fbpx Skip to content

THIS POST IS ALSO AVAILABLE IN : English

Een weg op het eiland Koh Tarutao
Een weg op het eiland Koh Tarutao

GESCHIEDENIS VAN KOH TARUTAO

De geschiedenis van Koh Tarutao leest als een spannend jongensboek. Je zou het niet denken als je dit paradijselijke eiland met mooi blauw water en witte stranden ziet… Maar dit eiland heeft een nogal donkere periode achter de rug. Het begon allemaal in 1937. Een Thaise gouverneur was op zoek naar een geschikte plek voor een gevangenis en na uitvoerig onderzoek werd het eiland Koh Tarutao hier geschikt voor bevonden. Rondom het eiland stond namelijk een sterke stroming vaak met hoge golven. Hierdoor was het vrijwel onmogelijk om zwemmend van het eiland te ontsnappen.

Beeld van een oude eilandbewoner van Koh Tarutao

Hoe de ellende begon

In 1938 kwam een groep van een paar gevangenen samen met een verkenningsteam aan op Ko Tarutao. Het doel een verkenningsmissie waarbij het eiland goed in kaart gebracht moest worden. Er moest onder andere een goede plek gevonden worden voor de bouw van een gevangenis. Op 13 juli 1938 kwamen de eerste gevangen aan op Talo Udang Bay en bouwde daar het hoofdkantoor met keuken en controlepost.

Ook werd er een weg aangelegd naar Talo Wao Bay waar ook een tweede gebouw uit de grond werd gestampt. Dit gebouw werd voor trainingsdoeleinden gebruikt om de gevangenen in het gareel te houden. Nadat het hoofdkantoor klaar was kwamen er al snel de eerste vijfhonderd gevangen naar het eiland Koh Tarutao. Niet veel later kwamen daar er nog eens vijfhonderd bij.

WIST JE DAT?
Op het eiland zijn er nog steeds restanten van de bouwwerken uit de gevangenisperiode te vinden. Het hoofdgebouw aan de baai van Talo Udang is nu zelfs gedeeltelijk ingericht als museum.

Een lege gevangenis op het eiland Koh Tarutao

Vast op het eiland Koh Tarutao

Tussen 1938 en 1948 zijn er in totaal ongeveer 10.000 Thaise criminelen gevangen gehouden op het Koh Tarutao. Gemiddeld waren er zo’n 3.000 gevangenen tegelijk op het eiland. Om alles onder controle te houden werd er besloten om de gevangen van elkaar te scheiden. Een groep van 2.000 gevangenen ging naar Talo Wao Bay. De andere gevangen werden verspreid over Talo U Dang en het gebied bij het Kamad Kanaal.

WIST JE DAT?
Tussen de bewoners van Koh Tarutao zat ook de zoon van Koning Rama VII (Sithiporn Kirdaka).  Hier volgende hij zijn studie over het verbouwen van gewassen op het eiland. Uiteindelijk heeft hij een belangrijke bijdrage geleverd aan de moderne landbouw in Thailand. Ook de vertaler van het Thais – Engels woordenboek bevond zich onder de gevangenen van Koh Tarutao. Toepasselijk heeft deze beste man (Khun Sor Settabut) zelfs de letter T van Tarutao hier afgemaakt. Leuk om te weten is dat dit woordenboek nu nog steeds wordt gebruikt.

Overblijfselen van het gevangeniseiland Koh Tarutao
Overblijfselen van het gevangeniseiland Koh Tarutao

Krokodillen en haaien als bewakers

Op en rond het eiland leefden er veel krokodillen die het eiland ‘bewaakten’. Er is zelfs een grot genoemd naar de krokodillen op het eiland, de Tham Jorakae (Crocodile Cave). Daarnaast ging het nieuws rond dat er bloeddorstige haaien in de zee rondom het eiland zwommen. Uiteindelijk bleek het verhaal van jaws niet waar te zijn en was dit alleen bedoelt om de gevangenen bang te maken.

De Crocodile Cave op Koh Tarutao

Piraten

In 1946, tijdens de WOII werd er geen voedsel en medicatie meer naar het eiland getransporteerd. Hierdoor stierven er veel gevangenen en bewakers van honger en ziekte. Een aantal bewakers en gevangen verenigde zich en gingen met een boot op zoek naar voedsel op de omliggende eilanden. Van een lokale bewoners op die eilanden in de omgeving kregen ze hulp en keerde ze terug met voedselvoorraden.

Al snel sloeg vriendelijk vragen om in plunderen. en zo werden de bewoners van Tarutao zeer beruchte piraten die minimaal 100 schepen kaapten. De bemanning van de gekaapte schepen werden koelbloedig vermoord en de buit werd verdeelt. Vervolgens werd het gekaapte schip tot zinken gebracht. Precies zoals in het handboek voor piraterij werd beschreven… In maart 1947 braken er dan ook hevige gevechten uit tussen de piraten en het Britse leger waarbij de piraten zich binnen een week overgaven.

WIST JE DAT?
Waar piraten zijn, daar zijn verstopte schatten… En ook hier op Koh Tarutao gaat een gerucht rond dat er minimaal nog een schat op het eiland is verstopt. Misschien een goede reden om een paar dagen op dit eiland te verblijven…?

Zonsondergang vanaf het strand van het eiland Ko Tarutao

En nu?

In april 1975, 25 jaar na de sluiting van de gevangenis werd het gebied omgedoopt tot het eerste nationale marine park van Thailand. Tegenwoordig staat Koh Tarutao vooral bekend als een heerlijk rustig tropisch eiland. Niet iedereen is op de hoogte van deze bijzondere geschiedenis en daarom wilde we deze beknopt met je delen. Wat je misschien ook niet wist is dat je op Koh Tarutao kunt slapen! 

Wil je meer over Koh Tarutao weten en/of lijkt het je leuk om op dit bijzondere eiland te slapen lees dan ons artikel over het eiland Koh Tarutao.

LET OP!
Koh Tarutao is tussen april en oktober gesloten vanwege het regenseizoen.

Eco toerisme op het eiland Ko Tarutao
Back To Top