fbpx Skip to content

THIS POST IS ALSO AVAILABLE IN : English

Emerald Cave ( Tham Morakot) van bovenaf
Emerald Cave ( Tham Morakot) met de verborgen lagune vanuit de lucht

EMERALD CAVE (THAM MORAKOT)

De Emerald Cave zorgt ervoor dat er regelmatig toeristen op Koh Mook (Koh Muk) komen. Want de verborgen lagune aan de westkust is dé grote publiekstrekker van het kleine authentieke eiland. Uiteraard niet voor niets! Om de lagune te mogen aanschouwen moet je echter wel een klein offer volbrengen, namelijk bijna 80 meter zwemmen door een donkere grot! Voor sommige een eitje voor andere een no go! Na de 80 meter zwemmen kom in je de prachtige verborgen lagune, een waar mini paradijs!

Man springt in het water voor de Emerald Cave

Wat is er in de Emerald Cave?

Zodra je het licht aan het einde van de tunnel ziet begrijp je dat deze zwemtocht door de donkere grot het waard was! De schoonheid is bijna niet in woorden uit te drukken en trouwens ook lastig om op foto’s vast te leggen! Je bent namelijk volledig omringt door hoge begroeide rotswanden! Er zijn zelfs bomen en struiken met een stuk strand waardoor je het gevoel hebt in een mini jungle te zijn. Er is echt maar een in- en uitgang en dat is de grot waar je doorheen gekomen bent.

Het ondiepe water in de lagune is glashelder en heeft een prachtige blauw/groene kleur, door de invallende zon wordt dit gereflecteerd op de wanden van de lagune. Vandaar ook de naam Emerald Cave.

vrouw zwemmend in de grot met op de achtergrond de Emerald Cave

Piraten en schatten!

Voordat de toeristen de Emerald Cave ontdekten werd de lagune vooral bezocht voor de bird nest, deze vogelnestjes werden (en worden) gebruikt voor bird nest soup. Deze nestje maken de vogels van hun speeksel. Veel Chinezen gaan er van uit dat bird nest soup een geneeskrachtige werking heeft vanwege de eiwitten en vitaminen. Deze nestjes zitten vaak hoog tegen de rotswand geplakt en werden met halsbrekende toeren naar beneden gehaald omdat ze goed geld opleveren.

Later werd de Emerald Cave (Tham Morakot) ook door ander volk ontdekt, piraten!  Zij gebruikte de lagune als opslagplek van hun geroofde buit. Dus wie weet is er ergens in de Emerald Cave nog een verborgen schat te vinden! 

Binnen in de verborgen lagoon van de Emerald Cave
De Emerald Cave van Koh Mook

De beste tijd om naar de Emerald Cave te gaan

Als je de Emerald Cave op zijn mooist wilt zien ga je tussen 10.00 en 14.00 naar de grot. Waarom? Dan heb je de meeste kans dat de zon in de lagune schijnt en krijgt het water de mooie groene kleur. Niet geheel toevallig zijn dit ook de tijden dat de lagune het drukst bezocht wordt. Bezoek de lagune niet als het water op zijn laagst staat, er is dan namelijk geen water in de Emerald Cave. En zeg nou zelf wat is de cave zonder Emerald? Als het paradijs het liefst voor jezelf hebt, ga je voor 9 uur ‘s ochtend of eind van de dag na vier uur. 

LET OP!
Omdat de Emerald Cave tot een National Park behoort is het alleen open tussen november en april. In de overige maanden is de verborgen lagune gesloten zodat de natuur zich kan herstellen. Een bijkomende reden dat je de grot niet in mag is dat de zee in het regenseizoen (mei – oktober) onstuimig kan zijn. 

Koppel in de Marakot Cave

De drukte ontwijken

Natuurlijk blijft zo’n mooi natuurwonder nooit lang geheim en zal je het moeten delen met vele mede reizigers. Soms gaan er hele slierten mensen tegelijk de grot in, waardoor je het paradijselijke gevoel toch een beetje minder beleeft. Maar als je daar een beetje doorheen kunt kijken blijft het een mooie tour om te doen! Als je de Emerald Cave toch zoveel mogelijk voor jezelf wilt hebben zijn er twee alternatieven om de ergste drukte te ontwijken:

Zelf een longtail boot huren

Je kunt op het eiland Koh Mook blijven slapen en een dagtrip maken naar de grot. Hiervoor huur je zelf of samen met anderen een longtailboot. De bootbestuurder brengt je naar de Emerald Cave en vanaf daar mag je het zelf doen!

In de grot is een touw die je kunt volgen, je hoeft dus niet bang te zijn om te verdwalen. De zwemtocht duurt ongeveer 5 minuten, na de eerste bocht is het pikdonker in de grot.. Vraag om hoofdlampen als je de longtailboot gaat huren, dat is wel zo prettig!. Na de korte zwemtocht (die langer aanvoelt) kom je in de prachtige lagune! You did it!

