fbpx Skip to content

THIS POST IS ALSO AVAILABLE IN : English

Een Mon bloemenmeisje op de brug in Sangkhlaburi, Thailand
Een Mon bloemenmeisje op de brug in Sangkhlaburi, Thailand

IN THE PICTURE #36

In ‘In the Picture’ delen fotografen van over de hele wereld hun 10 mooiste foto’s van Thailand. Bekijk Thailand door de lens van de fotograaf, lees achtergrondverhalen over de foto’s en kom meer te weten over het prachtige Thailand!

Deze keer een vriendelijke Vlaming die al jaren zijn leven in Thailand doorbrengt. Wat wij zo leuk aan zijn foto’s vinden is dat deze genomen zijn uit het dagelijkse leven van bijzondere culturen en stammen. Dankzij zijn deelname brengen we ook meer diversiteit in deze reeks In the Pictures. Thanks Lode!  

Hoi! Zou jij jezelf willen introduceren aan onze lezers? 

Beste Thailand Magazine lezers,

Ik ben Lode Engelen, geboren in Limburg België in 1952. Tot aan mijn pensionering in 2012 heb ik in België gewoond en gewerkt als technicus röntgenapparatuur. De laatste 13 jaar daarvan woonde ik samen met mijn Thaise echtgenote Pat. In januari 2013 zijn we dan verhuisd naar Thailand, en we hebben gekozen voor Chiang Mai, enerzijds voor de omgeving (bergen) en anderzijds omdat het toch een redelijk moderne stad is waar je voor alles terecht kan.

We hebben ondertussen bijna alle provincies in Thailand bezocht, enkel de drie onderste moslimprovincies nog niet. Dat betekend dus dat we heel vaak onderweg zijn. Pat is een antropologe, die voor haar job vroeger heel Thailand doorkruist heeft. Met alle soorten vervoer en zelfs te voet door de bossen om mensen van bergstammen te bezoeken.

Dit maakt het voor mij heel gemakkelijk om Thailand te leren kennen. Onderweg maken we gebruik van alle soorten logeermogelijkheden, van hotel tot de kleinste homestay. Het leukste is natuurlijk in afgelegen streken en bergdorpen te logeren. Het contact met de lokale mensen is daar altijd veel intenser.

Fotograferen doe ik al vanaf mijn veertiende, toen nog in zwart wit, en mijn donkere kamer was in de kelder, dus zeker geen luxe. Tegenwoordig is het natuurlijk digitaal, met een Canon D60 (semi professioneel toestel). Het ontwikkelen (idd, ik gebruik dus enkel digitaal negatief) en de bewerking gebeurt in Photoshop.

Een mooie dag toegewenst en de hartelijke groeten uit Thailand!

Lode

#1

Een man zit met zijn familie onder een driepikkel in Thailand

Sansaikom
Een man zit met zijn familie onder een driepikkel, negen monniken zeggen een reeks gebeden op om de slechte invloeden die de man kanker bezorgt hebben te verdrijven. Helaas is de man twee maand deze opname toch overleden.

#2

Twee Lisu jongetjes in Khob Dong, Thailand

Khob Dong
Brothers in crime… twee Lisu jongetjes in Khob Dong waren duidelijk grappige dingen aan het vertellen over de fotograaf (helaas versta ik geen Lisu) maar het was wel een bijzonder prettig moment.

Wat is je favoriete plek / bestemming in Thailand?

Voor mij zijn er geen favoriete bestemmingen in Thailand. Ik heb het land doorkruist van noord naar zuid, west naar oost en omgekeerd, en alle streken hebben iets te bieden voor mij.

Welke bestemming in Thailand staat er nog op je wensenlijst om te bezoeken?

De drie zuidelijkste provincies van Thailand heb ik nog niet bezocht. Mijn vrouw is daar niet enthousiast over met de onrust die er heerst. Daar wil ik dus nog eens naartoe gaan.

#3

Een Mon bloemenmeisje op de brug in Sangkhlaburi, Thailand

Sangkhlaburi
Een Mon bloemenmeisje op de brug in Sangkhlaburi. Haar gezichtje mooi versierd met Thanaka, en voor 20 baht versiert ze jouw gezicht ook!

#4

Loy Khratong op de Ping in Pa Dua, Thailand

Pa Dua
Loy Khratong, ieder jaar opnieuw laten we onze zorgen wegdrijven op een khratong. Hier op de Ping in Pa Dua.

Welke plek / bestemming raad je onze lezers aan te bezoeken en waarom?

Wat ik zou aanbevelen, prik jezelf niet vast op Pattaya, Bangkok of de eilanden zoals Phuket en Koh Samui. Ga van het platgelopen pad af en doorkruis het land. Op die manier ga je het echte Thailand kunnen ontdekken!

Waar eet je het liefst?

Geen restaurant voor mij, ga gewoon naar de thannon khon deun (dit zijn een soort van straten waar mensen doorheen wandelen op zoek naar iets lekkers, of de talaat nat (er zijn tal van markten op verschillende dagen van de week geopend). Het liefst koop ik wat te eten aan een paar kraampjes en er is altijd ergens wel een plaats met banken en tafels om het op te eten. Schuif gewoon aan bij de Thai, die vinden dat prettig! Ik heb nog nooit iets gegeten dat ik niet lekker vond, zelfs de wormen en kevers vielen best mee!

