur zou het waarschijnlijk deze zijn.

Wat is je favoriete plek / bestemming in Thailand?

Het hangt echt af van de tijd van het jaar, het landschap kan aanzienlijk veranderen door de seizoenswisselingen, vooral in het noorden, maar als je me vastpint op een specifieke locatie, zou ik graag in het Doi Chang gebied van Chiang Rai zijn met zijn wervelende mist en prachtige uitzichten tijdens de koelere maanden december en januari verblijven.

Welke bestemming in Thailand staat er nog op je wensenlijst om te bezoeken?

Altijd het onontdekte! Ik kan het niet weerstaan om in mijn oude 4×4 Pajero uit 1989 over onontdekte onverharde paden te rijden, ik ben op een aantal fantastische plekken gestuit en heb op deze manier het uitzicht op het klooster met uitzicht op Khun Pae gevonden. Mijn vrouw heeft altijd een lijstje bestemmingen op haar verlanglijstje staan en ik ga meestal gewoon met de stroom mee.

#3

Uitzicht op de Chiang Dao berg in Thailand

Tribune
Op een avond zat ik op het dak van mijn truck, met de camera in de aanslag, tegen mezelf te klagen over het gebrek aan wolken, gezien het prachtige avondlicht op dat moment, toen ik deze kleine hut iets verder op een aangrenzende heuvel zag. Het leek verlaten, hoewel het duidelijk ooit een drankhol was geweest met veel ‘lege’ flessen, dus het was alleen in wanhoop voor iets van belang om op te nemen in het frame dat ik uiteindelijk de heuvel op waagde.

Zo’n mooie oude hut met zo’n prachtige omgeving is voor mij als het vinden van ‘goudstof’ en als er iemand in had gezeten, was ik meer dan bereid geweest om een kilometer of twee naar de dichtstbijzijnde 711 te rijden om de bewoner met nog een fles whisky te compenseren voor mijn aanwezigheid. Maar het geluk wilde dat ik de plek voor mij alleen had, met al zijn charme en natuurlijk een prachtig uitzicht op de Chiang Dao berg.

#4

Stenen weg met uitzicht op de Chiang Dao berg in Thailand

Stenen weg
Toen ik op een avond in Chiang Dao in mijn truck zat en over een van mijn favoriete stenen boerenwegen in de omgeving keek, was ik er vrij zeker van dat er geen reden was om nog langer te blijven, het licht was het grootste deel van de dag vrij oninteressant geweest en de dreigende regen zou me ook niet veel inspiratie geven gezien de grijze atmosfeer.

Maar zoals zo vaak gebeurt, en ik zou nu toch echt beter moeten weten, kan een hele scène binnen een paar minuten veranderen door de geringste beweging van de wolken. Je moet je echt afvragen hoe een schijnbaar onmogelijke verandering niet alleen kan gaan zoals je had gehoopt, maar zelfs beter dan de scène die je je enkele ogenblikken eerder al had voorgesteld! Sindsdien heb ik geleerd om op mijn eigen inschattingsfout te vertrouwen.

Welke plek / bestemming raad je onze lezers aan te bezoeken en waarom?

Als je een avontuurlijk type bent dan is het moeilijk om tijd door te brengen in een regenwoud, de geuren en geluiden zijn heerlijk suggestief, en het Khao Sok National Park in het bijzonder zal je niet teleurstellen. Als u minder avontuurlijk bent en niet te ver van de kust wilt afdwalen, is een autorit door Phang Nga en Krabi bij zonsopgang ook een prachtige ervaring.

Waar eet je het liefst?

Een moeilijke vraag om in een paar korte regels te beantwoorden, aangezien de Thaise keuken een van Thailand’s grootste charmes is, maar bijna overal waar een rij staat is meestal een veilige gok, zolang ik zelf maar niet in de rij hoef te staan. Gelukkig is mijn vrouw fanatiek als het op lekker Thais eten aankomt en heeft ze de volgende maaltijd altijd van tevoren gepland.

