fbpx Skip to content

THIS POST IS ALSO AVAILABLE IN : English

Roze en blauwe Taxi's op straat
Roze en blauwe Taxi's op straat

TAXI IN BANGKOK, ZO WERKT DAT!

Een taxi in Bangkok is goedkoop en heerlijk airco gekoeld. Buiten de spits en/of het drukke centrum is het een efficiënte en goedkope manier om Bangkok te ontdekken. We geven je een aantal tips en weetjes die handig kunnen zijn als je gebruik wilt maken van een taxi in Bangkok of in Thailand in het algemeen.

Vraag altijd om de meter

Vraag voordat je vertrekt de chauffeur om de meter aan te zetten. Officieel is iedere chauffeur verplicht de meter aan te zetten maar er zijn chauffeurs die dit weigeren, in plaats daarvan willen ze een vaste ritprijs met je afspreken en dat is altijd in het nadeel van jou! Dezelfde afstand met de meter taxi is altijd, maar dan ook echt altijd goedkoper. Laat je niets wijs maken en neem gewoon een andere taxi, er zijn er meer dan genoeg!

Bord met taxi-meter erop van een taxi in Bangkok, Thailand

TIP!
Je kan ook de Grab app downloaden en daarmee een taxi (Grab) nemen. Hiermee kun je ook zien hoeveel een rit kost, hoe lang het duurt voordat je taxi er is en bijvoorbeeld de naam van chauffeur zien. Je kunt zelfs chatten met de chauffeur als die onderweg is, zodat je kunt aangeven waar je precies staat als dit nodig is.

Prijs van de taxi

Zodra de meter aangaat zal deze 35 baht aangeven, dit is het starttarief. De 35 baht blijft de eerste paar kilometer staan en zal vervolgens met ongeveer 2 baht per kilometer omhoog gaan. Als de taxi stapvoets rijdt zoals tijdens de spits gaat het tarief met een paar baht extra omhoog.

Update 18-11-2020
Taxi’s in Bangkok kunnen vanaf vandaag extra kosten in rekening brengen voor je bagage. Dit kan wel oplopen tot 100 baht per bagagestuk. Zeker als je grote spullen wil vervoeren zoals een grote koffer, backpack, gitaar, enzovoorts kan dit je maximaal 100 baht extra kosten. Om je een richtlijn te geven; Bagage onder 66 cm zal je maximaal 20 baht er stuk kosten maar bagage vanaf 66 cm kan je maximaal 100 baht extra kosten. Dus twee backpacks of koffers kunnen je zomaar 200 baht exra kosten als je vanaf het vliegveld naar het centrum van Bangkok wilt met de taxi.

Taxi meter in een taxi in Bangkok, Thailand
Verboden winden te laten in de taxi in Bangkok, Thailand

Vermijd de spits

Tijdens de spits staat het verkeer muurvast, zeker in het centrum,  je komt echt niet vooruit! Waardoor je uiteindelijk maar uit stap en gaat lopen (we spreken uit ervaring). Doe daarom verstandig en neem de BTS Sky Train of Metro tijdens de spits. En mocht je over de rivier kunnen varen om je plaats van bestemming te bereiken, pak dan de Chao Phraya River Express.

Personenauto's en roze, gele, blauwe en groene taxi's in de file van Bangkok

Rood lampje

Het is even omdenken maar een rood lampje op het dashboard van een taxi betekent juist dat de taxi nog vrij is en niet bezet zoals wij eerst dachten.

Een taxi aanhouden

Zwaaien, je duim opsteken of iets dergelijks is niet de gebruikelijke manier om een taxi aan te houden in Thailand. In plaats daarvan doe je je handpalm naar beneden en beweeg je je vingers naar je toe. Het is vergelijkbaar met het gebaar van “rustig aan” dat wij in Nederland gebruiken. Maak geen kom-hier beweging met je handpalm naar boven. Dat heeft in Thailand een hele andere betekenis!

Taxi in Bangkok met rood lampje dat je kan instappen (dat de taxi vrij is)

Houd een rijdende taxi aan

Taxi’s die opgesteld staan voor een hotel of toeristische attractie zullen minder snel op de meter rijden en bieden je zogenaamde goede deals of trips aan. Je bent overduidelijk een toerist en die kunnen wel wat missen moet de gedachte zijn. Ga op zoek naar een andere taxi en neem niet de eerstvolgende in de rij. Loop wat verder weg van het hotel of ander plaats en houd daar een rijdende taxi aan.

