fbpx Skip to content

THIS POST IS ALSO AVAILABLE IN : English

Het Jim Thompson House in Bangkok
Het Jim Thompson House in Bangkok

JIM THOMPSON HOUSE MUSEUM

Niet ver van Siam Square in Bangkok staat misschien wel het bekendste huis van Thailand, het Jim Thompson House Museum. Dit is de plek waar je veel te weten kan komen over de Aziatische kunstgeschiedenis en Thaise cultuur. Wij vonden een bezoek aan deze unieke plek in het centrum van Bangkok erg leerzaam en vooral leuk!

Aanzicht op het Jim Thompson House en de ingang

Wie was Jim Thompson?

Jim Thompson heette eigenlijk (James H.W. Thompson = James Harrison Wilson Thompson).  In Thailand is Jim Thompson een bekend persoon die ervoor gezorgd heeft dat de zijde industrie in het midden van de vorige eeuw floreerde. Jim werd geboren op 21 maart 1906 in Amerika waar hij opgroeide in Delaware. De vader van Jim was een vermogend textielfabrikant, blijkbaar valt de appel niet ver van de boom.

Foto's van Jim Thompson in zijn slaapkamer

Toen Jim in de twintig was begon hij te werken als architect waarbij hij huizen ontwierp voor de elite van Amerika. In 1941 ging Jim werken voor de Office of Strategic Services. Dit was de voorloper van de CIA. Nadat Jim Thompson tijdens WO II het Amerikaanse leger diende werd hij na de bevrijding van Europa gevestigd in Sri Lanka. Hier bood hij namens Amerika hulp aan Thailand. Het doel was Thailand uit de handen van Japen te bevrijden.

Nadat Thailand was bevrijd en de Tweede Wereldoorlog was beëindigd vertrok Jim in 1946 op 39-jarige leeftijd naar Thailand. In eerste instantie wilde hij samen met een groep investeerders een hotel beginnen. Dit ter bevordering van het opkomende toerisme in Thailand.  Maar door onderlinge onenigheid stopte hij hier mee en startte hij samen met zijn goede vriend George Barrie in 1948 de Thai Silk Company Limited op. 

Jim Thompson tijdens de oorlogsjaren 1940 - 1945
Jim Thompson als zijdehandelaar
Jim Thompson als zijdehandelaar

WIST JE DAT?
Jim Thompson is bekroond met de Orde van de Witte Olifant. Een Thaise onderscheiding die sinds 1861 wordt gegeven aan buitenlanders die buitengewoon betekenisvol zijn geweest voor de Thaise gemeenschap.

Thai Silk Company Limited

Het bedrijf had als missie Thaise zijde (weer) op de internationale kaart te zetten. Thaise zijde moest een waardig en kwalitatief  exportproduct worden. De export van Thaise zijde was namelijk compleet ingestort door ander andere slechte productie en de industrialisatie in het westen. Hierdoor was zijde uit het westen stukken goedkoper en van betere kwaliteit dan die uit Thailand. Jim Thompson verbeterde onder andere het weef- en kleurproces waardoor zijdeproducten uit Thailand weer van hoge kwaliteit werden. Ook gaf hij advies over welke kleurencombinaties er in de mode zouden komen.

De Thai Silk Company stuurde regelmatig samples van hun stoffen naar modehuizen in Europa en Amerika. Toen in 1951 de zijden stoffen van de Thai Silk Company werden gebruikt voor de bekende musical The King and I ging het heel hard. De vraag naar Thaise zijde nam enorm toe. Tegenwoordig wordt Thaise zijde gezien als een kwalitatief product dat veelvuldig gebruikt wordt in de modewereld. Ook worden de stoffen van het bedrijf nog steeds gebruikt voor het bekleden van banken en stoelen. 

Originele poster van The King & I
Jim Thompson als zijdehandelaar
Mode met zijde van The Sil Company (Jim Thompson)

Werkverschaffing in de Thaise zijde industrie

Jim Thompson en zijn bedrijf hebben duizenden Thaise gezinnen aan inkomsten geholpen. Doordat Thaise vrouwen vanuit huis de zijde konden maken was het mogelijk het te combineren met hun kinderen. Op deze manier kregen veel arme gezinnen een kans op een betere toekomst. Nu nog werken er veel Thaise vrouwen in de zijde-industrie, mede dankzij de inzet en het doorzettingsvermogen van Jim Thompson.

