fbpx Skip to content

THIS POST IS ALSO AVAILABLE IN : English

Klik hier voor alle informatie over de Similan Eilanden in Thailand
Similan Eilanden , glashelder water en witte stranden in Thailand

SIMILAN EILANDEN

De Similan Eilanden in Thailand bestaan uit een groep tropische eilanden met oogverblindende witte stranden en weelderige dichte jungle. De eilanden worden omringd door een warme glasheldere zee met mooie koralen en kleurrijke vissen. De Similan Eilanden behoren samen met Koh Tao tot de beste duik- en snorkelbestemmingen van Thailand!

Similan Eilanden, groene jungle en boot in glashelder water

Waar liggen de Similan Eilanden?

De Similan Eilanden liggen in het zuidwesten van Thailand, op ongeveer 60 km van het vaste land van Khao Lak in de provincie Phang Nga. Als je in Khao Lak bent zou je deze eilanden eigenlijk niet mogen overslaan. Maar ook vanuit Phuket of Ao Nang kun je naar de Similan Eilanden met een van de vele reisorganisaties.

speedboten aan het strand van Koh Similan

11 tropische eilanden

Oorspronkelijk bestonden de Similan Eilanden uit 9 eilanden. De naam Similan komt uit het Maleisisch, wat 9 betekent. In 2014 zijn de eilanden Koh Bon en Koh Tachai toegevoegd aan het Mu Ko Similan National Park. Nu bestaan de Similan Eilanden dus uit elf eilanden maar de naam is gewoon hetzelfde gebleven. Om het allemaal een beetje overzichtelijk te houden hebben de eilanden naast namen ook een nummer gekregen.

Similan eilanden van zuid naar noord:

Koh Huyong (nr 1)
Koh Payang (nr 2)
Koh Payan (nr 3)
Koh Miang (nr 4)
Koh Ha (nr 5)
Koh Payu (nr 6)
Koh Hin Pousar (nr 7)
Koh Similan (nr 8)
Koh Bangu (nr 9)
Koh Bon (nr 10)
Koh Tachai (nr 11)

De drie meest zuidelijke eilanden Koh Hyong, Koh Payang en Koh Payan (nr 1 t/m 3) behoren tot het Similan Turtle Reservation Center en mogen niet worden bezocht. De schildpadden leggen hier hun eieren leggen in het zand. Alle eilanden zijn onbewoond, alleen de park rangers verblijven hier het hele jaar door.

Kaart van Similan eilanden in Thailand

Schildpadden, Nemo en haaien!

Het water rondom de Similan Eilanden is zeer geschikt om te snorkelen en duiken. Onder water is het zicht regelmatig 30 meter!

Sommige eilanden zijn boven water niet meer dan een berg rotsen zonder strand maar hebben wel geweldige snorkel- en duikplekken.

Rondom de Similan Eilanden worden mooie en bijzondere vissen gezien. Sommige eilanden lijken een eigen “specialiteit” te hebben. Hier wordt een bepaald soort vis vaker gezien dan bij de andere eilanden.

Vissen die je tegen kunt komen bij de Similan Eilanden zijn clownvissen (Nemo’s) , maanvissen, murene, zeepaardjes, inktvissen, schildpadden, allerlei soorten roggen, rifhaaien, barracuda’s, walvishaaien, manta rays en nog veel meer andere soorten kleurrijke tropische vissen.

Nemo vis tussen het koraal bij de Similan eilanden
Schildpad bij koraal bij de Similan Eilanden

Hoe kom je op de Similan Eilanden?

De boten naar de Similan Eilanden vertrekken vanaf de Taplamu Pier in Khao Lak. De reis naar de eilanden duurt ongeveer anderhalf tot twee uur met de speedboot. Je kunt de Similan Eilanden alleen bezoeken door met een tour mee te gaan. De makkelijkste en goedkoopste manier is om te slapen in Khao Lak en vanaf daar een dagtour te maken. Khao Lak ligt niet ver van de Taplamu Pier. Ook als je in Phuket, Ao Nang, Railay of Krabi Town slaapt kun je de Similan Eilanden bezoeken met een tour.

Goed om te weten is dat de speedboot behoorlijk kan stuiteren op de golven. Bij de 7-Eleven verkopen ze pilletjes tegen zeeziekte, je zal de eerste niet zijn die ze kan gebruiken!

speedboot bij de pier voor de vertrek naar het Mu Ko Similan National Park

Snorkelen bij de Similan eilanden

Een snorkeltour naar de Similan Eilanden boek je gemakkelijk door een willekeurig reisbureau binnen te lopen in Phuket, Khao Lak of Ao Nang.

