fbpx Skip to content

THIS POST IS ALSO AVAILABLE IN : English

De Grand Palace in Bangok, Thailand tijdens de avond vanaf de overkant van de Chao Phraya rivier
De Grand Palace in Bangok, Thailand tijdens de avond vanaf de overkant van de Chao Phraya rivier

GRAND PALACE

De Grand Palace gelegen aan de Chao Phraya rivier is een fantastische maar ook superdruk bezochte locatie in Bangkok. Tot voorkort was de Grand Palace door de eeuwen heen het thuis van de koninklijke familie van Siam, het latere Thailand. Naast het woonadres van de koninklijke familie werd hier ook politiek bedreven door ministeries en andere bestuurlijke afdelingen. Ondanks dat de koning en zijn gezin hier niet meer wonen is het terrein nog steeds een erg belangrijke, zo niet de belangrijkste plek van Thailand. Op het terrein staat namelijk de Wat Phrae Kaew met daarin voor de boeddhistische Thai de allerbelangrijkste Boeddha van heel Thailand. En ondanks de zo af en toe onaangename drukte vinden wij dat je de Grand Palace eigenlijk niet mag overslaan tijdens je verblijf in Bangkok!

Geschiedenis van de Grand Palace

Het begon allemaal met de aanvang van de eerste koning van de Chakri dynastie, Koning Rama I. De Chakri dynastie is nu nog steeds de heersende dynastie in Thailand. Koning Rama I vond dat bij een nieuwe dynastie ook een nieuwe hoofdstad van Thailand hoorde. Hij vond dat zijn onderkomen in Thonburi niet veilig genoeg was en de herinneringen aan de verwoestingen van Ayutthaya door de Birmezen zaten nog vers in het geheugen. De koning besloot daarom te verhuizen naar het eiland Rattanakosin in Bangkok, hiermee werd Bangkok de nieuwe hoofdstad van Thailand. Bij een nieuwe hoofdstad hoort natuurlijk ook een nieuw paleis moet Koning Rama I gedacht hebben. Daarom werd er in 1782 begonnen aan de bouw van de Grand Palace. In het begin waren de eerste bouwwerken van hout maar al snel wilde men overgaan op steen. Om aan voldoende bouwmaterialen te komen werden er materialen aangevoerd vanuit het verwoeste Ayutthaya. Op deze manier kon er aan de bouw van de muren, poorten, paleizen en dergelijke worden begonnen.

WIST JE DAT?
In de periode voor de bouw van de Grand Palace er een omvangrijke groep Chinezen op het eiland Rattanakosin woonde? Deze gemeenschap werd gesommeerd om te verhuizen naar wat nu China Town / Yaowarat Road is.

Muurschildering van de Grand Palace in Bangkok, Thailand

De Grand Palace als koninklijk onderkomen

Tot 1925, meer dan anderhalve eeuw, was de Grand Palace het woonadres van de koninklijke familie. Wat eens hun thuis was is nu vooral een toeristische trekpleister voor de ontelbare toeristen die hier op jaarlijkse basis over het terrein ronddwalen. Alleen op bepaalde feestdagen en bijzondere gelegenheden wordt dit domein nog gebruikt voor belangrijke plechtigheden zoals de recente kroning van Koning Rama X (begin mei 2019).

Deel van het Grand Palace complex

Voor het betreden van het Grand Palace terrein

Ondanks het feit dat je dit hoogstwaarschijnlijk al weet willen we je waarschuwen voor de oplichters bij de hoofdingang. Men spreekt je hier vriendelijk aan om te vertellen dat de Grand Palace vandaag gesloten is. Vervolgens heeft deze uitermate aardig persoon wel andere leuke bezienswaardigheden voor je in petto. Dit inclusief een rit op de tuk tuk. Mocht je zin hebben in een tuk tuk rit door de stad met als doel je op te lichten voor een “chique”pak of “schitterende” sieraden  dan moet je zeker meegaan met deze vriendelijk ogende man. Wil je liever een bezoekje brengen aan de Grand Palace dan bedank je vriendelijk en loop je verder de Grand Palace binnen die natuurlijk wel open is.

