fbpx Skip to content

THIS POST IS ALSO AVAILABLE IN : English

Longtailboot in de Klongs van Bangkok, met op de achtergrond een groot Boeddhabeeld
Longtailboot in de kanalen van Bangkok, met een tempel op de achtergrond

Een klong tour, varen door het oude Bangkok!

Een klong tour door de kanalen van Bangkok is de ultieme manier om Thonburi, het oude gedeelte van Bangkok te ontdekken. Thonburi ligt ten westen van de Chao Phraya River. Dit is een gedeelte van Bangkok waar je als toerist normaal niet snel komt. Je bent voor je gevoel ver weg van de torenflats, grote winkelcentra en vierbaanswegen. Toch is Thonburi dichterbij dan je denkt en makkelijk te bereiken. Tijdens de boottocht zie je houten huizen op palen, vriendelijke inwoners, onverwachte groene oases en kleurrijke tempels.

Je vaart voornamelijk door de smalle kanalen (klongs) van Bangkok. Hierdoor krijg je soms letterlijk een kijkje in de huizen aan het water. Je ziet de bedrijvigheid langs en op het water; mensen die tuinieren, koken, de was doen of een lekker dutje doen. Kortom gewoon het leven langs de rivier zoals het al generaties lang gaat. Voor de Thai heel normaal, voor ons heel bijzonder! 

Smalle rivier in het oude Bangkok
Huis op het water met vrouw die de was doet aan de rivier

Images: ThailandMagazine.com

Onze boottocht door het oude Bangkok

In de vroege ochtend reisde we met de Sky Train, naar het BTS station Wutthakat. Hier maakte we kennis met onze Engels sprekende gids.

We boekte onze klong tour van tevoren bij The Bangkok Boat Company, dit bleek een goede keus!
(UPDATE 2022) Helaas bestaat deze organisatie niet meer, tegenwoordig werken we met een andere partij en kunnen we zelfs 10% korting geven op een tour. Voor meer info, stuur ons een bericht via mail, onze socials of WhatsAppgroep.

Toen we uit het BTS station stapte viel het al meteen op dat hier geen hoge torenflats waren, maar kleine huizen en een paar lage appartementencomplexen. 

Samen met onze gids liepen we door de smalle straatjes naar de opstapplaats van de boot. Onderweg kwamen we een oude dame tegen die slippers maakte en schoolkinderen die hun tanden op straat poetste. De sfeer in dit gedeelte van Bangkok is niet te vergelijking met het moderne en nieuwe gedeelte van Bangkok.

Oude dame maakt slippers op straat
Groepje schoolkinderen poetsen hun tanden op straat.

Images: ThailandMagazine.com

In de longtail boat

Aangekomen bij een smal kanaal lag onze schattige kleine longtail boat met bestuurder klaar voor vertrek. Omdat we een privétour hadden geboekt hadden kregen we een kleinere versie van de longtailboot. Schattig, maar ook een beetje spannend, want hierdoor zit je best laag op het water! 

Longtail boot met bestuurder op de rivier van Bangkok

Image: ThailandMagazine.com

Varen door de klongs (kanalen) van Bangkok

Zodra de boot begint te varen kom je ogen tekort! De huizen op palen in het water zijn erg mooi om te zien, sommige staan op het punt van instorten. Andere huizen zien er piekfijn uit en hebben mooie tuinen met fruitbomen en prachtige bloemen. Hoewel je nog gewoon in de mega metropool Bangkok bent, zijn er nog steeds stukken met niets anders dan groen.

In dit water leven trouwens aardig wat watervaranen, wij zagen een behoorlijk indrukwekkende exemplaar dichtbij langszwemmen!

Grote varaan in een kanaal van Bangkok
Natuur langs de rivier van Bangkok

Images: ThailandMagazine.com

Bij een vrouw in een klein bootje kochten we vers gebakken banaan, een van onze lieveling snacks in Thailand!

