fbpx Skip to content

THIS POST IS ALSO AVAILABLE IN : English

Chao Phraya Rivier Bangkok en omgeving sprookjesachtig verlicht in de avond, Bangkok in Thailand
Chao Phraya Rivier Bangkok en omgeving sprookjesachtig verlicht in de avond, Bangkok in Thailand

CHAO PHRAYA RIVIER

Op de Chao Phraya Rivier van Bangkok is het altijd levendig en druk! Kleine longtailbootjes varen af en aan naar de tempels en andere bezienswaardigheden langs de rivier. Ook de efficiënte Chao Phraya River Express boten maken volop gebruik van de rivier en brengen Thai en toerist naar shopping malls. markten, sky bars, familie en werk. Tussendoor varen er grote volgeladen vrachtschepen want de Chao Phraya Rivier is de belangrijkste en grootste rivier in Thailand, hij stroomt namelijk dwars door Bangkok naar de Golf van Thailand.

Boot op de Chao Phraya Rivier in Bangkok tijdens zonsondergang.

Opvallende gebouwen langs de Chao Phraya Rivier 

Vanaf de Chao Phraya River zie je veel verschillende soorten gebouwen; torenhoge flats, luxe hotels, authentiek houten huisjes, shopping malls, tempels en zelfs een reuzenrad. Soms zie je gebouwen waarvan je denkt wat is het, waar dient het voor? Wij werden er nieuwsgierig van en zijn op zoek gegaan naar het verhaal en de functie van deze opvallende gebouwen.

Phra Sumen Fort

Dit oude witte verdedigingsfort werd gebouwd in 1783 tijdens het bewind van Koning Rama I. Het fort had als doel de bocht van de Chao Phraya Rivier en het Rattanakosin eiland (het oude deel van Bangkok) te beschermen tegen een invasie via de rivier. Het is één van de laatste overgebleven forten in het oude gedeelte van Bangkok. De kanonnen zijn nog steeds aanwezig. Bij het fort is een klein parkje waar je even kunt uitrusten.

Paar minuten lopen vanaf de Phra Athit Pier, vlakbij de backpackerstraat Khao San Road.

Phra Sumen Fort, oud wit fort van tw

Wat Rakhang Kositaram / Temple of the Bell

Wat Rakhang, is een koninklijke tempel. De tempel wordt ook wel de Temple of the Bell genoemd omdat er enorme oude klok werd ontdekt op het tempelcomplex. De bel is verhuisd naar de tempel van de Emerald Buddha (Wat Phra Kaew). In ruil daarvoor kreeg het tempelcomplex 5 nieuwe klokken van Koning Rama I. Deze klokken zijn er nog steeds. Je kunt bij deze tempel de geesten gunstig stellen, zo kun je er de bellen laten luiden, de duiven voeren en een levende vis kopen en vrijlaten in de rivier.

Vanaf de Chang Pier gaat een ferry naar Wat Rakhan | Entree: Gratis

skip to Main Content ThailandMagazine.com HOME BANGKOK BESTEMMINGEN DNA WINKELEN Delen Tweet Pin Het E-mail Chao Phraya Rivier Bangkok en omgeving sprookjesachtig verlicht in de avond, Bangkok in Thailand Image: Lightmeister (Flickr) CHAO PHRAYA RIVIER Op de Chao Phraya Rivier van Bangkok is het altijd levendig en druk! Kleine longtailbootjes varen af en aan naar de tempels en andere bezienswaardigheden langs de rivier. Ook de efficiënte Chao Phraya River Express boten maken volop gebruik van de rivier en brengen Thai en toerist naar shopping malls. markten, sky bars, familie en werk. Tussendoor varen er grote volgeladen vrachtschepen want de Chao Phraya Rivier is de belangrijkste en grootste rivier in Thailand, hij stroomt namelijk dwars door Bangkok naar de Golf van Thailand. Boot op de Chao Phraya Rivier in Bangkok tijdens zonsondergang. Image: Ninara (Flickr) Opvallende gebouwen langs de Chao Phraya Rivier Vanaf de Chao Phraya River zie je veel verschillende soorten gebouwen; torenhoge flats, luxe hotels, authentiek houten huisjes, shopping malls, tempels en zelfs een reuzenrad. Soms zie je gebouwen waarvan je denkt wat is het, waar dient het voor? Wij werden er nieuwsgierig van en zijn op zoek gegaan naar het verhaal en de functie van deze opvallende gebouwen. Phra Sumen Fort Dit oude witte verdedigingsfort werd gebouwd in 1783 tijdens het bewind van Koning Rama I. Het fort had als doel de bocht van de Chao Phraya Rivier en het Rattanakosin eiland (het oude deel van Bangkok) te beschermen tegen een invasie via de rivier. Het is één van de laatste overgebleven forten in het oude gedeelte van Bangkok. De kanonnen zijn nog steeds aanwezig. Bij het fort is een klein parkje waar je even kunt uitrusten. Paar minuten lopen vanaf de Phra Athit Pier, vlakbij de backpackerstraat Khao San Road. Phra Sumen Fort, oud wit fort van tw Image: Shankar S (Flickr) Wat Rakhang Kositaram / Temple of the Bell in Bangkok