TIP!
Probeer al om klokslag 08:30 voor de ingang te staan. Zo voorkom je dat je in de drukte het gebied verkent. Of kom pas aan rond een uur of 13:30 zodat de grootste mensenmassa hopelijk alweer vertrokken is.

Drukte bij de Grand Palace in Bangkok, Thailand

Binnen de muren van het Grand Palace complex

Eenmaal binnen vind je een groot scala aan imponerende en majestueuze bouwwerken zoals de tempel van De Smaragdgroene Boeddha (Wat Phra Kaew) waar we al eerder over geschreven hebben. Dit is maar 1 prachtig bouwwerk die hier te bewonderen valt. Een gedeelte van de bouwwerken zien eruit zoals in de tijd van de vorige hoofdstad Ayutthaya. Een ander deel weer niet. Dit omdat de bouw van het complex decennia heeft geduurd waardoor er zo af en toe invloeden van buitenaf, zoals uit Europa, werden toegepast. Op het Grand Palace terrein zie je tal van regeringsgebouwen,  als bezoeker heb je toegang tot enkele troonzalen. Er zijn ook zat gebouwen of zelfs hele gebieden waar je geen toegang tot krijgt. De vertrekken waar de laatste koninklijke familie woonde mag je bijvoorbeeld niet bezoeken. Gelukkig is er genoeg te ontdekken en geven we een kleine selectie van al het moois wat je wel mag bewonderen.

WIST JE DAT?
De muren rondom de Grand Palace zijn in totaal 1.900 meter lang en het gele terrein beslaat een gebied van 218.000 m2!

De map van de Grand Palace in Bangkok, Thailand

VERGELIJK EENVOUDIG VLIEGTICKETS

Wat Phra Kaew

Voluit wordt de belangrijkste tempel van het complex de Wat Phra Sri Rattana Satsadaram genoemd. Voor ons als leek beter bekend als de Tempel van De Smaragdgroene Boeddha. Deze tempel is in opdracht van Koning Rama I gebouwd exact volgens dezelfde bouwstijl zoals de tempels er 800 jaar geleden in Sukhothai uitzagen. De tempel werd in 1782 gebouwd. In de tempel is een Phra Ubosot (soort van kapel) waarin De Smaragdgroene Boeddha wordt tentoongesteld. Omdat dit bouwwerk voor de Thai (en toerist) zo belangrijk is, hebben we ervoor gekozen om een speciaal artikel over Wat Phra Kaew te schrijven.

Wat Phra Kaew op het Grand Palace terrein

Het (grote) Chakri Paleis

Op 7 mei 1876 werd door de toen heersende koning Rama V de opdracht gegeven tot het bouwen van een nieuw onderkomen op het terrein van de Grand Palace. Twee jaar later in 1878 was het resultaat een fraai en groots paleis genaamd Phra Thinang Chakri Maha Prasat. Letterlijk vertaalt betekent dit ‘de zetel van de Chakris”. Het paleis bestaat uit drie verdiepingen met op het dak drie prachtige ‘prasat’ torens zoals je ze ook ziet bij de indrukwekkende Loha Prasat. Wat dit paleis zo bijzonder maakt is dat het bovenste gedeelte zoals het dak een typisch Thaise uitstraling heeft. Dit zie je terug in de groene en oranje dakpannen en hoe het dak gevormd is. De onderkant van het gebouw heeft juist weer een Europese uitstraling met vooral invloeden uit de Italiaanse en Franse bouwstijl. In het paleis vind je o.a. de Chakri Maha Prasat troonzaal waar nu nog steeds hoog gewaardeerd of geestelijk (buitenlands) bezoek door de koning wordt verwelkomd. Daarnaast kun je de Boromabiman Hal, de Amarinda Hal met hierin een oud wapenmuseum. Ook is er een opslagplaats voor belangrijke relikwieën van de koningen te bekijken. Naast de relikwieën is er ook een schrijn waarin het as van de koningen Rama IV, V, VI en hun vrouwen wordt bewaard.

