fbpx Skip to content

THIS POST IS ALSO AVAILABLE IN : English

Op de achtegrond wolken boven het gebergte van Khao Sok en Cheow Lan Lake met regen op de voorgrond
Op de achtegrond wolken boven het gebergte van Khao Sok en Cheow Lan Lake met regen op de voorgrond

HET WEER IN KHAO SOK (NATIONAL PARK)

Ben je een reis naar Thailand aan het plannen en wil je weten wat de beste tijd is om het Khao Sok National Park te bezoeken? Of ben je gebonden aan de schoolvakanties en het regenseizoen en twijfel je of dat wel een goede reistijd is? In dit artikel geven we antwoord op al je vragen over het weer in Khao Sok. Maar een ding is zeker, weer of geen weer Khao Sok is ontzettend mooi en mag wat ons betreft niet ontbreken aan je rondreis door Thailand!

EEN TOUR BOEKEN KAN OOK VIA THAILAND MAGAZINE
Je kunt via ons ook een tour boeken op het meer van Khao Sok (Cheow Lan Lake). Er zijn veel mogelijkheden, zoals overnachten op het meer in een luxe of basic huisje of een dagtrip maken met een groep of juist privé. Je kunt ons bereiken via de mail,  Facebook of Instagram.

Het klimaat 

De omgeving van Khao Sok bestaat vooral uit regenwoud en de dagen en nachten zijn vochtig, klam en warm. Je kunt het klimaat in Khao Sok dan ook gerust tropisch noemen! Dit tropische klimaat heeft drie seizoenen: Het droge seizoen, het hete seizoen en het natte seizoen. Het natte seizoen wordt ook wel de moesson tijd genoemd, het kan dan flink regenen! ieders seizoen heeft zijn voor en nadelen.

Dubbele regenboog in Khao Sok

Het droge seizoen (nov t/m feb), beste reistijd Khao Sok

De maanden november t/m februari zijn volgens vele bezoekers het beste seizoen om naar Khao Sok te reizen. In deze maanden valt normaal gesproken de minste regen. In Thailand wordt dit seizoen ook wel de cold of dry season genoemd. Maar laat je niet misleiden door de term cold Season, want koud gaat het naar onze Nederlandse maatstaven echt niet worden! In het droge seizoen heb je de minste kans op langdurige regen, maar tropische buien blijven gewoon mogelijk, Khao Sok is en blijft een regenwoud. De temperatuur in het droge seizoen ligt rond de 26 à 27 graden en de luchtvochtigheid is zo’n 77%. De gemiddelde hoeveelheid regen die er valt is 25 à 26 mm is per maand.

Ondanks dat dit seizoen een goede periode is om Khao Sok te bezoeken, zijn er ook een paar nadelen. Tegen het einde van het droge seizoen, in de maand februari staat het waterpeil in de rivier de Sok regelmatig zo laag dat je er moeilijk of niet kunt tuben en kajakken. In deze droge periode is een bezoek aan het Cheow Lan Lake juist weer erg aan te raden! Omdat er minder water valt zullen wilde dieren zoals de olifant en de tapir sneller naar het meer komen om daar water te drinken. Naast dit zijn er ook trekkings beschikbaar die tijdens het natte seizoen nauwelijks of niet mogelijk zijn zoals een hike naar de viewpoint of een bezoek aan de Nam Ta Loo grot.

De bekende drie-puntige rotsen op het Cheow Lan Lake
Een afgelegen rafthouse op het Cheow Lan Lake

VERGELIJK EENVOUDIG VLIEGTICKETS

Het hete seizoen van maart t/m mei

Tijdens het hete seizoen, ook wel hot season of summer genoemd, is het weer in Khao Sok het warmst. Hot season betekent in dit geval vaak flink zweten! De gemiddelde temperatuur ligt rond de 29 graden. April is doorgaans de heetste maand. De natuur kan door de droogte minder groen zijn en soms zelf een beetje dor. De kans bestaat dat tubben en kayakken op de sok rivier niet kan omdat het water te laag staat. In de maanden maart t/m mei heb je wel de meeste kans om wilde dieren langs de oevers van Cheow Lan Lake te zien!

