fbpx
skip to Main Content

WAT SAKET

De Wat Saket (The Golden Mountain (of mount)) is een tempel die extra in de schijnwerpers staat door zijn opvallende verschijning op een heuvel midden in Bangkok. Heel bijzonder want Bangkok heeft helemaal geen heuvels. De heuvel waar Wat Saket op staat is dan ook kunstmatig aangelegd om praktische redenen. De heuvel is gebouwd omdat er al eerder een Chedi tijdens de bouwwerkzaamheden instortte door de zwakke en zachte grond. Om dit te voorkomen is er eerst begonnen met het creëren van een heuvel van modder en bakstenen. Na ongeveer vijftig jaar ontstond er een natuurlijk lijkende heuvel op deze plek. Vervolgens is er in de tijd van Rama IV een kleinere gouden Chedi opgebouwd dan oorspronkelijk de bedoeling was (toch nog wel rond de 100 meter hoog). In de jaren 40 is er nog een muur om de Chedi heen gebouwd ter preventie van mogelijke erosie.

Wat Saket Golden Mount in Bangkok, Thailand
Image: Jeerasak Kumwong (Flickr)

Richting de top van de Wat Saket

Aan de voet van de Wat Saket vind je een aantal zitplaatsen, een kleine tempel en diverse beelden. Nadat je een toegangsbewijs hebt gekocht mag je als bonus, in de Thaise hitte, de meer dan 300 treden beklimmen naar de top. De trap loopt als een grote spiraal om de tempel heen waarvan het eerste gedeelte is aangelegd als een tropische tuin compleet met kleine watervalletjes. Klinkt best prettig toch? Dan moeten we nu de sfeer toch een klein beetje voor je verpesten want eigenlijk is deze plek een goed gecamoufleerd massagraf uit de 18e eeuw. In die tijd stierven er veel Thai aan de pest en zijn er tienduizenden lichamen gecremeerd op deze plek. Er zijn hier en daar tussen de rotsen zwart/wit foto’s geplaatst ter nagedachtenis aan deze ellendige periode. Langs de gehele trap van The Golden Mount zijn systematisch boxen geplaatst waardoor voortdurend een Thaise mannen stem is te horen waarvan wijzelf denken dat het waarschijnlijk een gebed is. Het gaf ons in ieder geval een mysterieus gevoel toen we de de trap opliepen.

Wat Saket Golden Mount in Bangkok, Thailand
Image: Xiquinho Silva (Flickr)

De middenzaal van de Wat Saket

Verderop stopt de tropische beplanting en loop je langs diverse klokken en een gong die je allemaal zelf mag luiden als je dat leuk vindt. Nog voordat je helemaal boven bent aangekomen is er eerst een middenzaal waar offers aan Boeddha kunnen worden gedaan. Bij het betreden van deze zaal mag je je schoenen aanhouden, dit staat ook duidelijk aangegeven. Omdat dit totaal ingaat tot wat iedereen gewend is zal je zien dat veel mensen toch hun schoenen uit doen. Er zijn hier trouwens ook drankjes, snacks en ijsjes te koop. Sommige mensen denken misschien dan ook hierdoor dat dit tevens het hoogste punt is van de Wat Saket. Dit is dus niet het geval is. Dus na dat verkoelende ijsje of drankje verder lopen anders mis je straks nog mooiste uitzicht!

Wat Saket Golden Mount in Bangkok, Thailand
Image: Tomer Gabel (Flickr)

De top van de Wat Saket

Via onopvallende deuropeningen die een beetje verstopt zitten in de hoeken van de middenzaal, kom je bij de trappetjes die je naar het hoogste punt brengen. Vanaf hier heb je aan alle kanten vrij uitzicht over Bangkok. Wat Saket is misschien wel de allereerste sky bar van Bangkok. Bij helder weer kan je het Koninklijke Paleis (en Wat Phra Kaew) en de Wat Arun aan de Chao Phraya rivier zien. Vergeet ook niet direct naar beneden te kijken als je de vertrekken van de monniken wil zien.

CHECK OOK EENS
Ons artikel over goede restaurants in dezelfde buurt of over At-Moshpere, een hele leuke rooftop bar 

HOTELS IN BANGKOK

€€ | Loft In

€€ | Rambuttri Village Hotel

€€€ | Ibis Bangkok Riverside

Buitenzijde Centara Grand met verlichting aan bij schemering.

€€€€ | Centara Grand at Central World Hotel

Wat Saket Golden Mount in Bangkok, Thailand
Image: Rotation Photographer (Flickr)

INFO: WAT SAKET

ALTERNATIEVE NAAM: The Golden Mountain, The Golden Mount of Wat Saket Ratcha Wora Maha Wihan
GEOPEND
: Dagelijks van 08:00 – 17:00
TOEGANG: Gratis maar voor het bezoek aan de chedi en The Golden Mountain betaal je 50 Baht
ADRES: Chakkaphatdi Phong Road
DISTRICT: Banglamphu
ROUTE KLONG/ BOOT: Phan Fha Pier + 3 minuten lopen vanaf de pier

Video: Roderich Hoffmann (YouTube)
Back To Top