fbpx Skip to content

THIS POST IS ALSO AVAILABLE IN : English

WAT IS ER TE DOEN OP KOH TARUTAO?

Koh Tarutao is het grootste eiland van het gelijkgenaamde Tarutao National Park. Het eiland is 11 kilometer breed, 26 kilometer lang en het hoogste punt op het eiland is 700 meter hoog. Ondanks de trieste geschiedenis van deze bestemming wordt dit eiland regelmatig bezocht door avonturiers, natuurliefhebbers en rustzoekers. Het toerisme is dan ook een aanzienlijke bron van inkomsten voor de families die nog op Koh Tarutao wonen. Wil jij weten of dit eiland wat voor jou is, lees dan verder.

LET OP!
Van mei t/m november kun je als toerist het eiland Koh Tarutao niet bezoeken. Dit geldt voor veel eilanden in het Tarutao National Park. Alleen Koh Lipe en een aantal omringende eilanden zijn het hele jaar geopend.

Met de boot naar Koh Tarutao

Vanaf het vasteland (Pak Bara) vertrekken er regelmatig speedboten naar Koh Lipe met als tussenstop Koh Tarutao. Een enkele reis kost 400 baht per persoon en in drie kwartier ben je op Tarutao aangekomen. Een andere mogelijkheid is vanaf de andere kant, namelijk vanaf Koh Lipe. Deze boottocht duurt circa een uur en kost 500 baht per persoon.

WIST JE DAT?
Tarutao komt van de Maleisische woorden Palau Tertua en betekenen “eiland oudst”. Oud of niet, dit nationale park met haar mooie eilanden zoals Tarutao is een bezoek meer dan waard!

Tarutao National Park toegangsprijs

Naast de kosten voor de boottocht ben je ook 200 baht per persoon kwijt aan een toegangsbewijs voor het Tarutao National Park waar het eiland onderdeel van is. Voor kinderen is de toegangsprijs 100 baht per kind.

Uitzicht op de kust van Koh Tarutao, Thailand

Aankomst op Koh Tarutao

Eenmaal aangekomen op de pier in het noordwesten van Koh Tarutao loop je al vrij snel tegen het hoofdkwartier van het Tarutao National Park aan. Dit hoofdkwartier, gelegen aan het strand van Punte Malakka, dient ook als bezoekerscentrum en winkel waar je wat te eten en drinken kunt kopen. Ook zijn er hier mountainbikes en kajaks te huur. Een tweepersoonskajak kost 500 baht voor een hele dag. Hou er rekening mee dat er geen pinautomaat op het eiland aanwezig is dus neem voldoende contant geld mee.

De pier op Punte Malakka dient als de belangrijkste toegang tot Tarutao. Hier kom je aan als je vanaf Pak Bara of Koh Lipe naar het eiland reist. Er is ook nog een tweede pier op het eiland maar daar komen we later op terug.

TIP!
In het hoofdkwartier kun je een tentoonstelling bekijken over de geschiedenis van Koh Tarutao. Het eiland was vroeger namelijk een gevangeniseiland. Erg indrukwekkend en een bezoek aan de tentoonstelling is de moeite waard!

De pier van Punte Malakka waarop je aankomot als je naar Koh Tarutao reist

Punte Malakka pier waarop je aankomt | Image: circurl_ (Instagram)

Uitzicht vanaf de Punte Malakka pier op Koh Tarutao

Uitzicht vanaf de Punte Malakka pier | Image: tonhom_ch (Instagram)

De pier van Koh Tarutao waar men op aankomt vanaf het vasteland of Koh Lipe

De pier van Punte Malakka | Image: Vyacheslav Argenberg (Flickr)

Crocodile Cave

Nog niet eens zo lang geleden leefden leefde er een grote populatie van zoutwaterkrokodillen op Koh Tao. Vandaag de dag zijn deze hapgrage crocs uitgestorven maar je kunt nog wel een bezoek brengen aan de Crocodile Cave of in het Thais, Tham Chorakhe of Tham Jorakae. Deze grot, gelegen in het noordoosten van het eiland, is bereikbaar via een (longtail)boot. Vanaf Punte Malakka kun je een boot huren voor die voor 450 baht heen en weer vaart. Dit is niet per persoon dus mocht je deze boot kunnen delen met anderen dan moet je dit zeker doen! Vergeet niet een zaklamp mee te nemen, natuurlijk kun je die gebruiken op je telefoon maar je kunt er ook een aanschaffen in de winkel van het basiskamp.