Grand Palace & Wat Phra Kaew

Vroeger werd de Grand Palace bewoond door de koninklijke familie van Siam / Thailand. Het complex is enorm en wordt veelvuldig bezocht door toeristen en de Thaise bevolking. Op het terrein staat namelijk ook de Tempel van de Smaragdgroene Boeddha (Wat Phra Kaew) met daarin voor de boeddhistische Thai, de belangrijkste Boeddha van Thailand.

Lees ook ons volledige artikel over de Grand Palace en de Tempel van de Smaragdgroene Boeddha.

Grand Palace van Bangkok, met gouden en rode daken gezien van de overkant van de Chao Phraya rivier

Wat Arun / Tempel van de Dageraad

De Wat Arun is waarschijnlijk de meest in het oog springende tempel aan de Chao Phraya Rivier. Dat is ook niet zo gek omdat de Pagode van deze tempel 82 meter hoog is en versierd met allemaal kleine stukjes porselein en glas. In de avond wordt de Wat Arun ontzettend mooi verlicht. Restaurants met uitzicht op de Wat Arun zijn dan ook zeer populair.

Lees ook ons volledige artikel over Wat Arun / Tempel van de Dageraad.

Wat Arun, tempel van de dageraad, opvallend gebouw aan de Chao Phraya Rivier in Bangkok

Wat Kalayanamitr

De Wat Kalayanamitr is te zien aan de Thonburi (west)kant van de rivier, het is een klein tempelcomplex. Binnen in de tempel is een grote zittende Boeddha bekleed met bladgoud. Dit tempelcomplex wordt weinig door toeristen bezocht. De naam van de tempel betekent “echte vriend”. De Thaise bevolking komt hier dan ook om een zegen te vragen voor goede vrienden.

Naast de Rajinee Pier is een ferry oversteek naar de Waramhawhan pier voor Wat Kalayanaitr | Entree: Gratis

Wat Kalayanamitr, witte tempel met gouden daken in het donker verlicht met lampen, op de voorgrond de Chao Phraya Rivier van Bangkok.

Gong Wu Shrine 

Deze bijzondere tempel werd meer dan 200 jaar geleden gebouwd. Vanaf het water is al te zien dat het houtsnijwerk van deze tempel bijzonder mooi is! De tempel werd gebouwd door een Hokkien Chinees die Koning Taksin volgde naar de toen nieuwe hoofdstad Thon Buri. De tempel vereerd de Godin van de Genade, Kuan Yin. De tempel ligt naast Wat Kalayanamitr.

Er gaat een veerboot vanaf Rajchawongse Pier naar Din Daeng Cross River Ferry | Entree: Gratis

Tempel gemaakt van hout en versierd met houtsnijwerk, met op de voorgrond de Chao Phraya Rivier

Image: ThailandMagazine.com

Che Chin Khor Tempel / Pagode

Deze Chinese Taoistische Pagode van 8 verdiepingen is goed zichtbaar vanaf de rivier. Vanaf boven heb je mooi uitzicht op de omgeving en de rivier. Naast de Pagode is er ook een kleine tempel. De tempel en de pagode behoren toe aan de Che Chin Khor Benediction Foundation. Naast het verspreiden van het geloof geeft deze stichting gratis rijst, dekens en andere benodigdheden aan minderbedeelden.

