fbpx Skip to content

THIS POST IS ALSO AVAILABLE IN : English

De rots op Phra Nang Beach in Railay
De rots op Phra Nang Beach in Railay

WAT IS ER TE DOEN IN RAILAY?

Railay is onwerkelijk mooi! De witte stranden worden omgeven door bizar hoge en mooie kalksteen kliffen. Als je hier aankomt besef je weer even hoe klein en nietig de mens is! Zorg dat je genoeg dataopslag hebt voor je foto’s want Railay is enorm fotogeniek! 

Railay in de provincie Krabi is een prachtig schiereiland welke bestaat uit 4 stranden, Railay West, Railay East, Phra Nang Beach en Ton Sai Bay. Het bekendste en dus vaak ook het drukste strand is Phra Nang Beach ook weleens Ao Phra Nang Beach genoemd. Dit is HET strand waarom mensen naar deze ongelooflijk mooie omgeving komen. De stranden Railay West, Railay East en Ao Phra Nang liggen op een korte loopafstand van elkaar. Waarschijnlijk daardoor noemen de meeste mensen het hele gebied Railay.

Grote rots in zee met aangespoeld hout op het strand van Ao Phra Nang Beach

Veel mensen komen voor een paar uurtjes als dagtrip vanuit Krabi Town of Ao Nang naar Railay. Ook zijn de stranden van Railay vaak onderdeel van de vele eilandtours die in Krabi Town en Ao Nang worden aangeboden. Maar als je meer tijd hebt willen we je zeker aanraden om minimaal twee nacht te blijven slapen op Railay. Het gebied is veel te mooi om eventjes doorheen te lopen. Bovendien keert de rust terug als alle dagjes mensen weg zijn en ontdek je wat een super ontspannen sfeer Railay heeft!

Schemering met lichtjes op het strand van Railay West Beach

Image: ThailandMagazine.com

Railay West

Railay West is vaak het strand waar je aankomt met de longtail- of speedboot vanaf Ao Nang. Ook dit deel van Railay zal je niet teleurstellen! Net als het strand van Phra Nang Beach is ook dit strand omgeven door groene kalksteen kliffen. Een zeer mooie binnenkomer dus! Tijdens eb is het strand heerlijk breed en wordt er regelmatig tot het laatste licht het toelaat een potje voetbal of volleybal gespeeld. Sommige restaurants die aan dit strand grenzen leggen kussens / matrasjes op het strand waardoor je hier al loungend kan genieten van de mooie zonsondergangen.

Railay West beach omzoomd met rotsen

Image: ThailandMagazine.com

Railay East

Railay East komt tijdens eb bijna helemaal droog te liggen en is voor een deel begroeid met mangrove. Ook tijdens vloed is dit deel van Railay geen zwemstrand. Omdat de boten door het lage water niet aan land kunnen komen is er een lange drijvende pier. Railay East heeft net als de andere stranden mooie hoge kalksteen kliffen. Een deel van de steile rotswanden worden gebruikt door verschillende klimscholen. Iedereen die geen hoogtevrees heeft kan hier klimlessen volgen en letterlijk de held uithangen.

Verhoogde looppad langs Railay East Krabi

Image: ThailandMagazine.com

Langs Railay East is een (deels verhoogd) betonnen pad. Aan dit pad liggen een aantal restaurantjes, barretjes en resorts. Bijna helemaal aan het eind van dit pad is de Tew Lay Bar. Deze bar heeft een heel gaaf terras met uitzicht over de baai van Railay East, die zelfs als het eb is, heel mooi is om te zien! Om er te komen blijf je het betonnen pad in noordelijke richting volgen. De Tew Lay Bar ligt een stukje verder dan de Last Bar (die dus niet de laatste bar is) Vanaf de drijvende pier ben je ongeveer 10 minuten onderweg, wij vonden het een leuke avondwandeling!

lounge kussens bij de Tew Lay Bar op Railay

Image: ThailandMagazine.com

TIP!
Wil je blijven slapen op Railay East? Neem dan zeker eens een kijkje bij het Avatar Railay Resort, onze grote favoriet! De kamers hebben heerlijk grote bedden en een chill balkon met een lounge bank om op weg te dromen. Als je wilt kan je ook een kamer boeken waarbij je zo vanaf je terras het zwembad in duikt. Goede prijs kwaliteit verhouding! Meer weten? Lees dan ook onze review over Avatar Railay.

