fbpx
skip to Main Content

THIS POST IS ALSO AVAILABLE IN : English

Pai Land Split in the north of Thailand
Pai Land Split, Thailand

PAI LAND SPLIT

Rondom Pai zijn de geologische krachten van moeder aarde goed zichtbaar. Je vindt er diverse watervallen, geisers, hot springs, bergformaties en de toeristische plaats de Pai Land Split. Met de scooter ben je hier binnen 20 minuten vanaf het centrum van Pai. Leuk om te bezoeken en te zien maar niet heel bijzonder vonden wij. Alsnog waren we toch twee uur op bezoek bij de Pai Land Split. Op bezoek want zo voelde het aan door de hele vriendelijke familie die van een probleem een oplossing hebben gemaakt. Dus ben je in Pai bezoek dan de Land Split voor een korte stop en support deze vriendelijke Thaise familie met een financiële gift. Hiervoor krijg je ook nog eens een lesje in wat er o.a. groeit en bloeit daar in Pai (inclusief een heerlijke vegan proeverij).

Het bord met The Land Split erop (Pai Thailand)
De Pai Land Split (Pai Thailand)

Geschiedenis van de Pai Land Split

Voordat het land een kloof kreeg, was de Pai Land Split gewoon stuk land van een boerenfamilie in de regio Pai. Ze verbouwden er diverse gewassen zoals zoveel boeren in de regio. Totdat er in 2008 een scheur ontstond door een kleine aardbeving. De Pai Land Split was geboren.. En omdat er exact op de locatie van dit stuk land een breuklijn loopt “groeit” de Pai Land Split steeds verder . De aardbevingen in de regio van 2009 en 2011 zorgden ervoor dat er nog meer kloven ontstonden langs deze breuklijn. Momenteel (anno 2018) is de scheur 2 meter breed en op sommige plaatsen wel 11 meter diep. Aangezien het land niet meer bewerkbaar was bedacht de boer uit noodzaak een plan. Hij zou de vele bezoekers aan Pai een plek schenken waar ze onderweg even een stop konden maken. In ruil voor een donatie kan je dan de Pai Land Split komen bekijken, je krijgt er zelfs wat te snacken en te drinken bij. Dat is nou boerenwijsheid!

WIST JE DAT?
De familie moet rondkomen van donaties die worden gegeven (en wat verkoop van producten aan bezoekers). Je mag zelf bepalen hoeveel je geeft maar geef in ieder geval iets om deze vriendelijke mensen te steunen.

Wat valt er te “beleven” tijdens je bezoek aan de Pai Land Split?

Op het terrein van de Pai Land Split is een uitgestippelde route die je links- of rechtsom kan bewandelen. Zo krijg je uitzicht op kloof en gaande weg zie je diverse struiken, bomen en planten die met naambordjes zijn aangeduid. Tsja het is niet alleen maar aardrijkskunde maar ook een lesje biologie die je krijgt tijdens je bezoek aan deze locatie. De Pai Land Split vonden wij zelf niet zo heel erg spannend. Wat we wel als spannend hebben ervaren was dat we in een rode mierennest liepen en we aangevallen werden door tientallen bijtende miertjes. Ja op de Pai Land Split is het eten of gegeten worden.

LET OP!
Er bestaat een kans dat je een spin of slang tegenkomt. Let gewoon goed op waar je je handen en voeten plaatst tijdens je bezoek aan de Pai Land Split.

Kruiden, groenten en fruit op het terrein van de Pai Land Split

Image: ThailandMagazine.com

Snacks en drankjes tijdens je bezoek aan de Pai Land Split

Wat het bezoek aan de Pai Land Split zeer aangenaam maakte is de gastvrije en vriendelijke boerenfamilie die dit gebied beheerd. Bij aankomst wordt je direct welkom geheten en krijg je een glaasje verfrissende koude roselle drank. Deze drank wordt overigens gemaakt van een hibiscus plant waarbij de bloemen worden gebruikt om deze licht geparfumeerde drank te brouwen. Na een wandelingetje op het land krijg je bij terugkomst diverse bakjes met snacks. Wij kregen o.a. bananenchips, gekookte zoete aardappel, tamarinde en tamarinde pasta, pinda’s, longkong (fruit), mango en papaya. Een behoorlijk lekker maal waar menig vegan naar snakt tijdens een wandeling over droge dorre grond in het noorden van Thailand. Voor al dit lekkers hoef je overigens niets te betalen maar er wordt wel verwacht dat je iets doneert in de speciale “donation box” die bij de ingang staat. Bij vertrek kregen we nog een paar banaantjes mee. Vervolgens vervolgde wij onze reis door naar de Pam Bok waterval een kleine 10 minuten rijden.

YUMMY!
Mocht je niet bekend zijn met de lokale producten dan is dit je kans om ze te proeven, zoals bijvoorbeeld minder bekende longkong vrucht of bananenchips met tamarinde pasta.

Hapjes en drankje bij de Pai Land Split (Longkong, zoete aardappel, bananenchips, pinda's, Mango enzovoorts)

Image: ThailandMagazine.com

VIND EEN LEUKE PLEK OM TE OVERNACHTEN IN PAIBooking.com

Informatie over de Pai Land Split

Geopend: Dagelijks van 09:00 tot 17:00
Toegang: Gratis, ze verwachten wel een donatie
Adres : Tambon Amphoe Pai, Chang Wat, Thung Yao, Mae Hong Son 58130, Thailand
Route vanaf Pai centrum: Vanaf Pai centrum vertrek je in zuidelijke richting via de Highway 1095. Als je het bord Land Split tegenkomt sla je rechtsaf en vervolg je de weg nog zo’n 2 km. Route via Google Maps.

Back To Top