Vrouw is zijde aan het weven
Vrouw is zijde aan het weven

Jim bouwde zijn huis op een plek waar hij dichtbij de zijdewevers kon wonen. In de omgeving van het Jim Thompson House woonden namelijk veel wevers.

Zicht op de khlong (het kanaal) en Ban Krhua, een wijk in Bangkok
Uitzicht op het Jim Thompson House & Museum in Bangkok

Unieke verzameling van Aziatische kunst

Jim Thompson was een groot liefhebber en verzamelaar van Aziatische kunst. Zijn verzameling van schilderijen, antieke gebruiksvoorwerpen, beelden, houtsnijwerk en andere kunstobjecten was immens! Ook had Jim tal van unieke boeddhistische (kunst)werken en andere zeldzame objecten in zijn collectie. In 1958 was zijn verzameling zo groot dat hij meer ruimte nodig had. Tijd voor een nieuw onderkomen moet hij hebben gedacht. Zijn doel was het bouwen van een groots museum waar hij zijn kunst kon tonen en waar hij zijn vrienden kon ontvangen. Tegenwoordig is dit huis, het Jim Thompson House. Één van de mooiste musea van Bangkok.

De kunstcollectie van Jim Thompson in het Jim Thompson House & Museum
De kunstcollectie van Jim Thompson in het Jim Thompson House & Museum
De kunstcollectie van Jim Thompson in het Jim Thompson House & Museum

WIST JE DAT?
Sommige items uit de collectie van Jim Thompson zijn bijna 1.400 jaar oud!

Eeuwenoude voorwerpen in het Jim Thompson House & Museum in Bangkok
Eeuwenoude voorwerpen in het Jim Thompson House & Museum in Bangkok
Eeuwenoude voorwerpen in het Jim Thompson House & Museum in Bangkok

Niet één maar zes huizen!

Zo gezegd zo gedaan, alleskunner Jim begon in 1958 aan de kroon op zijn werk. Het bouwen van een nieuw onderkomen / museum in Bangkok. Er werden maar liefst zes verschillende authentieke teakhouten Thaise huizen gekocht uit Ayutthaya en Bangkok. Sommige van deze huizen waren al meer dan een eeuw oud. Van deze zes huizen wilde Jim Thompson de materialen gebruiken om één groot huis te bouwen in Bangkok.

Buitenkant van het Jim Thompson House & Museum in Bangkok

Tijdens de bouw van dit architectonische hoogstandje voegde Jim ook zijn eigen creaties en ideeën toe. Jim gebruikte ook verschillende voorwerpen die hij in de loop der jaren had verzameld ter decoratie. Na zeven maanden zwoegen was zijn prachtige huis af. Het Jim Thompson House stond als uhm… een huis! 

Een trap binnen in het Jim Thompson House, ongewoon voor de Thaise begrippen

WIST JE DAT?
De woonkamer van het Jim Thompson House is eigenlijk een oud wevershuis, ironisch toch?

De woonkamer van Jim Thompson (een oud wevershuis)

Wat ook bijzonder is aan het Jim Thompson House is dat het een mix is van verschillende stijlen. Zo zijn er westerse elementen zoals marmer uit Italië en België en zijn de ramen weer typisch in Aziatische stijl. Het gehele huis is een waar kunstwerk om doorheen te lopen! En in dat hele grote kunstwerk staan weer allemaal kleinere kunstwerken. Ben je een liefhebber van kunst en cultuur dan is het Jim Thompson House Museum een must om te bezoeken als je in Bangkok bent.

Vloer van Europees marmer in het Jim Thompson House
De slaapkamer van Jim Thompson in Bangkok

Vergeet de tuin niet!

Wat ons ook is bijgebleven is de fraaie tuin op het terrein van het Jim Thompson House! Het is een stukje natuur en rust midden in het drukke Bangkok. Ook in de tuin staan verschillende kleine gebouwtjes waar de collectie van Jim wordt tentoongesteld. Vergeet dus niet een wandeling door de tuin van het Jim Thompson House te maken.  