Er is een aanlegsteiger, maar zover bij ons bekend stopt er geen ferry. Over de weg is de Pagode waarschijnlijker makkelijker te bereiken | Entree: Gratis | Locatie : Google maps

Che Chin Khor Tempel (Pagode) van acht verdiepingen hoog aan de Chao Phraya Rivier

Millennium Hilton Bangkok (of is het een UFO?)

Bovenop een hoog flatgebouw naast ICONSIAM zie je een ufo-vormige verdieping. Deze verdieping hoort bij het Millennium Hilton Bangkok en is een restaurant met de naam ThreeSixty Rooftop Bar and ThreeSixty Jazz Lounge. Vanaf hier heb je dan ook daadwerkelijk 360 graden uitzicht over Bangkok. Er ook een open lucht sky bar waar je vanuit de heerlijke lounge banken uitzicht hebt over de rivier.

Lees ook ons volledige artikel over de ThreeSixty Rooftop Bar and ThreeSixty Jazz Lounge.

Hoog grijs gebouw met bovenop een UFO vormig gebouw (Millennium Hilton Bangkok). op de voorgrond de Chao Phriya Rvier van Bangkok

ICONSIAM

ICONSIAM is geen tempel of gebouw met een rijke historie. Maar het is het allernieuwste winkelcentrum aan de Chao Phraya Rivier van Bangkok. In het mooie winkelcentrum worden veel luxe producten verkocht, je kunt er ook lekkere snacks kopen of dineren bij de nagebouwde indoor floating market. Vanaf het terras heb je mooi uitzicht over de rivier. 

Er gaan vanaf de Saphan Taksin Pier gratis shuttle boten naar ICONSIAM.

ICONSIAM, Moderne shopping mall met veel glas aan de Chao Phraya Rivier

Old Customs House

Dit bijzondere en vervallen gebouw was ooit een douanekantoor. Het is in 1890 ontworpen door een Italiaanse architect, de westerse invloeden zijn dan ook duidelijk zichtbaar. Nadat het kantoor verhuisde naar Klong Toei kwam het leeg te staan en is het flink in verval geraakt. Soms wordt het gebouw nog gebruikt voor filmopnames, de bekendste is de film, In The Mood for Love. Het is nu onbewoond en je mag er niet meer naar binnen..

Het Old Custom House ligt bijna precies tussen de Oriental pier en de Wat Muang Kae pier in | Entree: Verboden

Vervallen gebouw van 3 vediepingen met een toren aan de Chao Phraya Rivier in Bangkok

Image: ThailandMagazine.com

Zoek de verschillen

Nee dit is geen dubbel geplaatste foto, wat je op deze foto wel en op de vorige foto niet ziet, is het allerhoogste gebouw van Bangkok, King Power MahaNakhon! Het gebouw is in 2018 geopend en staat hemelsbreed bijna 2 kilometer van de rivier af, dat je hem nog steeds kan zien zegt waarschijnlijk wel genoeg! MahaNakhon is 314 meter hoog en helemaal op de top is een uitkijkpunt en een sky walk van glas! Lees ook ons volledige artikel over de Mahanakhon SkyWalk.

De dichtstbijzijnde Pier is Sathorn Taksin, vanaf daar is het een half uur lopen of 2 haltes met de BTS sky train | Entree: 750 Baht | website King Power MahaNakhon

King Power MahaNakon hoogste gebouw In Bangkok torent boven Old Custom House uit aan de rivier van Bangkok

Gouden koepel van de Lebua State Tower (Sirocco Sky Bar)

Vooral in de avond is deze gouden koepel bovenop het hoge gebouw goed te zien. De echte fans herkennen hem natuurlijk meteen, want hier is de film The Hangover 2 opgenomen. De gouden koepel behoort tot de Sirocco Sky Bar en is hoogst waarschijnlijk de meest bekende sky bar van Bangkok. De Sirocco Sky Bar behoort toe aan het onder gelegen Lebua at State Tower Hotel.

