fbpx Skip to content

THIS POST IS ALSO AVAILABLE IN : English

Een rode Songthaew in Chiang Mai
Een rode Songthaew in Chiang Mai

VERVOER IN CHIANG MAI

Chiang Mai de tweede stad van Thailand, heeft geen metro of skytrain zoals je gewend bent van Bangkok. In het oude centrum (Old City) van Chiang Mai is alles redelijk op loopafstand en het gebied binnen de oude stadsmuren is ongeveer anderhalve vierkante kilometer groot. Als je buiten de stadsmuren van de stad wil reizen ben je vaak wel aangewezen op een ander vervoermiddel dan de benenwagen, fiets of scooter. De afstanden zijn in combinatie met de Thaise hitte vaak te groot om het leuk te houden. Gelukkig zijn er in Chiang Mai meer dan genoeg andere alternatieven om je van A naar B te brengen.

Een tuk tuk van binnen in Chiang Mai

Vervoeropties in Chiang Mai

De Songthaew

De Songthaew is een veel gezien en gebruikt vervoermiddel in Chiang Mai, Songthaew betekent in het Thais twee banken. Dit is meteen een mooie en simpele beschrijving van de Songthaew: De Songthaew is een busje met achterin twee banken waarbij je tegenover elkaar zit. De zijkanten zijn vaak grotendeels open en instappen doe je via de achterkant. Afhankelijk van het formaat en welwillendheid van de reizigers passen er 10 a 12 personen tegelijk in een Songthaew.

De Songthaew is meestal rood, maar er zijn ook andere variaties zoals geel, blauw, groen en wit. De kleur correspondeert met een bepaalde route:

Kleur van de Songthaews met bijbehorende routes rondom en in Chiang Mai

GEEL = van en naar Mae Rim
BLAUW = van en naar Sarapee & Lamphun
GROEN = van en naar Mae Joe
WIT = van en naar San Kampaeng
ROOD = diverse routes waarbij er geen vaste route is bepaald

De achterkant van een rode songthaew in Chiang Mai

Hoe gebruik je een Songthaew

Een rode Songthaew gebruiken is niet moeilijk, probeer het gewoon eens! Je loopt naar de kant van de weg en wacht totdat er een Songthaew aankomt rijden, dat duurt nooit lang! Het is handig als je weet welke kant je op moet voor je bestemming zodat je aan de goede kant van de weg kan staan. Steek je hand op als je een Songthaew ziet en vertel de bestuurder wat je bestemming is. Als de Songthaew nog plaats heeft en dezelfde richting op gaat dan kan je meerijden waarbij je van te voren een prijs afspreekt.

Als je binnen de stadsmuren van Chiang Mai blijft mag je er vanuit gaan dat het ritje rond de 20 baht kost. Ter indicatie, naar de berg Doi Suthep (Wat Phrathat) buiten Chiang Mai Old City betaal je afhankelijk van je onderhandeltalent zo rond de 60 à 80 baht per persoon voor een enkele reis. Meestal spreken de bestuurders matig Engels maar verstaan beroepshalve veel bestemmingen zoals tempels, restaurants en markten wel. In de Songthaew zit een bel waarop je drukt wanneer je in de buurt van je bestemming bent. De Songthaew zal je meestal af zetten op de doorgaande weg in de buurt van je bestemming. Het kan daardoor voorkomen dat je nog een stukje moet lopen. Na je rit betaal je altijd achteraf bij het raam van de bestuurder.

Een gele songthaew in Chiang Mai

VERGELIJK EENVOUDIG VLIEGTICKETS

De Tuk Tuk, ook in Chiang Mai

Ook in Chiang Mai is de Tuk Tuk een bekend vervoermiddel. Het is vaak niet het goedkoopste vervoermiddel en je zal voor een goede prijs moeten onderhandelen. Soms kunnen Tuk Tuk’s ook sneller zijn dan een taxi omdat ze overal omheen proberen te manoeuvreren en dat lukt met regelmaat. Tuk Tuk’s staan vaak langs bekende toeristische attracties maar rijden ook rond in de stad. De Thaise bevolking houdt over het algemeen niet zo van lopen in de warmte. Zij gebruiken de Tuk Tuk dan ook vaak voor korte afstanden. Lees voor meer informatie en onmisbare onderhandeltips ook het artikel Tuk Tuk’s in Bangkok.

