fbpx Skip to content

THIS POST IS ALSO AVAILABLE IN : English

Bord van het Tarutao National Park in Thailand
Tarutao National Park entree bord

TARUTAO NATIONAL PARK

Het Tarutao National Park is gesticht in 1974 door het Royal Forest Department en bestaat uit diverse eilanden waarvan Koh Lipe verreweg het bekendst is. Het park heeft een oppervlakte van bijna 1.500 km2, hiervan is maar 230 km2 land en de rest water. En vervolgens is 60% van het land op haar beurt weer regenwoud. In het artikel over Pattaya Beach op Koh Lipe schreven we over het zuidelijkste strand van Thailand. In dit geval is Tarutao National Park het zuidelijkste nationale park van Thailand. Het park is onderdeel van de provincie Satun en ligt in de Andamanse Zee tegen de Maleisische grens aan.

LET OP!
Een groot gedeelte van het Tarutao National Park is vanwege het regenseizoen gesloten tussen de maanden mei en november. Koh Lipe en een aantal rondliggende eilanden zijn wel het gehele jaar toegankelijk.

Tarutao National Park map

Gesticht in 1974

Tarutao National Park werd gesticht in 1974 en met 51 eilanden is het een fantastisch natuurpark om te ontdekken! Toen het park werd gesticht was dit ook meteen het eerste nationale marine park van Thailand. Het nationale park bestaat uit twee groepen. De Tarutao groep in het oosten en de Adang-Rawi groep in het westen.

Entreeprijs van het Tarutao National Park

De entreeprijs van het Tarutao National Park is 200/100 baht voor volwassen/kind. De grootste eilanden in het gebied zijn op volgorde van grootte Koh Tarutao, Koh Adang, Koh Ra Wi en Koh Lipe. Een aantal kleinere en populaire eilandjes zijn Koh Khai, Koh Hin Ngam, Koh Yang en Koh Rang Nok (vertaald als vogelnesten-eiland vanwege de zwaluwnesten die vroeger werden geroofd).

Het grootste eiland, Koh Tarutao

Dit eiland met de dezelfde naam als het nationale park is het grootste eiland van de in totaal 51 eilanden die dit park rijk is. Het eiland heeft een bijzondere geschiedenis en daarom is het een interessante plaats om minimaal 1 nacht te verblijven. Je kunt er slapen in tenten of in bungalows gelegen bij het hoofdkwartkier en de ranger stations. Er zijn weinig vervoersmogelijkheden en daarom raden we je aan om hier een mountainbike te huren. Scooters mogen alleen gebruikt worden door het werkende personeel op het eiland. Lees meer over dit eiland in ons artikel over Koh Tarutao en over de geschiedenis van Koh Tarutao.

Tarutao lightwrighting

Het bekendste eiland Koh Lipe

Koh Lipe is verreweg het bekendste eiland in het Tarutao National Park. Een prachtig klein eiland wat uitkijkt op Koh Adang en vlakbij Koh Ra Wi ligt. Een voordeel van dit eiland is dat het ook in het regenseizoen open is. Koh Lipe wordt door velen ook wel de Malediven van Thailand genoemd en dat is niet voor niets! Koh Lipe wordt laatste jaren steeds populairder, helaas heeft dit als gevolg dat er ook steeds meer afval op het eiland komt. Gelukkig zijn er ook goede initiatieven zoals Trash Hero! De vervuiling zie je vooral terug op stukken braakliggend terrein en op stukken strand waar geen restaurants of hotels zijn. Plekken waar (luxe) hotels zijn zien er meestal heel netjes uit omdat het strand door het hotelpersoneel wordt schoongehouden. Ondanks het afval probleem vinden wij Koh Lipe en de omgeving nog steeds super mooi en zeker de moeite waard om te bezoeken! Wil je ook dit kleine paradijsje bezoeken? Lees dan voor meer informatie verder op de pagina over Koh Lipe.

BEKIJK OOK
Een selectie van fantastische foto’s in onze rubriek Picture This:
Picture This #15: Koh Lipe
Picture This #17: Koh Tarutao National Park

Het eiland Koh Lipe gezien vanaf de viewpoint op het eiland Koh Adang

Het op een na grootste eiland Koh Adang

Exact tegenover Koh Lipe ligt haar grote broer Koh Adang. dit is tevens het op een na grootste eiland van het Tarutao National Park. Koh Adang is 6 kilometer lang en 5 kilometer breed. Het hoogste punt torent 690 meter boven zeeniveau uit. Dit eiland wordt vaak als eerste bezocht tijdens een snorkeltrip vanaf Koh Lipe, het is ongeveer 10 minuten varen met een longtailboot.

Tijdens onze bootocht richting de kleine drijvende pier passeerden wij een waterval die wij konden zien vanuit de boot. Bij aankomst op Koh Adang moesten we 200 Baht park fee per persoon betalen tijdens onze snorkeltrip. Vanaf Koh Adang kun je ook via een klim naar het viewpoint het eiland Koh Lipe zien liggen (zie foto hierboven). Het eiland heeft een ranger station, kampeerterrein, restaurant en een aantal bungalows op de zuidpunt van het eiland. De bungalows kan je van te voren boeken via de DNP website (Department of National Parks, Wildlife and Plant Conservation). De tenten zijn alleen te huur bij aankomst op het eiland en hiervoor is reserveren niet mogelijk.