Met de boot vaar je via een kanaal richting een mangrovebos waarin de Crocodile Cave van Koh Tarutao zich bevindt. Na ongeveer een kwartier varen kom je aan vlakbij de diepe grot. Eenmaal aangekomen meer je aan bij een houten steiger waarna je een pad richting de ingang volgt. De weg vervolgt zich over een loopbrug en ladder die uiteindelijk op een plastic vlot uitkomt. Via dit vlot word je letterlijk de Crocodile Cave ingetrokken. Via een lange donkere tunnel kom je uiteindelijk aan in de krokodillen grot van Koh Tarutao. Een grote grot van een paar honderd meter in doorsnede waarin je kunt rondlopen en jezelf verwonderen over de prachtige wereld waarin we leven. Het schijnt te zijn dat de grot een paar kilometer lang is maar een groot gedeelte hiervan niet toegankelijk is voor de bezoekers. Desalniettemin raden we je aan om tijdens je bezoek aan Tarutao de Crocodile Cave te bezoeken!

De Crocodile Cave op Koh Tarutao

Crocodile Cave | Image: patrickahrend (Instagram)

Toe Boo Cliff Viewpoint

Vanaf het strand van Punte Malakka kun je naar het Toe Boo Cliff Viewpoint hiken. Dit viewpoint ligt op een hoogte van 114 meter en ligt gunstig gelegen vlakbij het bezoekerscentrum. In het noordoosten van Punte Malakka liggen de trappen naar deze viewpoint. De tocht naar boven duurt maximaal een half uur en nadat je op het Toe Boo Cliff Viewpoint bent aangekomen heb je een wijds uitzicht over Punte Malakka. Ook kun je ook de eilanden Koh Ra Wi, Koh Khai en Koh Adang zien. Meer over deze eilanden kun je trouwens lezen in ons artikel over het Tarutao National Park.

Vervoer op Koh Tarutao

Qua vervoer is er weinig keuze op Koh Tarutao. Scooters zijn alleen bestemd voor het de locals en worden niet verhuurd aan bezoekers van het eiland. Je kunt wel een mountainbike huren voor 250 baht per persoon per dag. Zo ben je toch nog een nog mobiel op het eiland. Mountainbikes kunnen worden gehuurd bij het basisstation of bij de ranger stations. 

Maak je geen gebruik van een mountainbike dan ben je op het eiland afhankelijk van twee vormen van vervoer. De eerste vorm is de ouderwetse benenwagen en de tweede mogelijkheid is vervoer via de shuttle taxi’s die op vaste tijden over het eiland rondrijden. Laat je goed informeren over deze tijden, zeker op het moment dat je een boot naar het vasteland of Koh Lipe moet halen.

Een mountainbike op Koh Tarutao

Image: marclandreth_ (Instagram)

Slapen op Koh Tarutao

Op Koh Tarutao vind je geen luxe resorts maar je kunt er wel overnachten. Dit kan op drie locaties op het eiland, bij aankomst op Punte Malakka rondom het hoofdkwartier, op het terrein van het ranger station in de baai van Mo Lae of bij het tweede ranger station gelegen in Ao Son Bay. Mo Lae Bay waar het eerste ranger station gelegen is ligt zo’n vier kilometer vanaf de pier waarop je aankomt als je Koh Tarutao bezoekt. Het verste ranger station, in de baai van Ao Son, ligt 8 kilometer vanaf de Punte Malakka pier. Het eenvoudigst om bij de ranger stations te komen is via het vervoer wat op het eiland wordt aangeboden of via een gehuurde mountainbike.