Je kunt de eilanden bezoeken met een dagtrip of een meerdaagse duik- of snorkeltrip waarbij je op de boot blijft slapen. Door op de boot te blijven slapen ben je een van de gelukkigen die de Similan Eilanden op zijn puurst ziet. In het hoogseizoen kan het heel druk zijn op de Similan Eilanden, als de dagjesmensen weg zijn keert de rust terug.

kleurrijke blauw / gele vissen in helder water
Gekleurde vis, snorkelen bij de Similan Eilanden

Similan snorkeltour vanuit Khao Lak

De tours die worden aangeboden verschillen vaak niet veel van elkaar aangezien je meestal dezelfde eilanden en snorkelplekken bezoekt. Je vertrekt rond 9 uur vanaf de pier in Khao Lak en de speedboot doet er ongeveer anderhalf uur over om bij het eerste eiland Koh Miang (nr.4) te komen. Daar ga je snorkelen en heb je rond het middaguur een lunchbuffet. Na de lunch ga je naar de eilanden Koh Payu (nr. 7) en / of Koh Bangu (nr. 9), dit is afhankelijk van het getij. Je hebt ongeveer 45 minuten per snorkelplek. Meestal bezoek je als laatste het bekendste eiland, Koh Similan (nr 8).

Rond 15:00 uur vertrek je met de speedboot weer naar de pier, waar je rond 16:30 uur aankomt. Vervolgens word je met een (mini)bus weer terug naar je accommodatie gebracht.

Tours vanuit Khao Lak kosten ongeveer 1.800 / 2.000 baht per persoon.

drukte bij de Similan Eilanden

Similan Snorkeltour vanaf Phuket

Voor een tour naar de Similan Eilanden vanaf Phuket moet je vroeg uit de veren! Je wordt tussen 06.00 en 06.30 opgehaald bij je accommodatie in Phuket of een centraal verzamelpunt. Als iedereen is opgehaald ga je richting de Taplamu Pier in Khao Lak, de busrit duurt ongeveer anderhalf uur. Voordat je op de speedboot stapt krijg je een eenvoudig ontbijtbuffet en wordt er verteld welke eilanden je gaat bezoeken. Daarna bezoek je dezelfde eilanden als tours vanuit Khao Lak. Je arriveert weer in Phuket tussen 18:00 en 19:00. Een tour boeken kan bij elk willekeurig reisbureau in Phuket.

Simlan National Park, inktvis op de bodem van de zee
Similan Surgeon Fish bij koraal

Similan Snorkeltour vanuit Ao Nang

Niet veel mensen kiezen ervoor om vanuit Ao Nang naar de Similan Eilanden af te reizen. De eilanden in de omgeving van Ao Nang zijn namelijk ook erg mooi en de rit naar de Similan Eilanden is lang. Je vertrekt rond 06:00 in de ochtend en de busreis duurt langer dan twee uur. (Wie weet kan je nog wat slaap pakken in de bus). Bij de pier krijg je een eenvoudig ontbijtbuffet. Je bezoekt dezelfde eilanden als de tours vanuit Khao Lak.

Tours vanuit Ao Nang kosten ongeveer 3.200 baht per persoon.

snorkelen bij Miang Beach, Similan Eilanden

Deze eilanden bezoek je tijdens de snorkeltour!

Tijdens je snorkeltour naar de Similan Eilanden bezoek je een paar prachtige eilanden en snorkelplekken. Meestal bezoek je in ieder geval de vier onderstaande eilanden tijdens je dagtrip, dit ga je zien:

Koh Miang (eiland nr. 4)

Koh Miang is een mooi groen eiland met twee hagelwitte stranden. Een strand bevindt zich aan de noordkant en het andere strand aan de zuidkant van Koh Miang. Je kunt deze twee stranden bereiken door een korte wandeling over het eiland.

Zwemmen en luieren kan op allebei de stranden. Daarnaast is er ook een visitor center met informatie en zijn er douches en toiletten op het eiland.

Op dit eiland wordt ook vaak de lunch geserveerd. Omdat alle andere tours hier ook aan land komen om te lunchen kan het hier behoorlijk druk zijn.

Kaart met route stranden Koh Miang
SimilanEilanden, Koh Liam Strand

Koh Similan (eiland nr. 8)

Koh Similan is het grootste eiland van het Similan National Park en is adembenemend mooi! Het prachtige strand, het groene heuvelachtige binnenland en de heldere zee maken van dit eiland een paradijs op aarde. Op het eiland is een viewpoint vanwaar je supermooi uitzicht over het strand Ao Kuerk Bay hebt. Ao Kuerk Bay wordt ook ook wel Donald Duck Bay genoemd omdat er een rots is die op de kop en snavel van Donald Duck Lijkt.

