fbpx Skip to content

THIS POST IS ALSO AVAILABLE IN : English

Zonsondergang met palmboom op Mae Haad op Koh Tao
Zonsondergang met palmboom op Mae Haad op Koh Tao

IN THE PICTURE #10

In ‘In the Picture’ delen fotografen van over de hele wereld hun 10 mooiste foto’s van Thailand. Bekijk Thailand door de lens van de fotograaf, lees achtergrondverhalen over de foto’s en kom meer te weten over het prachtige Thailand! Deze keer verwelkomen we Jan-Jaap Top. Leuk dat je meedoet Jan-Jaap!

Hoi! Zou jij jezelf willen introduceren aan onze lezers? 

Hey hey! Mijn naam is Jan-Jaap Top, ik woon in Groningen, een stad in het noorden van Nederland, het land waar ik geboren en getogen ben. Ik kan me eerlijk gezegd niet herinneren dat ik voor het eerst een camera in mijn hand had. Ik heb tijdens onze vakantie altijd wat foto’s gemaakt met een kleine camera van mijn ouders. Op een gegeven moment kreeg ik een wegwerpcamera van mijn ouders voor de vakantie. Na een tijdje ben ik gestopt met het maken van foto’s en ben ik in de muziek gestapt. Zo’n vier jaar geleden herontdekte ik mijn passie voor fotografie tijdens een schoolopdracht waarbij ik met een gehuurde camera een fotoreportage maakte over Amsterdam Light Festival.

Een half jaar later kocht ik mijn eigen camera en bracht deze mee naar een reis naar Zweden en ik begon het idee van reizen met mijn camera te waarderen. Ik bracht mijn camera mee naar een aantal Nederlandse festivals en tijdens mijn studie in het buitenland in Bali en Qatar. Ik begon wat geweldige feedback te krijgen op mijn foto’s. Ik heb het opgevoerd en ben begonnen met het maken van een aantal video’s met mijn camera. Vorig jaar, tijdens mijn studie, besloot ik mijn passie om te zetten in iets professioneels en registreerde ik mijn eigen bedrijf. Op dit moment heb ik dus mijn eigen bedrijf (ToPRoductions) en ga ik nog steeds naar de universiteit.

#1

Khao San Road in Bangkok tijdens schemering

Bangkok, juli 2019
Ik denk dat iedereen die Bangkok heeft bezocht deze plek kent. Na een lange vlucht werd ik opgehaald op het vliegveld door mijn broer die een dag eerder aankwam. We brachten alles naar ons hotel en gingen uit eten in Khao San Road. Eerlijk gezegd een geweldig welkom in Thailand!

#2

Uitzicht vanaf de Wat Saket (Phu Khao Thong) in Bangkok

Bangkok, juli 2019
Deze foto is geschoten vanaf de Wat Saket (Phu Khao Thong), een van de vele tempels die we in Bangkok hebben bezocht. We hadden een lange dag achter de rug toen we bij de tempel aankwamen. Mijn broer en ik waren aan het debatteren om de top van de tempel te bereiken, omdat we al moe waren. Omdat ik van een goed uitzicht houd, heb ik mijn broer overgehaald om samen met mij naar de top van de tempel te klimmen. We bleven een beetje hangen om de zonsondergang te zien.

Wat is je favoriete plek / bestemming in Thailand?

Ik heb niet rond gereisd in Thailand; ik ben eigenlijk naar Thailand gevlogen om mijn IDD (duikbrevet) te halen. Dat was altijd al een droom voor mij. Ik ben dus maar een paar dagen in Bangkok gebleven en 8 dagen in Koh Tao.
Als ik moet kiezen is het zeker Koh Tao omdat ik geen grote fan ben van drukke steden en ik hield van duiken daar. Eerlijk gezegd zou ik nog veel meer bestemmingen in Thailand willen verkennen, maar dat moet nu nog even wachten.

Welke bestemming in Thailand staat er nog op je wensenlijst om te bezoeken?

100% Chiang Mai, ik heb zoveel geweldige verhalen gehoord over deze plek en de natuur daar.

#3

Laatste duikboot die de Mae Haad haven van Koh Tao binnen komt varen

Koh Tao, juli 2019
Ik denk dat dit een van de meer iconische foto’s is die ik in Koh Tao heb gemaakt, de laatste boot met een groep duikers die in de haven binnenkomt varen.

