fbpx Skip to content

THIS POST IS ALSO AVAILABLE IN : English

Moslim Village Koh Panyee, dorp op palen in zee van bovenaf gezien
Moslim Village Koh Panyee, dorp op palen in zee van bovenaf gezien

KOH PANYEE, HET DRIJVENDE MOSLIM DORPJE

Koh Panyee is een bijzonder moslimdorp drijvend op het zeewater in Phang Nga Bay en is onderdeel van het Ao Phang Nga National Park. Het deels drijvende eiland ligt aan een hoge kalksteenrotsformatie in een beschutte baai op zee.

Koh Panyee ligt op ongeveer een half uur varen van de Phang Nga Pier in Phang Nga Bay. Het dorpje is ook eenvoudig te bereiken vanuit Phuket en Krabi als je een tour boekt.

Het ontstaan van Koh Panyee Muslim Village

Het drijvende moslim dorpje is zo’n tweehonderd jaar geleden tot stand gekomen door 3 zeevarende vissersfamilies uit Java in Indonesië. Ze waren op zoek naar een goede locatie met veel vis. Als ze die plek zouden vinden zouden ze dat laten weten door een vlag te hijsen bovenop een bergtop zodat andere bij zich konden voegen. Ze vonden de beschutte plek bij de hoge rots en hesen de vlag. Langzaam voegde meer mensen zich bij hen waardoor er inmiddels 400 families wonen! Tegenwoordig spreekt alleen de oudere generatie in het dorp nog Indonesisch, de jongere generatie spreekt voornamelijk Thais.

Kalkstenen rots en het drijvende moslim dorp Koh Panyee

Door op het water te leven omzeilden ze heel slim de Thaise wet. Die bepaalt namelijk dat buitenlanders geen grond mogen bezitten in Thailand. Toen er later steeds meer toeristen naar Thailand kwamen en dus ook naar Koh Panyee kregen ze wel eigendomsrecht. Het eerste wat de inwoners van Koh Panyee toen bouwden was een zoetwaterbron en een moskee.

De moskee op Koh Panyee in Phang Nga Bay, Thailand

Wat is er te zien op Koh Panyee?

Dankzij de drie vissersfamilies die deze plek vonden en zich hier besloten te vestigen is er een compleet dorp ontstaan met alles wat je van een dorp mag verwachten.

James Bond Island Tour, drijvende dorp

Zo is er een school, ziekenhuis, begraafplaats, markt, winkels, klein museum, restaurants en uiteraard een fish farm te vinden. Wil je blijven slapen in dit bijzondere dorpje? Dat kan, want er is tegenwoordig zelfs een eenvoudig hotel! Vroeger leefden de inwoners voornamelijk van de visvangst maar tegenwoordig is toerisme ook een steeds grotere inkomstenbron geworden.

WIST JE DAT?
Op het vlakbij gelegen James Bond Island is 50% van de daar gevestigde kraampjes van vrouwen die op Koh Panyee wonen.

Souvenir winkeltje op Koh Panyi

Slapen op Koh Panyee

Als je Koh Panyee wilt beleven zonder andere toeristen kun je gebruik maken van de unieke mogelijkheid om er te blijven slapen in het James Bond Hotel (Bungalow). Het is een aanrader voor iedereen die geïnteresseerd is in het gewone lokale leven. Wanneer de toeristen weg zijn gaan de restaurants en shops dicht en gaat het normale leven weer verder.

James Bond Bungalow op Koh Panyee in Phang Nga Bay, Thailand
James Bond Bungalow op Koh Panyee in Phang Nga Bay, Thailand

Je kunt een kajak bij het hotel huren voor 300 baht waarmee je rondom het dorpje kunt peddelen. De kamers van het James Bond Hotel zijn eenvoudig, hebben koud water en ventilatoren. De duurde kamer heeft een balkon met uitzicht over de spectaculaire baai van Phang Nga. De eigenaren zijn zeer hartelijk en kunnen je helpen bij het organiseren van een privétour naar de omliggende attracties.

Uitzicht vanaf James Bond Bungalow op Koh Panyee in Phang Nga Bay, Thailand

SUPPORT ONS
We investeren veel tijd, geld en passie in deze website en zouden het daarom super vinden als je ons wilt supporten! Je kunt dit doen door via onze links hotels en binnenlandse reizen te boeken. Het kost je niets extra maar wij krijgen een klein percentage van onze partners zoals Booking.comAgoda en 12GoAsia.

