fbpx Skip to content

THIS POST IS ALSO AVAILABLE IN : English

Gepensioneerde Muay Thai vechter
Gepensioneerde Muay Thai vechter

IN THE PICTURE #29

In ‘In the Picture’ delen fotografen van over de hele wereld hun 10 mooiste foto’s van Thailand. Bekijk Thailand door de lens van de fotograaf, lees achtergrondverhalen over de foto’s en kom meer te weten over het prachtige Thailand! Wat zijn wij blij dat we weer eens een aantal supermooie portretfoto’s in deze rubriek mogen tonen! De meeste foto’s zijn in Khlong Toey geschoten, een sloppenwijk in Bangkok. WOW wat een plaatjes! Thanks Tim!

Hoi! Zou jij jezelf willen introduceren aan onze lezers? 

Ik ben Tim, oorspronkelijk uit Coventry in het Verenigd Koninkrijk maar woon sinds 2003 in Zuidoost-Azië. Na een decennium in Vietnam te hebben gewoond, verhuisde ik in 2012 naar Thailand. Heel eerlijk, ik ben niet van plan om ergens anders heen te gaan! Ik werk in de reisindustrie en sinds vorig jaar werk ik voor een Australische travel tech startup genaamd eRoam. Ik woon in Punnawithi, een wijk in Bangkok, samen met mijn Vietnamese vrouw Linny en onze drie honden.

Ik begon met fotografie in 2009 toen ik mijn eerste DSLR kreeg, maar werd pas echt serieus / obsessief rond 2015. Ik maak vooral straat-, documentaire- en reisfotografie en fotografeer graag de interessante mensen en spullen die ik in de gemiddelde straat in Bangkok tegenkom. Er is altijd wel iets te fotograferen, waar je ook bent in de stad, en ik probeer de gebruikelijke clichématige monniken/straathandelaren/tempelshots waar mogelijk te vermijden.

In de afgelopen jaren is mijn werk gepubliceerd in verschillende online en gedrukte tijdschriften en ik geef ook af en toe fotografieworkshops hier in Bangkok.

En nu sta ik ook op deze site Thailand Magazine, leuk!

Chock dee krub,

Tim

#1

Getatoeëerde Thai uit een sloppenwijk in Bangkok

Khun Lem, Khlongtoey, Bangkok

Ik fotografeer veel in de sloppenwijk Khlongtoey (zie mijn Khlongtoey-project op facesofkhlongtoey.com) en Khun Lem is zonder twijfel mijn favoriete onderwerp. Elke centimeter van hem – of tenminste elke centimeter die ik heb gezien – is getatoeëerd. Zelfs zijn handpalmen en lippen, en hij ziet eruit als het soort kerel dat je zou oversteken om te vermijden. Maar hij is echt vriendelijk en houdt ervan om gefotografeerd te worden. Dat is een van de leuke dingen van fotograferen in Thailand – zelfs zo op het oppervlakkige eerste oog “enge” mensen als Lem vinden het heerlijk om op de foto te gaan.

#2

Chinees Nieuwjaar in 2021 in de Poh Teck Tung Pagode, Bangkok

Chinees Nieuwjaar 2021, Poh Teck Tung Pagode, Bangkok

Het fotograferen van het Chinese Nieuwjaar is een jaarlijks ritueel voor mij, en het is ook een barometer geworden van hoeveel ik als fotograaf ben verbeterd in het voorgaande jaar. Poh Teck Tung is een geweldige plek om de festiviteiten te fotograferen, want het is er altijd druk, vol mensen die bidden en met wierookstokjes zwaaien, en mopperen op fotografen zoals ik die in de weg lopen – ik gebruik een 24mm-lens, wat betekent dat ik midden in de actie moet duiken. Ik hou van de symmetrie van de vijf aanbidders op deze foto, en de alomtegenwoordige gezichtsmaskers geven het geheel een duidelijk “2021”-gevoel.

Wat is je favoriete plek / bestemming in Thailand?

Ik hou van motorrijden in de bergen rond Chiang Rai. Het landschap is zo mooi en de dorpen van de hilltribe zijn erg gastvrij en fotogeniek. Ik ben in 2019 naar Sukhothai geweest en dat heeft ook veel indruk op me gemaakt – een geweldige mix van oude tempels, nationale parken en misschien wel de vriendelijkste mensen in Thailand. Ik ben ook niet zo heel lang terug van Koh Lipe, dat aan mijn favorietenlijst is toegevoegd. Maar onze favoriete plek voor een pauze is Khao Takiab net ten zuiden van Hua Hin – gewoon een leuke kleine plek met een rustig strand en een aantal geweldige visrestaurants. Ik denk dat we daar al zo’n 15-20 keer zijn geweest sinds we naar Thailand zijn verhuisd.