Welke plek / bestemming raad je onze lezers aan te bezoeken en waarom?

Nou als je wilt leren duiken, kan ik zeker Koh Tao aanbevelen. Er zijn veel duikplekken rondom het eiland en het water is er erg helder. Als Nederlandse toerist was het erg gemakkelijk om Impian Divers, een Nederlandse duikschool, te vinden. Dus, als je Engels niet het beste is, is dit een geweldige kans om alle in- en outs van het duiken in het Nederlands te leren terwijl je in Thailand bent. Ze gaven ons ook alle benodigde informatie die we nodig hebben over het reizen naar het eiland, ons verblijf en wat we nodig hebben.

Verder is het eiland zelf ook erg mooi, ik zou aanraden om de uitzichtpunten te bekijken tijdens de zonsondergang. Maar ik denk dat de belangrijkste activiteit op Koh Tao duiken is.

Waar eet je het liefst?

Pranees Kitchen; het personeel was erg aardig, het eten was SUPERLEKKER! Ze hebben een breed scala aan verschillende Thaise gerechten. De locatie is ook erg goed, vlakbij het strand, de Mae Haad Pier en in de buurt van alle duikscholen.

#4

Een tempel in Bangkok

Bangkok, juli 2019
Ik heb geen idee waar deze plek is en hoe het heet. We kwamen deze tempel tegen tijdens een wandeling door Bangkok, terwijl we op zoek waren naar een lokale plek om te eten. Eerlijk gezegd een van de leuke dingen om te doen als je in Bangkok bent, gewoon even rondlopen en kijken waar je uitkomt.

#5

Fietstour met Co van Kessel in Bangkok

Bangkok, juli 2019
De iconische fietsen van de Co van Kessel Bike tour op een nog iconischer longtailbootje door de wateren van Bangkok. Als Nederlander was het een must om een grote fietstour door Bangkok te doen. Eerlijk gezegd is het zeker de moeite waard. Je ziet zoveel meer en je leert veel van wat je ziet.

Noem een leuk koffietentje of bar waar onze lezers kunnen langsgaan

Om eerlijk te zijn heb ik hier tijdens mijn eerste reis in Thailand geen tijd voor gehad.

Wat is je favoriete Thaise gerecht?

Ik vind de Red Curry met kip echt heel lekker! Ik zou zeggen dat ik in het algemeen sowieso een groot fan van de Thaise keuken ben. De gerechten hebben zoveel verschillende en sterke smaken.

#6

Weg op Koh Tao in Thailand

Koh Tao, juli 2019
Een van de mooie palmwegen op Koh Tao. Mijn broer en ik kwamen naar Koh Tao om te duiken, tussen onze duiken door probeerden we het eiland te verkennen. Zo kwamen we deze weg tegen, ik werd gewoon verliefd op het uitzicht. Dit was op weg naar een van de uitzichtpunten in het zuiden van het eiland. Het John Suwan Viewpoint als ik me niet vergis.

#7

Zonsondergang met palmboom op Mae Haad op Koh Tao

Koh Tao, juli 2019
Zonsondergang op Sairee Beach. Ik denk dat deze Palm een van de meer iconische fotospots is op dit strand. Toen ik wat foto’s op Instagram zag, wilde ik een foto van deze palm maken, maar ik kwam erg teleurgesteld terug omdat de palm gewikkeld is in prikkeldraad gewikkeld hierdoor is deze uniek uitziende palm beschadigd. Ik denk zodat niemand er op kan zitten. Toen heb ik dus besloten om op een later tijdstip de sterren te fotograferen en de foto’s samen te photoshoppen.

Wat is je favoriete accommodatie in Thailand?

Ananda Villa, Het ligt vlak naast het strand van Koh Tao en dichtbij de haven van Mae Haad en veel duikcentra. Dus, qua locatie is het echt al goed. Niet alleen dat, het personeel was ook erg aardig en behulpzaam.

Heb je nog een (reis)tip die van pas kan komen in Thailand?

