THIS POST IS ALSO AVAILABLE IN : English
ERAWAN SHRINE
De Erawan Shrine (Erawan heiligdom) is een bekent trekpleister in het centrum van Bangkok. De meeste toeristen bezoeken heiligdommen zoals de Erawan Shrine vaak om te kijken, foto’s te maken en cultuur op te snuiven. Maar de Thai, hindoe en Chinezen bezoeken de Erawan Shrine om een hele andere reden. Op deze plaats bidden gelovigen namelijk voor geluk en dat hun wensen mogen uitkomen. Bijzonder is dat de geschiedenis van de Erawan Shrine helaas ook veel ongeluk heeft gekend. Pas laatste paar jaar viert het geluk weer hoogtij, gelukkig maar!
De kruising waar de Erawan Shrine aan ligt | Image: Mark Hathaway (Flickr.com)
WIST JE DAT?
Het Ratchaprasong kruispunt één van de drukste kruispunten van heel Bangkok is.
De bouw van het Erawan Hotel en ontstaan van de Erawan Shrine
In 1951 werd er goedkeuring gegeven voor de bouw van het Erawan Hotel (nu Grand Hyatt Erawan) op de kruising van Ratchaprasong in het Siam Square. Dit hotel moest het groeiende aantal bezoekers waaronder toeristen aan de stad Bangkok een slaapplek bieden. Tijdens de bouw van het hotel ontstonden er al snel vertraging vanwege verschillende ongelukken. Arbeiders raakten gewond en tot overmaat van ramp verging er ook een schip met een lading Italiaans marmer bestemd voor het hotel. Na al dit onheil weigerde een groot gedeelte van de bijgelovige arbeiders verder te werken waardoor de bouw gestaakt moest worden. In 1956 het hotel nog steeds niet voltooid en leek het prestigieuze project te falen.
De reden van al het onheil
Om verdere ongelukken te voorkomen werden een aantal hoogwaardigheidsbekleders waaronder een astroloog en hooggeplaatste geestelijken om advies gevraagd. Volgens de astroloog was de oorzaak van al het onheil een verkeerd gekozen startdatum van de bouw aan de fundering van het hotel. Een andere bijdrage van al dat onheil was dat in het verleden de kruising van de bouwlocatie gebruikt werd om criminelen te vertonen aan het volk. Deze twee feiten resulteerde in slechte karma voor het bouwproject.
De oplossing om het ongeluk af te wenden
Om al dat ongeluk af te wenden werd er door een aantal hoog geplaatste Brahmaanse hindoe priesters geadviseerd om een altaar te bouwen ter ere van de hindoe god Phra Phrom. En zo geschiedde de bouw van de Erawan Shrine die vervolgens op 9 november 1956 was voltooid. Na de bouw van het heiligdom gebeurde er geen incidenten meer en bleek dit de juiste oplossing te zijn voor de problematiek rondom de bouw aan het Erawan Hotel.
De ontwerpers van Erawan
De ontwerpers van het Erawan altaar zijn Mr. R. Chomeseri en Mr. M.L. Poom Malakul. Deze twee heren zijn erg bekend en hooggewaardeerd in de Thaise kunstgeschiedenis. Het in brons vergulde gipsen beeld van de god Phra Phrom is ontworpen en gegoten door Mr. Jitr Pimkowit die in die tijd werkzaam was op de afdeling Beeldende Kunst in Bangkok.
De god Phra Phrom
De god Phra Phrom is de Thaise representatie van de hindoe god Brahma, de god van de schepping en van de gemanifesteerde wereld. In de Thaise cultuur staat deze god voor geluk en bescherming. Phra Phrom heeft vier gezichten die kennis uit de vier richtingen (noord, oost, zuid en west) symboliseren. Door zijn vier gezichten kan Phra Phrom zowel de menselijke wereld als de geestelijke wereld zien en beschermen. De vier gezichten symboliseren ook de vier deugden, vriendelijkheid, genade, sympathie en onpartijdigheid. Het beeld heeft zes armen waarvan vier linkerarmen en twee rechterarmen. In een aantal handen heeft Phra Phrom voorwerpen vast.
De hele dag is het een komen en gaan van gelovigen die hier komen bidden zodat hun wensen mogen uitkomen. Ook worden er talloze offers gebracht zoals bloemenslingers, houten olifanten, fruit en geld in de hoop dat hierdoor de wens uitkomt. Het geofferde geld wordt door de stichting vanuit de Erawan Shrine weer gedoneerd aan goede doelen.
God Phra Phrom (hindoe god Bhrama) | Image: Khalil Daoud (Flickr)
Dansen en zingen voor geluk
Achterin op het pleintje waar de Erawan Shrine staat is een plaats waar een aantal muzikanten en traditionele Thaise danseressen staan. Na betaling wordt er een traditioneel lied met zegeningen en dans uitgevoerd. Als buitenstaander sta je erbij en kijk je ernaar maar voor diegenen die hiervoor betalen is het meestal veel meer dan zomaar een dans. Vaak wordt er een lied gekocht om de heer Brahma (Phra Phrom) te bedanken voor de uitgekomen wens. En zo wordt de gelofte afgemaakt. Ook staan er tal van (westerse) toeristen in de rij om een traditionele Thaise dans voor hen te laten uitvoeren. De inkomsten uit de giften en uitvoeringen worden verdeeld over verschillende liefdadigheidsorganisaties en over meer dan 250 ziekenhuizen in provincies waar vooral arme mensen wonen.
WIST JE DAT?