Kamer Avatar Railay Resort
Pool Acces, Avatar Railay Resort

Images: ThailandMagazine.com

Phra Nang Beach

Phra Nang Beach is het strand waar je mond openvalt van verbazing. Je dacht misschien niet dat het kon, maar hier zijn de kalksteen rotsen nog net een beetje spectaculairder dan op de ander delen van Railay. Ook hier zijn net als de rest van Railay hoge kalksteen kliffen, maar hier hangen de rotsen ook nog voor een gedeelte over het strand. Klimscholen maken hier gretig gebruik van de mooie grillige kliffen. Ook vind je hier de veel gefotografeerde Princess Cave, die vol ligt met houten piemels in alle kleuren en maten.

WIST JE DAT?
De dorpelingen geloven dat de godin van Phranang in deze grot verblijft. voordat de visser de zee op gaan vragen ze de godin om geluk. Als hun wensen vervuld zijn maken ze een offer in de vorm van bloemen, wierookstokjes of een speciaal geschenk … Een houten penis.

Spectaculair overhangende rotsen bij het strand van Ao Phra Nang Beach

Image: ThailandMagazine.com

Aan het strand van Ao Phra Nang is maar één ultra luxe hotel, waar zelfs de meest verwende reiziger gelukkig van moet worden. Tenminste dat denken we aan de prijzen te zien.  Aan de kustlijn liggen longtail bootjes die eten en drinken verkopen, met een verrassend uitgebreide menukaart! Als je als onderdeel van een boottrip naar dit strand komt bezoek dan niet alleen de Princess Cave (penis grot). De looproute van Phra Nang Beach naar Railay East is namelijk ook heel mooi en hier heb je een grote kans dat je aapjes tegenkomt!

Pad naar Ao Pranang Beach
longtailBoot met eten op Ao Pranang Beach, Krabi

Images: ThailandMagazine.com

Tegenover het strand van Phra Nang torent een grote rots uit het water, bij laag water kun je er heen lopen en zie je pas dat het niet één rots is maar twee. De tweede rots staat vanaf het strand gezien achter de voorste rots. Je kunt tussen de 2 rotsen door lopen en het beroemde Phra Nang strand van een ander perspectief zien. Het is echt de moeite waard om hier naar toe te lopen, de omgeving voelt bijna buitenaards zo bijzonder, mooi en groot zijn de rotsen hier!

Bijzondere rotsen tegenover het strand van Ao Phranang in Krabi

Images: ThailandMagazine.com

Ton Sai Beach

Ton Sai Beach is iets moeilijker per voet te bereiken. Veel dagjesmensen slaan dit mooie stukje strand dan ook over. Het strand wordt veel bezocht door echte rotsklim fanaten en sommige mensen zijn al veel langer blijven hangen dan gepland. De sfeer op dit strand is heel laidback en een beetje hippieachtig (20 jaar terug was heel Railay zo). Je kan al slapen op het relaxte Ton Sai Beach voor 10 euro per nacht als je niet al te veeleisend bent.

Als je iets meer luxe en een verkoelend zwembad wilt is het Dream Valley Resort ook een optie. Je komt op Ton Sai Bay via een beetje verscholen jungle pad, waarbij je wel een beetje moet kunnen klimmen en klauteren. Hier en daar word je geholpen door touwen voor wat houvast. Je bent een minuut of tien onderweg. Als het laagwater is kun je de rotsige kustlijn volgen, waterschoenen zijn dan wel fijn. Het is ook mogelijk om een kano of kajak te huren of een longtailboot te nemen.

Strand en zee, Ao Ton Sai

Image: ThailandMagazine.com

Railay Walking Street

De Walking Street in Railay is een winkelstraatje waar je nog even een bikini, strandbal of zonnebril kan kopen mocht je die vergeten zijn. Er zijn ook wat leuke kleine winkeltjes die handgemaakte sieraden en dergelijke verkopen. Omdat je Railay alleen per boot kunt bereiken zijn de meeste prijzen net als op de eilanden in Thailand wat hoger.