Lees ook ons volledige artikel over de Sirocco Sky Bar @ Lebua.

Lebua State Tower hotel met daar bovenop de gouden koepel van de Sirocco sky bar in Bangkok.

Santa Cruz kerk

Deze Portugese rooms katholieke kerk is voor ons misschien normaal gesproken niet heel bijzonder om te zien. Maar dat deze kerk aan een rivier in Bangkok staat is natuurlijk wel bijzonder. Het stuk land waar Santa Cruz Church op is gebouwd is door Koning Taksin aan de Portugese geschonken als dank voor hun hulp in de strijd tegen de Birmezen. Oorspronkelijk was de kerk gebouwd in 1835 en van hout gemaakt, later is het herbouwd tot de huidige kerk.

Je kunt de kerk bereiken door de veerboot te nemen vanaf de Rajinee Pier naar de aan de overkant gelegen Kalayanamitr tempel. Via een pad langs het water bereik je de kerk. | Entree: Gratis

kleine kerk (Santa Cruz Church) mooi verlicht in het donker gezien vanaf de Chao Phraya Rivier in Bangkok

Reuzenrad van ASIATIQUE The Riverfront

Als je het reuzenrad voor het eerst ziet denk je misschien dat er iets te vieren valt of dat er kermis is. Maar nee, dit reuzenrad hoort bij de moderne ASIATIQUE The Riverfront en staat er gewoon altijd. In de avond is het reuzenrad mooi verlicht en kun je hem al van grote afstand zien. Op de markt kun je naar hartelust shoppen en eten. Ook kun je er een wandeling maken op de promenade aan de rivier. Het reuzenrad markeert (onbedoeld) gelijk de laatste halte van de Chao Phraya River Express boten.

Lees ook ons volledige artikel over ASIATIQUE The Riverfront.

wit reuzenrad van ASIATIQUE The Riverfront Market gezien vanaf de Chao Phraya Rivier in Bangkok

Goede locaties om te overnachten in Bangkok

Leukste hotels in het Asok gebied van Bangkok, Thailand
de beste hotels in Nana, Bangkok

Koninklijke bruggen

De meeste bruggen over de rivier van Bangkok zijn vernoemd naar koningen en belangrijke familieleden van Thailand. De Rama VI brug was de eerste van Bangkok en werd geopend in het jaar 1927. De allernieuwste brug, de Bhumibol Bridge I is in 2006 geopend. Deze brug is vernoemd naar de geliefde en inmiddels overleden King Bhumibol Adulyadej en wordt ook wel de Mega Bridge genoemd omdat de totale lengte bijna 1.3 kilometer is en er spectaculair uitziet!

Chao Phraya River met de Bhumibol-Bridge in de schemering.

Een andere opvallende brug over de Chao Phraya-rivier is de Rama VIII Bridge. Deze brug is vernoemd naar de op 20 jarige leeftijd overleden broer van King Bhumibol Adulyadej, King Ananda Mahidol. De brug is vooral in de avond een opvallende verschijning door de mooie belichting. Er zijn aan twee kanten voetgangerspaden, dus als je het leuk vind kun je te voet de oversteek maken en de Chao Phraya Rivier bewonderen.

Rama VIII brug over de Chao Phraya Rivier in Bangkok tijdens zonsondergang

Rama VIII Brug | Image: Scott N (Flickr)

Romantische avondje aan de Chao Phraya Rivier

Wanneer de avond valt en de prachtige paleizen, tempels en bruggen worden verlicht krijgt de rivier iets romantisch en sprookjesachtige. Op de rivier varen mooi verlichte diner cruiseboten waar je kan genieten van een buffet en muzikale optredens. Ook zijn er aan het water restaurants en sky bars met prachtig uitzicht op de rivier en /of het Koninklijk Paleis en de mooi verlichte tempel Wat Arun. En met de zwoele avonden van Bangkok en (hopelijk) een briesje is een wandeling langs de rivier natuurlijk super leuk en romantisch!

