fbpx Skip to content

THIS POST IS ALSO AVAILABLE IN : English

De zwanekop van het boegbeeld van de De Koninklijke sloep van Suphannahong in het National Museum of Royal Barges in Bangkok
De zwanekop van het boegbeeld van de De Koninklijke sloep van Suphannahong in het National Museum of Royal Barges in Bangkok

NATIONAL MUSEUM OF ROYAL BARGES

Het National Museum of Royal Barges is het museum waar de Koninklijke sloepen te zien zijn. Deze sloepen stammen nog uit de tijd dat Ayutthaya de hoofdstad van Thailand (toen nog Siam) was. De schepen vallen onder nationaal erfgoed. Hierop wordt dan ook toegezien door een speciale afdeling die de royale eigendommen beschermd. Naast het toezien op dit belangrijke erfgoed worden de sloepen ook beheerd en onderhouden door de afdeling beeldende kunst in Bangkok. Sporadisch, op grote en belangrijke royale of geestelijke evenementen worden de sloepen gebruikt voor de Royal Barge Procession. Hierbij vaart men dan met deze Koninklijke sloepen door de Chao Phraya rivier. Een bijzondere en unieke gewaarwording dus als je dit mag meemaken! Als de sloepen niet varen kun je ze gelukkig gewoon in het echt zien in het National Museum of Royal Barges!

De koninklijke sloepen in het National Museum of Royal Barges in Bangkok

De acht koninklijke sloepen 

Er zijn in totaal acht prachtig gedecoreerde Koninklijke sloepen te bewonderen in het Museum of Royal Barges. Allen zijn ze gekerfd uit teakhout en versierd met bladgoud en schitterende ornamenten van gekleurd glas. Elke sloep bestaat uit een boegbeeld of afbeelding van een of meerdere mythisch wezens uit de Thaise cultuur. Hieronder tonen we je alle acht schepen.

De koninklijke sloepen in het National Museum of Royal Barges in Bangkok

De Koninklijke sloep van Suphannahong

Dit is de sloep waar de koning zelf tijdens de processie plaats in neemt. De Suphannahong werd gebouwd in de tijd van koning Chulalongkorn en eindigde tijdens het bewind van koning Rama VI (ergens tussen 1880 en 1925). Deze sloep heeft een indrukwekkende gouden zwanenkop en is meer dan 46 lang. De sloep heeft 50 roeiers nodig om vooruit te komen!

WIST JE DAT?
Leuk om te weten is dat dit schip uit een enkele stam teakhout is gemaakt.

De Koninklijke sloep van Suphannahong

De Narai Song Suban His Majesty Rama IX

Van de acht koninklijke sloepen is dit de benjamin. Deze sloep van meer dan 44 meter lang is speciaal gebouwd voor wijlen koning Bhumibol Adulyadej. Hij kreeg deze sloep aangeboden tijdens de viering van zijn 50ste jaar als koning van Thailand in 1996. Op de boeg van deze sloep is de hindoe god Vishna te zien met daarvoor een Garuda (vogelachtig menselijk figuur) met in zijn handen een Naga (slang-achtig wezen). Men is niet bescheiden geweest met mythische wezens op dit schip, dat moge wel duidelijk zijn! En als de mythische wezens met hun krachten een eventueel gevecht niet aankunnen dan is er nog altijd een kanon aan boord, BIEM!

De Koninklijke sloep Narai Song Suban HM Rama 9 in het National Museum of Royal Barges in Bangkok

De Koninklijke sloep van Anantanakkharat

Deze sloep wordt gekenmerkt door een 7-koppig mythisch wezen wat erg veel op een draak lijkt. In de Thaise cultuur noemt men deze “draak” die water symboliseert, de Nakkharat. Deze sloep van bijna 45 meter lang werd meer dan een eeuw geleden gebruikt om vooral belangrijke Boeddhabeelden of andere belangrijke religieuze zaken te vervoeren. Ook deze sloep heeft overigens een kanon aan boord, want al die kostbaarheden moesten uiteraard wel beschermd worden.

De Koninklijke sloep van Anantanakkharat in het National Museum of Royal Barges in Bangkok

VIND EEN LEUKE PLEK OM TE OVERNACHTEN IN BANGKOKBooking.com

De Koninklijke sloep van Anekchat Puchong

Dit schip uit de 19e eeuw valt niet echt op door haar boegbeeld met mythisch wezen want die is er ook niet. Maar als je goed kijkt dan zie je dat de teakhouten romp prachtig is versierd met ingekerfde naga’s.  Vakmanschap! Stel je voor dat je een opdracht als deze krijgt… :  Chuu Len wil jij deze sloep van 45 meter een beetje versieren? Wat dacht je van naga’s? Moet wel morgen af zijn, OK?”