Alle drie de locaties hebben ongeveer tien bungalows en een veld waar een aantal tenten op kunnen staan. De prijs voor het huren van een tent op Koh Tarutao is 200 baht per dag. De ruimte in de tent is groot genoeg voor twee personen inclusief handbagage. Als je meer bagage bij je hebt kun je deze opslaan op de locatie waar de tenten zijn gehuurd. Heb je een eigen tent meegenomen dan betaal je voor alleen de standplaats 30 baht per dag.

Slaap je liever niet in een tent dan kun je ervoor kiezen om in een basic bungalow van twee tot vier personen te slapen. Deze bungalows op Koh Tarutao kun je reserveren vanaf 350 baht via de website van Thaise nationale parken. De bungalows hebben geen airco maar wel een ventilator op de kamer. Hou er rekening mee dat er niet 24 uur per dag elektriciteit is op het eiland. Een power bank is dus een handig hulpmiddel.

De bungalows op Mo Lae zijn het modernst en bieden je het meeste comfort maar de mooiste plek om te overnachten is op het terrein van de baai van Ao Son. Hier heb je namelijk een uitzicht op een prachtige zonsondergang!

LET OP!
Er leven veel wilde dieren zoals makaken (apen) op het eiland. Sluit je tent of bungalow en je bagage zo goed mogelijk af want de aapjes gaan maar al te graag op zoek naar iets lekkers om te snacken. 

Kamperen op Koh Tarutao

Kamperen op Koh Tarutao | Image: Vyacheslav Argenberg (Flickr)

Restaurants op Koh Tarutao

Bij beide slaapplekken op Koh Tarutao is er een restaurant aanwezig, je zult dus niet omkomen van de honger tijdens je verblijf op het eiland. Voor een maaltijd betaal je tussen de 70 en 200 baht en voor een drankje zoals water of fris betaal je hetzelfde als op de meeste andere eilanden in Thailand. Als voorbeeld, een blikje Cola kost 40 baht. Snacks kun je inslaan bij het supermarktje op het terrein van het bezoekerscentrum. Lekker picknicken met een prachtig uitzicht op het strand dus!

Zonsondergang op Koh Tarutao

Image: dhulshuis (Instagram)

Koh Tarutao tijdens zonsondergang

Image: cestpasbientotfinioui (Instagram)

Mo Lae Bay

De baai van Mo Lae heeft een strand met wit poederzand en is omringd door een prachtig bos. De baai ligt vier kilometer ten zuiden van het hoofdkwartier en is tevens de locatie van het eerste ranger station. Je kunt deze baai bereiken door een pad door de jungle te volgen vanaf Punte Malakka. Op het terrein staan een aantal moderne maar basic bungalows en je vindt er een veld waarop de tenten mogen staan. Ook is er een restaurant en je kunt op het terrein mountainbikes huren.

Mo Lae Bay op Koh Tarutao
Het witte poederzand van Mo Lae Bay op Koh Tarutao

Images: maneeoregan (Instagram)

Ao Son

Het tweede ranger station ligt nog eens 4 kilometer verder vanaf Mo Lae Bay, de afstand vanaf de pier komt dan op een kleine 10 kilometer. De afstand en ligging van het Ao Son strand maakt dit een ideale plek voor de rustzoeker. Een fijn en rustig plekje aan de kust van Koh Tarutao! Het strand van Ao Son is langgerekt en vanaf hier kun je de zon op haar mooist zien ondergaan.

Ao Son staat erom bekend als gebied waar schildpadden hun eieren leggen, of dat nog steeds het geval is weten we niet. Maar mocht je de kans krijgen dan is dit natuurlijk een erg bijzondere ervaring om mee te mogen maken!  Achter Ao Son ligt ook de Lu Du waterval waarvan het water uiteindelijk uitkomt in de zee op het strand, deze bron van vers water trekt een hoop vogels, reptielen en dieren aan. Schrik dus niet als er plotseling een varaan of dwerghert je pad kruist… Je bent niet voor niets in een nationaal park! Dwergherten, zo groot als een schoothondje, zijn trouwens geen sprookjesfiguren, ze bestaan echt. Ga zelf maar kijken! Wij hadden er namelijk nooit van gehoord.