Boek vooraf! Als je naar een andere plaats gaat moet je de boot-, trein- of buskaartjes van tevoren boeken, bij 12GoAsia bijvoorbeeld. We kwamen er achter dat het vrij moeilijk is om een ticket te boeken en dezelfde dag nog te reizen. Bovendien is Thailand heel gemakkelijk te bereizen en is er veel te zien. Dus, als je de tijd hebt om meer te doen dan alleen duiken, doe dat dan 😉

Is er een Thaise zin of woord die onze lezers moeten leren?

uhm…

#8

Chalok Viewpoint op Koh Tao

Koh Tao, juli 2019
Deze foto is gemaakt nadat mijn broer en ik ons tweede duikbrevet, de advanced open water, hadden gehaald. We hebben een plekje gehuurd in het zuiden van het eiland zodat we wat meer van Koh Tao konden zien. Ik zag dat er een viewpoint (vlakbij Chalok Baan Kao Bay) was op Google Maps, maar er was geen weg naartoe. Na een wandeling van 20 minuten vond ik een klein off-road wandelpad in de buurt van de hoofdweg die naar dit punt leidde. We waren net op tijd voor de zonsondergang. Zie hier het resultaat.

#9

Groene lichten van vissersboten voor de kust van Koh Tao in Thailand

Koh Tao, juli 2019
Deze foto is later die avond genomen. Na de foto van de zonsondergang vanaf het uitkijkpunt (foto #9) vonden we een plekje om te eten toen we wat bliksem aan de horizon zagen. Het onweer kwam vrij rustig binnen dus we renden naar onze plek die hoger op het eiland lag. Ik hou nog steeds van deze foto met de combinatie van de donderwolken en de sterren. Voor degenen die het zich afvragen: De groene lichten aan de horizon zijn vissersboten. Vaak vissen ze op inktvis die met het groene LED licht worden gelokt.

#10

Duiken op Koh Tao in Thailand

Koh Tao, juli 2019
Ik was niet zeker om deze te delen omdat de kwaliteit niet geweldig is. Dit was onze tweede duik bij Koh Tao met Impian Divers. Ik ben nog steeds weggeblazen door de hoeveelheid vis die voorbij kwam

Welk type / merk camera gebruik je?

Waar kunnen mensen je werk / foto’s vinden?

Op mijn Instagrampagina en op mijn website www.topproductions.nl. Ook heb ik een YouTube kanaal en een site waar ik nog verder aan moet werken onder de noemer www.topontour.com.

Tot slot, wie zouden we ook moeten vragen onze Picture This rubriek?

Ik heb een paar tips voor jullie, allemaal Nederlanders haha:
Dive Instructor Iris, zij is/was duikinstructrice op Koh Tao, en deed daar veel onderwaterfotografie.
Ellen Marshal, heeft een half jaar op Koh Phangan gewoond.
Olivier Amersfoort, heeft ook 6 maanden op Koh Phangang gewoond, zelfde moment als Ellen kwam ik zojuist achter.
Dream with Lo, is 3 weken naar Thailand geweest, waarbij een geheel ecologisch ingericht eiland.
Eline Nijeboer, heeft 2.5 maand in Thailand gestudeerd op een via NHL-Stenden (Nederlandse school die onder andere in Bangkok een vestiging heeft). Ondertussen heeft ze veel rondgereisd en kan daar mooi over vertellen.

#11 (extra)

Koh Tao Walking Street tussen Mae Haad en Sairee Beach

Koh Tao, juli 2019
Koh Tao Walking Street. Na twee duiken wilden mijn broer en ik een meer lokaal eettentje vinden om wat te eten te halen toen we deze gezellige duik-bondgenoot tegenkwamen in de buurt van een resort.

#12 (extra)

Strand op Koh Tao in Thailand

Koh Tao, juli 2019
Deze foto is ook op Koh Tao gemaakt. Ik zat op het strand te wachten op de zonsondergang toen het druk begon te worden. Ik besloot op te staan en een plekje te vinden met minder mensen, ik merkte dat een van de honden op het strand me begon te volgen. We maakten een grote wandeling en ik kon het niet helpen om samen een foto te maken. Toen ik terug liep naar de camera hoorde de hond het geluid van de camera en hij keek perfect in de lens.

BEKIJK OOK DE VOLGENDE ARTIKELEN

klik hier voor al onze Picture This artikelen
Check all our Bangkok articles
bestemmingen in Thailand
Marriott Marquise in Bangkok met link naar artikel waar slapen in Bangkok
Bekijk hier de allerbeste hotels en hostels van Khao Sok
Klik hier als je de beste hotels op Koh Phi wilt zien
Back To Top