#5

De Khun Pae vallei in Thailand

Ochtendvuren
Ik ben zonder twijfel een ochtendmens, ik geniet van het feit dat de meesten niet willen opstaan op een tijdstip waarop de natuur op zijn mooist is en ik heb het vaak helemaal voor mezelf. Dus stel je mijn frustratie voor nadat ik meer dan een uur in het donker heb rondgetrokken om tot de ontdekking te komen dat iemand anders mij niet alleen op een gewenste plek was voor geweest, maar ook nog eens zijn tent had neergezet op de enige plek waar het mogelijk was om een ononderbroken uitzicht op de Khun Pae vallei te krijgen!

Op zulke momenten moet ik mezelf eraan herinneren dat er altijd een reden is voor de hindernissen in het leven en nadat ik naar de volgende heuvel was gelopen, ontdekte ik een nog beter uitzicht op dezelfde vallei. De mist was niet helemaal zoals ik had gehoopt, maar ik vond het niet erg om het vreugdevuur van deze heer te lenen om de eerste lichtstralen te verzachten toen ze zachtjes over de bergen in de verte en in de vallei eronder trokken. Bovendien kan rook vaak een roze gloed geven als het van achteren wordt verlicht en ik denk niet dat een tog daarover zou klagen!

#6

Khao Kho in Phetchabun, Thailand

Opkomende nevel
Ik heb een passie voor echt goede koffie die alleen wordt geëvenaard door mijn creatieve verlangen om interessant licht vast te leggen en ik maak er een gewoonte van om mijn semi-nachtelijke uitstapjes om het licht op te jagen te laten volgen door een bezoek aan het dichtstbijzijnde koffiehuis direct daarna, al was het maar om mijn gedachten te verzetten en te controleren of ik een lensdop of filter heb laten liggen! Ondanks het feit dat de uitstekende koffie vlakbij was, was het tafereel dat zich uiteindelijk voor mij ontvouwde, als geen ander voor mij een verrassing. Ik denk zelfs niet dat ik ooit eerder in mijn leven getuige ben geweest van zo’n prachtige opkomende mist.

Wat me echter het meest intrigeerde op dat moment, was waar in hemelsnaam al die andere fotografen waren die een uur eerder langs de kant van de weg hadden gestaan tijdens de knalrode zonsopgang! Ik ben er vrij zeker van dat deze gebeurtenis zich van tijd tot tijd herhaalt, maar al mijn terugreizen naar Khao Kho in Phetchabun hebben tot nu toe niet dezelfde omstandigheden opgeleverd, wat deze opname waarschijnlijk nog specialer maakt.

Noem een leuk koffietentje of bar waar onze lezers kunnen langsgaan

Dus je wilt een adembenemend uitzicht bij zonsopgang vastleggen en zodra je je camera rond 7 uur ‘s ochtends hebt opgeborgen, wil je nog maar 5 minuten lopen naar het meest perfect gelegen koffietentje in Thailand…welkom bij Pino Latte Restaurant and Caffe in Phetchabun!

Er is een vergelijkbaar genot in het Doi Chang gebied wanneer ujeklaar bent met het vastleggen van de met mist bedekte valleien door rond 8 uur naar de Doi Chaang boerderij winkel te rijden, ze hebben twee prachtige La Marzocco semi-automaten en weten echt hoe ze die moeten gebruiken. Als je in Chiang Rai stad bent, kijk dan eens bij Chivit Thamma Da Coffee House, Bistro & Bar, een prachtige locatie aan de rivier, maar laat je niet misleiden door de route via een achterafstraatje, je zult niet teleurgesteld zijn als je aankomt.

Mijn vaste koffieplek in Phuket is natuurlijk Asterisk Espresso, er is geen mooi uitzicht alleen maar verdomd goede koffie!

Wat is je favoriete Thaise gerecht?

Vergeef me, ik ben niet zo goed met eten – zolang de schaal schoon is, er geen vlees in zit en ik het niet hoef te koken eet ik het waarschijnlijk wel.

#7

het gebied in de buurt van het vissersdorpje genaamd Sam Chong Tai in de baai van Phang Nga, Thailand

Roeidame
Deze jonge dame, waarschijnlijk in de 70, maakte een van de sterkste indrukken op mij voor iemand van haar leeftijd door niet alleen zichzelf naar het verre eiland te roeien zonder de kleinste pauze in de vaart, maar ze stond ook nog eens over de hele lengte van de reis rechtop! Gezien de schoonheid van het gebied, een klein vissersdorpje genaamd Sam Chong Tai in de baai van Phang Nga, en het feit dat de meeste families in het dorp hier waarschijnlijk hun hele leven doorbrengen, kan ik best geloven dat zij dit al tientallen jaren doet.