Het winkelstraatje is niet heel groot, het bestaat vooral uit restaurantjes en wat gezellige (reggae) barretjes. Een goede budget optie is het door een vriendelijk familie gerunde Railay Family Restaurant. Onlangs is het restaurant verbouwd en de plastic stoelen zijn vervangen, het ziet er allemaal iets netter uit, maar het is nog steeds de hartverwarmende familie die er voor zorgt dat je terug blijft komen. De Walking Street is tevens de verbinding tussen Railay East en Railay West. In Walking Street rijden geen auto’s of brommers waardoor het lekker rustig is. Aan het looppad van Railay East zijn nog meer eet-, drink- en slaapgelegenheden.

Restaurants aan walking street met op de achtergrond hoge rotsformatie
Jongen en meisje die tegen steile rots opklimmen naar Viewpoint van Krabi Railay

Images: ThailandMagazine.com

Railay Viewpoint

Het Railay Viewpoint geeft je een spectaculair uitzicht op de stranden van Railay West en Railay East. Het startpunt en een deel van de route is hetzelfde als die van de Princess Lagoon. Met als verschil dat je het laatste steile stuk niet naar beneden hoeft te klimmen maar afslaat naar links en omhoog blijft gaan. Als je de touwen volgt kom je vanzelf bij het viewpoint en word je inspanning zeker beloond!

UItzicht over de stranden van Railay East en Railay west vanaf het viewpoint

Tham Phra Nang Nai

Je kunt deze grot bekijken zonder de ongemakken die een grot meestal met zich meebrengt. Je loopt gewoon over een houten pad/loopbrug en de ruimte is verlicht. Hoog tussen de rotsen wonen vleermuizen en er zijn mooie stalactieten en stalagmieten tussen de verschillende rotsformaties. Na een paar minuten lopen bereik je een grotere ruimte met nog meer mooie rotsformaties. Je ziet glinsterende stukjes, voornamelijk als de grot nat is. Daarom wordt deze grot ook wel de Diamond Cave genoemd. Vervolgens loop je dezelfde weg weer terug. Je bent ongeveer 20 minuten binnen.

Het is best een mooie grot, maar de entree prijs van 200 baht p.p. voor volwassen en 100 baht voor kinderen is wat ons betreft echt overdreven. Nog niet zo lang geleden was de entreeprijs 100 baht p.p. voor volwassenen en 50 baht kinderen. We hebben gehoord dat mensen na onderhandelen toch voor 100 baht naar binnen mochten. Je kan het altijd proberen!

Loopbrug in de Tham Phra Nang Nai grot met verlichting.

Image: ThailandMagazine.com

Aapjes kijken op Railay!

Op Railay wonen twee soorten apen, de krabbenetende makaak en de brillangoer (dusky leaf monkey).
De brillangoer herken je gemakkelijk aan de witte ringen om de ogen. De schattige jonge brillangoeren hebben een oranje vacht. De brillangoer eet (jonge) bladeren, zaden en fruit.

De (krabbenetende) makaak is het bekende slimme brutale aapje van Thailand. De makaak zit ook graag in de de mangrove van Railay omdat daar kleine zeedieren te vinden zijn, waaronder krabbetjes en garnalen. Makaken kunnen goed (onderwater) zwemmen. Zaden en fruit behoren ook tot hun natuurlijke dieet.

Moeder Brilangoer met nog geel baby Brillangoer aapje in boom van Railay East

Soms, gewoon als ze daar zin in hebben (en de kans krijgen) pakken de makaken spullen of eten af van toeristen. Ze kunnen zich dan ook agressief gedragen. Desondanks zijn ze wel heel leuk om (van een afstandje) te bekijken! Het voeren van beide soorten aapjes is verboden en je kunt een boete krijgen als je het toch doet. Je hebt de meeste kans om de aapjes te zien in de ochtend of late namiddag, overdag worden vooral de makaken regelmatig op strooptocht gezien.