De tuin van het Jim Thompson House & Museum in Bangkok
De tuin van het Jim Thompson House & Museum in Bangkok
De tuin met vijver van het Jim Thompson House & Museum in Bangkok

LET OP!
In de tuin is er een vaas met een bijtgrage vis die al menig bezoekers flink heeft gebeten.. Nee geen piranha maar wel een meedogenloze vis! Je bent gewaarschuwd!

De bijtende vis in de tuin van het Jim Thompson House & Museum in Bangkok
De bijtende vis in de tuin van het Jim Thompson House & Museum in Bangkok

Jim Thompson House Museum in Bangkok

Vandaag de dag is het Jim Thompson House Museum een echte trekpleister voor de vele toeristen in Bangkok. Het huis is gemakkelijk bereikbaar met het openbaar vervoer waaronder de BTS (Sky Train) en via de Khlong Saen Saep Express Boat. Het Jim Thompson House ligt aan het water en in een steeg. Het is er erg rustig en sereen, heel bijzonder aangezien je midden in het drukke centrum Bangkok bent.

Het overdekte terras van het Jim Thompson House

Tijdens een bezoek aan het Jim Thompson House krijg je (verplicht) een gids mee. Deze gids vertelt je meer over het leven van Jim, de bijzonder collectie en het huis zelf. Het museum is geopend van 09:00 – 17:00. Je kunt op elk moment van de dag een tour plannen zonder bijkomende kosten. Een gids zal dan je rondleiden in verschillende talen zoals het Engels, Chinees, Japans en Frans. De gids is bij de prijs van 200 baht inbegrepen. Kinderen onder de 10 jaar mogen gratis naar binnen en jongeren onder 22 jaar betalen 100 baht.

Onze gids van het Jim Thompson House

Spoorloos sinds 26 maart 1967

Op paaszondag 26-03-1967 is Jim Thompson voor het laatst gezien. Hij was op vakantie in het buurland Maleisië. Om precies te zijn op de Cameron Highlands zo’n 150 km van de hoofdstad Kuala Lumpur. Na het bezoek aan een mis in de All Soul’s kerk hadden Jim en zijn gezelschap nog een picnic in de natuur waarna ze weer terugkwamen in de Moonlight Bungalow, hun vakantieadres. Vanaf hier begon Jim aan een wandeling waar hij nooit meer van is teruggekomen. Hij werd om 16:00 voor het laatst gezien bij de Lutheran Mission Bungalow in de wijk Kamunting. Sindsdien heeft niemand hem nooit meer gezien…

De Moonlight bungalow waar Jim Thompson in Maleisie sliep
De laatste plek waar Jim Thompson in Maleisie is gezien

De Moonlight Bungalow waar Jim sliep en de laatste plek waar Jim gezien is | Images: Wikipedia 

Het heden

Tegenwoordig bestaat The Thai Silk Company nog steeds, hieronder valt onder andere  de Jim Thompson Farm. Dan is er ook nog de James H.W. Thompson Foundation. Een stichting die het Jim Thompson House Museum en het Jim Thompson Art Center beheert. Ook zijn er tal van restaurants en winkels / boutiques die prachtige stoffen en mode verkopen zoals in Siam Paragon of ICONSIAM. Vanzelfsprekend is er ook een online winkel waar mensen over de hele wereld prachtige zijde producten kunnen aanschaffen. Het is mooi om te zien dat het bedrijf wat James H.W. Thompson in 1951 oprichtte nu nog steeds bestaat! Zijn bijnaam is niet voor niets de koning van zijde.

Zijde cocons en zijde in verschillende kleuren bij het Jim Thompson House & Museum in Bangkok
Hoe zijde geweven wordt
Meiden met zijde aan

Jim Thompson Fabrics

Dankzij Jim’s ondernemersgeest en tomeloze inzet voor de zijde-industrie is zijde vandaag de dag nog steeds een gewild product. Het is dan ook niet verwonderlijk dat er verschillende Jim Thompson winkels in Thailand zijn. Bijvoorbeeld in de winkelcentra Siam Paragon en ICONSIAM. Er is zelfs een Jim Thompson Factory Outlet Store in Bangkok te vinden, deze ligt een half uur rijden van het museum. Dus mocht je helemaal bevangen zijn door de pracht en praal van de zijde dan weet jij waar je moet zijn. 