WIST JE DAT?
De troonzaal in de Chakri Maha Prasat was de allereerste plaats in Thailand waar elektriciteit werd geïnstalleerd.

De Great Chakri Palace op het Grand Palace terrein in Bangkok, Thailand

Phra Siratana Chedi

De Phra Siratana Chedi is een gouden stoepa gebouwd in opdracht van Koning Rama IV in 1855. Hierin worden relikwieën van Boeddha en zijn volgelingen bewaard  Dit klokvormige imposante bouwwerk is later in opdracht van Koning Rama V bedekt met gouden tegels die vanuit Italië zijn geïmporteerd.

De Phra Siratana Chedi op het terrein van de Grand Palace in Bangkok, Thailand

Phra Mondop

De in het oog springende Phra Mondop is een belangrijke bibliotheek die in opdracht van Koning Rama I in 1789 werd gebouwd. De voornaamste functie van de Phra Mondop was het opslaan van belangrijke documenten zoals een collectie van de vroegste geschriften van het Boeddhisme (Tripitaka). Buiten het gebouw is en variëteit aan monumenten ter ere van de koningen uit de Chakri dynastie.

WIST JE DAT?
De vloer van de Phra Mondop gemaakt is van puur zilver.

Phra Mondop on the grounds of the Grand Palace in Bangkok, Thailand

Het koninklijke Pantheon (The Royal Pantheon)

Het koninklijke Pantheon, gebouwd in opdracht van Koning Rama IV, wordt ook wel Prasat Phra Dhepbidorn genoemd. De bouw hiervan begon in 1856 en in eerste instantie was deze locatie bestemd voor De Smaragdgroene Boeddha. Na voltooiing vond de koning dit bouwwerk toch te klein en bleef deze een lange tijd leegstaan. In 1903 ontstond er een grote brand waardoor het gebouw aan een grondige restauratie werd onderworpen. Na de restauratie koos Koning Rama VI ervoor om hier immense beelden te plaatsen ter ere van de acht koningen uit de Chakri periode. De vraag rijst ons wanneer beeld 9 ter ere van de in 2016 overleden populaire Koning Bhumibol (Rama IX) zal worden geplaatst. Deze man, die zeer geliefd onder de Thaise bevolking was, verdient namelijk een prachtig beeld in deze locatie.

LET OP!
Alleen op 6 april, tijdens Chakri dag, is het koninklijke Pantheon geopend. Chakri dag is de dag dat de Thai de oprichting van de Chakri dynastie viert en waar de huidige koning Rama X ook lid van is.

Schaalmodel van de Angkor Wat in Cambodia

Op het terrein van de Grand Palace vind je ook een bijzonder schaalmodel van de Khmer tempel van Angkor Wat. Een model van een tempelcomplex uit Cambodia hoor ik je nu denken. In de tijd van Koning Rama IV, die de opdracht gaf voor de bouw van dit model, stond Cambodia onder het gezag van Thailand (Siam). Koning Mongkut (Rama IV) wilde met dit model zijn onderdanen laten zien hoe indrukwekkend het Angkor Wat complex was.

Een schaalmodel van de Angkok Wat tempel in Cambodia op het terrein van de Grand Palace in Bangkok, Thailand

Prachtige muurschilderingen

In veel gebouwen op het terrein van de Grand Palace kun je prachtige muurschilderingen bekijken. Deze vertellen verhalen en saga’s uit het oude Siam. De strijd van Koning Rama met zijn apenleger tegen Tosakanth is een kunstwerk om te zien. De muurschilderingen stammen uit de periode van Koning Rama I en zijn in zulke goede staat omdat deze constant worden bijgehouden.