De Koninklijke sloep van Anekchat Puchong in het National Museum of Royal Barges in Bangkok

De Koninklijke sloep van Asurawayupak

De boeg van dit relatief kleine schip van 28 meter heeft een blauw mythisch wezen. Indrukwekkend!

De Koninklijke sloep van Asurawayupak in het National Museum of Royal Barges in Bangkok

De Karbi Prab Maung Marn Koninklijke sloep 

Nog een kleiner schip maar zeker niet minder mooi, dit schip met kanon is rond de 28 meter lang en heeft als boegbeeld een witte apenkrijger als mythisch wezen.

The Karbi Prab Maung Marn Koninklijke sloep in het National Museum of Royal Barges in Bangkok

De Koninklijke sloep van Krut Hern Hej

Wederom ongeveer 28 meter lang maar deze keer met een Garuda als boegbeeld die een Naga vasthoudt. Eigenlijk hetzelfde wezen als op de Narai Song Suban maar dan zonder Vishna en een stuk kleiner.

De Koninklijke sloep van Krut Hern Hej in het National Museum of Royal Barges in Bangkok

De Akkachai Hern Haw Koninklijke sloep 

De laatste van het stel is een kleine 30 meter lang en de romp is helemaal versiert met mythische krokodillen die in de Thaise cultuur Hera worden genoemd.

Akkachai Hern Haw Koninklijke sloep in het National Museum of Royal Barges in Bangkok

Wat vind je nog meer in het National Museum of Royal Barges

Naast de acht koninklijke sloepen vind je nog een 50-tal andere sloepen die aan de totale vloot toebehoren. Deze zijn wel wat minder mooi versierd. Deze sloepen vind je in een ander gedeelte van het Nationaal Museum of Royal Barges. Overal word je van informatie voorzien door borden naast de sloepen of aan de wanden in de grote hal. In het museum staat zelfs een watervliegtuig. Ook hangen her en der foto’s van o.a. de Royal Barge Processions die in het verleden zijn uitgevoerd. Interessant detail is dat je in het Nationaal Museum van Koninklijke Sloepen in Bangkok ook restanten vindt van sloepen waarvan het grootste gedeelte tijdens WO II is verwoest door een bombardement door de Japanners.

De enorme lengte van een koninklijke sloep in het National Museum of Royal Barges in Bangkok

Hoe kom je bij het museum

Het makkelijkst kom je bij het National Museum of Royal Barges met – hoe kan het ook anders – de boot. Neem de Cao Phraya River Express boot en stap uit bij N12 Phra Pin Klao Bridge Pier. Vanaf hier is het 10 minuten lopen .Wat ook regelmatig wordt gedaan is het huren van een longtail boot om door de klongs van Bangkok te varen en je vervolgens bij het National Museum of Royal Barges af te laten afzetten.

De achterkant van een koninklijke sloep in het National Museum of Royal Barges in Bangkok

In de omgeving van het museum

We hebben een aantal leuke opties voor je in de buurt opgezocht. Zoals goed gewaardeerde slaapplekken, restaurants, winkelcentra en bezienswaardigheden die de moeite waard zijn, je bent er nu toch! We hopen dat dit je bezoek aan Bangkok nog makkelijker en leuker maakt!

Geopend: Dagelijks van 09:00 – 17:00
Toegang: 100 Baht + 100 Baht extra als je foto’s wil maken en/of 200 Baht extra als je wilt filmen.
Adres: Klong Bangkok Noi
District: Thonburi
Chao Phraya River Express: N12 Phra Pin Klao Bridge

 • Sulatana
  Naast het museum, lekker eten.
 • Ton Manok
  Kwalitatief Thais eten, klein half uurtje lopen vanaf het museum.
 • Supatra River House
  Aan de Chao Phraya rivier met een waanzinnig uitzicht!
 • MK
  Bekende restaurantketen die je veel in Thailand vindt.

Chao Phraya River Express: Local line, rode, gele of groene vlag boot naar N12 Phra Pin Klao Bridge

Video: Building Wharram Sailboats (YouTube)
Back To Top