fbpx
skip to Main Content
THAILANDMAGAZINE.COM - ONTDEK & ERVAAR THAILAND

KOH TARUTAO

Koh Tarutao is het grootste eiland van het gelijkgenaamde Tarutao National Park. Het eiland is 11 kilometer breed en 26 kilometer lang. Het hoogste punt op het eiland is 700 meter hoog. Ondanks de trieste geschiedenis van deze plek wordt dit eiland regelmatig bezocht door avonturiers en mensen die de rust willen opzoeken. Het toerisme is dan ook een aanzienlijke bron van inkomsten voor de gezinnen die nog  Koh Tarutao nog wonen. Wil jij weten of dit eiland wat voor jou is, lees dan verder.

WIST JE DAT?
Tarutao komt van de woorden Palau Tertua uit het Maleis en betekenen “eiland oudst”. Oud of niet, dit nationale park is het bezoeken meer dan waard als je natuurliefhebber bent!

Uitzicht Koh Tarutao, Thailand
Image: Vyacheslav Argenberg (Flickr.com)

Met de boot naar Koh Tarutao

Vanaf het vasteland, Pak Bara vertrekken er regelmatig boten naar Koh Lipe met als tussenstop Koh Tarutao. Een enkele reis kost ongeveer 400 Baht per persoon, meestal kom je binnen een uur aan op Koh Tarutao. Een andere mogelijkheid om op Koh Tarutao te komen is vanaf Koh Lipe. De boottocht duurt ongeveer een uur en kost rond de 500 Baht per persoon.

Toegangsprijs voor het Tarutao National Park

Naast de kosten voor de boottocht ben je ook 200 Baht per persoon kwijt aan een toegangsbewijs voor het Tarutao National Park waar het eiland onderdeel van is. Voor kinderen is de toegangsprijs 100 Baht per kind.

WIST JE DAT?
Tarutao komt van de woorden Palau Tertua uit het Maleis en betekenen “eiland oudst”. Oud of niet, dit nationale park is het bezoeken meer dan waard als je natuurliefhebber bent!

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door cestpasbientotfinioui (@cestpasbientotfinioui) op

Het hoofdkwartier van het Tarutao National Park

Koh Tarutao is het hoofdkwartier van het Tarutao National Park. Deze basis is gelegen aan de noordwestkant. Om exact te zijn aan de Ao Pante Malacca baai. Deze baai met een kleine pier dient als de belangrijkste toegang tot het eiland. Er is nog een tweede pier (Ao Tao Lo Woo). De pier vlakbij het hoofdkwartier wordt meestal gebruikt door de speedboten die van Pak Bara naar Koh Lipe varen (en andersom). Het hoofdkwartier dient o.a. als bezoekerscentrum en winkel. Neem genoeg cash mee aangezien er geen pinautomaat op dit eiland te vinden is.

WIST JE DAT?
In het hoofdkwartier aan de Ao Pante Malacca baai kun je een tentoonstelling bekijken over de geschiedenis van Koh Tarutao, zeker de moeite waard!

Pier op Koh Tartuao, Thailand
Image: Vyacheslav Argenberg (Flickr.com)

Toe Boo Cliff Viewpoint

Vanaf de Ao Pante Malacca baai kun je naar het Toe Boo Cliff Viewpoint, deze ligt aan de baai van Ao Chak. De redelijk steile klim is ongeveer 20 tot 30 minuten lopen door de jungle van Koh Tarutao. Vanaf het viewpoint heb je onder andere uitzicht over de Ao Pante Malacca baai van Koh Tarutao. Daarnaast kun je bijvoorbeeld de eilanden Koh Ra Wi, Koh Khai en Koh Adang. 

Video: Aaron's Travel and Adventure Network (YouTube)

Vervoer op Koh Tarutao

Qua vervoer is er weinig keuze op Koh Tarutao. Scooters zijn er alleen voor personeel en deze worden niet verhuurd aan bezoekers van het eiland. Je kunt wel een mountainbike huren (250 Baht per dag) Zodat je toch een beetje mobiel bent op het eiland. 

