fbpx Skip to content

THIS POST IS ALSO AVAILABLE IN : English

Wat Phrathat Doi Suthep tempel in Chiang Mai
Wat Phrathat Doi Suthep tempel in Chiang Mai

WAT PHRATHAT DOI SUTHEP

De bekendste tempel van Chiang Mai en omstreken is de Wat Phrathat Doi Suthep. Oftewel de tempel op de berg. De tempel ligt 15 km buiten de stad op de Suthep berg in het Doi Pui National Park. De Wat Phrathat Doi Suthep is gebouwd op een hoogte van 1 kilometer en biedt daardoor een spectaculair uitzicht over de vallei waarin Chiang Mai ligt. Het is de klim van 309 treden daarom meer dan de moeite waard. Als je dat ondanks de mooie beloning van het uitzicht toch iets te veel van het goede vindt dan neem je gewoon de lift naar boven. Bij slecht weer kan het uitzicht tegenvallen en daarom adviseren we je, voordat je gaat, de weersvoorspelling in de gaten te houden om teleurstellingen te voorkomen. Het tempelcomplex zelf blijft bij weer of geen weer sowieso de moeite waard!

De gouden tempel van de Wat Phrathat Doi Suthep in Chiang Mai met een helderblauwe lucht op de achtergrond

Zoals vele tempels in Thailand stamt de Wat Phrathat Doi Suthep uit het Lana tijdperk. Het is niet helemaal zeker maar men zegt dat deze tempel uit 1383 stamt waarbij toen de eerste stoepa werd gebouwd. In de loop van de jaren is de tempel met diverse gebouwen uitgebreid waarbij de trap naar boven pas in 1935 is aangelegd.

TIP!
Bezoek de tempel tijdens de vroege ochtend of tegen het einde van de dag, het is dan vaak rustiger en minder heet.

De trap naar de Wat Phrathat op de Doi Suthep in Chiang Mai, Thailand

De legende van de Wat Phrathat Doi Suthep

Volgens de legende was er een monnik genaamd Sumanathera uit Sukhothai met een droom waarin God hem vertelde dat hij naar Pang Cha moest vertrekken om op zoek te gaan naar een relikwie. Sumanathera vond een bot en zoals men beweert was dit het schouderbot van Boeddha met magische krachten. Het bot gloeide, kon zich vermenigvuldigen en was in staat te verdwijnen.

Het relikwie werd gebracht naar koning Sukhothai Dharmaraja. Eenmaal daar deed het relikwie helemaal niks, nada, niente.. De koning Dharmaraja geloofde niet dat dit het schouderbeen van Boeddha was en vertelde Sumanathera dat hij het kon houden. Ook koning Nu Naone uit Lanna vroeg of hij het relikwie mocht bekijken maar zag er ook niets bijzonders in. Hierop vertrok Sumanathera in 1368 naar Lamphun in Noord Thailand.

Onderweg brak het bot in tweeën waarbij een deel hiervan in een tempel in Suandok werd bijgezet tussen de andere relikwieën die daar waren geplaatst. Het andere deel werd geplaatst op de rug van een witte olifant die vervolgens via de jungle de berg Doi Suthep beklom. Daar trompetterende de witte olifant drie keer en viel vervolgens dood neer. Dit werd gezien als een belangrijk teken door koning Nu Naone die vervolgens de opdracht gaf tot de bouw van de tempel Wat Phrathat op de berg Doi Suthep.

De witte olifant uit de legende van de Wat Phrathat Doi Suthep

Het tempelcomplex bestaat uit een met koper beklede Chedi (ook wel stoepa of pagode genoemd) waarin zich een tempel bevindt, dit is tevens de belangrijkste plaats van het complex. Daarnaast bestaat het tempelcomplex nog uit diverse andere kleinere chedi’s, vele beelden met boeddhistische of hindoeïstische achtergrond en een klein museum. Ook vind je op het complex een kopie van de Smaragdgroene Boeddha uit Bangkok en een beeld van de hindoegod Ganesha. Naast al dit moois krijg je er nog een prachtig uitzicht over Chiang Mai als bonus bij.

Hoe kom je bij Doi Suthep, de tempel op de berg

Optie 1) Je kan de Wat Phrathat Doi Suthep tempel bezoeken met een rode Songthaew . De Songthaew heeft een vaste route op de doorgaande wegen om de stadsmuren. Als je een Songthaew met Doi Suthep op de voorkant aan ziet komen steek je je hand op. Maar vaak toeteren ze ook al naar jou om aan te geven dat je mee kan. Bij 8 a 10 personen betaal je ongeveer 50 baht. Als de Songtaew helemaal leeg is en je wil niet wachten op andere mensen betaal je 300 baht voor de gehele Songthaew/ enkele reis. De Songtaew zet je af voor de ingang van het tempelcomplex. Waarbij je een klim van 309 treden (of gewoon de lift) wacht.

Optie 2) Een andere optie is het pakken van de scooter, als je enige scooter ervaring hebt dan is dit zeker de moeite waard omdat je een stuk vrijer bent en op diverse uitkijkpunten een stop kan inlassen. De route gaat soms best stijl en slingerend naar boven maar de wegen zijn overal geasfalteerd.

Van Doi Suthep terug naar Chiang Mai Old Town

Voor de terugweg naar Chiang Mail old town staan de Songthaew’s al te wachten bij de uitgang onderaan de trap. Je hoeft dus niets op voorhand met een chauffeur af te spreken over de terugweg. Op deze manier bepaal je zelf hoe lang je bij de Doi Suthep wil blijven. Er wordt per enkele reis tussen de 50 en 100 baht per persoon betaald. Vervolgens wordt er gewacht totdat de Songthaew vol is. De prijs is afhankelijk van waar je uitstapt in Chiang Mai. Op de kaart van de Chauffeur geef je aan waar je uit wil stappen. Afhankelijk daarvan betaal je tussen de 50 en 100 baht per persoon. De Songthaew functioneert als een soort bus, je kan alleen op vaste punten uitstappen.

Uitzicht vanaf de Wat Phrathat Doi Suthep op de stad Chiang Mai in Thailand

Informatie Wat Phrathat Doi Suthep

Geopend: Dagelijks van 06:00 – 18:00
Toegang :
30 baht / gebruik lift nog eens 20 baht extra
Adres:
Road Tambon Su Thep in Chiang Mai

Back To Top