Welke bestemming in Thailand staat er nog op je wensenlijst om te bezoeken?

We zijn van plan om naar het noorden te gaan voor onze volgende reis, om wat rustigere bergbestemmingen te bekijken, zoals Mae Hong Son (zoals Pai), Phrae en Nan.

#3

Oude man in zijn hut in Khlongtoey, Bangkok

Oude man in zijn hut, Khlongtoey, Bangkok

Ik maak graag omgevingsportretten en dit is een van mijn favorieten. Het laat een kant van Bangkok zien die de meeste inwoners en bezoekers, Thais of lokaal, nooit zien of proberen te negeren. Ik had gewoon een foto van het gezicht van de man kunnen maken, maar ik denk dat het het verhaal beter vertelt als ik hem in de puinhoop en chaos van zijn huis had laten zien. Deze man is de laatste maanden verdwenen; ik hoop dat hij in orde is en op een mooiere plaats woont.

#4

Knipbeurt in het Hualamphong Stationsgebied van Bangkok

Gratis knipbeurt, Hua Lamphong Station, Bangkok

Hua Lamphong is een mekka voor straatfotografen in Bangkok omdat het een eindeloze stroom van fascinerende menselijkheid is, samen met glorieuze oude architectuur en treinen, en een aantal verbluffende lichteffecten. Vier dagen per week installeren kappersstudenten zich op een van de perrons om gratis kapsels te geven aan mensen in nood, en het is een van mijn favoriete dingen om te fotograferen. Het station zal erg gemist worden als het later dit jaar sluit, maar Bang Sue zal natuurlijk nieuwe en andere fotografiemogelijkheden brengen.

Welke plek / bestemming raad je onze lezers aan te bezoeken en waarom?

Sukhothai krijgt naar mijn mening niet genoeg aandacht, waarschijnlijk omdat het niet de gemakkelijkste plaats is om te bereiken. Maar het Historical Park is prachtig, net als het platteland eromheen – geweldige rustige wegen om een fiets te huren en de heuvels in te gaan.

En in Bangkok is Chinatown eindeloos fascinerend en fotogeniek – een steeds zeldzamer wordend inkijkje in hoe Bangkok er decennia geleden uitzag.

Waar eet je het liefst?

Waarschijnlijk een van de visrestaurants in het vissersdorp in Khao Takiab, bij Hua Hin. De producten komen rechtstreeks van de boten en reizen ongeveer twee meter naar de keukens, dus het is altijd ongelooflijk vers, en ook nog eens heel goedkoop. In het weekend is de straat vol met Bangkokians die er speciaal heen zijn gereden om zeevruchten in te slaan.

Ik ben ook dol op Aroon Rai in Chiang Mai, een curry-restaurant van de oude stempel dat de beste gaeng hung lay (curry van varkensvlees en gember) maakt die je ooit zult proeven. Anthony Bourdain was een grote fan en er is geen betere aanbeveling dan dat.

En dan is er nog een eervolle vermelding voor een paar straatstalletjes op Sukhumvit 101 waar ik woon, die de beste hoy tod (mosselomelet) en guay teow moo (varkensnoedelsoep) van Bangkok.

#5

Moslims in Bangkok studeren Engels

Moslimmeisjes studeren Engels, Khlongtoey moskee, Bangkok

De moskee in Khlongtoey is een van die plaatsen waar ik zelden langsloop zonder te worden uitgenodigd. De imam spreekt uitstekend Engels en als hij in de buurt is, houdt hij van een praatje en een kopje thee. Een paar maanden geleden liep er in het weekend langs en zag dat er een paar lessen bezig waren, dus ik ging naar binnen en vroeg of ik ze mocht fotograferen, en zoals gewoonlijk was het antwoord ja. Ik heb een paar mooie foto’s gemaakt en deze foto van deze verlegen meisjes en hun lerares is mijn favoriet.

#6

Thais meisje dat make up aanbrengt in Bangkok

Meisje dat make-up aanbrengt, Khlongtoey markt, Bangkok

Khlongtoey is de grootste natte markt in het centrum van Bangkok en het is er altijd druk, wanneer je er ook komt. Deze foto is genomen rond 09:00 – het meisje is net aan het eind van haar nachtdienst en doet haar make-up op terwijl haar dochter naast haar slaapt. Slechts een van de vele fascinerende verhalen die op deze geweldige plek te fotograferen zijn.