Ik heb de plaats echter pas onlangs ontdekt, maar ik twijfel er niet aan dat ik haar zal blijven bezoeken wanneer ik de kans krijg. De plaats beneemt me steeds weer de adem wanneer ik op deze pier zit en me verwonder over de prachtige zonsopgang aan de overkant van de baai.

#8

Bootje op het water in Thailand

De pauze
Ik voel me op onverklaarbare wijze aangetrokken tot eenvoudige houten boten, ondanks het feit dat ik er zelf geen bezit. Ze vertegenwoordigen een gevoel van vrijheid, weg van drukke omgevingen met nauwelijks enige gedragsregels, behalve misschien dat je jezelf niet mag verdrinken.

Voor velen is het ook een manier van leven en deze jongedame illustreerde dit door in het restaurant waar ik op dat moment zat haar schort af te gooien en binnen enkele minuten langs me heen te varen en de zee op te gaan. Ik kan alleen maar aannemen dat ze me zag zitten in afwachting van een passerende boot of dat ze zich plotseling herinnerde dat ze geen garnalen meer hadden!

Wat is je favoriete accommodatie in Thailand?

Ik kan niet zeggen dat ik een favoriet heb, als ik een comfortabel bed kan vinden voor de nacht maakt het me tegenwoordig niet meer uit waar ik verblijf, zelfs de daktent van mijn Pajero is goed genoeg als ik alleen ben! Ik was echter erg onder de indruk van één bepaalde homestay, in een prachtig boerengebied dicht bij het Op Luang National Park – ขุนแปะ มีนากระท่อมน้อย… Ik weet niet de Engelse vertaling, maar een Google zal deze plek vinden (hier dus).

De gastheer was uiterst charmant en deed veel moeite om het mijn familie naar de zin te maken en nam ons zelfs mee naar een nabijgelegen piek zodat we onder de sterren rond een houtvuur konden zitten en marshmallows konden roosteren. Het klinkt een beetje cheesy als het wordt opgeschreven, maar geloof me, het gebied is heel mooi en ik heb een aantal van mijn favoriete foto’s gemaakt als gevolg van dat bezoek.

Heb je nog een (reis)tip die van pas kan komen in Thailand?

Ik begrijp heel goed als je vanuit een koeler klimaat reist dat de stranden van Thailand erg aantrekkelijk kunnen zijn, maar voor een echte Thaise cultuur ervaring zou ik altijd aanraden om het platteland te bezoeken. Er zijn duizenden mooie huisjes in heel Thailand die veel goedkoper zijn dan die in de belangrijkste toeristische gebieden. Agoda en Booking.com hebben dit tegenwoordig belachelijk eenvoudig gemaakt. Ik verbleef in Ban Yailee organische boerderij in Ngai, heel dicht bij de Chiang Dao berg, toen een jong stel op een scooter opdook na een rit van 80 kilometer vanuit Chiang Mai. Ik kan je niet zeggen hoezeer ik hen bewonderde en natuurlijk hadden ze een heerlijke tijd bij het verkennen van de omgeving.

Is er een Thaise zin of woord die onze lezers moeten leren?

Khao Jai, Mai Khao Jai en Mai Pen Rai hebben me ontelbare keren gered… begrijpen, niet begrijpen, geen probleem.

#9

Klooster bij zonsopgang in Thailand

Het klooster
Foto nr. 5, Ochtendvuren, was eigenlijk niet gepland, maar het klooster hoog op de heuvel rechts van mij was de foto die ik wilde maken. Ik ontdekte het bij toeval de dag ervoor nadat ik een behoorlijk eind over een smal modderig pad had gereden en geen plek kon vinden om weer om te keren. Terwijl ik nadacht over mijn onbekwaamheid om überhaupt zo’n belachelijke route te hebben genomen, stuitte ik uiteindelijk op een hek waarachter genoeg ruimte was om achteruit te rijden en op dat moment zag ik het klooster in de verte. Een snelle controle op mijn kompas gaf aan dat het iets rechts van de zonsopgang lag en dat ik misschien het licht aan de linkerkant zou kunnen opvangen als ik het goed zou timen. Een plan was dus gemaakt.