Er is ook een Jim Thompson webwinkel zodat mensen van  over de hele wereld de producten van Jim Thompson kunnen kopen. De Jim Thompson Fabrics divisie is in twee bedrijven onder te verdelen. Zo is er het onderdeel Jim Thompson Personal Goods waar kleding en accessoires van zijde worden verkocht. En Jim Thompson Home Furnishing waar producten voor in het huis worden verkocht.

Hoe de Jim Thompson Fabrics worden machginaal wordt geweven
Jim Thompson winkel met mode
Jim Thompson Fabrics, voor in het huis

Jim Thompson Farm

Ook is er een heuse Jim Thompson Farm. Deze ligt niet in Bangkok maar in Takhop. Het terrein is zo’n vier uur rijden van Bangkok en ligt vlakbij het Khao Yai National Park. Dit gebied is in het leven geroepen om de culturele erfgoed van Thailand te behouden. Het hoofddoel is het behouden van de cultuur uit de Isaan (streek in het noordoosten van Thailand). Via een speelse manier worden de Thaise jongeren en toeristen uit alle windstreken geleerd over de gewoontes uit de Isaan. 

De Jim Thompson Farm is in 1988 opgericht als productielocatie voor de zijderupsen. Sinds 2001 is het land regelmatig opengesteld voor bezoekers om zo meer te leren over de prachtige Thaise natuur. In 2007 bouwde de The Thai Silk Company een heel dorp uit de Isaan op het terrein. Een slimme manier om cultureel erfgoed te vermarkten en ervoor te zorgen dat deze niet verloren gaat. Sinds 2012 is er ieder jaar een thema en is iedereen welkom op het land van de Jim Thompson Farm.

Het Jim Thompson Farm terrein met huizen uit de Isaan
Het Jim Thompson Farm terrein met prachtig gekleurde bloemen en een grote boom
Het Jim Thompson Farm terrein met prachtig gekleurde bloemen

The Jim Thompson Art Center

Naast het Jim Thompson House is er ook nog een kunstcentrum te vinden. Het naastgelegen Jim Thompson Art Center is opgericht door de James H.W. Thompson Foundation. Met als doel de lokale en internationale kunst- en cultuurgemeenschappen van Bangkok te steunen. Dit doen ze bijvoorbeeld door het organiseren van exposities en lezingen. 

Luchtfoto van het Jim Thompson Art Center in Bangkok
Lezing in het Jim Thompson Art Center in Bangkok
De bibliotheek van het Jim Thompson Art Center in Bangkok

Jim Thompson – A Thai Restaurant

Tijdens Jim’s aanwezigheid in Thailand kwamen er met regelmaat vrienden bij hem langs. Veel van zijn zijn vrienden waren bekende schrijvers of andere bekende personen. Samen genoten ze van de smakelijke Thaise keuken en dat is waarom de Jim Thompson restaurants in het leven zijn geroepen. Je kun in de Jim Thompson restaurants genieten van de authentieke Thaise keuken in een sfeervolle ambiance.

Jim Thompson - A Thai Restaurant
Jim Thompson - A Thai Restaurant
Gerechten bij een Jim Thompson Restaurant
Gerechten bij een Jim Thompson Restaurant

Momenteel zijn er twee Jim Thompson restaurants te vinden waaronder die naast het Jim Thompson House Museum in Bangkok. Tijdens ons bezoek aan het Jim Thompson House in Bangkok eindigde we met een snack en een drankje. 

Twee desserts bij het Jim Thompson Restaurant naar het Jim Thompson House & Museum in Bangkok
Verfrissend drankje bij het Jim Thompson Restaurant naar het Jim Thompson House & Museum in Bangkok

Is het Jim Thompson House Museum een aanrader?

JA, zeker als je ook maar ietsjespietje wat geeft om de Aziatische cultuur, kunst en architectuur. Wij vonden het een erg leuk, leerzaam en bijzonder bezoek aan het huis van wijlen Jim! 