Noem een leuk koffietentje of bar waar onze lezers kunnen langsgaan

Ik ben een groot liefhebber van ambachtelijk bier, dat normaal duur is in Thailand, maar mijn stamkroeg – Cafe 101 op Sukhumvit 101 – verkoopt bier van het vat van de Udom Suk Brouwerij voor 140THB per pint, dus ik kom daar regelmatig. Het eten is ook goed. Voor koffie is er niets beters dan Phu Chai Coffee in Khlongtoey market. De eigenaar is serieus over zijn bonen en verkoopt zowel lokale Thaise koffie als importkoffie uit Afrika en Zuid-Amerika, tegen zeer lage prijzen. Zeer vriendelijke plek en veruit de beste koffie in Bangkok.

Wat is je favoriete Thaise gerecht?

Twee woorden: khao soja. Ik had het al een paar keer in Bangkok gegeten en vond het lekker, maar pas toen ik in 2016 naar Chiang Rai ging, ontdekte ik hoe lekker het kon zijn. Het is een perfecte mix van smaken (pittig, zoet, zuur) en texturen (zacht, vloeibaar, knapperig) en gaat er op elk moment van de dag goed in. Ik sta erom bekend dat ik 3-4 kommen per dag opeet als ik in het noorden ben.

#7

Urak Lawoi, de originele bewoners van het eiland Koh Lipe in Thailand

Urak Lawoi sea gypsy dorpeling, Koh Lipe

Ik was een paar maanden terug in Koh Lipe en wilde de Urak Lawoi fotograferen, dus ik nam contact op met een lokale gids die me rondleidde langs de verschillende dorpelingen en me voorstelde. De mensen zijn nogal verlegen en zonder gids zou ik waarschijnlijk niet de toegang gekregen hebben die ik gekregen heb. Het was een interessant tegenwicht voor de stranden, resorts, restaurants en bars van het eiland – om te zien hoe de oorspronkelijke bewoners van de stranden zijn verdreven en hoe ze nu leven.

#8

Drijvende dorp Samrong vlakbij Bangkok

Drijvend dorp, Samrong, Samut Prakan

Samrong is maar een paar BTS Sky Train haltes van mijn huis, maar het kan net zo goed op een andere planeet liggen, zo anders is het dan Bangkok. Het heeft pas een paar jaar geleden een BTS station gekregen en heeft zich dus in een veel langzamer tempo ontwikkeld dan de rest van de stad. Mensen reizen nog steeds rond per riksja, en zijn nog steeds verbaasd om buitenlanders te ontmoeten. De stad heeft een enorme markt en veel tempels, en is een paradijs voor straatfotografen. Dit drijvende dorp naast een reusachtig monnikenbeeld is naar mijn mening een van de meest fotogenieke locaties in de omgeving van Bangkok.

Wat is je favoriete accommodatie in Thailand?

Waarschijnlijk de laatste plek waar we verbleven, Lipe Beach Resort op Sunrise Beach, Koh Lipe. Het voldeed aan al onze eisen. Een bungalow direct aan het strand, vriendelijk personeel, a la carte ontbijt (geen lauw buffet), geen airco of TV, en het beste van alles, een aantal echt vriendelijke honden. Als je in een resort aankomt en je wordt begroet door een hond in plaats van een mens, dan weet je dat je de juiste keuze hebt gemaakt.

Heb je nog een (reis)tip die van pas kan komen in Thailand?

Probeer wat echt lokale ervaringen op te doen, waar in Thailand u ook naartoe reist. Ja, de resorts en de wandelstraten, nachtmarkten en strandbars zijn leuk, maar er is veel meer in Thailand, dus probeer wat lokale markten te bezoeken, hilltribe dorpjes, lokale buurten enz. Het is nu gemakkelijk om lokale ervaringen online te boeken (bijvoorbeeld AirBNB ervaringen), zodat je Thailand niet alleen hoeft te ontdekken. Enkele van de beste ervaringen die je zult hebben zijn op een markt zitten kletsen met de lokale bevolking of een hilltribe dorp bezoeken. Hoe verder weg van de toeristische hotspots, hoe vriendelijker de mensen.

Is er een Thaise zin of woord die onze lezers moeten leren?

Voor mij is dat ongetwijfeld “Tai lup dai mai khap?“, wat betekent “Mag ik een foto van u maken?” Ik vraag het niet altijd, maar als ik bij iemand in de buurt kom om een portret te maken, is dat wel zo beleefd. Het mooie van fotograferen in Thailand is dat mensen het heerlijk vinden om gefotografeerd te worden, of het nu kinderen op straat zijn, marktlui, oude vrouwtjes of gangsters uit de sloppenwijken, dus het antwoord is bijna altijd “dai khap” (ja, dat mag).