Prachtige muurschildering in de Grand Palace, Bangkok
Prachtige muurschildering in de Grand Palace, Bangkok
Prachtige muurschildering in de Grand Palace, Bangkok

Yaksha’s en andere beelden en sculpturen

Een Yaksha is een beschermgod die vaak wordt getoond als tempelwachter aan poorten net zoals bij de Grand Palace. Maar ook kom je deze reuzen tegen als beschermers van de Wat Arun of het Suvarnabhumi vliegveld van Bangkok. Naast de Yaksha’s staan er overal op het terrein imposante beelden en sculpturen die je kunt bewonderen.

Sculptuur op het Grand Palace terrein in Bangkok
Sculptuur op het Grand Palace terrein in Bangkok
Sculptuur op het Grand Palace terrein in Bangkok
Sculptuur op het Grand Palace terrein in Bangkok
Een Yaksha op het terrein van de Grand Palace in Bangkok, Thailand

Het driekoppige roze olifanten standbeeld

Buiten het terrein van de Grand Palace staat er ook een knap staaltje beeldhouwwerk. Hier staat een beeld met drie driekoppige roze olifanten. Dit beeld op de rotonde van de Sanam Luang kruising, was een kado voor Koning Rama IX. Het werd geschonken op 5 december 2011 ter ere van zijn 84e verjaardag.

Het drie-koppige-roze-olifanten standbeeld op de rotonde van de Sanam Luang kruising in Bangkok, Thailand

Een ereplaats voor het standbeeld van Cheewok Komataphat

Cheewok Komataphat is de grondlegger van de Thaise (kruiden)geneeskunde en was de dokter van Boeddha. In de Thaise geschiedenis een zeer gerespecteerd persoon. Daarom besloot Koning Rama III hem te eren met een standbeeld op het Grand Palace terrein.  

Het standbeeld van Cheewok Komataphat, een Thaise geneesheer op het terrein van de Grand Palace in Bangkok, Thailand

De schoonheid zit het hem (ook) in de details

Tot slot willen we je erop wijzen dat de schoonheid ook in de details te vinden is. De manier waarop het glinsterende glas en porselein is geplaatst, het prachtige mozaïek en de muurschilderingen die je meenemen in het verhaal. Het is super mooi als je er oog voor hebt. Ondanks dat veel mensen de Grand Palace te druk vinden – waar ze helaas ook gelijk in hebben – is dit natuurlijk niet voor niets. De Grand Palace is echt een unieke en oogverblindende plek om te bezoeken als je in Bangkok bent. Gewoon doen dus!

Let op de details als je een bezoek brengt aan de Grand Palace in Bangkok, Thailand

Belangrijke regels zoals kledingvoorschriften

Kledingvoorschriften voor zowel man als vrouw zijn: Geen blote schouders, geen blote voeten nadat je je schoenen uitdoet en een lange broek (zonder hippe scheuren en gaten). Mocht je geen rekening hebben kunnen houden met de gewenste kledingvoorschriften dan kun je bij de ingang eventueel kleding huren. Verder geen zichtbare tatoeages en er mogen op sommige plekken zoals in de Wat Phra Kaew geen foto of video’s worden gemaakt. Belangrijk om te weten is ook dat je altijd lager moet zijn dan Boeddha, daarom zal je soms moeten knielen. Ook mag je nooit met je voeten wijzen naar heiligdommen of mensen en Als je onzeker bent over wat je gepast is, kijk je gewoon af bij de Thaise bevolking. Veel plezier!

Het terrein van de Grand Palace in Bangkok, Thailand

TIP!
Neem water mee, het slimst is een grote fles per persoon mee te nemen, deze kun je hervullen op het terrein.

Monnik werkt een muurtekening van de de Grand Palace bij

In de omgeving van de Grand Palace

In de omgeving van de Grand Palace is ontzettend veel te zien en te beleven! We hebben een aantal leuke opties en informatie over de buurt van de Grand Palace voor je verzameld. Zoals informatie over het vervoer, goed gewaardeerde slaapplekken, restaurants, winkelcentra en andere bezienswaardigheden die de moeite waard zijn, je bent nu zo dichtbij! We hopen dat dit je bezoek aan Bangkok nog makkelijker en leuker maakt!

