fbpx
skip to Main Content
THAILANDMAGAZINE.COM - ONTDEK & ERVAAR THAILAND

BTS SKY TRAIN

Als je voor het eerst in Bangkok bent zal de verkeersdrukte je best een beetje kunnen overdonderen! zeker tijdens de spits is het verkeer vaak chaotisch en druk. Auto’s, bussen, brommers en Tuk Tuk’s proberen allemaal een stukje asfalt te veroveren. Wat passagiers van taxi’s regelmatig doet besluiten om uit te stappen en te gaan lopen. Maar is er hulp van bovenaf… Boven deze chaos zweeft als het ware de BTS, ook wel de Sky Train genoemd. Veilig, snel en ook nog eens airco gekoeld! Zeker tijdens de spits is het aan te raden om de Sky Train te gebruiken. Naast de Sky Train is er ook een metronetwerk in Bangkok, de MRT (Mass Rapid Transit) genaamd. De MRT heeft verbindingen met de Sky Train. Ook veilig en snel maar heeft als nadeel dat je weinig van Bangkok ziet terwijl je reist. 

Betonnen pilaren boven de weg met skytrain die er overheen rijdt.
Image: Wisawin Chewangkul (Flickr)

TIP!
Boek een hotel in de buurt van een BTS Skytrain of  MRT (metro) halte, hierdoor ben je niet steeds afhankelijk van een taxi of Tuk Tuk en sta je tijdens de spits niet keer op keer in de file.

HOTELS IN BANGKOK

€€ | Loft In

€€ | Rambuttri Village Hotel

€€€ | Ibis Bangkok Riverside

Buitenzijde Centara Grand met verlichting aan bij schemering.

€€€€ | Centara Grand at Central World Hotel

BTS Sky Train, Route kaart Bangkok Silom en Sukhumvit lijn

De BTS lijnen in Bangkok worden nog steeds in snel tempo uitgebreid, op de bovenstaande kaart staat de laatste halte Samrong van de Sukhumvit lijn nog niet aangegeven.

Hoe werkt de BTS Sky Train

Eerlijk is eerlijk, het kan voorkomen dat de Sky Train trein tijdens de spits zo goed als vol is. Er zijn dan twee opties: Of je probeert je toch naar binnen te wurmen of je wacht op de volgende trein. Dit duurt nooit langer dan tien minuten. Op het perron staat met strepen aangegeven waar de deuren zich zullen bevinden als de Sky Train stopt. De gemiddelde Thai stelt zich hier netjes in een rij op. Om op het perron te komen neem je meestal de roltrap of trap vanaf straatniveau. Vaak zie je de grote betonnen pilaren al voordat je het station bereikt hebt.

De BTS Sky Train rijdt de hele week van 06.00 tot 24.00 uur. De laatste Sky Trains vertrekken tussen 23:30 en 23:50. Op het station staan automaten waar je kaartjes kunt kopen waarvan sommige nog oudere automaten (TIM =  Ticket Issuing Machine) alleen maar muntgeld accepteren. De meestvoorkomende en nieuwste automaten machines accepteren munt- en briefgeld. Als je geen kleingeld hebt kun je dat wisselen bij één van de counters deze staan vaak opgesteld in de buurt van de poortjes. Als ticket machine kapot is kun je hier een kaartje kopen, maar normaal gesproken kan je hier alleen geld wisselen.

Mnesen die instappen op het perron van de BTS Sky Train
Image: Wisawin Chewangkul (Flickr)

Wat kost de BTS Sky Train

De prijs van een ticket is afhankelijk van het aantal haltes die je gaat reizen. Voor de eerste halte betaal je 16 Baht per persoon voor een enkele reis. Voor elke halte waar je vervolgens langskomt betaal je iets meer. Dit betekent niet automatisch het dubbele tarief als je bijvoorbeeld een tweede halte passeert. Om je een idee te geven van de prijs van de BTS Sky Train; de Silom lijn bestaat uit 13 haltes, als je een ticket koopt vanaf het beginpunt National Stadium naar Bang Wa (eindstation) kost dat 59 Baht. De Sukhumvit lijn heeft 24 haltes en ook daarvoor betaal je 59 Baht als je van het begin (Mo Chit) tot het eindstation (Bearing) reist. Maar zou je onderweg een keer uitstappen bijvoorbeeld bij halte Victory Monument en daarna weer op de Skytrain stappen naar halte Bearing dan kost de totale reis je 92 Baht. In één keer van A naar B reizen is dus goedkoper dan als je onderweg uitstapt of overstapt.

Voordeel met de SmartPass

Het is mogelijk om een SmartPass aan te schaffen voor 140 Baht waarmee je de gehele dag onbeperkt gebruik kan maken van de Sky Train. Deze SmartPass koop je bij de Ticket Offices op de stations. Een SmartPass is vooral echt handig, slim en goedkoper als je van plan bent om veelvuldig te reizen. Daarbij heeft de pas ook als voordeel dat je niet steeds in de rij hoeft te staan bij de ticketautomaten.

Wil je meer weten over de andere vervoersmiddelen die Bangkok nog meer heeft? Lees dan ook de informatie over de goedkope Meter Taxi’s en de coole Tuk Tuk’s

Video: The Afghan Boy (YouTube)
Back To Top