In memoriam James H.W. Thompson 21-03-1906 — xx-xx-xxxx

Een portret van James H.W. Thompson (Jim Thompson)

Wat is er nog meer te doen in Bangkok?

Eigenlijk teveel om op te noemen! In de InfoBox vind je een aantal goede accommodaties, eet- en drinkgelegenheden en andere leuke plekjes. Ontdek en ervaar Bangkok!

Jim Thompson House Museum
6 Kasem San 2 Alley, Wang Mai, Pathum Wan District, Bangkok 10330
Tel : +66 (0)6 218 7368

Website The James H.W. Thompson Foundation
Website Jim Thompson Fabrics
Website Jim Thompson Restaurants
Website Jim Thompson Farm
Website Jim Thompson Art Center

Lekker eten en drinken in de buurt van Jim Thompson House Museum

 • ThaiTownBKK
  Leuk en sfeervol eettentje met lekkere gerechten. Exact naast BTS station Ratchathewi en op 10 minuten loopafstand van Jim Thompson House Museum.
 • Kaizen Sushi & Hibachi
  Voor als je op zoek bent naar superlekkere sushi, sashimi en andere Japanse gerechten. Op zo’n 7 minuten loopafstand van Jim Thompson House Museum.
 • FEATLAB
  Hier kun je zo waanzinnig lekker snacken inclusief verschillende speciaalbiertjes! Probeer hun befaamde Chicken & Waffle eens! Op max 5 minuten lopen van Jim Thompson House Museum.
 • Skate Cafe, Bar and Restaurant
  Deze hippe tent ligt midden in de leuke en bruisende hotspot Coco Walk. Neem je skateboard mee want er is hier zelfs een kleine mini ramp! Op 10 minuten van Jim Thompson House Museum.
 • Wink Bar
  Bij Wink Bar kun je gezellig een drankje doen samen met de vele Thaise locals die hier graag op bezoek komen. Deze bar ligt ook in het Coco Walk gebied op 10 minuten van Jim Thompson House Museum.
 • Caturday Cat Café
  We schreven er al over in ons artikel over Siam Square. Dit is een must visit voor alle katten- en poezenliefhebbers. Op nog geen 10 minuten van Jim Thompson House Museum.
 • YELO Café
  Is het een kunstcentrum of een koffietentje? Alle twee! En vrijwel naast Jim Thompson House Museum! Leuk om te combineren.
 • Tot slot, lees ons artikel waar je lekker kunt eten in Siam Paragon. Dit moderne winkelcentrum ligt op een klein kwartier wandelen van Jim Thompson House & Museum.

De mooiste Sky Bars & Rooftop Bars van Bangkok
Verlaat Bangkok niet zonder minstens één sky bar te bezoeken, een heerlijke avondje uit voor iedereen met adembenemend uitzicht!

Lees ook over de bijzondere bioscopen in Bangkok zoals in Siam Paragon vlakbij Jim Thompson House Museum.

Hoe kom je bij het Jim Thompson House & Museum

Route veerboothalte naar Jim Thompson House = 5 minuten lopen
Route BTS Ratchathewi naar Jim Thompson House = 8 minuten lopen
Route BTS Siam naar Jim Thomspon House = 14 minuten lopen

Meer informatie over het vervoer in Bangkok vind je in dit artikel

Bekijk onze selectie van indrukwekkende foto’s van bestemmingen of bijzondere dagen in Thailand via onze Picture This rubriek.

Je kunt ons supporten door via onze links hotels en binnenlandse reizen via 12GoAsia te boeken. Het kost jou niets extra maar wij krijgen een klein percentage van onze partners zoals Booking.com, Agoda en 12GoAsia. En ook al besluit je om een andere slaapplaats te boeken dan wij vermelden, als je eerst via onze link klikt maakt dat niets uit. Het maakt daarom voor ons niet uit welk hotel of hostel je kiest, hierdoor zijn we onafhankelijk en kunnen we je een eerlijk en zo goed mogelijk advies geven.

De beste hotels, hostels en andere slaapplekken in Bangkok, vind je hier
Klik hierDe leukste buurt in Bangkok? Je leest het hier!
Lees hier verder voor alle musea in Bangkok, Thailand
Back To Top