O Krabi Makaak Railay Krabi f Tore Bustad

Slapen op Railay

De hotels aan de oostkant van Railay (Railay Eas) zijn goedkoper dan aan de westkust (Railay West). Dit komt waarschijnlijk omdat je aan de oostkant niet kunt zwemmen. Omdat de stranden allemaal  loopafstand van elkaar liggen maakt het in eigenlijk niet zo heel veel uit aan welk strand je slaapt. Als je echt aan een van de zwemstranden wilt slapen heb je de keus uit Railay West of het beroemde Phra Nang Beach, op dit strand is alleen het 5 sterren Rayavadee Hotel. Een meer betaalbare optie is dan slapen aan het strand van Railay West. Bijvoorbeeld het Railay Bay Resort & Spa of Railay Village Resort. Let er op dat sommige hotels een stuk landinwaarts doorlopen, hierdoor moet je mogelijk alsnog een stuk(je) lopen naar het strand.

railay princess

Railay Princess Resort and Spa
Het mooie Railay Princess Resort ligt aan Railay East strand, direct tegenover de drijvende pier. Het hotel heeft 2 mooie zwembaden. Het personeel is erg vriendelijk. De kamers zijn ruim en hebben alles wat je nodig hebt voor een ontspannen vakantie. Alle kamers hebben een fijn balkon.

Terras en zwembad van hostel Blanco Hideout Railay

Blanco Hideout Railay
Zover bij ons bekend het enige hostel op Railay. Top aan dit hostel is dat het een zwembad heeft en een terras met een super mooi uitzicht op de omliggende kalksteenkliffen! Elk bed heeft een stopcontact, leeslampje en eigen kluisje. Er worden door het hostel regelmatig feesten georganiseerd op het coole terras. Het hostel ligt aan de Railay East kant.

Hoe kom je op Railay vanaf Ao Nang

Railay is het makkelijkst bereikbaar vanaf Ao Nang. Je koopt je kaartje op de boulevard bij de officiële longtailboot ticket shops. Er is een ticket shops helemaal zuid en helemaal noord van de boulevard. Het is niet nodig om van tevoren een ticket te kopen bij de vele tourbureautjes. Een ticket bij de officiële verkooppunten kost 100 baht enkele reis / 200 baht retour per persoon. Je wordt met een pick up naar de pier gebracht als er voldoende mensen zijn. Vanaf de pier vaar je met een longtailboot in een kwartier naar Railay West. De laatste longtailboten vertrekken rond 17.00 vanaf Railay West. De laatste longtailboot is vaak duurder, je betaalt dan 150 baht enkele reis.

Longtail boten klaar voor vertrek bij de pier van Ao Nang Krabi

Image: ThailandMagazine.com

Hoe kom je op Railay vanaf Krabi Town

De makkelijkste manier is een ticket kopen bij een van de vele reisbureautjes in de stad. Voor 300 baht word je met een minibusje opgehaald bij je hotel die je naar de Klong Jilad pier brengt. Dit is de hoofdpier van Krabi Town. Bij de pier wacht je tot longtailboot vol is. Daarna vaar je in een klein half uurtje naar de drijvende pier van Railay East.

Als je vanaf Railay naar Krabi Town gaat vertrek je weer van de drijvende pier van Railay East. Meestal ga je dan naar de Nammao Bay pier. Dit is ongeveer tien minuten varen. Vanaf hier ga je met een minibusje naar je hotel in Krabi Town. De prijs is rond de 300 baht inclusief vervoer naar je hotel. Als je hotel meer uit het centrum ligt betaal je iets meer.

LET OP!
Als je een retourticket hebt moet je met dezelfde organisatie terug als je gekomen bent. Er zijn verschillende organisaties en die nemen geen passagiers van elkaar mee. Je moet dan opnieuw een ticket kopen voor de terugweg. Spreek daarom duidelijk af waar en hoe laat jouw boot organisatie vertrekt om extra kosten te voorkomen.

Longtailboten aan drijvende pier van Railay East, Krabi

Image: ThailandMagazine.com

LET OP!
Mis de laatste boot naar Krabi Town of Ao Nang niet! Ook al is Railay een schiereiland er is geen route over land. Als je echt met de laatste boot terug wilt koop dan van tevoren een retourticket en spreek een tijd af anders kan je de pech hebben dat de laatste boot vol is!

Het is mogelijk om een privé longtailboot te huren voor ongeveer 1.000 baht. Maar dat is het normaal gesproken niet waard. Het is maar een klein stukje varen en het wachten tot de boot vol is duurt zelden lang. Als je de laatste boot gemist hebt is het een optie. Je kunt kijken of er meer lotgenoten zijn, mogelijk kun je de kosten delen.

Back To Top