Een tu tuk in Chiang Mai

Taxi’s in Chiang Mai

Taxi’s in Chiang Mai zijn veelal grijs/wit of geel/blauw gekleurd. Waarvan vooral de grotere taxi’s grijs/wit van kleur zijn. Vraag altijd aan de chauffeur of hij de meter aan wil zetten. Als de taxichauffeur dit niet wil doen neem je de volgende taxi die dit wel wil doen.  

Meer informatie over gebruik van de taxi in Thailand vind je hier in het artikel over de taxi in Bangkok.

Scooter met drie mensen erop en een taxi in de achtergrond in Chiang Mai, Thailand

Grab ook in Chiang Mai

Grab (de Aziatissche broer van Uber) is ook vertegenwoordigd in Chiang Mai. De kosten zijn relatief laag en de service is vaak goed. Grab is ook actief als er ‘s nachts de andere vervoersmiddelen in Chiang Mai (bijna) niet meer rijden. Je hebt om gebruik te kunnen maken van Grab de (gratis) app nodig.

Auto huren in Chiang Mai

Op het vliegveld van Chiang Mai kun je bij diverse bedrijven zoals Avis, Sixt en Hertz een auto huren. We gaan er maar even vanuit dat je weet dat ze in Thailand links rijden, als je dit nog niet wist… bij deze. Een auto huren kost tussen de 1.000 en 5.000 baht afhankelijk van het formaat en opties. Net zoals met scooters moet je zowel bij de grote bekende autoverhuurbedrijven en vooral bij de onbekende autoverhuurbedrijven het contract goed lezen. Daarnaast is het verstandig om net zoals bij het huren van een scooter de deuken en krassen met je camera vast te leggen zodat er bij het inleveren van de huurauto geen discussie kan ontstaan. Voor het huren van een auto heb je een internationaal rijbewijs nodig, deze is te koop bij de ANWB in Nederland.

Verkeer in Chiang Mai

ZOEK EEN HUURAUTO

 

Een scooter huren in Chiang Mai

Waarschijnlijk het meest gebruikte vervoermiddel in en rondom Chiang Mai. De scooter geeft je dan ook veel vrijheid omdat je kan gaan en staan waar en wanneer jij dat wil. Scooters worden vaak ook gebruikt om van Chiang Mai naar Pai te rijden. Er zijn al bedrijven die ervoor zorgen dat je koffer of backpack met de bus wordt vervoerd zodat je deze niet mee hoeft te nemen op de scooter. De rit naar Pai staat overigens bekend om de prachtige route met 762 bochten.

Voor een dag een scooter huren betaal je tussen de 100 en 200 baht. Vaak krijg je korting als je de scooter een aantal dagen achter elkaar huurt. Het komt nog steeds voor dat er wordt gevraagd om je paspoort als borg, wij zijn hier geen voorstander van. Je kan letterlijk geen kant op als je problemen krijgt met de verhuurder. Bij de meeste verhuurders mag je na een beetje doorvragen ook een borg betalen, reken op ongeveer 3.000 baht per scooter. Maak altijd foto’s en filmpjes van al bestaande krasjes en deukjes waar de verhuurder bij is, dan kan hier later geen discussie over ontstaan.

LET OP!
In Thailand gebruiken / verhuren ze vaak scooters van meer dan 50 cc. De meeste scooters zijn 100, 125 of zelfs 150 cc en halen vaak een snelheid van 100 km per uur. Deze scooters worden wettelijk gezien als motoren waar je dus een motorrijbewijs voor nodig hebt. Je zorg- of reisverzekering kan een schadevergoeding weigeren als je geen motorrijbewijs hebt.

Scooterverhuur in Chiang Mai

VIND EEN LEUKE PLEK OM TE OVERNACHTEN IN CHIANG MAIBooking.com

Back To Top