De snorkelomstandigheden rondom het eiland zijn goed maar blijf niet te dichtbij het strand, daar is bijna geen vis of koraal te zien. Aan de zuidkant bij de rotsen wat verder in zee is veel meer te zien! Vaak maak je met de boot ook nog een stop wat verder van het eiland af, zodat je daar ook kunt snorkelen.

Similan Islands Donald Duck Bay op Koh Similan

Zie jij Donald Duck?Image: Roman Markov (Flickr)

Sail Rock Viewpoint op Koh Similan

Vanaf het Sail Rock Viewpoint op Koh Similan heb je fenomenaal uitzicht over de knalblauwe zee en Donald Duck Bay. Je bereikt het viewpoint door een goed aangeven route waar je zo’n 15 minuten over doet. Het is even een klim maar de beloning is het waard!

TIP!
Je mag geen schoenen / slippers mee op de boot. Daarom kan het fijn zijn om waterschoenen aan te doen als je het uitkijkpunt wilt beklimmen. Naast scherpe steentjes kunnen de rotsen ook heet zijn door de zon!

Koh Similan, uitkijkpunt, Sail Rock

Image: Maxim Tupikov

Koh Similan National Park drone foto

Koh Bangu (eiland nr. 9)

Koh Bangu of Koh Ba Ngu bestaat voornamelijk uit rotsen. Het eiland zelf mag je niet op maar het is een van de mooiste duik- en snorkelplekken van de Similan Eilanden. Rondom het eiland zijn de snorkel- en duiklocaties Turtle Rock / Black Rock en Christmas Point. Een bijnaam van Koh Bangu is Turtle Island, omdat de groep rotsen in zee (met een beetje verbeelding) op een schildpad lijkt. Maar… er worden ook met regelmaat echte schildpadden gezien! Het zicht bij Koh Bangu is onderwater meestal heel goed.

Zo af en toe gaat er tijdens een bezoek aan de Similan Eilanden een droom van vele duik- en snorkelliefhebbers in vervulling. De manta ray of whale shark wordt dan gespot. Wie weet wordt het ook jouw lucky day als je deze eilanden gaat bezoeken!

Bij Koh Bangu worden ook regelmatig haaien en blue spotted stingrays (blauw gestippelde rog) gezien op de zanderige bodem. Ook garden eels, een soort dunne palingen, wonen hier in smalle holletjes in de zandbodem. Als ze je zien verstoppen ze zich snel in de grond en komen er pas weer uit als ze denken dat de kust veilig is.

Similan, Ba Ngu Eiland

Duiken bij de Similan Eilanden

Als je met een (meerdaagse) duiktrip wilt gaan duiken op de Similan Eilanden kun je beter niet tot op het laatste moment wachten met het boeken van je tour. Neem de tijd om een goede duikschool te zoeken die aan jouw wensen voldoet. Deelnemen aan een meerdaagse tour (live aboard) naar de Similan Eilanden is ook mogelijk. Als je een fanatieke duiker bent kun je jezelf met gemak een week vermaken!  Helaas is het wel vrij prijzig maar alles is verder inclusief en je en ziet meer van het wonderschone onderwaterleven en bezoekt een aantal minder bezochte eilanden dan met een trip van een dag.

Koh Ha (eiland nr 5)

Ten oosten van Koh Miang ligt Koh Ha waar je rondom het kleine eiland heel veel moois kunt zien tijdens het snorkelen en duiken. Er zwemmen doorgaans veel kleurrijke vissen en er zijn mooie harde en zachte koralen te zien. De naam van het eiland is Koh Ha is trouwens niet zomaar gekozen. Ha betekent namelijk vijf in het Thais.

WIST JE DAT?
Als een Thai iets grappig vindt in bijvoorbeeld een chat dan wordt er 555 getypt wat staat voor hahaha! Lachen he?!

Koh Miang, grote rots op het strand

Koh Payu (eiland nr. 6)

Koh Payu wordt ook wel Koh Hok genoemd, wat zes betekent in het Thais. Koh Payu is een rotsig eiland met aan de oostkant een smalle zandstrook. Snorkelen rondom het eiland is zeer mooi. De gemiddelde diepte rondom het eiland is 20 meter diep en het water is glashelder. Naast imposante rotsblokken en plukken koraal worden In het ondiepe gedeelte ook zeeschildpadden gezien.