Dinner Cruise boot op de Rivier van Bangkok

Uitgaan aan de Chao Phraya Rivier van Bangkok

Uitgaan in de omgeving van de Chao Phraya Rivier is vooral genieten van lekkere drankjes en lang tafelen met goed gezelschap en geweldig uitzicht! Het Flow restaurant van het Millennium Hilton Bangkok heeft een bijzonder mooi terras aan de rivier en uitmuntende service, perfect als je iets wilt vieren, dat je vakantie hebt bijvoorbeeld! En als je daar dan toch bent bezoek dan de ThreeSixty Rooftop Bar and ThreeSixty Jazz Lounge op de 31e verdieping, beter uitzicht op de rivier van Bangkok ga je niet vinden! Maar minstens net zo goed is het uitzicht van SEEN gelegen op het dak van het Avani+ Riverside Bangkok Hotel. Hier kun je namelijk ook waanzinnig lekker eten en fantastische cocktails drinken!

Three Sixty Lounge van het Millennium Hilton Bangkok met uitzicht op de rivier van Bangkok
SEEN Sky Bar van het Avani+ Riverside Bangkok Hotel met uitzicht op de Chao Phraya River en vuurwerk

SEEN @ Avani+ Riverside Bangkok | Image: ThailandMagazine.com

De meeste restaurants en hotels aan het water kunnen tot het hogere segment gerekend worden, toch zijn er ook een aantal meer casual settings. Jack’s Bar en River View Guest House zijn bijvoorbeeld betaalbare alternatieven voor een drankje met een ontspannen sfeer en prima uitzicht. Ook populair zijn de dinner cruises zoals die van Baan Khanitha of van Supanniga die over de Chao Phray Rivier varen. Als je toch liever de drukte op zoekt liggen Rambuttri en Khao San Road niet ver van de rivier vandaan.

De Supanniga Cruise op de Chao Phraya River van Bangkok
De Baan Khanitha Cruise op de Chao Phraya River van Bangkok

Vervoer op de Chao Phraya River van Bangkok

Het vervoer op de rivier is verrassend goed geregeld en super goedkoop! Al die leuke activiteiten regel je daarom lekker helemaal zelf en doe je in je eigen tempo. Daar heb je als je dat wilt echt geen reisbureau voor nodig! Langs de rivier zijn pieren waren je op de boten van de Chao Phraya River kunt stappen om zo de omgeving van de rivier en de attracties van Bangkok te ontdekken. Ook is er een goede verbinding met de BTS Sky Train zodat je de beruchte files van Bangkok kunt ontwijken.

Alles over het gebruik van de boten op de rivier lees je in ons uitgebreide artikel over de Chao Phraya River Express boten. Lees hier verder voor meer informatie.

Boten op de Chao Phraya Rivier van Bangkok

LET OP!
Boek geen tour over de klongs (kanaaltjes) via een tuk tuk / taxi chauffeur, de prijzen zijn vaak te hoog en de kwaliteit teleurstellend. Check ook altijd eerst de recensies voordat je bij een reisbureautje ter plaatse boekt, ook deze doen helaas niet altijd wat ze beloven.

Mandarin Oriental Hotel met terras aan de Chao Phraya Rivier van Bangkok

Slapen langs de Chao Phraya Rivier

Langs de rivier zijn mooie grote luxe hotelketens te vinden, vaak kijk je vanuit je hotelkamer of het zwembad zo op de rivier. De luxe hotels hebben bijna allemaal een gratis bootservice van en naar het hotel. Enkele bekende top hotels langs de Chao Phraya Rivier zijn het Mandarin Oriental Hotel, Avani+ Riverside Bangkok Hotel, Chatrium Hotel Riverside Bangkok en het Millenium Hilton Bangkok. Maar slapen bij de rivier hoeft geen fortuin te kosten, minder bekende maar meer betaalbare opties zijn bijvoorbeeld V Varee Bangkok en het River View Guest House.

Meer informatie over slapen bij de rivier vind je in de InfoBox onderaan dit artikel.

