fbpx
skip to Main Content

GESCHIEDENIS VAN KOH TARUTAO

De geschiedenis van Koh Tarutao leest als een spannend jongensboek. Je zou het misschien niet denken als je dit paradijselijke eiland met heerlijk blauw water en witte stranden ziet, maar dit eiland heeft een nogal donkere periode achter de rug. Deze periode begint in 1937. Een Thaise gouverneur was op zoek naar een geschikte plek voor een gevangenis. Het eiland Koh Tarutao werd na onderzoek geschikt bevonden. Rondom het eiland stond namelijk een sterke stroming en waren er hoge golven. Hierdoor was het vrijwel onmogelijk om van het eiland weg te zwemmen.

Hoofdkantoor van de gevangenis op het eiland Koh Tarutao
Image: Andrea Hale (Flickr)

Hoe de ellende begon

In 1938 startte een groep van een paar gevangenen samen met een verkenningsteam een verkenningsmissie op het eiland Koh Tarutao. Het doel was om het eiland in kaart te brengen en een goede plek te vinden voor de bouw van een gevangenis. Op (om precies te zijn) 13-07-1938 kwam de groep aan op Talo Udang Bay en bouwde daar het hoofdkantoor met keuken en controlepost. Ook werd er een weg aangelegd naar Talo Wao Bay. Ook daar werd een gebouw neergezet. Dit gebouw werd voor trainingsdoeleinden gebruikt om de gevangenen in het gareel te houden. Toen het hoofdkantoor klaar was kwam al snel de eerste 500 gevangen naar het eiland Koh Tarutao. Niet veel later kwamen daar nog 500 gevangen bij.

WIST JE DAT?
Er zijn nog diverse bouwwerken te vinden uit de gevangenisperiode. Het hoofdgebouw aan de baai van Talo Udang is zelfs gedeeltelijk ingericht als museum.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Emmanuel Deslouis (@emmanuel_deslouis) op

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Emmanuel Deslouis (@emmanuel_deslouis) op

Gevangen op het eiland Koh Tarutao

Tussen 1938 en 1948 zijn er in totaal ongeveer 10.000 Thaise criminelen gevangen gehouden op het eiland Koh Tarutao. Meestal waren er zo’n 3.00o gevangenen tegelijk op het eiland. Om alles nog een beetje onder controle te houden werd er besloten om de gevangen van elkaar te scheiden. Een groep van 2.000 gevangenen ging naar Talo Wao Bay. De andere gevangen werden verspreid over Talo U Dang en het gebied bij het Kamad Kanaal.

WIST JE DAT?
Tussen de gevangenen zat ook de zoon van Koning Rama VII (Sithiporn Kirdaka) die zijn studie over het verbouwen van gewassen op het eiland vervolgde. Uiteindelijk heeft hij een belangrijke bijdrage geleverd aan de moderne landbouw in Thailand. En ook de vertaler van het Engels – Thai woordenboek bevond zich onder de gevangenen van Koh Tarutao. Toepasselijk heeft deze beste man Sor Settabut zelfs de letter T hier afgemaakt. Leuk om te weten is dat dit woordenboek nu nog steeds wordt gebruikt.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Aslam Sakayae (@aslam_sakayae) op

Krokodillen en haaien als bewakers

Op en rond het eiland leefden er veel krokodillen die het eiland ‘bewaakten’. Er is zelfs een grot genoemd naar de krokodillen op het eiland, de Tham Jorakae (Crocodile Cave). Daarnaast ging het nieuws rond dat er gevaarlijke haaien in de zee zwommen die je met huid en haar verzwolgen mocht je het eiland zwemmend willen ontvluchten. Uiteindelijk bleek dit helemaal niet waar te zijn en was het alleen maar verzonnen om de gevangenen bang te maken. Ook nu hoef je je dus geen zorgen te maken als je een duik neemt in de zee!

Zonsondergang vanaf het strand van het eiland Ko Tarutao
Image: Vyacheslav Argenberg (Flickr)

LET OP!
Het eiland Koh Tarutao is gesloten tussen april en oktober.

Piraten

In 1946, tijdens de tweede wereldoorlog werd er geen voedsel en medicatie meer naar het eiland gebracht. Door honger en ziekte stierven vele gevangenen en bewakers. Een aantal eilandbewoners gingen met een boot op zoek naar eten bij de omliggende eilanden. Van een aantal eilanden in de omgeving kregen ze hulp van de lokale bevolking en keerde ze terug met voedselvoorraden. Al snel sloeg vriendelijk vragen om in piraterij. Het werden zeer beruchte piraten die meer dan 100 schepen kaapte. Nadat de buit binnen was werd de bemanning koelbloedig vermoord en het schip tot zinken gebracht. Dit kon natuurlijk niet langer zo doorgaan. In maart 1947 braken er dan ook hevige gevechten uit tussen de piraten en het Britse leger waarbij de piraten zich binnen een week overgaven.

Eco toerisme op het eiland Ko Tarutao
Image: Jan Hecking (Flickr)

En nu?

In april 1975, 25 jaar na de sluiting van de gevangenis werd het gebied omgedoopt tot het eerste nationale marine park van Thailand. Tegenwoordig staat Koh Tarutao vooral bekend als een heerlijk rustig tropisch eiland. Niet iedereen is op de hoogte van de bijzondere geschiedenis van Koh Tarutao en dat je hier ook kunt slapen. 

Lijkt het je leuk om een dit bijzondere eiland te bezoeken en wil je weten wat hier allemaal is te ontdekken, lees dan voor meer informatie verder op het eiland Koh Tarutao.

WIST JE DAT?
Waar piraten zijn daar zijn verstopte schatten… Er gaat een gerucht rond dat er minimaal nog een schat verstopt ligt op het eiland Koh Tarutao. Misschien een goede reden om daar een paar dagen te verblijven…

Video: Aaron's Travel and Adventure Network (YouTube)
Back To Top