Een traditionele danseres bij de Erawan Shrine meer dan twintig nummers uit haar hoofd moet leren en deze zowel zingend als dansend moet kunnen uitvoeren. Op een drukke dag worden er wel meer dan 200 uitvoeringen per dienst uitgevoerd.

Dansen, zingen en bidden als dank | Image: Kompakin Borwornpakramil (Flickr)
Het Grand Hyatt Erawan Hotel
Het oude Erawan Hotel wat in 1956 het daglicht zag werd na meer dan 30 jaar trouwe dienst in 1987 gesloopt. Hiervoor kwam in 1991 het nieuwe Grand Hyatt Erawan Hotel in de plaats. Dit hotel bestaat nog steeds en mocht je hier willen slapen dan is dit hotel te boeken voor rond de 200 euro per nacht.
Grand Erawan Hyatt | Image: Khalil Daoud (Flickr)
Nog meer onheil in de twintigste eeuw
Helaas is de prachtige Erawan Shrine en haar omgeving de afgelopen jaren door nog meer ongelukkige gebeurtenissen in het nieuws gekomen. Hieronder een opsomming, laten we hopen dat het hierbij blijft!

Wierook en kaarsjes bij de Erawan Shrine | Image: Sarah Marston (Flickr)
21 maart 2006
Het originele beeld van Phra Phrom werd met een grote hamer vernield door een 27-jarige man met een geestesstoornis. De jongen klom het altaar in en sloeg het holle beeld aan gruzelementen. Vrijwel het hele standbeeld werd kapot gemaakt, een klein deel van het beeld waaronder een been van Phra Phrom was alles wat over was. De woedende menigte die hier getuige van was heeft de jongen direct na zijn daad doodgeslagen. Hiervoor zijn uiteindelijk een aantal mensen gearresteerd en berecht. Op 21 mei 2006 om 11:39, precies twee maanden later en op het moment dat de zon exact boven de Erawan Shrine stond werd er een nieuw beeld van Phra Phrom geplaatst. Dit beeld is gemaakt van gips en verguld met o.a. een mengsel van gesmolten goud, brons en de restanten van het originele beeld. Ook is er nog een beeld uit dezelfde mal in metaal gegoten. Deze wordt nu bewaard in het nationale museum van Bangkok.
19 mei 2010
Op nog geen vijf minuten lopen van de Erawan Shrine lag het World Trade Center, het grootste winkelcentrum van Thailand. Op 19 mei werd dit winkelcentrum door een groep demonstranten in brand gestoken na een protest tegen de regering. Dit gebeurde nadat de leiders van diezelfde protestbeweging zichzelf hadden overgegeven aan de politie. Nadat eind september 2010 het grootste gedeelte van het winkelcentrum weer voor het publiek was geopend werd de naam verandert in Central World. Het ZEN gebouw wat de meeste brandschade had geleden kon pas weer open in januari 2012.
22 mei 2014
Vanwege hevige gevechten rondom de Erawan Shrine liep het heiligdom schade op door een aantal kogelgaten. De geweldsuitbarstingen tussen het volk en het leger resulteerde uiteindelijk in een militaire staatsgreep. Nadat de rust was teruggekeerd kon de schade aan de Erawan Shrine worden gerepareerd.
17 augustus 2015
Op 17 augustus 2015 om 18:55 ontplofte er een explosief vlakbij de Erawan Shrine. een rugzak met daarin een staafbom was vlakbij het heilige altaar neergelegd. Meer dan 125 omstanders waren gewond en 20 vonden de dood op deze gitzwarte dag. Er wordt beweert dat de bom is geplaatst door een lid van de Turkse ultranationalisten (de Grijze Wolven). Dit was een vergelding voor de deportatie van een aantal terrorismeverdachten naar China in plaats van hen asiel aan te bieden in Turkije. Ondanks de vele doden en gewonden liep het beeld van god Phra Phrom zelf weinig schade op. De meest in het oog springende schade was een gat in de kin van een van de gezichten van Phra Phrom.
23 juli 2016
Nadat een 51-jarige Thaise vrouw achter het stuur van haar auto een beroerte reed ze door het hek van de Erawan Shrine. Ze kwam net een paar meter voor het heilige altaar tot stilstand. Ze verwondde naast zichzelf ook nog 6 andere bezoekers maar gelukkig waren er geen dodelijke slachtoffers.
WIST JE DAT?
Omdat er in deze omgeving de afgelopen jaren een aantal grote winkelcentra zijn geopend, heeft het management van deze shopping malls ervoor gekozen om ook hier een altaar te laten bouwen voor verschillende Hindoe goden:
- Central World, Phra Timurati
- Amarin Plaza, Phra Indra
- Yasorn Plaza, Phra Lakshmi
Klein meisje dat bidt bij de Erawan Shrine | Image: Ho YC (Flickr)
Informatie Erawan Shrine
Alternatieve naam: Saan Phra Phrom / Saan Thao Maha Phrom
Open: Dagelijks van 06:00 – 00:00
Toegang: Gratis
Adres: Kruispunt Ratchaprasong op Ratchadamri Road
District: Pathum Wan
Route via BTS: Chit Lom + 160 meter van Station Chit Lom
Slapen in de buurt van de Erawan Shrine
De Erawan Shrine ligt in de regio die Siam Square wordt genoemd. Siam Square is een klein gebied vol met grote shopping malls, barretjes, restaurants en leuke bezienswaardigheden. In dit gebied komen ook de twee BTS lijnen samen waardoor je hier gemakkelijk kunt komen met het openbaar vervoer.