fbpx Skip to content

THIS POST IS ALSO AVAILABLE IN : English

Pai Land Split in the north of Thailand
Pai Land Split, Thailand

PAI LAND SPLIT

Rondom het dorpje Pai zijn de geologische krachten van moeder aarde goed zichtbaar. Je vindt er een aantal watervallen, geisers, hot springs, bergformaties en de Pai Land Split. Vanaf Pai centrum is het met de scooter zo’ twintig minuten rijden. Leuk om te bezoeken en te zien maar niet heel erg bijzonder vonden wij.

Alsnog waren we toch twee uur op bezoek bij de Pai Land Split. De Land Split in Pai is een mooi voorbeeld van hoe de mens van een probleem een oplossing weet te maken. Ben je in Pai bezoek deze locatie dan ook voor een (kort) bezoek en support de vriendelijke Thaise familie met een financiële gift. Hiervoor krijg je een biologieles over wat er o.a. groeit en bloeit daar in Pai inclusief een vegan proeverij.

Het bord met The Land Split erop (Pai Thailand)
De Pai Land Split (Pai Thailand)

Geschiedenis van de Pai Land Split

Voordat het land een kloof kreeg, was de Pai Land Split een doodnormaal stuk land van een boerenfamilie in de regio van Pai. De familie verbouwden er gewassen zoals zoveel boeren in de regio. Totdat er in 2008 een scheur ontstond door een kleine aardbeving. De Pai Land Split was geboren.. En omdat er exact op de locatie van dit stuk land een breuklijn loopt “groeit” de Pai Land Split steeds verder uit zijn voegen. De aardbevingen in de regio van 2009 en 2011 zorgden ervoor dat er nog meer kloven ontstonden langs deze breuklijn.

Support your local farmers bord bij de Pai Land Split

Image: ThailandMagazine.com

Momenteel (anno 2018) is de scheur zo’n twee meter breed en op sommige plaatsen wel elf meter diep. Aangezien het land niet meer bruikbaar was bedacht de boer uit noodzaak een plan. Hij zou de vele bezoekers aan Pai een plek schenken waar ze onderweg even een stop konden maken. In ruil voor een donatie kan je dan de Pai Land Split komen bekijken. Je krijgt er zelfs wat te snacken en te drinken bij. Dat is nou boerenwijsheid!

WIST JE DAT?
De familie moet rondkomen van donaties die worden gegeven (en wat verkoop van producten aan bezoekers). Je mag trouwens zelf bepalen hoeveel je doneert maar geef in ieder geval iets om deze vriendelijke mensen te steunen.

Een donatie wordt zeer op prijs gesteld bij de Pai Land Split
Een looppad in de Pai Land Split

Wat valt er te “beleven” tijdens je bezoek aan de Pai Land Split?

Op het terrein van de Pai Land Split is een uitgestippelde route die je links- of rechtsom kunt bewandelen. Zo krijg je uitzicht op de kloof en gaandeweg zie je tal van struiken, bomen en planten die met naambordjes zijn aangeduid. Tsja het is niet alleen maar aardrijkskunde maar ook een lesje biologie die je krijgt tijdens je bezoek aan deze locatie. De Pai Land Split vonden wij zelf niet zo heel erg spannend. Wat we wel als spannend hebben ervaren was het rode mierennest waarin we liepen. Hierdoor werden we aangevallen  door een boze groep bijtende miertjes. In de Pai Land Split is het eten of gegeten worden…

LET OP!
Er bestaat een kans dat je een spin of slang tegenkomt. Let gewoon goed op waar je je handen en voeten plaatst tijdens je bezoek aan de Pai Land Split.

Papaya aan de bomen op het terrein van de Pai Land Split
Een grote scheur in de grond bij de Pai Land Split
Kruiden, groenten en fruit op het terrein van de Pai Land Split

Image: ThailandMagazine.com

Snacks en drankjes tijdens je bezoek aan de Pai Land Split

Wat het bezoek aan de Pai Land Split aangenaam maakte is de gastvrije en vriendelijke boerenfamilie die dit gebied beheert. Bij aankomst wordt je direct welkom geheten en krijg je een glaasje verfrissende koude roselle drank. Deze drank wordt gemaakt van een hibiscus plant waarbij de bloemen worden gebruikt om deze licht geparfumeerde drank te brouwen. Na een wandelingetje op het land krijg je bij terugkomst diverse bakjes met snacks.

Bijzondere kever tijdens ons bezoek aan de Pai Land Split in Thailand

Image: ThailandMagazine.com

Wij kregen o.a. bananenchips, zoete aardappel, tamarinde en tamarinde pasta, pinda’s, longkong (fruit), mango en papaya. Een behoorlijke maaltijd waar menig vegan naar snakt tijdens een wandeling over droge dorre grond in het noorden van Thailand. Voor al dit lekkers hoef je niets te betalen. Wel wordt er verwacht dat je iets doneert in de speciale “donation box” die bij de ingang staat. Bij vertrek kregen we nog een paar banaantjes mee. Op naar onze volgende bestemming, de Pam Bok waterval een kleine 10 minuten rijden verderop.

YUMMY!
Mocht je niet bekend zijn met de lokale producten dan is dit je kans om ze te proeven. Zoals bijvoorbeeld de longkong (een lychee-achtige vrucht) of bananenchips met zoete tamarinde pasta.

Hapjes en drankje bij de Pai Land Split (Longkong, zoete aardappel, bananenchips, pinda's, Mango enzovoorts)

Image: ThailandMagazine.com

VIND EEN LEUKE PLEK OM TE OVERNACHTEN IN PAIBooking.com

Informatie over de Pai Land Split

Geopend: Dagelijks van 09:00 tot 17:00
Toegang: Gratis, ze verwachten wel een donatie
Adres : Tambon Amphoe Pai, Chang Wat, Thung Yao, Mae Hong Son 58130, Thailand
Route vanaf Pai centrum: Vanaf Pai centrum vertrek je in zuidelijke richting via de Highway 1095. Als je het bord Land Split tegenkomt sla je rechtsaf en vervolg je de weg nog zo’n 2 km. Route via Google Maps.

Image: ThailandMagazine.com

Het gastenboek van de Pai Land Split in Thailand

Back To Top