Groengele taxi in Bangkok
Roodroze taxi in Bangkok
Groene taxi in Bangkok
Paarse taxi in Bangkok

Licentie kaart en taxi nummer

Elke chauffeur is verplicht een licentie kaart in de taxi te hebben die zichtbaar op het dashboard geplaatst moet zijn. Hierop staat het taxinummer en een foto met de naam van de taxi chauffeur. Als je problemen ervaart of iets vergeet kan deze informatie nuttig zijn. Zorg er sowieso altijd voor dat je belangrijke en waardevolle spullen bij je in de taxi hebt, de overige spullen doe je in de kofferbak.

Binnenkant van Taxi in Bangkok volgeplakt met briefgeld en snuisterijen. Maar ook met de licentie en taxinummer erin.

Plaats van bestemming

Het is ideaal om het adres waar je naartoe wil in het Thai opgeschreven te hebben. Als je dit niet hebt en de chauffeur kent de weg niet kijk dan of er een belangrijk gebouw in de buurt van je bestemming is. Bijna iedere chauffeur kent bijvoorbeeld MBK Center op het Siam Square, Baiyoke Sky, China Town (Yaowarat Road), Lumphini Park of Khao San Road. Een ander steeds vaker gebruikte manier is het adres in de navigatie van je telefoon te zetten en deze aan je chauffeur laten zien.

Groene, rose en blauwe taxi achter elkaar in de file van Bangkok

Check de meter

Houdt de meter in de gaten, natuurlijk niet de hele tijd. Maar wel vlak voordat je je bestemming hebt bereikt. Het komt helaas wel eens voor dat de chauffeur snel de meter uitzet vlak voordat hij stopt en dan een x bedrag noemt die je moet betalen. Als jij de meter niet hebt gezien weet je niet of de prijs correct is. Bij ons is het wel een geprobeerd toen we gewoon een meter taxi hadden genomen vanaf het vliegveld. Controleer ook de snelheid waarmee de meter oploopt, soms zijn meters zijn zo ingesteld dat het bedrag sneller oploopt. Mocht je problemen ervaren of je onveilig voelen neem dan dan contact op met de goed Engels sprekende toeristen politie, tel: 1155

Als het te mooi is…

We kennen het spreekwoord allemaal, ga niet in op dealtjes die te mooi zijn om waar te zijn. Vraag ook nooit om een goed restaurant of iets dergelijks aan een taxichauffeur. Ze brengen je dan negen van de tien keer niet naar een onontdekt pareltje of toprestaurant, maar naar een plek waar commissie wordt ontvangen, die jij uiteindelijk verwerkt in de rekening gaat betalen.

Allemaal taxi's in Bangkok van boven gezien

Zorg voor wisselgeld

Ga er maar vanuit dat de meeste chauffeurs geen wisselgeld hebben. Waar of niet, wees het probleem voor en zorg voor voldoende wisselgeld. Afronden van het bedrag naar het volgende tiental is overigens wel lief en gebruikelijk. Veel chauffeurs komen oorspronkelijk uit het armere Isaan, buiten het rijstseizoen komen ze naar Bangkok om geld te verdien. Dit is vaak de reden dat ze de weg niet goed weten.

Thaise muntjes en een briefje van 20 baht als wisselgeld

Maak een praatje in Thai-English

Taxichauffeurs in Bangkok staan niet meteen bekend om hun betrouwbaarheid maar er zitten absoluut ook vriendelijke en eerlijke chauffeurs tussen. Een praatje maakt de rit gezelliger. Daarbij zijn taxi chauffeurs uitermate geschikt om je Thaise woordjes mee te oefenen! Geen Thai in je vocabulaire? Spreek dan vooral Thai-English, want niet veel chauffeurs spreken vloeiend Engels. Thai-English is het gebruiken van korte zinnen en het vermijden van zoveel mogelijk (moeilijke) Engelse woorden. “We did a lot of shopping today” wordt dan zoiets als “We did much shopping!”

Taxi op Rambuttri Road in Bangkok

Image: ThailandMagazine.com

Wil je ook meer weten over de andere vervoersmiddelen die Bangkok heeft?
Lees dan ook de informatie over de coole Tuk Tuk, de efficiënte BTS Sky Train en de geweldige Chao Phraya River Express boten die je Bangkok op een hele andere manier laten zien!

Back To Top