Als je geen mountainbike huurt op Ao Son Bay of  Ao Pante Malacca Bay dan ben je afhankelijk van twee vormen van vervoer. De eerste vorm is de ouderwetse benenwagen en de tweede vorm van vervoer zijn shuttle taxi’s die op vaste tijden het eiland rondrijden. Laat je dus goed informeren over deze tijden op het eiland, zeker als je bijvoorbeeld de boot terug naar Koh Lipe of Pak Bara moet hebben.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Elena Nardi (@nardy20) op

Slapen rondom de twee ranger stations

Het is mogelijk om met de mountainbike de twee ranger stations te bezoeken die langs de kust zijn gesitueerd. De afstand varieert tussen 4 kilometer voor de eerste stop op Ao Mo Lae Bay en 8 kilometer voor het tweede ranger station op Ao Son Bay. Beide hebben een kampeerterrein met ongeveer tien bungalows en plek voor een aantal tenten. De kosten voor het huren van een tent liggen rond de 250 Baht. Mocht je een eigen tent mee hebben genomen dan is een standplaats ongeveer 50 Baht per dag. Bungalows kosten voor 600 Baht  voor 2 personen en 1.000 Bath voor 4 personen. De ruimte is goed genoeg voor twee personen inclusief een kleine hoeveelheid handbagage. Als je meer bagage bij je hebt kun je deze opslaan in het kantoor waar je de tenten hebt gehuurd. Houd er ook rekening mee dat er makaken (apen) en andere wilde dieren op het eiland leven. Sluit je bagage, tent en bungalow zo goed mogelijk af want de aapjes gaan graag op zoek naar iets om te snacken. 

Kamperen op Koh Tartuao, Thailand
Image: Vyacheslav Argenberg (Flickr.com)

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Travel / art / me ? (@y.to.go) op

Eten rondom de twee ranger stations

Bij beide ranger stations is er een restaurant aanwezig dus je zal niet omkomen van de honger tijdens je verblijf op Koh Tarutao. De prijzen liggen tussen de 70 – 200 Baht voor een maaltijd. De prijzen voor water, frisdrank en bier zijn hetzelfde als op de meeste andere eilanden in Thailand. Voor een blikje Cola betaal je bijvoorbeeld 40 Baht. Liever alleen een snack met een verfrissend drankje? Deze kun je inslaan bij het supermarktje op het terrein van de ranger stations. Heerlijk laat picknicken met een prachtig uitzicht op het strand dus!

Ao Mo Lae Bay

De Ao Mo Lae Bay heeft een bijna maagdelijk wit strand en een prachtig bos van kokospalmen. Het eiland ligt 4 kilometer ten zuiden van het hoofdkwartier en is tevens de locatie van het eerste ranger station. Hier is het mogelijk om een mountainbike te huren. Slapen kan hier in een tent of ineen bungalow. De tenten kunnen niet van te voren worden gereserveerd. (bij de tent inbegrepen zitten ook slaapzakken) De bungalows  moeten wel van te voren gereserveerd zijn. Net zoals bij het hoofdkwartier zijn ook hier mountainbikes te huur.

WIST JE DAT?
Op Koh Tarutao zijn er diverse filmopnames geweest van survival  reality series zoals Expeditie Robinson het de Franse tv-serie Survivor (intro filmpje).

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Paul (@pauldprs) op

Ao Son Bay

Het tweede ranger station ligt nog eens 4 kilometer verder vanaf Mo Lae Bay, in totaal is deze locatie zo rond de 8 a 9 kilometer verwijdert van het hoofdkwartier op Koh Tarutao. Omdat deze locatie nog verder ligt voelt dit gebied nog rustiger aan, ideaal voor de echte rustzoeker en natuurliefhebber. De baai ligt in een bocht met zandstranden, afgewisseld met rotspartijen. Ao Son Bay staat ook bekend als het gebied waar schildpadden hun eieren leggen. Erg bijzonder om te zien als je de kans krijgt! Bungalows zijn te huur voor tussen de 300 en 800 Baht per nacht. prijzen zijn afhankelijk van het aantal bedden. Ook zijn er tenten te huur voor 200 Baht per nacht.