Het strand van Ao Son op Koh Tarutao
Het riviertje bij Ao Son op Koh Tarutao wat in de zee strom
Het riviertje bij Ao Son op Koh Tarutao

Images: lars_lovehandle (Instagram)

Een dwerghert ook wel mouse deer genoemd

Image: arievantilborg (Instagram)

Een dwerghert ook wel mouse deer genoemd

Image: evan_lby (Instagram)

De Lu Du waterval

Vanaf het strand van Ao Son loopt er een drie kilometer lang pad dwars door je de jungle van Koh Tarutao. Hou er rekening mee dat de eerste kilometer best pittig is, denk bijvoorbeeld aan waterschoenen in plaats van slippers en neem wat te drinken mee. In eerste instantie kom je bij een klein watervalletje maar dit is nog niet de Lu Du waterval, loop dus door totdat je bij de werkelijke waterval bent aangekomen. Hieronder een impressie van de Lu Du waterval zodat je kunt inschatten of dit wat voor jou is.

Video: TimmyME (YouTube)

Ao Ta Lo Woo pier  

De hoofdprijs voor het meest fotogenieke stukje van Koh Tarutao gaat naar… de pier van Ao Tao Lo Woo. Niet omdat de pier zelf zo mooi is maar dankzij de kolossale kalkstenen rots (Koh Mak) die boven de zee naast de pier uittorent. Een perfecte plek voor een fraai fotomomentje! Dit prachtige plaatje ligt aan de oostkust van het eiland op zo’n 12 kilometer afstand vanaf het basisstation. De Ao Ta Lo Woo pier wordt vrijwel niet meer gebruikt als pier maar voor een plaatsing op Instagram des te meer!

De pier van Ao Ta Lo Woo

De pier van Ao Ta Lo Woo | Image: Vyacheslav Argenberg (Flickr)

Gevangeniseiland Koh Tarutao

In de buurt van de Ao Ta Lo Woo pier is er ook een twee kilometer lang pad dat je langs een aantal historische gebouwen leidt. Deze reeks gebouwen zijn overgebleven uit te de tijd dat Tarutao een gevangeniseiland was. Omdat we zo gefascineerd over deze historie waren hebben we er een speciaal artikel aan gewijd. Wil je meer te weten komen over deze periode lees dan de geschiedenis van Koh Tarutao.

WIST JE DAT?
Op Koh Tarutao zijn veel opnames geweest van verschillende survival reality series zoals het Franse Survivor.

Hoofdkantoor van de gevangenis op het eiland Koh Tarutao

Overblijfselen uit een gitzwarte geschiedenis | Image: Andrea Hale (Flickr)

Natuur op Koh Tarutao

Op Koh Tarutao leven er vele soorten vogels, insecten, dieren en reptielen. Je vindt er onder andere krabbenetende makaken, langoeren, civetkatten en wilde zwijnen. Deze beesten worden regelmatig betrapt bij het stelen van een snack uit een tent of bungalow die niet goed is afgesloten. Je bent gewaarschuwd!

Op het eiland kun je een ranger inhuren om een wandeling zowel overdag als in de avond in te plannen. Via deze weg leer je meer over de geschiedenis en de natuur van Koh Tarutao. De kans is zelfs aanzienlijk groot dat je een python in een boom aan een tak ziet hangen. Minder onschuldig zijn de groepen verwilderde runderen die zijn achtergelaten door de vroegere bewoners van het eiland. Het vee heeft zich weten aan te passen aan de wildernis en leeft nu in diverse kuddes op het eiland.

Hornbill op Koh Tarutao

Image: arekthailand (Instagram)

Hagedis op Koh Tarutao

Image: smolpolito (Instagram)

Een ondeugende makaak die iets uit een tent probeert te stelen

Image: le_cowboys (Instagram)

Een kabetende makaak op Koh Tarutao

Image: kasper_s_norgaard (Instagram)

Video: Rayron (YouTube)
Back To Top