De luchtvochtigheid ligt in deze periode het hoogst en is zelfs hoger dan de gemiddelde 77% uit het droge seizoen. Je zou denken dat in het hete seizoen de luchtvochtigheid juist lager zou moeten zijn. Maar niets is minder waar, de lucht wordt juist koeler na een pittige regenbui en daarom is de luchtvochtigheid het laagst in het regenseizoen. Het hete seizoen staat dan ook vaak gelijk aan flink zweten! Maar het is iedere zweetdruppel meer dan waard!

TIP!
Boek tijdens het hete (of droge) seizoen een hotel met een zwembad zoals het Khao Sok Morning Mist Resort of Montania Lifestyle Hotel. Hierdoor kun lekker afkoelen op het heetste moment van de dag!

Het zwembad van het Khao San Morning Mist Resort met omliggende tropische tuin en in de verte kalkstenen rotsformaties

Het regenseizoen (juni t/m oktober)

Het weer in Khao Sok slaat pas echt goed om in de maanden juni t/m oktober, Het is in deze periode dat de moesson over het gebied trekt en voor flinke en soms langdurige regenbuien zorgt. Daarom wordt deze periode ook wel de monsoon of green season genoemd. In het regenseizoen is de temperatuur in Khao Sok het koelst en daarbij zijn de natte maanden een feest voor de avonturier die wil kajakken, raften of tubben over de rivier de Sok. Het grootste voordeel van deze periode is dat de jungle van Khao Sok prachtig groen en vitaal is. Er bloeit van alles en veel soorten fruit zijn er in grote hoeveelheden! Ook watervallen zijn in deze periode spectaculair! Een nadeel is dat de kans op het zien van wilde dieren tijdens je bezoek aan Cheow Lan Lake weer een stuk kleiner is vanwege een overschot aan voedsel en water.

Mocht je in het regenseizoen naar Khao Sok willen reizen of kan je niet anders omdat je gebonden bent aan de schoolvakanties, dan raden we je aan om zo vroeg mogelijk in het regenseizoen te gaan, In juni en juli moet het echte regenseizoen vaak nog een beetje op gang komen en zijn de buien minder lang en hevig dan in (eind) augustus en september.

Als je het ons vraagt, bezoek het Khao Sok National Park wanneer je de kans hebt! Natuurlijk is het fijn als het droog is en de zon af en toe schijnt, maar zelfs in de regen is Khao Sok overweldigend mooi!

WIST JE DAT?
Er in Khao Sok in een jaar tijd ongeveer 3.500 mm regen valt? In Nederland valt er iets minder dan een kwart! En wij maar klagen over het weer …

Wolken rondom bergen, regenseizoen in Khao Sok

Image: ThailandMagazine.com

Onze ervaringen in juli en augustus

Wij zijn zelf twee keer in het regenseizoen naar Khao Sok geweest en van de totaal 8 dagen dat we hier waren, zat er èèn verregende middag tussen, de ochtend en avond waren droog en wisselend bewolkt. Verder hadden we geheel droge dagen en dagen met een enkele korte pittige bui. De zon scheen steeds tussendoor. Tijdens onze laatste overnachting op het Cheow Lan lake hebben we geen druppel regen gehad en dit was begin augustus. Garanties kunnen we helaas niet geven maar we willen jullie laten weten dat het regenseizoen ook gewoon droge en zonnig momenten heeft.

LET OP!
In het regenseizoen van Khao Sok zijn er een aantal trekkings soms niet mogelijk zoals een bezoek aan het viewpoint en zeker niet aan de Nam Ta Loo grot. Lees alles over de tours in Khao Sok in dit artikel.

Dode bomen die uit het Cheow Lan Lake steken met een donkere lucht alsof het ieder moment gaat stormen
Bergen in de mist van het Khao Sok National Park

Temperatuur in Khao Sok

In Khao Sok is het nooit echt koud, het wordt meestal niet kouder wordt dan 20°C. De koelste maand is september met een gemiddelde van 24°C en de warmste maand is april waarbij het gemiddelde 31°C is.

