fbpx Skip to content

THIS POST IS ALSO AVAILABLE IN : English

Surin Eilanden met helder blauw water en een knalgele boot
Gele longtailboot in het blauwe water van het Mu Ko Surin National Park

SURIN EILANDEN, STRANDEN & OVERNACHTEN

De Surin Eilanden bestaan uit de 5 eilanden, Koh Surin Nuea, Koh Surin Tai. Koh Torinla (Koh Kai), Koh Pachumba en Koh Ree (Koh Stok). Samen vormen ze het Mu Ko Surin National Park. De Surin Eilanden liggen op anderhalf uur varen van Khao Lak, 100 km van de Similan eilanden, 160 km van Phuket en niet ver van de grens met Myanmar.

Rotsen in blauwe zee met op de achterrond een kleine baai

De Surin Eilanden zijn ontzettend mooi, er wordt gezegd dat het de mooiste eilanden van Thailand zijn. Ook de snorkel- en duikmogelijkheden behoren tot de beste van Thailand, het zicht onderwater is met regelmaat 30 meter!

Drone foto van blauwe zee en groene heuvel

Koh Surin Tai & Koh Surin Neua

Op het iets zuidelijker gelegen eiland Koh Surin Tai ligt het Moken Village, hier wonen de Moken (ook wel Chao Lay of sea gypsies genoemd) die al generatie op generatie in dit gebied wonen. De Moken zijn de enige toegestane permanente bewoners op Koh Surin Tai. Toeristen mogen het eiland en het dorpje wel bezoeken maar er niet slapen.

De kleine eilandjes Koh Torinla (Koh Kai), Koh Pachumba en Koh Ree (Koh Stok) zijn omgeven door mooie riffen. Daarom worden ze naast de twee grote eilanden bezocht tijdens snorkeltours.

Het enige eiland waar je kan en mag slapen is het noordelijk gelegen Koh Surin Nuea. Hier zijn ook faciliteiten zoals tenten, bungalows, een restaurant, toiletten/douches een restaurant en een klein winkeltje. Koh Surin Neea is het grootste eiland van de Surin Eilanden.

Luchtfoto van eiland Koh Surin Nuea.

Slapen op de Surin Eilanden

Door te slapen op de Surin Eilanden beleef je de eilanden op zijn best! Want als de dagjesmensen rond 15:00 met ronkende motoren zijn vertrokken daalt er een grote rust neer op het eiland..

Koh Surin Neau is een prachtig eiland met witte stranden, ongerepte jungle en goede snorkelmogelijkheden. Je kunt slapen op de stranden Chong Klad Bay en Ao Mai Gnam. Momenteel is kamperen alleen mogelijk op Ao Mai Gnai. Slapen in een bungalow kan nog wel op beide stranden. 

witte strand Chong klad Bay omgeven met ondiepe heldere zee

Tenten en Bungalows

Als je op de Surin Eilanden wilt overnachten kun je kiezen voor een tent of bungalow. Op de Surin Eilanden zijn geen luxe hotels. Alle accommodaties op het eiland Koh Surin Neua zijn basic. Je zal dus sowieso iets van comfort moeten inleveren. Maar de ervaring van slapen op dit magisch mooie eiland maakt dat helemaal goed.

Wanneer je gaat kamperen op Ao Mai Gnai, stap je vanaf de speedboot over in een longtailboot bij Chong Klad Bay. Deze longtailboot brengt je naar een strand vlakbij Ao Mai Gnai. Vanaf daar is het een korte wandeling (200 meter) over een goed pad door de jungle naar het strand waar de tenten staan.

Slapen op de Surin Eilanden in een bungalow

Kamperen op de Surin Eilanden

Kamperen op de Surin Eilanden is goed betaalbaar. De tenten kosten 300 baht per nacht, per tent zijn er 2 kussens, 2 slaapzakken en 2 (dunne) matjes om op te liggen. Er zijn ook groter tenten voor drie a vier personen beschikbaar, die kosten iets meer. De tenten zijn in meerdere rijen aan het strand opgesteld. Het kan dus voorkomen dat jouw tent in rij 2 staat en je tussen de tenten door de zee ziet. Maar niet getreurd met een koprol of twee lig je al op het strand.

tenten op het strand van de Surin Eilanden onder de bomen

Omdat er ook grijpgrage aapjes op het eiland wonen krijg je een slotje om je tent af te sluiten. Want het openen van een tentrits is peanuts voor ze. Tenten kun je gewoon op eiland huren bij de receptie, er zijn er meer dan genoeg. De douches (koud water) en toiletten zijn gedeeld.