Vind je het toch fijn als de bootbestuurder meegaat in de grot en de Emerald Cave, bespreek dit dan van tevoren!

Ook vanaf het mooie Koh Kradan, een eiland ten zuidwesten van Koh Mook kun je gemakkelijk een longtailboot huren om de Emerald Cave te bezoeken.

Farang Beach / Charlies Beach, blauwe zee met vissen en longtailboot

Een kajak huren

Ja, je kan de Emerald Cave ook helemaal zelf bezoeken! Op Charlie Beach, een strand in het zuiden van Koh Mook, kun je voor een schappelijk bedrag kajaks huren. Een hoofdlamp en zwemvest is bij de huurprijs inbegrepen. Het is ongeveer een half uur peddelen naar de grot. Vraag altijd aan de locals wat de beste tijd is om te gaan voordat je de trip plant. Als je echt niet wilt zwemmen kun je de tour plannen als het water niet te hoog staat en kun je met de kajak door de grot. Als je toch moet of wil zwemmen kun je de kajak vastmaken aan een touw buiten de grot. 

Kayaks op Charlie's Beach
Kayak en mensen in de grot van de Emerald cave

Georganiseerde tour naar de Emerald Cave

Kan je wel dealen met wat medereizigers? Dan is de makkelijkste en meest gekozen manier een georganiseerde tour naar de Emerald Cave te boeken Dit kan vanaf Koh Mook maar ook vanaf de verschillende omliggende eilanden. Koh Lanta is een veel gekozen vertrekplaats. De Emerald Cave is dan een onderdeel van een dag-/ snorkeltour. Meestal bezoek je dan ook nog een aantal andere mooie plekken zoals Koh Ngai en Koh Kradan en is eten, drinken en snorkel huur inbegrepen bij de prijs.

Voor een tour van circa 7 uur betaal je ongeveer 1.400 baht. Informeer bij het plaatselijke reisbureau naar de mogelijkheden. Ook vanaf Koh Mook zelf kun je een tour boeken

Een school vissen in de zee

Alles wat je moet weten over Koh Mook

In de InfoBox vind je nog meer informatie over het leuke authentieke eilandje Koh Mook en de bijzondere bezienswaardigheden!

Slapen op Koh Mook

Dit is onze selectie van de beste slaapplekken op Koh Mook:

Lees ook onze review van het MookLamai Resort of het volledige artikel van de beste hotels op Koh Mook.

Lekker eten & drinken op Koh Mook

 • Sugar’s coffee and restaurant TIP
  Klein lieflijk familierestaurant met de heerlijkste curry’s op een mooie locatie direct aan het strand
 • Hilltop Restaurant
  Tussen de bomen midden in het groen staan de houten tafeltjes in de openlucht opgesteld
 • Miss Island Bakery
  Verse knapperige broodjes, verse bonenkoffie of een iced cappuccino, hier is het lekker wakker worden!
 • Perfect Bar en Restaurant
  Tussen 16:00 en 18:00 uur is het hier happy hour, een ideaal begin voor een perfecte avond!
 • Ma Ki Ni Restaurant
  Heerlijke authentiek Thaise gerechten, voor de echte liefhebbers!

Wil je meer te weten komen over de bovenstaande restaurants lees dan ook ons artikel de beste restaurants op Koh Mook!

Uitgaan op Koh Mook

Koh Mook heeft (nog) geen echt uitgaansleven maar er zijn wel een paar leuke bars. De Koh Mook Ting Tong Bar is een gezellige plek waar je een drankje kunt drinken onder het genot van een vuurshow. De Perfect Bar en Restaurant heeft happy hour van 16:00 tot 18:00 en is leuke plek aan zee om de avond te beginnen.

Het vervoer op Koh Mook is simpel en goed geregeld! Op het eiland rijden scooters met een zijspan, daar kun je met meerdere personen tegelijk op meerijden. Elk ritje op het eiland kost 50 baht p.p. enkele reis. onderhandelen over de prijs is dus niet nodig!

Wil je weten hoe je op Koh Mook komt, wat de reiskosten zijn en hoe lang de reis duurt, lees dan ons artikel: Koh Mook, hoe kom je er? Of boek je ticket van / naar Koh Mook hieronder via 12GoAsia:

Zien & doen op Koh Mook

Ontdek ook de andere vlakbij gelegen Trang eilanden, Koh Ngai, Koh Kradan en Koh Libong!

Bekijk onze selectie van een aantal indrukwekkende foto’s in Picture This #13 Koh Mook

We stoppen veel tijd, geld en passie in deze website, we zouden het daarom super vinden als je ons wilt supporten! Je kunt dit doen door via onze links hotels en binnenlandse reizen te boeken. Het kost jou niets extra maar wij krijgen een klein percentage van onze partners zoals Booking.com, Agoda en 12GoAsia. Alvast bedankt!

Klik hier voor de beste hotels van Koh Mook
Klik hier voor de stranden en activiteiten van Koh Mook (Koh muk)
Klik hier voor alle informatie over Koh Ngai
Back To Top