fbpx Skip to content

THIS POST IS ALSO AVAILABLE IN : English

Wat Saket of de Golden Mountain in Bangkok,Thailand
Wat Saket of de Golden Mountain in Bangkok,Thailand

WAT SAKET

De Wat Saket (The Golden Mountain (of mount)) is een tempel die extra in de schijnwerpers staat door zijn opvallende verschijning op een heuvel midden in Bangkok. Heel bijzonder want Bangkok heeft helemaal geen heuvels. De heuvel waar Wat Saket op staat is dan ook kunstmatig aangelegd om praktische redenen. De heuvel is gebouwd omdat er al eerder een Chedi tijdens de bouwwerkzaamheden instortte door de zwakke en zachte grond. Om dit te voorkomen is er eerst begonnen met het creëren van een heuvel van modder en bakstenen. Na ongeveer vijftig jaar ontstond er een natuurlijk lijkende heuvel op deze plek. Vervolgens is er in de tijd van Rama IV een kleinere gouden Chedi opgebouwd dan oorspronkelijk de bedoeling was (toch nog wel rond de 100 meter hoog). In de jaren 40 is er nog een muur om de Chedi heen gebouwd ter preventie van mogelijke erosie.

De Wat Saket (Golden Mountain) en Rama VIII brug in Bangkok, Thailand
De wapperende Thaise vlag op top van de Wat Saket (Golden Mount) in Bangkok

Richting de top van de Wat Saket

Aan de voet van de Wat Saket vind je een aantal zitplaatsen, een kleine tempel en diverse beelden. Nadat je een toegangsbewijs hebt gekocht mag je als bonus, in de Thaise hitte, de meer dan 300 treden beklimmen naar de top. De trap loopt als een grote spiraal om de tempel heen waarvan het eerste gedeelte is aangelegd als een tropische tuin compleet met kleine watervalletjes. Klinkt best prettig toch? Dan moeten we nu de sfeer toch een klein beetje voor je verpesten want eigenlijk is deze plek een goed gecamoufleerd massagraf uit de 18e eeuw. In die tijd stierven er veel Thai aan de pest en zijn er tienduizenden lichamen gecremeerd op deze plek. Er zijn hier en daar tussen de rotsen zwart/wit foto’s geplaatst ter nagedachtenis aan deze ellendige periode. Langs de gehele trap van The Golden Mount zijn systematisch boxen geplaatst waardoor voortdurend een Thaise mannen stem is te horen waarvan wijzelf denken dat het waarschijnlijk een gebed is. Het gaf ons in ieder geval een mysterieus gevoel toen we de de trap opliepen.

De Wat Saket (Golden Mount) gezien vanaf beneden

De middenzaal van de Wat Saket

Verderop stopt de tropische beplanting en loop je langs diverse klokken en een gong die je allemaal zelf mag luiden als je dat leuk vindt. Nog voordat je helemaal boven bent aangekomen is er eerst een middenzaal waar offers aan Boeddha kunnen worden gedaan. Bij het betreden van deze zaal mag je je schoenen aanhouden, dit staat ook duidelijk aangegeven. Omdat dit totaal ingaat tot wat iedereen gewend is zal je zien dat veel mensen toch hun schoenen uit doen. Er zijn hier trouwens ook drankjes, snacks en ijsjes te koop. Sommige mensen denken misschien dan ook hierdoor dat dit tevens het hoogste punt is van de Wat Saket. Dit is dus niet het geval is. Dus na dat verkoelende ijsje of drankje verder lopen anders mis je straks nog mooiste uitzicht!

De trap van de Wat Saket
De trap van de Wat Saket (Golden Mount) naar boven

De top van de Wat Saket

Via onopvallende deuropeningen die een beetje verstopt zitten in de hoeken van de middenzaal, kom je bij de trappetjes die je naar het hoogste punt brengen. Vanaf hier heb je aan alle kanten vrij uitzicht over Bangkok. Wat Saket is misschien wel de allereerste sky bar van Bangkok. Bij helder weer kan je het Grand Palace, Wat Phra Kaew en de Wat Arun aan de Chao Phraya rivier zien. Vergeet ook niet direct naar beneden te kijken als je de vertrekken van de monniken wilt zien.

De skyline van Bangkok gezien vanaf de top van de Wat Saket (Golden Mountain) met beneden de vertrekken van de Boeddhistische monniken

CHECK OOK EENS
Ons artikel over goede restaurants in dezelfde buurt of over At-Moshpere, een hele leuke rooftop bar.

Zonsondergang in Bangkok met de Wat Saket (Golden Mount) als middelpunt
De ondergaande zon als gouden gloeiende bal die net achter de Wat Saket langs gaat

VIND EEN LEUKE PLEK OM TE OVERNACHTEN IN BANGKOKBooking.com

Informatie Wat Saket

Alternatieve naam: The Golden Mountain, The Golden Mount of Wat Saket Ratcha Wora Maha Wihan
Geopend
: Dagelijks van 08:00 – 17:00
Toegang: Gratis maar voor het bezoek aan de Chedi en The Golden Mountain betaal je 50 baht
Adres: Chakkaphatdi Phong Road in Bangkok
District: Banglamphu (Old Town)
Route met de boot over de klongs: Phan Fha Pier + 3 minuten lopen vanaf de pier

Back To Top