Koh Panyi drijvende dorpje

Moslims en hun gebruiken

Varkensvlees, alcohol drinken en roken is verboden op Koh Panyee. Hoewel de inwoners van het eiland vast al veel bikini’s hebben gezien zullen ze er vrijwel nooit iets van zeggen. Ondanks dat, is het respectvol als je kleding wat meer bedekt is op dit drijvende eilandje. Hierdoor maak je ook gemakkelijker contact met de vriendelijke bewoners van Koh Panyee.

smal straatje met souvenirs shops op Koh Panyi Island

De meeste restaurants en winkeltjes zijn gericht op de toeristen die deze bijzondere plek bezoeken. Loop wat verder in het doolhof van smalle houten en betonnen verhoogde paden, en vooral weg van de souvenirshops en je ziet het werkelijke wat chaotische en rommelige lijkende Koh Panyee. Uiteraard zijn op Koh Panyee de prijzen hoger dan in de minder toeristische gebieden zoals op het vasteland van Phan Nga.

Koh Panyee in Phang Nga Bay gezien met een drone
Koh Panyee in Phang Nga Bay gezien met een drone

Een grote uitbreiding van Koh Panyee is niet meer mogelijk, het drijvende eiland wordt te groot. Voor de komende generaties betekent dit waarschijnlijk dat ze een woonplek op het vasteland moeten gaan zoeken.

WIST JE DAT?
Het zoete water wat op Koh Panyee uit de kraan stroom komt helemaal vanaf het vasteland van Phang Nga via een hele lange slang die over de zeebodem ligt.

Bootjes en fish farm bij Koh Panyi Island

De drijvende voetbalvelden

Het meest bijzondere wat er op Koh Panyee te zien is zijn volgens ons de drijvende voetbalvelden, dat zijn er inmiddels al drie! Het eerste drijvende voetbalveld werd na het WK van 1986 gebouwd met hout van oude huizen en verder alles wat los en vast zat op het eiland. Niet echt ideaal natuurlijk want de ondergrond was allesbehalve egaal. Op sommige plaatsen staken de spijkers er zelfs nog uit. Ook moesten de kinderen telkens het water in als de bal naast of uit was geschoten.

Dronefoto van het eiland Koh Panyee Moslim Village in Phang Nga Bay

Door onder deze omstandigheden te voetballen waren de voetbaltechnieken van de kinderen beter dan ze zelf dachten. Op het vasteland wonnen ze een aantal kampioenschappen en zette zichzelf, het voetbalteam Panyee FC en het eiland op de kaart.

Voetballen op een drijvend voetbalveld van Koh Panyee in de baai van Phang Nga

De kinderen van toen zijn inmiddels volwassen en geven training aan de volgende generatie jonge voetballers op Koh Panyee. Bekijk het onderstaande leuke en inspirerende filmpje voor het complete verhaal!

Hoe kom je op Koh Panyee?

Koh Panyee bezoek je meestal als onderdeel van de James Bond Island Tour vanuit Phuket, Phang Nga of Krabi. Als je alleen Koh Panyee wilt bezoeken en/of daar wilt blijven slapen dan kun je dit bespreken met de longtailbooteigenaar op de Tha Dan Pier of het tourbureau in Phang Nga Town. Vanaf Phang Nga Bay zou de overtocht niet meer dan 200 baht moeten kosten. Vanuit Phuket of Krabi is het waarschijnlijk voordeliger en makkelijker om met een tour mee te gaan. Als je op Koh Panyee wilt blijven slapen dan kun je eventueel vragen of je de volgende dag weer mee terug kan met een andere tour.

OOK LEUK OM TE LEZEN

Lees hier alles over Phang Nga Town in Phang Nga
Lees hier alles over het Samet Nangshe Viewpoint In Phang Nga
Lees hier alles over het James bond Island in Phang Nga
Klik hier om meer te ontdekken over Koh Samui
Foto van Boeddha, klik hier voor het artikels over de Tiger Cave Tempel in Krabi
Klik hier om erachter te komen wat er te doen is in Ao Nang
Lees hier alles over de Emerald Pool & Blue Pool in de omgeving van Krabi Town
Klik hier om de beste hotels in Ao Nang te zien
de beste hotels in Asok? Dit zijn ze!
Back To Top