Thaise vrouw verkoopt gebakken banaan vanaf een longtailboot

Image: ThailandMagazine.com

Tijdens onze klong tour kregen we van onze gids natuurlijk veel informatie over de omgeving. Ze vertelde ons dat over een tiental jaar misschien alle traditionele huizen op het water zijn verdwenen. De grond in Bangkok is kostbaar en grote investeerders zijn zeer geïnteresseerd in de grond langs de kanalen van Bangkok. De bewoners kunnen niet altijd bewijzen dat de grond officieel in hun bezit is omdat het van generatie op generatie is doorgeven. Ook is er soms niet genoeg geld om de huizen te repareren / renoveren. Verkopen is dan het alternatief.

Oud vervallen huis op het water
Oude man zit aan de waterkant

Images: ThailandMagazine.com

Tijdens de boottocht door Thonburi maak je ook een aantal stops, welke dit zijn is vaak afhankelijk van welke tour je boekt. Er zijn ook klongtours waarbij je alleen in de boot blijft. Als je een privétour boekt kan in overleg worden bepaald welke stops er worden gepland. Je kunt bijvoorbeeld ook een bezoek brengen aan een orchideeënfarm of kooklessen volgen in een traditioneel Thais huis. Zelfs een introductie in meditatie behoort tot de mogelijkheden.

Twee longtailboten kruisen elkaar op de rivier
Smal kanaal in Bangkok

Images: ThailandMagazine.com

Wij hadden afgesproken dat we vooral in alle rust de smalle kanalen van Bangkok wilde ontdekken. Daarnaast bezochten we The Artist House, een cultureel centrum en de boeddhistische tempel Wat Pak Nam.

The Artist House, huis met houten vlonders en plantjes aan het water

Image: ThailandMagazine.com

The Artist House 

The Artis House is een inspirerende plek aan de rivier van Bangkok. Het hele gebouw is gemaakt van hout en rijkelijk versierd met planten. Er is een paar honderd jaar oude pagode waar op zaterdag een Thaise poppenshow wordt gegeven. De toegang is gratis.

Er zijn winkeltjes met kunstvoorwerpen zoals beelden, schilderijen, boeken en ansichtkaarten. Het is een leuke plek waar veel valt te ontdekken over de Thaise cultuur. Je kunt er Thaise houten maskers versieren of je eigen armband maken (ook leuk voor kinderen!). Voor wat extra geluk geef je de vissen wat van het kleurrijke visvoer wat er te koop is, niet zelf van knabbelen he…

The Artist House rijkelijk versierd met planten.

Image: ThailandMagazine.com

De omgeving van The Artist House is ook zeer de moeite waard. De smalle straatjes worden verbonden door steile bruggetjes, hier komen we zeker nog eens terug!

Steil bruggetje over het smalle kanaal
Smal straatje met houtenhuizen in Thonburi

Images: ThailandMagazine.com

Na de omgeving van The Artist House verkent te hebben stapten we weer in de boot. We gingen op weg naar de Wat Paknam tempel, hiervan hadden we al eerder een glimp opgevangen vanaf de boot. Dat zag er indrukwekkend uit!

Grote gouden boeddha aan de waterkant

Image: ThailandMagazine.com

Onbekende tempel, Wat Paknam Phasi Charoen

Wat Paknam is een tempel die erg populair is bij de boeddhistische Thaise bevolking, maar nog vrij onbekend bij toeristen. Het was erg rustig en dat gaf de tempel een extra bijzondere serene sfeer. De Wat Paknam staat bekend om de stupa met prachtige handgemaakte gouden versieringen. Helemaal bovenin is een sprookjesachtige bijna fluoriserend plafond.

Ingang Wat Paknam Tempel in Thonburi
rijkelijk versierd plafond ondersteunt met gouden pilaren.

Images: ThailandMagazine.com

We zagen ook hoe er aan een nieuw Boeddhabeeld gebouwd werd. Op de foto zie je de mond van de Boeddha. Uiteindelijk zal het bijna 70 meter hoog worden en daarmee het twee na grootste zittende Boeddhabeeld van Thailand zijn! 