Koh Adang

Koh Ra Wi

Van de 51 eilanden die het Tarutao National Park rijk is is Koh Ra Wi wellicht het eiland met het mooiste strand van alle eilanden die je kunt bezoeken. Vaak wordt Koh Ra Wi bezocht tijdens een excursie vanaf Koh Lipe. Het ligt naast Koh Adang en dus vlakbij Koh Lipe. Door de ligging van deze twee eilanden heeft Koh Ra Wi bescherming tegen het gedijenafval. Mede hierdoor zijn de stranden van Koh Ra Wi prachtig wit en schoon.

Koh Ra Wi heeft naast diverse mooie witte zandstranden ook een aantal goede plaatsen om te snorkelen. Op Haad Sai Khao in het zuidoosten vind je een strandje met een ranger station, hier kun je ook eten mocht je dit willen. Vraag dit aan een personeelslid en er wordt direct wat voor je klaar gestoomd. Als je van plan bent Koh Ra Wi te bezoeken dan moet je ook zeker naar King’s Beach in het westen. Dit strand is genoemd naar de Thaise koning Rama III die een aantal maanden op Koh Ra Wi verbleef. Vanaf King’s Beach kun je via een pad de jungle van het eiland inlopen waarbij de kans bestaat dat je wilde dieren tegen komt!

WIST JE DAT?
Je kunt voor 200 baht per nacht een tent huren of zelf een eigen tent opzetten (30 baht) op Koh Ra Wi. Vraag ernaar bij het rangerstation of laat je informeren op Koh Lipe voordat je vertrekt. Men dan kan bellen en vragen naar de beschikbaarheid. Neem wel cash mee aangezien er geen pinautomaten zijn. Je kunt voor ongeveer 600 baht van Koh Lipe naar Koh Ra Wi worden gebracht (prijs voor de boot niet per persoon).

Koh Ra Wi gelegen in het Tarutao National Park

Koh Hin Ngam

Koh Hin Ngam is ook wel bekend als het eiland van de mooie stenen. Deze mooie stenen zijn gevormd door de golven die over het eiland razen tijden het regenseizoen. Als je het Tarutao National Park bezoekt en je ziet een bord of banner waarop staat dat je geen stenen mag stapelen dan bedoelt men geen stenen stapelen op dit eiland. Dit omdat men bang is dat door het stapelen de stenen kapot vallen zodra de stapel in elkaar stort. Dan maar een potje Jenga spelen in een leuk barretje of hostel.

Met een boete voor het opstapelen van stenen kan je (letterlijk) nog wel leven,  maar wee je gebeente als je een steen meeneemt van het eiland! Er heerst namelijk een vloek op de stenen als deze het eiland verlaten, De God van Tarutao wordt dan boos en dit zal leiden tot de dood van een of meerdere familieleden…Klinkt niet echt heel gezellig!

De bijzondere stenen op Koh Hin Ngam in het Tarutao National Park

Koh Yang

Snorkelen in de wateren rondom Koh Yang hebben wij ervaren als de beste snorkelspot in de omgeving van Koh Lipe! Dit piepkleine eilandje ligt tussen Koh Adang en Koh Rawi in en is tijdens een snorkeltrip vanaf Koh Lipe een snorkelspot die je zeker moet aandoen. Weinig koraal maar ontzettend veel vissen zijn hier te zien!

Koh Yang in het Tarutao National Park
Het zeeleven van Tarutao National Park
Het zeeleven van Tarutao National Park
Het zeeleven van Tarutao National Park

Koh Khai

Halvervege Koh Tarutao en Koh Adang ligt Koh Khai (ei-eiland). Dit eiland moet je niet verwarren met Koh Kai (kip eiland) tegenover de kust van Krabi Railay Beach. Koh Khai is een klein eilandje dat alleen bezocht kan worden tijdens diverse excursies, je kunt hier niet overnachten. Het verreweg bekendste herkenningspunt op Koh Khai is de rotsformatie in de vorm van een boog. Menig toerist heeft hier een foto van geschoten en het kan hier tijdens een stop ook dringen zijn voor een goede foto.

Koh Khai met de bekende boog in de rotsen van het eiland
Koh Khai met de bekende boog in de rotsen van het eiland

Diversiteit aan leven in het Tarutao National Park

Op diverse eilanden leven verschillende slangen zoals de koningscobra en de netvormige python. Er zijn naar schatting 100 verschillende soorten vogels in het natuurpark te vinden waaronder diverse roofvogels die hier goed gedijen. Diverse kuddes (wilde) runderen, afstammelingen van de door de vroegere oorspronkelijke bewoners gehouden runderen vind je nog terug op Koh Tarutao. Back in the ‘good’ old days leefden er ook veel zoutwaterkrokodillen in dit nationale park, helaas (maar gelukkig voor jou) is deze krokodillen populatie helemaal uitgestorven.

Verder vind je op diverse eilanden apen, dwergherten, wilde zwijnen, civetkatten enzovoorts. Tarutao is natuurlijk niet voor niets een natuurpark.. Naast al dit landleven is er nog een hele nieuwe wereld te ontdekken in het water van het Tarutao National Park. Van anemonen tot zeesterren en vanzelfsprekend heel veel vis in alle soorten, maten en kleuren!

Back To Top