Tenten op het strand van Koh Surin in de schaduw van de bomen
Aapje gaat stiekem in tent op het strand

Bungalows op de Surin Eilanden

De bungalows op Koh Surin Neua hebben meer comfort dan de tenten maar verwacht geen luxe. Je hebt een eigen badkamer met douche (koud water) en toilet. Er zijn verschillende soorten (familie)bungalows. Duik alleen niet met een al te grote sprong je bed in, want we hebben vernomen dat de matrassen nogal aan de harde kant zijn. Sommige bungalows hebben ook een balkon vaak deels uitzicht op zee. De meeste bungalows staan namelijk anders dan de tenten niet direct op het strand. Maar geen zorgen, je hoeft nooit ver te lopen.

Bungalows onder de bomen op Ko Surin National Park

In de bungalow is een airco aanwezig, deze werkt alleen tussen 18:00 en 08:00. Voor een bungalow betaal je ongeveer 2.000 baht per nacht. Bungalows kun je beter wel van tevoren boeken, er zijn namelijk minder bungalows dan tenten op het eiland.

Bungalow op palen tussen de bomen op de Surin Eilandenn
Eenvoudige badkamer met toilet en wastafel
Binnenkant bungalow met twee losse bedden, airco en ventilator

Eten op de Surin Eilanden

Eten op de Surin Eilanden kan in het grote overdekte restaurant of aan de picknicktafels in het zand. Ontbijten, lunchen en dineren is allemaal op dezelfde locatie en kan alleen op vaste tijden. Kom je te laat, tja dan ben je echt te laat. Je kunt gerechten van de kaart bestellen of setmenu’s bestellen. Al het eten in het restaurant is, op een snee brood met jam na, Thais. Verwacht dus geen pizza of frietjes! 

  • Ontbijt is van 07:30 tot 09:00, kosten voor een set menu = 120 baht
  • Lunch is van 12:00 tot 14:00, kosten voor een set menu = 250 baht
  • Diner is van 18:30 tot 20:00, kosten voor een set menu = 280 baht

Er is een klein winkeltje waar je wat snacks en drankjes kunt kopen. Heet / gekookt water is gratis. Neem eventueel je favoriete instant noodles, snack of drankjes waar je niet zonder kunt mee van het vasteland. Neem ook voldoende contant geld mee want er is geen pinautomaat op het eiland. 

Borden met Thaise gerechten op tafel
Set menu van Thaise gerechten met vis, mais , rijst en meloen

Is er een Walking Street op de Surin Eilanden?

Nee gelukkig niet, afgezien van een jungle pad is er niet eens een straat. In de avond is er vrij weinig te doen. Het restaurant/ receptie en het kleine winkeltje is “het centrum” van het eiland. Je kunt je er inschrijven voor de snorkeltrips, een kluisje huren voor kostbare spullen en je telefoon opladen als er een stekker vrij is. En met een beetje (on)geluk heb je er wifi ontvangst.

Houten bord met tekst Mu Ko Surin National Park

Surin Eilanden, wat kost het?

Omdat de Surin Eilanden behoren tot een National Park moet je 500 baht p.p. betalen om de eilanden te bezoeken. Dit ticket is 5 dagen geldig. De speedboottocht (1,5 uur) van de Khura Buri-pier kost 1.700 baht retour. Per persoon ben je daarom sowieso 2.200 baht kwijt om alleen al op de Surin Eilanden te komen. Dit is ter plaatse allemaal gemakkelijk zelf te organiseren.

Snorkeltour naar de Surin Eilanden

Als je in Khao Lak of in de omgeving van de pier een snorkeltour boekt betaal je ongeveer 3.200 baht voor een dagtocht. De boot vertrekt om 9:00 uur en je bent rond vier uur weer terug. De snorkeltour is inclusief de 500 baht park fee, een bezoek aan drie snorkelplekken en een bezoek aan het Moken dorp. Lunch, fruit, drinkwater en snorkels zijn ook bij de prijs inbegrepen. Het is geen slechte deal, want als je dit alles los zou boeken ben je ongeveer net zoveel kwijt. Daarbij lukt het je waarschijnlijk niet om zoveel te zien op een dag. Voor mensen die niet willen inleveren op comfort is deze snorkeltrip naar de Surin Eilanden en slapen in Khao Lak een goede oplossing.

speedboot met snorkelaars in het heldere blauwe water van de Surin Eilanden

Meerdaagse tours naar de Surin Eilanden

Bij de meerdaagse tours slaap je een nacht in een tent. Meerdaagse tours kosten rond de 5.200 baht per persoon. Bij de tour die wij zagen ga je dan een keer snorkelen en bezoek je de volgende dag het Moken dorp. Alle maaltijden en de park fee zijn bij de prijs inbegrepen. Als je het fijn vindt dat alles voor je geregeld wordt is het een prima optie. Maar als je het zelf organiseert ben je goedkoper uit.