#5

Karen vrouw in de buurt van Chiang Mai, Thailand

Chiang Rai
Kerstmis bij de Karen. een bijzonder vriendelijk onthaal bij deze mensen. De vrouw op de foto deed haar best om in het Thai uit te leggen wat ze aan het maken was voor het kerstdiner.

#6

Feest in Khua Mung, Thailand

Khua Mung
De mensen in het dorpje hebben geld bij elkaar gelegd voor de dorpsschool die een lokaal wil bijbouwen. Er wordt een grote stoet georganiseerd om het geld naar de school te brengen. Muziek en dans trekt mee in de stoet.

Noem een leuk koffietentje of bar waar onze lezers kunnen langsgaan

Bars? Geen idee waar ik die zou kunnen vinden. Koffieshops zijn er zeer veel bijgekomen de laatste jaren, en veel zijn heel goed, maar je moet echt de kleinste soi’s (zijstraatjes) ingaan om ze te vinden. Zonder een mondje Thais ga je ze nooit vinden.

Wat is je favoriete Thaise gerecht?

Als ik dan toch een favoriete schotel zou moeten kiezen dan is het misschien wel Kaaw tom pla. Iets heel simpel maar altijd lekker. Ik eet graag vis en soep, dus de combinatie daarvan is echt wel lekker.

#7

. Een belangrijke monnik is overleden in Mae Wang, Thailand

Mae Wang
Een belangrijke monnik is overleden, en de kist wordt naar de crematieplaats getrokken door de lokale mensen. Het is voor de mensen die aan de koord trekken toch wel een erg emotionele gebeurtenis. 

#8

Eerbetoon aan een belangrijke monnik in Mae Wang, Thailand

Mae Wang
Een vervolg op de vorige foto (#7), de slede met de kist en zijn begeleiders die in een soort eerbetoon langs de kist staan.

Wat is je favoriete accommodatie in Thailand?

Voor accommodatie kiezen we steeds kleine resorts of guesthouses, de naam verschilt wel, maar dat heeft enkel met belastingen te maken. Kleine familiale bedrijfjes waar je de eigenaars zelf leert kennen. Veel aangenamer dan grote hotels waar je niemand leert kennen.

Heb je nog een (reis)tip die van pas kan komen in Thailand?

Ik val misschien in herhaling, maar ga van de platgetreden paden af! Ontdek het platteland en probeer met de mensen te praten over hun dagelijkse beslommeringen. Het word de vakantie van je leven hier in Thailand! Je gaat snel veel vrienden maken, waar je nog jaren contact mee kunt hebben.

Is er een Thaise zin of woord die onze lezers moeten leren?

Het belangrijkste is toch ” tam array? ” kan je vertalen als, wat doe je?, of wat maak je?, of met wat ben je bezig?. De mensen doen niet liever als je tonen waar ze mee bezig zijn, en uitleggen hoe ze het doen of maken. Pas wel op bij eten! Je bent altijd verplicht te proeven, en het kan pikant zijn! Ik heb wel vaker de stoom uit men oren zien blazen! En zij hebben er plezier in natuurlijk, weer een farang (witte buitenlander) beetgenomen!

#9

Karen schoolmeisjes spelen met steentjes op de speelplaats van hun schoolplein in Umpang, Thailand

Umpang
Karen schoolmeisjes spelen met steentjes op de speelplaats van hun schooltje. Wat mij trof is de eenvoud van het spel, en het plezier dat van hun gezichtjes af te lezen was.

#10

Phansa viering in Messariang, Thailand

Mae Sariang
Een Ook Phansa viering, het einde van het Boeddhistische vasten. Een prachtige stoet met danseresjes die de vogeldans dansen. Dit meisje droomde zover weg tijdens de dans, het leek wel of ze echt kon vliegen.

Welk type / merk camera gebruik je?

Mijn camera is een Canon D60, een semi professioneel toestel, ondertussen al wel 10 jaar oud, maar voldoet nog steeds!

Waar kunnen mensen je werk / foto’s vinden?

Neem een kijkje op mijn site www.lodeengelen.be of bekijk mijn foto’s op Flickr.

Tot slot, wie zouden we ook moeten vragen onze Picture This rubriek?

Helaas ken ik hier niemand die zich bezig houd met fotografie, tenzij een Thai dan raad ik jullie ketsada.uns aan.

NOG MEER LEUKE INFORMATIE OVER THAILAND

klik hier voor al onze Picture This artikelen
Check all our Bangkok articles
Bekijk de eilanden in Thailand, Azië
Slapende vrouw met kat aan een touwtje in Bangkok
Klik hier voor onze In the Picture inzendingen
Klik hier voor alle informatie over het natuurpark Khao Sok National Park in Thailand
Koh Lanta, Klik hier voor alle informatie
klik hier voor alle informatie over Phang Nga
From Thailand with LOVE! Juni 2020
Back To Top