Regen in Khao Sok

Door de ligging van Khao Sok wordt het weer door zowel de westelijke als de oostelijke moessonregens beïnvloedt. In de regio Khao Sok valt daarom gemiddeld genomen de meeste regen in heel Thailand. Daarom wordt er door vele mensen gesproken over twee seizoenen in plaats van drie. Het droge seizoen van december t/m april en het natte seizoen van mei t/m november met als natste maand september. In deze maand valt er gemiddeld 375 mm regen. Dat is bijna de helft van wat er in Nederland valt in een jaar! Als er één maand is waarbij we je willen afraden om naar Khao Sok te reizen dan is het de maand september. De droogste maand is trouwens februari met een gemiddelde van 30 mm regen, als je zo min mogelijk regen wilt is februari de beste reistijd voor Khao Sok.

Het Cheow Lan Lake viewpoint met een regenbui op de achtergrond
Zonnestralen die uit het wolkendek komen boven het Cheow Lan Lake

Beste maanden om naar Khao Sok te reizen

De beste maanden om naar Khao Sok te reizen zijn de maanden november, december en januari. Het regenseizoen loopt op zijn eind en gaat over in droger weer waarbij het de natuur nog niet gortdroog is. Ook is de kans op een paar dagen regen achterelkaar klein.

Zondsondergang op het Cheow Lan Lake
Het Cheow Lan Lake met de bergen op de achtergrond gehild in wolken

Hotels, restaurants en andere leuke dingen om te doen in en rondom Khao Sok vind je in de info box hieronder!

Wil je meer lezen over deze onderstaande locaties check dan ons artikel over de (volgens ons) beste hotels in Khao Sok.

 • Pawn’s Restaurant | In het centrum van Khao Sok TIP
  Onze persoonlijke favoriet! Probeer hier de Massaman curry en je snapt waarom!!
 • The 99 km Coffee House Khao Sok | 10 km vanaf het centrum van Khao Sok
  Misschien wel de beste koffie van Khao Sok! Wakker worden met fenomenaal uitzicht en een lekkere bak koffie!
 • Bamboo Bistro Khao Sok | In het centrum van Khao Sok
  Bamboo Bistro wordt gerund door een erg vriendelijke man die heel goed Engels spreekt, laten we het zo zeggen, zijn Engels is net zo goed als zijn gerechten – Erg goed dus!
 • Chao Italian Ristorante and Thai Food | In het centrum van Khao Sok
  Voor pizza moet je bij Chao zijn! Dit restaurant staat ook bij de locals bekend als de beste pizzatent! Ciao bella ciao!
 • Wind Song Bar & Restaurant | In het centrum van Khao Sok
  Top plek voor een hapje en lekkere cocktails. Dat klinkt toch als muziek in de oren!
 • The Misty Restaurant | In het centrum van Khao Sok
  Dit restaurant hoort bij het Khao Sok Morning Mist Resort. Eten in een restaurant met een waanzinnig uitzicht op de kalksteenrotsen van Khao Sok.

Lees hier verder als je meer wilt lezen over onze favorieten restaurants in Khao Sok

Lees alles over hoe je het makkelijkst naar Khao Sok kunt reizen via ons artikel “reizen naar Khao Sok“.

We stoppen veel tijd, geld en passie in deze site, we zouden het super vinden als je ons wilt supporten! Dit kun je gemakkelijk doen door via onze links op de site je hotel en/of binnenlandse reizen te boeken. Het kost jou niets extra maar wij krijgen een klein percentage van onze partners zoals Booking.com, Agoda en 12GoAsia. Ook al besluit je om een andere slaapplaats (overal ter wereld) te boeken dan wij vermelden, als je eerst op onze link klikt help je ons al. Alvast bedankt!

Nog meer leuke bestemmingen in Thailand!

Lees hier verder voor alle informatie over het eiland Koh Tao
Foto met link naar het artikel over Railay Beach in Krabi
Klik hier als je al onze artikelen wilt zien over Koh Phi Phi in Thailand
Back To Top