In dit gebied stroomt er ook een klein beekje en een kleine waterval (Lu-Du waterval) Dit verse water trekt een hoop natuurschoon aan zoals (roof)vogels, reptielen en wilde dieren. Schrik niet als je plotseling en varaan, python of dwerghert in je buurt ziet, Je bent niet voor niets in een nationaal park! Dwergherten zijn trouwens geen sprookjesfiguren, ze bestaan echt. Ga zelf maar kijken!

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Kévin (@longjourneyorg) op

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Arie van Tilborg (@arievantilborg) op

De Lu-Du waterval

Het beste kun je Ao Son Bay als vertrekpunt nemen, waar je een 3 kilometer lang pad door de jungle volgt. Verkijk je niet op dit pad want de eerste helft is een behoorlijk pittig stuk door de jungle van Koh Tarutao. Mocht je bij een klein watervalletje aankomen dan moet je niet denken dat je er bent, loop door want dit watervalletje is niet de Lu-Du waterval.

Video: TimmyME (YouTube)

Ao Ta Lo Woo pier

De hoofdprijs voor het meest fotogenieke stukje Koh Tarutao is dan toch echt wel de Ao Tao Lo Woo pier. Niet omdat de pier zelf zo mooi is maar door de mega kalkstenen rots die boven de zee naast de pier uittorent. Een super plek voor een fotomomentje! Dit prachtige plaatje ligt op 12 kilometer afstand van het hoofdkwartier aan de oostkant van het eiland. De Ao Ta Lo Woo pier wordt bijna niet meer gebruikt als pier, je komt daar dus voornamelijk voor mooie fotomomentjes die je natuurlijk op Instagram plaatst!.

Overblijfselen uit de tijd van de gevangenis

In de buurt van de Ao Ta Lo Woo pier vind je ook de weg die leidt naar een 2 kilometer lang pad. De weg gaat langs een aantal historische gebouwen die overgebleven zijn uit de tijd dat het eiland nog een gevangenis was. Meer hierover kun je ook lezen in ons artikel over de geschiedenis van Koh Tarutao.

Hoofdkantoor van de gevangenis op het eiland Ko Tarutao
Image: Andrea Hale (Flickr.com)

Crocodile Cave (Tham Chorakhe)

De Crocodile Cave is alleen te bereiken met een boot. Je vaart via een kanaal door een mangrovebos richting deze 300 meter diepe grot. De naam is te danken aan de vele krokodillen die hier vroeger leefden, deze reptielen zijn tegenwoordig niet meer te vinden op Koh Tarutao.

Natuur op Koh Tarutao

Op Koh Tarutao leven diverse primaten, reptielen, dieren, (roof)vogels en insecten. Krabbenetende makaken, langoeren, civetkatten en wilde zwijnen worden regelmatig rond het hoofdkwartier gezien en en deze beesten worden regelmatig betrapt bij het stelen van een snack wachtend in een tent of bungalow om gestolen te worden. Je kan een ranger inhuren om een wandeling overdag of in de avond in te plannen om zo samen de natuur te ontdekken. De kans is zelfs aanzienlijk groot dat je een python in een boom aan een tak ziet hangen. Op Koh Tarutao zijn er nog groepen verwilderde runderen die zijn achtergelaten door de vroegere bewoners van dit eiland. Het vee heeft zich weten aan te passen aan de wildernis, is flink gegroeid in populatie en leeft nu in diverse kuddes op het eiland.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Aslam Sakayae (@aslam_sakayae) op

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Bert Söhn (@nestaliving) op

Video: Rayron (YouTube)
Back To Top