Koh Payu staat onder duikers ook bekend om de dichtbij gelegen Deep Six, deze duikplek ligt ten noorden van Koh Payu. Bij de duikplek Deep Six is een steile wand die bedekt is met allerlei soorten harde en zachte koralen. Ook worden er hier regelmatig barracuda, luipaardhaaien en rifhaaien gezien.

Koh Hin Pousar (eiland nr. 7)

Koh Hin Pousar wordt ook wel wel Elephant Rock genoemd omdat ooit iemand vond dat een rots op de kop van een olifant lijkt. Maar niet iedereen deelt die mening. Koh Hin Pousar is meer een duikplek dan snorkelplek. Ervaren duikers kunnen hier onder de rotsen door, door tunnels zwemmen en zo vissen zien die normaal wat meer verstopt zijn. Je kunt hier onder andere koraalduivels, grote spinkrabben en luipaardhaaien zien! Je moet het maar durven!

rotsen in het helder water tijdens zonsondergang

Koh Bon (eiland nr. 10)

Koh Bon is samen met Koh Tachai (nr. 11) het laatst toegevoegd aan de Similan Eilanden. Er worden hier verschillende haaiensoorten gezien zoals onder andere de mooie luipaardhaai. Ook zijn er kleurrijke harde en zachte koralen te zien.

Koh Tachai (eiland nr. 11)

Koh Tachai is het meest noordelijke eiland van de Similan Eilanden. Het eiland ligt tussen Koh Similan en de Surin Eilanden in. Op het eiland zijn parelwitte stranden en de zee is er heel helder. Perfect om te snorkelen en je hebt hier een (kleine) kans om walvishaaien en manta roggen te zien.

Koh Tachai bezoek je niet tijdens de normale dagtours naar de Similan Eilanden, daarvoor ligt het te ver weg. Je kunt wel gemakkelijk een aparte tour boeken naar Koh Tachai vanuit Khao Lak.

snorkel boot in heldere zee

Similan Eilanden accommodatie

Overnachten op de Similan Eilanden is sinds 2018 verboden ter bescherming van de natuur. Het is dus momenteel niet meer mogelijk om in een bungalow of tent te slapen zoals dat wel kan op de Surin Eilanden. De enige manier om bij de Similan Eilanden te blijven slapen is door mee te gaan met een meerdaagse tour, vaak “Live aboard” genoemd. Je slaapt dan niet op Koh Similan of Koh Miang maar op de boot van de tourorganisator en dat mag dan weer wel.

Grote rotsformaties in de blauwe zee en op het witte strand

Wanneer zijn de Similan Eilanden gesloten?

Sinds 1982 zijn de Similan Eilanden uitgeroepen tot nationaal park. De eilanden zijn nu beschermd gebied en behoren nu officieel tot het Mu Ko Similan National Park. Om de natuur te beschermen zijn de Similan eilanden gesloten van 15 mei t/m 15 november zodat de natuur kan herstellen. In deze periode is het niet mogelijk om een dagtrip of meerdaagse tour te maken naar de Similan Eilanden. Als de zee onstuimig is of het weer nog heel slecht kan het zijn dat de boten nog even wachten met varen in de maanden dat je deze eilanden kunt bezoeken.

Beste reistijd Similan Eilanden

De Similan Eilanden zijn natuurlijk op zijn mooist als de zon schijnt en de zee kalm is. In de maanden december t/m april heb je meeste kans op droge en zonnige dagen en een kalme zee. Als je de drukte wilt omzeilen is de beste reistijd maart t/m april, het is dan minder druk dan bijvoorbeeld de maanden december en januari. Ook als je graag manta rays en walvishaaien wilt zien zijn maart en april de beste maanden.

De gemiddelde luchttemperatuur is 27 graden met een paar uitschieters in de warmste maanden april en mei, het kan dan 36 graden worden. De gemiddelde watertemperatuur voelt het hele jaar aan als een warm bad, rond de 27 graden.

NOG MEER MOOIE BESTEMMINGEN IN THAILAND

Khao Lak rustig mooi stranden in Thailand
Lees hier onze artikelen over Krabi Town en omgeving
Lees hier alles over de Surin Eilanden
Lees hier alle informatie over Railay, een van de mooiste bestemmingen van Thailand
Klik hier voor alle informatie over Koh Ngai
Lees hier verder voor alle informatie over het eiland Koh Tao
Klik hier voor alle informatie over het eiland Koh Phangan in Thailand
lees hier verder voor alle informatie over de bestemming Koh Samui in Thailand.
Klik hier om te zien wat er leuk is om te doen in Bangkok
Back To Top