Geopend: Dagelijks van 08:30 – 15:30 (Gids beschikbaar van 10:00 – 14:00)
Toegangsprijs: 500 baht (Audioguide (ENG = 200 baht extra voor 2 uur)
Voor mensen die slecht ter been zijn, er zijn gratis roelstoelen te leen bij de hoofdingang
Adres: Na Phra Lan Rd, Phra Nakhon
Website: http://www.palaces.thai.net/
Route vanaf Khao San Road (ongeveer een kwartier lopen)

Restaurants in de buurt van de Grand Palace in Bangkok

 • Rad Na Yod Pak 40 Years
  Voor de locals in de buurt al 40 jaar een zeer geliefde plek vanwege het lekkere eten.
 • AMA Art & Eatery
  Gelegen tussen de Wat Pho en de Grand Palace, goed eten voor een zachte prijs! Kunst voor de ogen en mond!
 • The Sixth
  Hip tentje met heerlijke snacks en drankjes. Tevens genoeg keuze voor vegans.
 • Home Cafe Tha Thien
  Gezellig famillierestaurant waar je je snel thuis zult voelen, wat een lieve mensen!
 • The Deck
  Bekende en hoog gewaardeerde plek tegenover de Wat Arun. Ja The Deck is een top plek!
 • Jin Chieng Seng by Inn A Day
  Een goed restaurant gelegen in een eveneens goed hotel. Inn a Day maakt je dag helemaal goed!
 • Sala Rattanakosin Eatery and Bar
  Je krijgt hier niet alleen zeer goede service en superlekker eten maar ook een prachtig uitzicht op o.a. de Wat Arun.
 • Supatra River House
  Fantastische locatie aan de oevers van de Chao Phraya rivier met kwalitatief en authentiek Thais eten.
 • Savoey Restaurant Tha Maharaj
  In het kleine winkelgebied Tha Maharaj vlakbij de Grand Palace vind je dit hele goede restaurant.
 • Tonmakok
  Leuk restaurant met lekker eten en een waanzinnig uiticht over de Grand Palace.

Vervoer naar de Grand Palace in Bangkok

Uitgaan in de buurt van de Grand Palace in Bangkok

 • ASIATIQUE The Riverfront
  Moderne markt aan de oever van de Chao Phraya rivier met ruime keuze uit verschillende soorten barretjes.
 • Three Sixty Lounge (Millennium Hilton)
  Onvergetelijk uitzicht over de Chao Phraya rivier vanaf het dakterras met heerlijke cocktails en super vriendelijk personeel.
 • Sirocco Sky Bar @ Lebua
  Waarschijnlijk de meest bekende sky bar van Bangkok met prachtig uitzicht en sublieme cocktails.
 • Khao San Road 
  De backpackerstraat van Bangkok, buckets, schorpioenen op een stokje en uitgaan tot in de late uurtjes.
 • Rambuttri Road
  Het rustigere en sfeervolle broertje van Khao San met gezellige restaurantjes en barretjes.

Winkelen in de buurt van de Grand Palace in Bangkok

 • Chaophraya Cruise: Diner buffet en live muziek terwijl je vaart over de prachtige Chao Phraya River
 • Stap gewoon op een van de boten van de Chao Phraya River Express en laat je verassen door de bijzondere omgeving!

We stoppen veel tijd, geld en passie in deze site, we zouden het super vinden als je ons wilt supporten! Dit kun je gemakkelijk doen door via onze links op de site je hotel en/of binnenlandse reizen te boeken. Het kost jou niets extra maar wij krijgen een klein percentage van onze partners zoals Booking.comAgoda en 12GoAsia. Ook al besluit je om een andere slaapplaats te boeken dan wij vermelden, als je eerst op onze link klikt help je ons al. Alvast bedankt!

Nog meer niet te missen tempels in Bangkok:

Wat Pho tempel in Bangkok, Thailand
Wat Arun tempel in Bangkok, Thailand
Lees hier alles over de Erawan Shrine in Bangkok, Thailand
Back To Top