Uitzicht op de Chao Phraya Rivier overdag vanaf het Chatrium Hotel Riverside Bangkok
Uitzicht op de Chao Phraya Rivier ' s avonds vanaf het Chatrium Hotel Riverside Bangkok

VIND EEN LEUKE PLEK OM TE OVERNACHTEN IN BANGKOKBooking.com

TIP!
In het water van de Chao Phraya Rivier zwemmen heel veel, altijd hongerige meervallen! Het voeren van deze vissen brengt met een beetje mazzel hebben geluk! Bij tempels aan de rivier kun je vaak zakken met kleurige knabbels kopen voor 10/20 Baht.

Collage van 2 foto's, visvoer en vissen in de rivier van Bangkok

Image: ThailandMagazine.com

In de omgeving van de Chao Phraya Rivier

In de omgeving van de Chao Phraya Rivier van Bangkok is ontzettend veel te zien en te beleven! We hebben een aantal leuke opties in de buurt voor je verzameld, zoals goed gewaardeerde slaapplekken, restaurants, winkelcentra en leuke bezienswaardigheden, je bent nu zo dichtbij! We hopen dat dit je bezoek aan Bangkok nog makkelijker en leuker maakt!

De Chao Phraya River Express vaart tussen Nonthaburi en Ratburana, de afstand tussen deze twee lijnen is 21 km. Er zijn momenteel in totaal 28 pieren op de Chao Phraya Rivier.
Geopend: Maandag t/m vrijdag van 06.00 – 20:00 (afhankelijk welke boot/vlag) | Weekend van 06.00 – 19.00
Toeristenboot: Dagelijks van 09:00 – 20.30| Online dagpas met korting koop je hier: Blauwe vlag boot (toeristenboot)
Email: info@chaoprayaexpressboat.com | http://www.chaophrayaexpressboat.com
Route via BTS: Saphan Taksin

 • China Town
  Veel keuze uit restaurants en food stalls in een bijzondere omgeving.
 • River Vibe Restaurant & Bar
  Betaalbaar en met mooi uitzicht over de Chao Phraya Rivier vanaf het dakterras, nog relatief onbekend.
 • Eat Sight Story
  Dineren met uitzicht op de Wat Arun tijdens zonsondergang, kan het romantischer?
 • Jack’s Bar
  Goed en betaalbaar eten met onbetaalbaar uitzicht over de Chao Phraya Rivier.
 • Supatra River House
  Heerlijk authentiek Thais eten, super vriendelijke service inclusief uitzicht op de Grand Palace en Wat Arun.
 • River Side Dining Anantara
  Keuze uit verschillende uitstekende restaurants en wereldkeukens, hier blijft weinig te wensen over.
 • Sheepshank Public House
  Moderne Amerikaanse keuken, met innovatieve mix van lokale smaken, uitzicht over de Chao Phraya en op de Rama VIII brug.
 • ASIATIQUE The Riverfront
  Moderne markt aan de oever van de Chao Phraya Rivier met ruime keuze uit verschillende soorten restaurants.
 • Baan Khanitha Cruise
  Kwalitief en authentiek menu met heelijk Thais eten geserveerd op een oud rijstschip varende over de Chao Phraya Rivier.
 • Chaophraya Cruise
  Dinerbuffet en live muziek terwijl je vaart over de prachtige Chao Phraya Rivier.
 • ThreeSixty Rooftop Bar en ThreeSixty Jazz Lounge (Millennium Hilton Bangkok)
  Onvergetelijk uitzicht over de Chao Phraya rivier vanaf het dakterras met heerlijke cocktails en super vriendelijk personeel.
 • Sirocco Sky Bar @ Lebua
  Waarschijnlijk de meest bekende sky bar van Bangkok met prachtig uitzicht en sublieme cocktails.
 • Khao San Road 
  De backpackerstraat van Bangkok, buckets, schorpioenen op een stokje en uitgaan tot in de late uurtjes.
 • Rambuttri Road
  Het rustigere en sfeervolle broertje van Khao San met gezellige restaurantjes en barretjes.

Nog meer leuke buurten in Bangkok

Rambuttri Road, een van de populaire buurten van Bangkok, Lees hier alles over deze straat
Chinatown Yaowarat Road, een van de populaire buurten van Bangkok in Thailand, lees hier alles wat je moet weten
Foto met link naar de Victory Monument, een van de populaire buurten van Bangkok.

Back To Top