Pai nai?” (“Waar gaat u heen?“) is de standaard Thaise begroeting en krijgt altijd een vriendelijk antwoord; en als ik iemand zie eten, vraag ik altijd “Aroi mai?” (“Is het lekker?”), wat altijd een glimlach oplevert.

#9

Gepensioneerde Muay Thai vechter

Gepensioneerde Muay Thai vechter, Khlongtoey Markt, Bangkok

Dit is mijn favoriete foto aller tijden. Deze oude man begon op een ochtend tegen me te praten en vertelde me dat hij een ex-kickbokser was, dus ik vroeg of ik een foto van hem mocht maken, en meteen nam hij een bokshouding aan. Sommige mensen denken dat hij me echt probeert te slaan, maar hij was eigenlijk heel vriendelijk en poseerde gewoon. Ik hou van de uitdrukking op zijn gezicht, het geld in zijn hand, de pillen in zijn zak. Een geweldig karakter.

#10

Khao Takiab Strand van Hua Hin

Khao Takiab Strand, Hua Hin

Zoals hierboven vermeld, zijn we waarschijnlijk 15-20 keer op dit strand geweest sinds we naar Thailand zijn verhuisd. In pre-COVID tijden was het meestal druk met Europese bezoekers; bij ons laatste bezoek (september 2020) was het vrijwel verlaten, dat is hoe ik deze foto kreeg van een leeg strand met slechts een paar hondenuitlaters op het. Ik koos voor een wazige high key-bewerking om het een dromerig, melancholisch gevoel te geven en het verhaal te vertellen van hoe de pandemie de toerisme-industrie van Thailand heeft getroffen.

Welk type / merk camera gebruik je?

Tegenwoordig gebruik ik een Sony A7ii, meestal met mijn Samyang 24mm lens op voor straatwerk, hoewel ik soms overschakel op mijn Sony 50mm voor nachtwerk of portretten, of de 28-70mm kitlens voor landschappen of algemeen gebruik wanneer ik niet zeker ben wat de dag in petto zal hebben. Ik heb ook een Godox V860ii flitser, en een Manfrotto statief. Ik zeg altijd dat er twee dingen zijn die je niet goedkoop moet kopen – sushi en statieven. Goedkope sushi en goedkope statieven zullen je alleen maar ellende brengen.

Waar kunnen mensen je werk / foto’s vinden?

Tot slot, wie zouden we ook moeten vragen onze Picture This rubriek?

Mijn goede vriend Nick McGrath maakt heel interessant straat- en documentairewerk, check zijn site via www.nmcphoto.com.

#11 (bonus)

Thaise man met tatoeages

Jonge man, Khlongtoey, Bangkok

Een perfect voorbeeld van waarom fotograferen in Thailand ‘anders’ is. Als je zo’n man op straat zou zien in Londen of New York, zou je misschien huiverig zijn om hem te benaderen voor een foto. Hier in Thailand is dat geen probleem en hij stond daar vrolijk te kijken terwijl ik een paar foto’s schoot (hij was eigenlijk best vrolijk). De tatoeages en sieraden look is de rigueur voor jonge Khlongtoey mannen en is ook zeer fotogeniek, vooral als ze tegen een mooi gestructureerde muur staan in een perfect stukje licht zoals deze man.

#12 (bonus)

Het is lunchtijd op Krung Kasem Road in Bangkok

Lunchtijd, Krung Kasem Road, Bangkok

Ik was een vruchteloze ochtend aan het fotograferen in de buurt van Hua Lamphong Station toen ik langs een klein steegje liep en deze man zag zitten in een perfecte lichtinval en zijn lunch aan het eten was. Hij was blij om gefotografeerd te worden dus nam ik een tiental foto’s van hem, waarvan dit mijn favoriet is. Ik hou van alles aan deze foto – zijn kale hoofd, zijn uitdrukking, het licht, en dat roze kopje op de tafel dat de foto voor mij echt maakt.

NOG MEER LEUKE INFORMATIE OVER THAILAND

klik hier voor al onze Picture This artikelen
Check all our Bangkok articles
Bekijk de eilanden in Thailand, Azië
Slapende vrouw met kat aan een touwtje in Bangkok
Klik hier voor onze In the Picture inzendingen
Klik hier voor alle informatie over het natuurpark Khao Sok National Park in Thailand
Back To Top