Wat is de beste reisperiode om de Surin Eilanden te bezoeken?

Als je de keus hebt zouden wij kiezen voor de maanden december, januari of februari. Je hebt dan de meeste kans op droog weer en stralend blauwe luchten. 

Het Mu Koh Surin National Park is elk jaar gesloten van ongeveer 1 mei t/m 31 oktober. In die maanden kan het weer dan ook erg onstuimig zijn. De openings- en sluitingsdata van het nationale park kunnen iets variëren omdat het afhankelijk is van het weer en of de boten nog kunnen varen. Tijdens de sluiting van Koh Surin nationale park heeft de natuur tijd om te herstellen. Je kunt in deze periode daarom ook geen dagtochten maken naar deze prachtige eilanden in de provincie Phang Nga.

luchtfoto van kleine baai met helder blauw water

Meer informatie over de Surin Eilanden en omgeving, lees je in de InfoBox:

Slapen op de Surin Eilanden

Door te slapen op de Surin Eilanden beleef je de eilanden op zijn best! Want als de dagjesmensen rond 15:00 met ronkende motoren zijn vertrokken daalt er een grote rust neer op het eiland en kun je optimaal genieten van het wonderschone eiland. 

Hotels In Khura Buri

Khura Buri ligt vlakbij de Khura Buri Pier in dit kleine plaatsje zijn een aantal hotels die handig kunnen zijn als je niet gelijk door kan of wil reizen naar de Surin Eilanden.

Slapen in Khao Lak

Wil je de Surin Eilanden bezoeken met een dagtour vanuit Khao Lak? Dan kun je natuurlijk ook gewoon in een hotel in Khao Lak slapen. Populaire hotels in Khao Lak met goede recensies zijn:

  • JW Marriott Khao Lak Resort & Spa: Luxe en gezinsvriendelijk resort met uitmuntende service, direct aan het strand van Khuk Khak Beach.
  • Apsara Beachfront Resort and Villa: Comfortabel resort met prachtige zwembaden die door het mooie hotelterrein heen kronkelen. Aan het stand van Pakarang Beach en vlakbij Pakaran Cape.
  • Light Khao Lak Resort: Fijn en betaalbaar resort met klein zwembad, familiekamers aanwezig. Op loopafstand (500 m) van Bang Niang Beach en de avondmarkt.
  • DKaYa Hostel: Fris nieuw hostel, bijna voor de deur van de Bang Niang Market. Op 1,2 kilometer vanaf het strand Bang Niang Beach.

Op de Surin Eilanden zijn er een aantal leuke en mooie activiteiten om te doen, binnenkort lees je hier meer over.

De Surin Eilanden zijn vanaf meerdere bestemmingen (redelijk) makkelijk bereikbaar. In ons artikel naar de Surin Eilanden, hoe kom je er? lees je meer over het vervoer van en naar deze wondermooie eilanden in het Koh Surin National Marine Park.

Mensen die de Surin eilanden bezoeken combineren dit vaak met:

Bekijk onze selectie van indrukwekkende foto’s van bestemmingen of bijzondere dagen in Thailand via onze Picture This rubriek.

We stoppen veel tijd, geld en passie in deze website, we zouden het daarom super vinden als je ons wilt supporten! Je kunt dit doen door via onze links hotels en binnenlandse reizen te boeken. Het kost je niets extra maar wij krijgen een klein percentage van onze partners zoals Booking.comAgoda en 12GoAsia.
Alvast bedankt!

Foto Cheow Lan Lake in Khao Sok, met link naar alle artikelen
Lees hier onze artikelen over Krabi Town en omgeving
Click here to discover more about Koh Phi Phi
Rod Fai Market 2 in Ratchada, Bangkok
Lees hier verder voor alle musea in Bangkok, Thailand
Bangkok's Sky Bars & Rooftop Bars
Back To Top