Stuk mond van Boeddha in aanbouw.

Image: ThailandMagazine.com

De Boeddha van de Wat Paknam in Bangkok
De Boeddha van de Wat Paknam in Bangkok
De Boeddha van de Wat Paknam in Bangkok

Verschillende soorten tours

Wij boekte onze klong tour van te voren bij The Bangkok Boat Company omdat we hier goede verhalen over hadden gehoord. Je kunt kiezen uit verschillende soorten tours. Zoals de Lazy Afternoom Tour, Family Tours en Breeze and Pleased Tours. Bij een privétour kun je in overleg met de gids bepalen wat je gaat zien. Wij vinden onze klong tour echt een aanrader!

UPDATE 2022
The Bangkok Boat Company is gestopt, we werken met een andere partij en kunnen als Thailand Magazine ook nog een 10% korting geven. Vraag ernaar via onze WhatsAppgroep, email of via onze socials.

Oude Thaise huizen op palen in het water

Image: ThailandMagazine.com

Leuk (familie)uitje in Bangkok!

Na de prachtige tempel maakte we nog een laatste boottocht terug naar onze opstapplaats. Het was inmiddels rond het middaguur en tijd om afscheid te nemen van onze gids. We waren bijna 3 uur op en rond het water geweest en de tijd was voorbij gevlogen/gevaren! Een tour door de kanalen van Bangkok is echt heel leuk om te doen, ook voor de kinderen. (zwemvesten zijn beschikbaar). Voor mensen die slecht ter been zijn kan het in en uitstappen uit de longtail boat lastig zijn. Uiteraard helpt de gids of de kapitein waar mogelijk.

loopbrug langs smal kanaal

Image: ThailandMagazine.com

Waar een longtail boat boeken?

Het is niet perse nodig om een longtail boat tour van te voren te boeken. Je kunt bijvoorbeeld ook bij de Phra Arthit Pier (vlakbij Khao San Road) een longtail boot huren. Dit hebben we een aantal jaar geleden ook eens gedaan. Als je ons vraagt welke we leuker of beter vonden is het antwoord makkelijk, de vooraf geboekte tour bij The Bangkok Boat Company! Met de tour van Bangkok Boat gingen we langer en dieper de kanalen in. Dit komt ook omdat je op een andere plek opstapt.

Bij de tour die we op de pier boekte waren we veel tijd kwijt aan het bereiken van de smalle zijrivieren en huizen op palen. Daarna gingen we in een rap tempo weer terug. Dit is natuurlijk ontzettend jammer want er is zoveel te zien! De tocht van 1 uur is dan ook eigenlijk te kort als je de huizen op palen wilt zien, neem dan op zijn minst de tour van 1,5 uur.

Thaise vrouw zwaait vanuit een voorbij varende longtailboot

Image: ThailandMagazine.com

Prijzen lontail boat huren

Wat de prijs van een longtail boat tour is hangt af van je wensen. Bij de kleine tourbureaus op de pier lijken de prijzen aardig vast te staan. Toch lukt het soms als je goed kunt onderhandelen om nog iets van de prijs af te snoepen. Je kunt ook proberen direct met een longtail boat eigenaar te onderhandelen. Spreek vooraf altijd duidelijk af wat de prijs is, hoe lang de tocht duurt en waar je met de boot heen gaat varen. Op de pier betaal je al rond de 750 à 1.000 baht voor anderhalf uur varen door de klongs van Bangkok. Ter vergelijking bij de Bangkok Boat Company, betaal je 950 baht voor 2 uur varen.

Nog meer leuke activiteiten op en rond het water in Bangkok

De Chao Phraya river van Bangkok, lees hier alles over dit mooie gebied
Lees hier verder voor informatie over de Chao Phraya River boot, vervoer in Bangkok, Thailand
Wat Arun tempel in Bangkok, Thailand
Back To Top