Maar pas de volgende ochtend, toen ik er met mijn lange lens naar keek, zag ik dat het omgeven was door bamboe steigers…*Zucht!*. Gelukkig was het licht dat de binnenkant van de achterliggende bergen raakte glorieus genoeg, hoewel ik sindsdien eigenlijk van de steigers ben gaan houden, omdat ze een beetje intrige aan de scène toevoegen.

Welk type / merk camera gebruik je?

De kleinste en goedkoopste die ik kon vinden toen ik voor het eerst begon was de Sony A6000 en ik ben sindsdien niet echt veel opgeschoven, hoewel ik nu twee full frame versies gebruik, de A7rii en de A7iii. Ik verander zelden de instellingen, bij beide is de scherpstelling op de sluiter gedeactiveerd en ik gebruik altijd handmatige scherpstelling. Mijn lenzen in zakformaat zijn de 24-70 f2.8, 16-35 f4 en 70-200 f4. Mijn allerfavorietste lens is echter de 35 mm F1.4, maar die haal ik er alleen voor speciale gelegenheden uit.

Een paar jaar geleden kreeg ik ook de tip van Charlie Waite, een fenomenale fotograaf, om altijd een trapladder bij de hand te hebben en tot op de dag van vandaag vertrouw ik op deze eenvoudige gewoonte om hoogte te winnen, hoewel op het dak van mijn Pajero staan vaak ook goed genoeg is!

Waar kunnen mensen je werk / foto’s vinden?

Ik ben een treurig geval als het gaat om sociale media ben ik bang, ik ben opgegroeid met de geluiden van gesprekken en gelach in theewinkels, maar ik erken Flickr als een geweldige manier om een creatieve passie te delen met gelijkgestemden – Zie hier mijn Flickr pagina.

Tot slot, wie zouden we ook moeten vragen onze Picture This rubriek?

Weerapong Chaipuck is een zeer getalenteerde fotograaf en hou van zijn achtergrond belichte scènes. Vichaya Chatikavanij is ook een geweldige Thaise fotograaf, zijn werk is prachtig uitgebalanceerd maar hij is dan ook een professional!

#10

Zwart wit foto met licht wat door de palmbomen schijnt op een Mae Pam boerderij in Thailand

Mae Pam boerderij
Er zijn niet veel gelegenheden geweest waar ik een onderbuikgevoel had over een bepaalde locatie en beloond werd voor mijn inspanningen, en het piepkleine dorpje Mae Pam in Chiang Mai is een van die plaatsen. Wat deze plek zo bijzonder maakt, is dat de plaatselijke landbouwvelden zeer dicht bij de omringende bergtoppen liggen en dat de zon pas een uur na zonsopgang de bodem van de vallei bereikt.

Ik kwam de velden voor het eerst tegen toen ik kampeerde op een van de toppen aan de westkant van de vallei en het was tijdens het avondeten de avond ervoor, toen de temperatuur flink was gedaald, dat het tot me doordrong dat er de volgende ochtend mist in de vallei zou kunnen zijn. Ik was niet bekend met de indeling van het gebied omdat ik vrij laat was aangekomen, maar ik vermoedde dat ik genoeg tijd zou hebben om bij zonsopgang het dorp in te trekken en over de randen van de rijstvelden naar de andere kant van de vallei te lopen voordat de zon op zou komen boven de pieken aan de oostkant.

Het is natuurlijk geen plaats waar je zomaar op elk moment kan opduiken, de velden zijn over het algemeen vrij actief en de fotografische mogelijkheden zijn ook afhankelijk van de huidige oogsten en de koelere nachten die meestal voorkomen tussen november en januari.

NOG MEER LEUKE INFORMATIE OVER THAILAND

klik hier voor al onze Picture This artikelen
Check all our Bangkok articles
Bekijk de eilanden in Thailand, Azië
Slapende vrouw met kat aan een touwtje in Bangkok
Klik hier voor onze In the Picture inzendingen
Klik hier voor alle informatie over het natuurpark Khao Sok National Park in Thailand
Lees hier alle informatie over Railay, een van de mooiste bestemmingen van Thailand
Lees hier alles over Phuket in Thailand
From Thailand with LOVE! Juni 2020
Back To Top